Als de roze liefdeswolk pleite is

Verliefd

Prille verliefde relaties zijn knettersleuk. Je partner is leuk, lief, sexy en slim en je zit midden in een roze wolk. Je bent stoned van verliefdheid en het totale universum is een krankzinnige rollercoaster. Verliefdheid is een gevoel. Je voelt je gelukkig bij iemand en die persoon zo vaak mogelijk wil zien. Je geraakt in een verliefdheidsroes en krijgt een warm gevoel bij de ander. Bij verliefdheid maken de hersenen hormonen aan. Die verliefdheidshormonen zetten je lichaam en geest helemaal ondersteboven. Verliefdheid wordt ook dan ook de dolle ‘vlinders in de buik’ genoemd. 

Hoe houd je de liefdeswolk roze en vrij van gedoe

In het begin van een relatie gaat alles vanzelf: partners zijn horendol verliefd en doen niets liever dan vrijen en praten over elkaars diepste gevoelens. Binnen twee jaar na de eerste vonk komt er echter in veel relaties de klad. De verliefdheid neemt af, de zin in seks ook, en mensen krijgen weer oog voor hun vrienden en hobby’s. Ze zien dat hun partner niet de goddelijke adonis is waar ze hem of haar voor versleten, maar een mens van vlees en bloed die op zijn tijd behoorlijk irritant kan zijn.

Een relatie kan dan in een crisis komen. Partners kunnen dan de makkelijke weg kiezen en het uitmaken. Ze zoeken iemand anders om opnieuw verliefd op te worden. Soms is dat ook beter, bijvoorbeeld als mensen erachter komen dat ze toch te veel van hun partner verschillen. Maar het kan ook een vlucht zijn. Niemand is volmaakt. Mensen die door blijven zoeken naar die perfecte prins of prinses zullen nooit lang het liefdesgeluk vinden. Verliefdheid gaat namelijk altijd als vanzelf over. De roze wolk wordt een knutsig en hecht samenklitten in een diepere verbondenheid alleen gaat dat niet vanzelf. Want doe je niets dan gaat je eens zo mooie roze wolk als vanzelf pleite. In het begin van je relatie heb je alleen maar oog voor elkaar. En liefde kan dan wel eens erg blind makend zijn.

Wil je dat je relatie blijft bestaan nadat de verliefdheid weg is, dan zul je er ook aan moeten werken. Maar waar begin je? Er zijn vijf factoren zijn die de relatie tot een leefbaar succes maken: emotionele saamhorigheid, respect, opbouwend conflicten oplossen, een positieve identiteit en seksuele tevredenheid.

Van roze naar een wij-gevoel

Een gevoel van emotionele saamhorigheid is één van de belangrijkste pijlers van een relatie. Het is de lijm die partners bij elkaar houdt, het ‘wij-gevoel’. In het begin voelen partners zich vaak sterk met elkaar verbonden. Zijn ze eenmaal wat langer bij elkaar dan is dat een ander verhaal. Veel mensen doen dan minder hun best om elkaar te begrijpen en het samen gezellig te hebben, en praten weinig met elkaar over zaken die er echt toe doen. Dat alles gaat ten koste van het ‘wij-gevoel. Het ‘wij-gevoel houd je op peil door geregeld met elkaar te praten over wat je bezighoudt, door samen leuke dingen te ondernemen. En niet te door te zeggen dat je van elkaar houdt, elkaar te knuffelen en de tijd te nemen om met elkaar te vrijen.

Veranderdrang

Een andere belangrijke factor is respect. Een relatie kan alleen succesvol zijn als partners respect hebben voor elkaar. Respect betekent dat je elkaar accepteert, elkaar in elkaars waarde laat en elkaar de ruimte geeft om jezelf te zijn. Respect hebben wil niet zeggen dat je het altijd met elkaar eens bent of elkaar altijd even goed begrijpt. Respect hebben is niet moeilijk als je precies hetzelfde denkt, voelt en bent. Maar niemand is precies hetzelfde. Als reactie daarop proberen veel mensen hun partner te veranderen. Hoe goed of slecht die veranderdrang uitpakt, hangt vooral af van wat mensen willen veranderen. Een belangrijk verschil is daarbij het verschil tussen persoonlijkheid en gedrag. Gedrag kun je namelijk veranderen, iemand zijn persoonlijkheid niet.

Erger je je eraan dat je partner het anders aanpakt dan jij? Of vind je het vervelend dat hij anders denkt over bepaalde thema’s. Dat is nu eenmaal het gezond verschillend anders zijn. Ga in ieder geval je partner niet veranderen. Samen spreken over gewenste veranderingen mag natuurlijk altijd. Het belangrijkste in een relatie is elkaar accepteren en respecteren. Wat in het begin roze gekleurd is later natuurlijk van kleur verschieten. De kunst is om de kleuren weer zo te mixen dat het weer happy roze wordt.

relatiecoaching

Gezond jezelf waarderen

Die grenzen kun je alleen aangeven wanneer je, naast een sterk ‘wij-gevoel, ook een sterk ‘ik-gevoel hebt. Want om op een gezonde manier van een ander te houden moet je namelijk éérst van jezelf houden. Dat is niet louter een cliché, maar een bewezen feit. Uit onderzoek blijkt dat mensen die van zichzelf houden meer gevoelens van passie en verliefdheid voor hun partner ervaren. Met een gezonde zelfwaardering is de communicatie positiever en er is meer sprake van vergevingsgezindheid. Een positieve zelfliefde en waardering maakt dat je beter aan kunt geven wat er aan schort of wat je relatiewensen zijn. Ook is er in de seksualiteit meer sprake van een diepere verbinding.

Intimiteit is dé relatielijm

De mooiste en liefdevolste relatielijm is de intieme seksuele verbondenheid. Als mensen helemaal verliefd zijn, gaat vrijen vanzelf. Na een paar jaar is dat een ander verhaal. Relatieproblemen kunnen ervoor zorgen dat partners geen zin meer hebben in seks. Maar ook als de relatie wel goed is kan het seksleven indutten. Mensen knuffelen veel, zijn attent voor elkaar en open naar elkaar toe, ze hebben alleen geen zin meer in seks. In dat geval zorgt juist een te grote emotionele intimiteit voor een saai of afwezig seksleven. Wordt het té vertrouwd in een relatie, dan voelt dat natuurlijk heel geborgen, maar is dat weinig opwindend. Het is dan nodig om meer spanning in de relatie te brengen, bijvoorbeeld door een tijdje apart te slapen of alleen een weekeindje weg te gaan.

Hoe maak je de lekke roze wolk weer relatiedicht

Met een goeie levenscoach tegenover je, zal je leven nooit meer hetzelfde zijn. Dat moet je maar net willen natuurlijk. Meer vrijheid, meer plezier, meer geluk, meer lekker. Het begint met het elkaar leren kennen. Je kunt me tijdens die kennismaking vragen wat je wilt. Ik trek er graag in elk geval een uur voor uit om zo grondig mogelijk te ontdekken of het voelt als iets wat we vaker willen doen. Dat dat niet altijd gebeurt, vind ik geen probleem. Het is juist fijn om dat te weten vóór we met elkaar aan de slag gaan. No hard feelings! Dat kan face to face, maar ook net zo makkelijk online. Vooral het laatste is lekker makkelijk. Je zit dan niet vast aan reistijden en afstanden.

Relatiecoaching

Wees welkom voor een eerste gespreksverkenning. In dit eerste gesprek luister ik naar je levensvraag of veranderwens. Uiteraard vertel ik over mezelf als leefcoach. Na dit gesprek kijken hoe we de samenklik is en waar we de insteek maken om jouw relatieverhaal weer niet weer roze proberen te maken, maar vooral hoe fixen we samen de relatie zo dat relatielekken achterwege blijven.


KENNISMAKINGSGESPREK