NieuwsBlog

Bewustwording

Hoe moet ik leven? Dat is een van de belangrijkste vragen van deze tijd? Zitten we onszelf in de weg? “Absoluut!” Als volwassenen verzinnen of ervaren we continu problemen. De een heeft kinderen, maar ervaart alleen problemen en zorgen, de ander wil een partner en ervaart alleen gemis of eenzaamheid. Weer een ander heeft juist wel een partner en heeft daar weer problemen. Wij mensen zijn probleemzoekers in weet ik wat niet. Hebben we ze niet, dan maken we ze wel. Problemen zijn er overal en altijd. Zo lang je leeft komt je micro of macroproblemen tegen. Dat is nu eenmaal het leven. De wereld loopt meestal niet zoals jij wilt. Ook heb je veel geld en macht, niemand heeft 100% controle over zaken die buiten je controlegebied liggen. Dus concentreer je op datgene waarop je wél invloed hebt: jouw innerlijke leefwereld. Maak het leven niet moeilijker dan het is.

Niet makkelijk om toe te geven dat geef ik toe, maar soms maken we het onszelf verrassend moeilijk. Ja, ook ik heb daar weleens een handje van. Soms zijn we zelf de boosdoener die onszelf flink dwarszitten om gelukkig te zijn. Dan zijn wij zelf degenen die de drempels te hoog leggen en die onszelf tot frustratie aan toe tot het uiterste pushen. Stop en roep jezelf een halt toe. Of het nu gaat om relatieproblemen, je bedrijf barst van de kopzorgen of gek wordt van je verleden.

Het leven zoals het is heeft al genoeg beperkingen en gebreken. Praat jezelf niet onnodig omlaag. En een ander ook niet – geef niemand dat voorrecht. Dus wat staat ons geluk in de weg? Onze eigen denkmanier, onze emoties, ons gedrag en soms ook ons lichaam. Wat je kun fixen, doe het. Accepteer anders wat het is en maak daar het beste van. Hoe lastig en vervelend dat ook kan zijn.

Zet de eerste stap om met iemand te praten

Een eerste stap naar bewustwording is openheid maken in je brein, je denken, in je leven. Je doet dat met het uitspreken van een simpel zinnetjes en dat is: “Ik weet het niet.” Ja, dat is een begin. Ons verstand is op z’n best als je iets niet weet, want dan draaien je hersenen op volle toeren. Het is een vorm van onschuld, openheid en kwetsbaarheid waarmee het begint.  Voor mij is het gevoel van “het even niet meer weten” het beste te vergelijken met een fiets waar de ketting van af is gegaan. Je kunt wel doen alsof er niets aan de hand is en doortrappen, maar vooruit zul je niet komen. Je kunt blijven je klagen over hoe vervelend het is om zo hard te moeten trappen zonder effect, maar ook dat brengt je geen meter dichter bij je bestemming. Uiteindelijk lukte het mij pas na een tijdje om mijn fiets aan de kant te zetten en rustiger naar de situatie te kijken. Niet doorgaan als een kip zonder kop, maar eerst mijn gereedschap zoeken om daarna pas weer door te fietsen.

Laat het niet weten er zijn

Misschien voelt het wel als falen dat je het even niet meer weet. Waarom overkomt mij dit nu weer? Waarom kon ik niet gewoon blij zijn dat ik op papier veel heb om tevreden te zijn: een diploma, een baan, een blog en lieve mensen om me heen? Lag het aan mij? Was ik niet gewoon rusteloos? Mijn eerste stap om niet te blijven malen, was om dat gevoel van ‘het niet weten’ er simpelweg te laten zijn. Ik liet al mijn vragen met rust probeerde te accepteren dat ik dit gevoel nu eenmaal had. En daar horen ook af en toe frustraties of tranen bij. Dat kan je soms nog goed doen ook!

Focus op jezelf

Ook is het juist in zo’n periode cruciaal dat je de (ogenschijnlijk!) perfecte levens van anderen laat voor wat ze zijn. Het helpt natuurlijk niet om te denken aan je nicht die nu door de wereld trekt als digitale nomade en haar geld binnensleept met haar grootste passies, terwijl jij nu misschien wel op een duf kantoor in een onderbetaalde baan de dagen aftelt tot je pensioen. Stop daarom met vergelijken en richt je op jezelf! Waar sta jij nu? Wat zou jij willen? En wat kun jij daar aan doen? Bovendien heeft jezelf vergelijken met anderen geen zin. Wie weet heeft diezelfde nicht wel dagelijks huilbuien wanneer ze eenzaam in een hotelzwembad ronddobbert in een opblaasdonut.

Onderneem actie

Wanneer je het nare gevoel bekruipt dat je het niet meer weet, is dat vaak een teken. Die nare kronkel in je buik en in je hoofd wil je iets vertellen, namelijk dat je iets in je leven “moet” aanpassen. Denk nog eens aan die fiets waar de ketting van af is. Om je ketting er weer omheen te krijgen, heb je gereedschap nodig, maar dat ook een helpende hand of een instructie zijn. Net zoals je een plan bedenkt om die ketting weer om je fiets te krijgen, zo heb je ook een plan nodig om jezelf er weer bovenop te krijgen. Ga daar eens voor zitten, alleen of met iemand anders! Het kan zijn dat je plannen gaat maken voor nieuwe ontdekkingen om buiten je comfortzone gaan. Of heb je behoefte aan leuke dingen doen? Aan een paar dagen vrij? Of aan stoppen met de automatische piloot? Zet het op papier! Of maak een afspraak met mij om je verhaal te delen of stoom af te blazen. Binnen een week kun je mij face to face een afspraak maken of online. Blijf niet zitten wachten! Doe iets, onderneem actie!

Wees een beetje lief voor jezelf!

Weet wat het allerbelangrijkste is als je het even niet meer weet: vraag niet te veel van jezelf. Jij hebt niet om dit gevoel gevraagd en het is al moeilijk genoeg. Gun jezelf de rust en ruimte die je nodig hebt en leg de lat niet te hoog. Raak niet gefrustreerd als je huilt om niets, gun jezelf de tijd om alles een plekje te geven en ren jezelf niet voorbij. En beloof me bovenal één ding: pas je een beetje goed op jezelf?! Gun jezelf de ruimte om bewust te worden van de situatie en hoe dan door te gaan.

    AANVRAAG KENNISMAKINGSGESPREK LEVENSCOACHING

    Graag alle gevraagde velden invullen.

    Na het invullen van het formulier ontvang je een uitnodiging voor het kennismakingsgesprek met indien mogelijk de voorgestelde datum. Mocht deze niet passend zijn bied ik je een alternatief aan met een nieuwe datum en tijdsvoorstel. Nadat je akkoord hebt gegeven ontvang je een afspraakbevestiging.