NieuwsBlog

Bewust léven

Rennen, vliegen, uren lang op Facebook of Instagram kijken, wegdromen, vluchten in een drukke agenda, obsessief ergens mee bezig zijn, de hele tijd piekeren of heel veel werken; op allerlei manieren kun je voor jezelf wegrennen. Haast, haast, haast. Het lijkt wel alsof we niet meer weten hoe we even de tijd voor onszelf moeten nemen. Laat staan voor jezelf! Plan elke dag een half uur in om helemaal niets te doen. Ook geen iPad op schoot. Even je gedachtes op Ó zetten met een kop thee. Lééf meer bewust! Dan leef je dicht bij jezelf in meer rust, ontspanning en geluk. Hoe bewust leef jij?

Jij creëert je eigen geluk

Duurzaamheid, mindfulness, bewust leven. Het zijn dé trends van nu. En terecht! Als je bewust leeft,  heb je controle over je impulsen.  Je brein heeft je nog niet tot zijn marionet gemaakt.  In plaats daarvan gebruik jij je brein als het magnifieke geschenk van de geest. Het maakt je intenties werkelijkheid, het laat je dromen uitkomen en het geeft je een voortdurende stroom van creativiteit. Het hogere brein wordt aangesproken omdat het ons intelligentie en evolutie verschaft. Als je een bewuste levensstijl hebt, kun je rationele beslissingen nemen.  Dit geeft je de kracht om je toekomst vorm te geven. Onvoorziene gevolgen komen dan niet zo vaak voor en als ze al voorkomen, vertrouw je erop dat je de oplossing kunt vinden.  Jij creëert je eigen geluk en niemand anders! Bewust léven is het mooiste wat je zelf kunt creëren in je leven.

Hoe kun je meer bewust leven

Bewust leven kan je op verschillende manieren invullen. Op individueel niveau kan dat mindfulness betekenen: aandacht besteden aan het nu, balans vinden en minder oordelend leven. Op wereldniveau ben je meer bezig met hoe je jouw levensstijl kunt omzetten naar eentje die zo min mogelijk belastend is voor het milieu. Kies vooral wat ‘bewust leven’ voor jou betekent, en blijf dicht bij jezelf.

Bewust zijn, betekent dat je weet hoe je met onvoorspelbaarheid en onzekerheid om moet gaan. De ervaring heeft geleerd dat er in onzekerheid wijsheid schuilt; zonder onzekerheid zou het leven maar saai en voorspelbaar zijn. Dus ga met de stroom van onzekerheid mee. In plaats van kopje onder te gaan ben je alert en speel je in op de veranderende situaties in je leven. Als je een bewuste levensstijl hebt, zou een momentopname van je geest één van de volgende type gedachten kunnen bevatten.

 1. Ik moet voorruitplannen.
 2. Ik heb de touwtjes in handen.
 3. Wat is in deze situatie de beste keuze die ik kan maken?
 4. Lopen de dingen zoals ze zouden moeten lopen?
 5. Ik zal hier eens een poosje over nadenken. Ik heb tijd nodig om alles in overweging te nemen.
 6. Ik weet wat ik doe.

Deze gedachten worden als geruststellend beschouwd. Hoe meer bewust je bent, hoe meer je het gevoel hebt dat je de regie over je leven hebt; dan schrijf je een trots, bevredigend verhaal. Niemand schrijft het verhaal voor jou en als iemand het probeert, zul je er veel moeite voor doen om je rechten terug te winnen. Bewustzijn is ook gekoppeld aan het beheersen van een vaardigheid. Meesterschap vereist het vermogen om je je fouten te herinneren en ervan te leren,  om geduld te hebben met je leercurve en om directe resultaten uit te stellen voor resultaten op de lange termijn. Bewustzijn baant de weg voor het succesvol omgaan met de problemen waarvoor het leven je stelt.

Bewust léven

Typische kenmerken van bewust zijn

Wakker zijn – Waakzaamheid – Interesse – Nieuwsgierigheid – Innerlijke rust – Zelfverzekerdheid – Openheid – Flexibiliteit.

Een van de redenen waarom ik mij met thema’s bezighoud is dat een thema, in tegenstelling tot een eenvoudig advies,  iets is wat je vast kunt pakken en waarmee je creatief kunt zijn. Als je één of meer thema’s in je leven introduceert, of dat nu lichtheid, puurheid, energie of balans is,  kun je jezelf uit een onbewuste levensstijl bevrijden en kiezen voor een bewuste levensstijl.

Bewust leven en levensgeluk

Bewust leven is naast praktisch en bezield leven de derde en diepste manier van bestaan. Dit geluk is namelijk bestand tegen ons menselijk lijden zoals pijn, verlies en verval en wisselingen van emoties, tegen voortdurend piekeren en gevangen zitten in je denkende hoofd. Bewust leven is nodig voor dit geluk. Dat betekent niet toegeven aan de consumentendrang, aan als maar meer, dan wordt je slachtoffer van je overvloed. Het gaat om de kunst van leven en bewust blijven genieten. Levensgeluk door bewust te leven is de meest diepe en blijvende vorm van levensgeluk. Dit geluk kan tegen een stootje omdat je vanuit je bewustzijn leeft en niet alleen vanuit je zorgen of je denken.

Bewust leven is leven met aandacht

Op basis van deze NieuwsBlog wil ik graag vertellen wat bewust leven voor mij betekent. Ik denk dat bewust leven op meerdere vlakken tot uitdrukking kan komen. En voor het ene vlak heb je meer aandacht dan voor het andere. Voor mijzelf is bewust leven vooral van toepassing op de manier waarop ik naar het leven kijken hoe ik mij gedraag in allerlei verschillende situaties en met steeds andere mensen. Tijdens mijn opleiding tot psycholoog en levenscoach kwam ik erachter dat ik niet enkel de Freek ben die ik dacht te zijn. Er bleek onbewust nog een andere Freek te zijn en dat onbewuste deel van mij was vaak de drijfveer voor mijn gedrag. Ik leerde daar, en nu nog steeds om onbewuste delen van mezelf bewust te maken en zo te ontdekken waarom ik me gedroeg zoals ik toen deed. Ik leerde er oud zeer te verwerken en daardoor kreeg ik de keuze om bepaalde dingen in mijn leven te veranderen of zo te laten. Wat paste nu werkelijk bij mij en wat was vooral aangeleerd gedrag. Bewuster worden van wie ik ben en daar ook naar leven heeft me goed gedaan en inmiddels ben ik al meer dan 30 de psycholoog en levenscoach in Drachten die anderen helpt om hun onbewuste drijfveren naar boven te halen.

Een andere vorm van bewust leven ligt op het fysieke vlak. Je komt erachter dat je lichaam geen machine is en dat het zorg behoeft. Je kunt er dan voor kiezen om je meer bewust te worden van het voedsel dat je naar binnen werkt. Andere voedingsmiddelen gaan gebruiken en meer bewust te genieten van je eten. Je lichaam heeft ook beweging nodig om zowel fysiek als geestelijk in vorm te blijven. Je zoekt dan een sport die bij je past. Ik mag zeggen dat ik op dit terrein uitblink door een vaste discipline van drie keer sporten in de week en twee keer natuur snuif met heerlijke boswandelingen.

Ook wil ik nog bewust leven in de omgang met anderen noemen. Je leeft niet alleen op deze aarde en een beetje begrip voor anderen, behulpzaamheid en een glimlach doen al heel veel goed.  Als jij je bewust bent van het feit dat je graag vriendelijk behandeld wilt worden dan zul je dat ook eerder naar anderen doen. En als je iemand een fijn gevoel bezorgt dan zul je zien dat het licht zich verspreidt.

Bewust léven

Kies voor meer simpel leven

Het leven is druk. Onze banen en sociale verplichtingen slokken ons en onze tijd op. Social media is één van de tijdrovendste dingen, waar we dagelijks mee bezig zijn. Mocht je merken dat je gedachteloos aan het bladeren bent, is het misschien een idee om alles even weg te leggen. Een simpel leven is niet per se zonder internet, maar wel met het bewust gebruiken ervan. De laatste tijd hoor ik meer en meer mensen zeggen dat ze verlangen naar een bewuster en simpel leven. Een leven wat rustiger is. Een leven waar veel mensen de afgelopen tijd een klein voorproefje van hebben ondervonden. Het is zo makkelijk om afgeleid te worden door de drukte van alledag, het lawaai om ons heen en de eindeloze lijst van dingen die dagelijks moeten gebeuren. Hoe kun je een rustiger, bewuster en simpel leven leiden in deze moderne tijd?

Een simpel leven betekent natuurlijk voor iedereen iets anders. Over het algemeen betekent een bewust en simpel leven een leven met eenvoud en met minder. Leven met eenvoud kan leiden tot een leven met minder afleiding, minder rommel, minder mensen. Voor mij betekent het dit:

 • Bewust boodschappen doen
 • Mijn inner circle klein houden
 • Een limiet stellen aan mijn online tijd
 • Niet meegaan in wat anderen belangrijk vinden
 • Elke dag mediteren en meer stiltemomenten
 • Mijn leefomgeving rustig en opgeruimd houden

Daarnaast vind ik het ook fijn om iets te betekenen. Ik wil geen onderdeel zijn van de reden waarom het niet goed gaat met de natuur en de mensen en dieren die er leven. Doe ik alles perfect? Nee. Maar stap voor stap probeer ik wel dingen in mijn leven aan te passen. En ik heb gemerkt dat mijn leven er simpeler van wordt. Bewust leven maakt mij een stuk gelukkiger!

Bewust en simpel leven betekent niet dat alles perfect is. Het betekent dat je je focust op de dingen die er toe doen en dat je je bewust bent van de keuzes die je maakt. Wil jij ook een rustig en simpel leven? Welke stappen ga jij zetten om meer bewust te leven?

Wat wordt je volgende stap

Met een goeie levenscoach tegenover je, zal je leven nooit meer hetzelfde zijn. Dat moet je maar net willen natuurlijk. Meer vrijheid, meer plezier, meer geluk, meer lekker. Het begint met het elkaar leren kennen. Je kunt me tijdens die kennismaking vragen wat je wilt. Ik trek er graag in elk geval een uur voor uit om zo grondig mogelijk te ontdekken of het voelt als iets wat we vaker willen doen. Dat dat niet altijd gebeurt vind ik geen probleem. Het is juist fijn om dat te weten vóór we met elkaar aan de slag gaan. No hard feelings! Dat kan face-to-face, maar ook net zo makkelijk online. Vooral het laatste is makkelijk. Je zit dan niet vast aan reistijden en afstanden.

Bewust léven

Wees welkom voor een eerste gespreksverkenning. In dit eerste gesprek luister ik naar je levensvraag of veranderwens. Uiteraard vertel ik over mezelf als leefcoach. Na dit gesprek kijken hoe we de samenklik is en waar we de insteek maken om jouw leefverhaal een andere kleur en inhoud te geven. 


Aanvraag kennismakingsgesprek

KENNISMAKINGSGESPREK