Als je te lang last hebt van stress en je lijf zich niet kan herstellen van stress, kun je een burn-out krijgen. Je ‘reserves’ zijn dan op en je lichaam en geest zijn uitgeput. Een burn-out heeft vaak met het werk te maken, maar dat hoeft niet per se. Het kan ook gebeuren bij andere aanhoudende stress. Bijvoorbeeld als je zorgt voor een familielid of vriend die ziek is, een zware en drukke studie doet, of lang geldzorgen hebt. Burn-out vrij worden en blijven is zorgen dat je tijdig hulp gaat zoeken.
Overspannen of burn-out
Het verschil tussen overspannen zijn en een burn-out hebben, is dat overspannenheid omkeerbaar is. Dat betekent dat als je de oorzaak van de stress wegneemt, je snel weer herstelt. Dit geldt niet voor een burn-out. Iemand met een burn-out moet doorgaans een lange tijd stoppen met werken om volledig te herstellen.
Een burn-out ontstaat heel geleidelijk. Vaak gaan er maanden en soms zelfs jaren stress aan vooraf. In een eerdere fase van overspannenheid raakt je energie op en heb je moeite om alles goed te doen. Ook heb je vaak al last van lichamelijke klachten. Maar je herstelt nog wel iedere keer en door er iets aan te doen, kun je nog een burn-out voorkomen. In feite waarschuwt je lijf je in deze eerdere fase al voor een echte burn-out. Bij een burn-out ben je overspannen en duren de klachten al langer dan zes maanden. Je voelt je altijd moe en je kunt jezelf niet meer opladen. Kortom, je bent uitgeput.
Hoe word je burn-out
Burn-out is afgeleid van het Engels en betekent ‘opgebrand’. Iemand met een burn out is dan ook figuurlijk opgebrand en emotioneel uitgeput. Je voelt je vaak afstandelijk of geïrriteerd bij andere mensen. In latere stadia van een burn-out kan er ook sprake van een lage dunk van de eigen kwaliteiten en persoonlijkheid. Iemand met een burn-out heeft weinig tot geen energie om simpele taken uit te voeren, laat staan zijn/haar werk op een goede manier uit te voeren.
Burn-out kenmerkt zich door zowel lichamelijke, psychische als sociale klachten die gepaard gaan met een verminderd gevoel van eigenwaarde op het werk. Het is geen ziekte, maar een syndroom. Dat wil zeggen dat burn-out zich uit door klachten op verschillende vlakken. Het is een langzaam en sluipend proces.
Burn-out is een belangrijk maatschappelijk probleem. Voor een deel wordt het veroorzaakt door persoonlijke factoren, aanleg en psychologische kenmerken. Burn-out is tevens een sociaal probleem, als gevolg van een hoge werkdruk, de organisatie van het werk en hiërarchische structuren.
Burn-out is niet hetzelfde als stress op het werk. Stress ontstaat wanneer een persoon zich probeert aan te passen aan zijn werkbelasting. Dit hoeft niet per se negatief te zijn. Burn-out daarentegen ontstaat wanneer aanpassing alleen niet volstaat, en de stresstoestand lange tijd aanhoudt. Depressie en burn-out overlappen elkaar gedeeltelijk, en burn-out kan een uitlokkende factor zijn in de ontwikkeling van depressie. Om burn-out vrij te komen is het belangrijk dat je niet te lang met het zoeken van hulp.
Hoe word je burn-out vrij
In het verleden dacht men dat alleen rust voldoende was om te herstellen. Tegenwoordig weten we dat een actieve aanpak nodig is om burn-out vrij te worden. Niet alleen om sneller te herstellen, ook om te voorkomen dat je opnieuw een burn-out krijgt. Het herstel verloopt in 3 fasen. In iedere fase zijn er dingen die jezelf kunt doen om te herstellen. Door mijn jarenlange ervaring met burn-out kan ik je hierin goed coachen en begeleiden.
De fases van herstel zijn deze:
- In de eerste fase leer je te begrijpen en te accepteren dat je een burn-out hebt. Rust en ontspanning zijn belangrijk in deze fase. Wissel activiteiten en ontspanning af.
- In de tweede fase ga je mogelijke oorzaken van spanning op een rijtje zetten. Daarna ga je oplossingen bedenken voor deze problemen. Ook kijkt je naar hoe u met spanning omgaat. En hoe je dit in de toekomst anders zou kunnen doen.
- In de derde fase voert je de oplossingen uit die door jou of je coach zijn opgesteld. Je pakt steeds meer jouw normale bezigheden op.
Met de aanpak van de fases zul je merken dat je steeds meer burn-out vrij gaat leven.
Aanpak burn-out vrij coaching
Na een intake en beoordeling van de mate van burn-out, maak ik samen met jou als cliënt en je werkgever een persoonlijk plan van aanpak en kan de coaching starten. Om te beginnen heb ik een korte wachttijd van ongeveer twee weken. Dat betekent dat je snel aan de slag kunt met de aanpak van je burn out. Mijn aanpak vooral ook gericht op actief herstel. Bewegen, praten en doen. Dit is wetenschappelijk bezien de meest effectieve methode om goed te herstellen uit burn-out. Je leert een nieuwe weg te bewandelen en ziet jouw valkuilen aankomen. Dus ben je een perfectionist, pleaser, iemand die geen grenzen kan stellen, altijd klaar staat voor anderen maar zichzelf altijd vergeet? Dan is het tijd om in actie te komen en direct te starten met de individuele coaching herstel uit je burn-out.
Kennismaking verkennend gesprek
Voordat we samen met de coachingsgesprekken starten, leer ik je graag eerst kennen. Dit doe ik met een verkennend gesprek. Zo kan ik me helemaal afstemmen op jouw levensvragen en kijken wat ik voor jou kan betekenen. Klikt het van beide kanten, dan kunnen we samen aan de slag.
Dus aarzel niet en zet die stap. Voel jij je prettig om samen met mij aan de slag te gaan, dan is dit de start van jouw traject. Plus de oplossing van je levensvragen. Hoera!
Aarzel niet om binnen te stappen, ‘de drempel’ is er niet. Ik nodig je van harte uit in mijn gezellige praktijkruimte in Drachten. Een eerste afspraak kan al binnen twee weken worden gemaakt, overdag of in de avonduren. Dat kan met een face-to-face gesprek, maar net zo makkelijk online. Zie ik je snel?!
Wees welkom voor een eerste gespreksverkenning. In dit eerste gesprek luister ik naar je hulpvraag, levensdoel of veranderwens. Uiteraard vertel ik over mezelf en hoe ik coach. Na dit gesprek kijken we hoe de samenklik is, of het coachtraject kan beginnen en hoe je burn-out aan te pakken. Mijn coachingswijze is maatwerk en sluit aan bij je coachingsvraag over hoe je burn-out vrij kunt worden.
Aanvraag verkenningsgesprek