NieuwsBlog

Coaching als vast onderdeel van je persoonlijke groei!

Wat ik vaak in mijn praktijk zie, is dat mensen volledig muurvast zitten voordat ze aan de coachbel trekken. Mensen gaan volledig op in hun werk, relaties of individueel net zo lang totdat ze volledig vastlopen. Of dat ze door blijven modderen in relaties totdat die daarop wegglijden als een zeephelling. Alleen waarom zou je wachten totdat je op je pijnlijke levensvlakken tot een volledig dieptepunt bent gedaald? Als mensen dan komen dan is dat fantastisch, maar waarom zetten veel mensen die stap pas nadat ze volledig klem zitten in hun leven. Waarom wachten mensen vaak te lang met het zetten van coachingsstappen? Wie eerder komt, heeft veel sneller resultaat en voorkomt veel onnodig psychisch leed.

Lees meer

Lezen een gezonde levenskunst

Lezen is het cement van je persoonlijke groei. Het lezen van verhalen en gedichten helpt ons om sociaal te functioneren. Door fictie te lezen, kunnen we ons beter inleven, meer begrip opbrengen voor anderen en gemakkelijker nieuwe contacten leggen. De interactie met taal en tekst op zich heeft ook een positief effect. Wie in zijn vrije tijd voor het plezier leest – en dat kan óók non-fictie zijn – ziet zijn woordenschat en taalvaardigheid groeien en gaat daardoor weer vaker lezen. Lezen geeft toegang tot andere denkbeelden. Heerlijk, je even terugtrekken met een boek. De meesten van ons komen er zelden aan toe, maar zou je eigenlijk vaker willen lezen?

Wist je dat het lezen van een goed of interessant boek ontzettend goed voor je is? Buiten het feit dat het ontspannend is en je van sommige boeken ook echt wel wat kunt leren, is het ook nog eens goed voor je gezondheid. Hoe dat precies zit lees je in deze NieuwsBlog.

Lees meer

Puberherkenning

Hoe kun je pubers herkennen? Ze hebben in elk geval geen sticker op hun voorhoofd met de tekst “Ik ben een puber en wie ben jij in vredesnaam?” Puberherkenning gaat zo: Het hangt op de bank en doet vrij weinig. Rara, over wie gaat het? Heb je een puber in huis, dan weet je het antwoord zeker. Want hoe verschillend elk kind ook is, pubers doen in de basis allemaal hetzelfde. En daar word je als ouder soms gek van. Al staat er gelukkig ook veel leuks tegenover! Tenminste meestal wel. Belangrijk is dat je daar geen verwachtingen over hebt. Het enige wat pubers van je vragen zijn emmers vol met geduld en dat je vooral niet teveel eisend bent. Doe je dat wel dat valt een puber volkomen stil in gedrag en verbaal komt er dan een stortvloed waar zelfs het woordenboek nog moeite mee heeft. Dus let op je woorden en vooral ook hoe deze worden uitgesproken. De enorme stemmingswisselingen van je kind houden je alert.

Lees meer

Leven met no stress!

Loop je rond met een knoop in je maag? Neem dan even de tijd om mee te lezen. Het is tijd om de stress uit je leven te gooien en je leven weer lekker licht en luchtig te maken. Aan de basis van de meeste stress zitten valse verwachtingen, belachelijke doelen, onrealistische ideeën, gebrek aan eigen verantwoordelijkheid en de behoefte om iets of iemand anders de schuld te geven voor de problemen in ons leven. In de meeste gevallen kunnen we stress te lijf gaan met een flinke dosis gezond verstand, de vaardigheid de dingen te zien zoals ze in werkelijkheid zijn en humor, zodat we weer helder kunnen nadenken nadat we dingen proportioneel hebben opgeblazen.

Met deze NieuwsBlog wil ik je helpen ontdekken dat stress – dat wat jou zoveel problemen geeft – ook een bron kan zijn van heel veel humor en plezier. Ja echt, stress is te gebruiken als een mogelijkheid te groeien, in veerkracht en humor. Je kunt leren om door middel van humor een andere kijk te krijgen op een situatie die veel stress geeft – dat wil zeggen, er andere gedachten over hebben. Met deze nieuwe benadering kun je de humor leren zien van een aantal moeilijke dingen in je leven.

Lees meer

Zorgen hebben en maken

Hoe zorgvol leef jij

Je kent het vast wel, dat je gedachten maar door blijven razen. Je blijft je maar zorgen maken, en dezelfde gevoelens en problemen herhalen zich in je hoofd. Het stomme is, vaak gaan die zorgen helemaal nergens over. Je maakt iets heel groot, terwijl het helemaal niet groot is en achteraf reuze meevalt. Maar zodra je begint met piekeren, is er geen stoppen meer aan. De knop gaat aan, de gedachten blijven komen en de uitknop is nergens te vinden.

Zorgen maken is heel normaal. Het dwingt ons te focussen op de belangrijke dingen in ons leven en daar ook naar te handelen. Waar het misgaat, is het moment waarop piekeren een onevenredige hoeveelheid tijd en energie in beslag neemt, en het je normale functioneren in de weg staat. Dat gebeurt als je geen of niet de juiste actie onderneemt, of als je problemen groter maakt dan ze zijn. Ook dat is normaal en doen we allemaal wel eens, maar als dit terugkerende patronen zijn waar je niks mee kunt, dan is het alle hens aan dek en tijd voor verandering. Lees je mee?!

Lees meer

Patronen doorbreken en loslaten

Patronen doorbreken en loslaten hoe doe je dat?

Van veel patronen in ons gedrag zijn we ons niet bewust. Als we emotionele pijn hebben, zijn we ons ook niet bewust van de wijze waarop we, onbedoeld en onbewust, dat zelf in stand houden. Want hoe kun je nou iets zelf in stand houden wat je juist helemaal niet wilt? Dat kan als je zelf niet kunt weten wat het je biedt om dat gedrag in stand te houden. Datgene wat het je biedt is doorgaans de een of andere vorm van vermijden.

Lees meer