NieuwsBlog

Bewustwording

Bewustwording is het bewust worden van wie je bent, wat je doet en van de patronen die je bent gaan leven. Als je dat eenmaal weet, dan kun je ook dingen veranderen en bewust kiezen voor een ultiem gelukkig leven. Bewustwording heeft een enorme kracht. Het is de stap zetten om te willen leren, om dingen te herkennen en de kracht vinden om te kiezen. Maar ook om te beginnen met de tijd te nemen voor jezelf en met jezelf in gesprek te gaan. Zo creëer je bewustwording en leer je jezelf steeds beter kennen. Je zult een stuk gemakkelijker, zorgelozer en zonder oordelen kunnen gaan leven. Dat maakt bewustwording zo mooi. Bewustwording is dus belangrijk om te kunnen groeien. Op het moment dat je weet wat je wilt, kun je voor jezelf doelen gaan stellen.

Wat is bewustwording

Bewustwording kun je op verschillende manieren definiëren:

 • Bewustwording is het inzicht krijgen in wie je bent en in de patronen die de manier waarop je je leven leeft bepalen.
 • Bewustwording is inzicht krijgen in een situatie en vooral in jezelf.
 • Bewustwording is je realiseren dat iets je helpt, of niet. Je ontdekt dat bepaalde zorgen volslagen nutteloos zijn en dat je juist met andere aan de slag moet.

Leer jezelf kennen: bewustwording als kracht

Bewustwording kan in deze context misschien de vraag oproepen of je voordat je al deze stappen doorliep niet bewust was. Was je op die momenten dan niet wakker, heb je je dingen verbeeld? Ja en nee. Je was al in het bewustzijn, maar in een ander bewustzijn: het ego bewustzijn. In dit bewustzijn zie je (bijna) alles door de lens van angst. Wanneer dat het geval is, leef je veelal in een illusie en verbeeldt je je dus dingen. Je ziet dingen die er eigenlijk niet (meer) zijn. Dit doe je onbewust. Wanneer je bewust wordt, of misschien beter gezegd ‘ontwaakt uit de illusie’, ga je de wereld op een andere manier bekijken. Je gaat dan dus zien waar je in de illusie hebt gelooft en waarom dat zo gebeurde. Dan vallen opeens de schellen voor je ogen weg en kan je zien hoe het in het nu echt is.

Bewustwording in stappen

Bij bewustwording doorloop je daarom een aantal stappen. Met deze stappen ga je je bewustzijn verhogen. Er zijn vier fases van bewustwording die je allemaal doorloopt als je aan de slag gaat met bewustwording.

Onbewust onbekwaam

 • Je bent en leeft onbewust
 • Wat je doelen of je aandachtspunten zijn weet je niet
 • Je leeft zoals het leven naar je toekomt, zonder je er bewust van te zijn
 • Je hebt geen idee wat je talent is, waarom je op aarde bent, wat je wil of wat je valkuilen zijn

Bewust onbekwaam

 • Je hebt wel inzicht in jezelf, maar je weet nog niet goed hoe je daarop actie moet ondernemen.

Onbewust bekwaam

 • Je bent aan het ontdekken wat je levensdoel is en je snapt dat je verantwoordelijk bent voor je eigen proces, voor alle gebeurtenissen in je dagelijks leven.
 • Je kijkt naar anderen als zijnde spiegels. Je houdt anderen niet meer verantwoordelijk voor de dingen die in jouw leven gebeurden.

Bewust bekwaam

 • Je bent je ervan bewust dat je je eigen leven vorm kunt geven, jij bent de creator van je eigen leven.
 • Je weet wat jouw levensvragen en -thema’s zijn en je weet hoe je deze moet aanpakken.
 • Je krijgt steeds meer bewustwording en steeds meer begrip voor andere mensen en hun levens.
 • Je bent zover dat je je eigen pad kunt kiezen en zo ook kunt leven.

Bewust leven in het hier en nu

Bewust betekent in feite weten. Bewustzijn of zelfbewust is dat ik me bewust ben van mijn eigen mogelijkheden en kunnen maar ook van mijn onmogelijkheden en onvermogen of valkuilen. Bewustwording is de weg naar zelfbewust. Hoe zelfbewuster je bent, hoe zekerder je kunt optreden, hoe meer uitstraling je hebt en hoe zelfverzekerder jij je voelt. Onbewust noem ik gekscherend ook wel bewust-loos. Ik heb het wel in huis maar ik heb er eigenlijk geen erg in.

Wat wordt je volgende stap

Met een goeie levenscoach tegenover je, zal je leven nooit meer hetzelfde zijn. Dat moet je maar net willen natuurlijk. Meer vrijheid, meer plezier, meer geluk, meer lekker. Het begint met het elkaar leren kennen. Je kunt me tijdens die kennismaking vragen wat je wilt. Ik trek er graag in elk geval een uur voor uit om zo grondig mogelijk te ontdekken of het voelt als iets wat we vaker willen doen. Dat dat niet altijd gebeurt vind ik geen probleem. Het is juist fijn om dat te weten vóór we met elkaar aan de slag gaan. No hard feelings! Dat kan face-to-face, maar ook net zo makkelijk online. Vooral het laatste is makkelijk. Je zit dan niet vast aan reistijden en afstanden.

Bewustwording

Wees welkom voor een eerste gespreksverkenning. In dit eerste gesprek luister ik naar je levensvraag of veranderwens. Uiteraard vertel ik over mezelf als leefcoach. Na dit gesprek kijken hoe we de samenklik is en waar we de insteek maken om jouw leefverhaal een andere kleur en inhoud te geven. 


Aanvraag kennismakingsgesprek

KENNISMAKINGSGESPREK