NieuwsBlog

Coaching levensvragen

Coaching hoezo niet

Coaching is een vorm van proactieve persoonlijke begeleiding waarbij je samen met een coach werkt aan een persoonlijk doel of levensvragen. Coaching helpt je zelfbewuster te worden en om het beste uit jezelf naar voren te halen. Je wordt geconfronteerd met je eigen gedrag, geprikkeld en uitgedaagd. Coaching helpt je om stil te staan bij vragen als: Wie ben ik? Wat wil ik? Wat zijn mijn wensen en dromen? Een coach helpt je bij zowel diepe levensvragen als bij praktische doelen of problemen. Coaching is gericht op mensen die zichzelf willen ontwikkelen en actief met hun persoonlijke ontwikkeling aan de slag willen. Coaching maakt het leven meer ontspannen en zorgt voor meer levensgeluk op alle leefgebieden. Dus als je leven waar dan ook niet prettig loopt, kun je jezelf afvragen ‘Coaching hoezo niet?’

Coaching helpt bij levensvragen

Om te beginnen bereik je je leefdoelen sneller en makkelijker. Stel, je wilt graag meer balans tussen werk en privé of bent op zoek naar een baan die beter bij je past. Een coach kan helpen die doelen te bereiken. Je kunt naar een coach gaan met een duidelijk probleem, zoals een dreigende burn-out of welke vorm van levensvraag dan ook. Maar ook als het meer om een leefwens gaat, kun je bij een coach terecht. Bijvoorbeeld als je graag wat assertiever zou worden. Hoe helderder die wens is, hoe effectiever de coaching zal zijn. Als je weet wat je met het coachtraject wil bereiken, kan een coach de juiste vragen stellen en je helpen in de door jou gewenste richting. Persoonlijk denk ik dat meer mensen zich zouden moeten afvragen bij levensvragen ‘Coaching hoezo niet’. Het bied je zoveel meer levensgeluk als het leven je even dwarszit in welke vorm dan ook. 

Doel coaching

Het doel van coaching is om te leren hoe je kunt floreren en blinde vlekken kunt verminderen. Het bewust worden van jouw eigen gedrag, houdingen en emoties speelt hierbij een grote rol. In de meeste gevallen zijn het namelijk die kleine, onderdrukte emoties die ontzettend veel invloed hebben op jouw dagelijks gedrag en je in de weg zitten om te floreren. Denk aan dingen die je onbewust uit de weg gaat, mensen waar je weinig weerstand tegen kunt bieden of situaties waar je steeds weer tegenaan loopt. Vaak denken mensen dat dit pech is of dat het toeval is dat zij steeds weer tegen dezelfde problemen aanlopen, maar meestal staat ons eigen gedrag aan de basis hiervan.

Veel van onze onbewuste emoties en handelen zijn ontstaan in onze jeugd. Het onderkennen van deze onbewuste emoties is noodzakelijk. Soms kan het ook helpen om de bron hiervan te achterhalen en te onderzoeken. Zo kunnen onverwerkte vervelende gebeurtenissen uit jouw jeugd nog altijd veel invloed hebben op jouw leven nu. Het kan soms gaan om zaken als een scheiding, buitengesloten zijn op school, een verhuizing naar een andere plaats in een kwetsbare periode of voor schut hebben gestaan bij een spreekbeurt. Deze vervelende gebeurtenissen kunnen aan de bron staan van onbewuste angsten en emoties die weer onbewust invloed hebben op jouw gedrag.

Coaching levensvragen

Gezonde zelfredzaamheid

Een ‘katalysator voor zelfontplooiing’ wordt coaching wel genoemd. Het brengt je in korte tijd tot nieuwe, diepgaande inzichten die je helpen om je doelen te verwezenlijken – sneller dan wanneer je zonder begeleiding aan de slag gaat. Daarbij heeft de coach niet de rol van adviseur. Adviezen vanuit de coach zijn er alleen als dit het coachtraject verheldert en ondersteunt. Het uitgangspunt is de eigen kracht van de coachee. Een coach zegt niet wat je moet doen, maar focust op je zelfredzaamheid. Hij of zij laat je kijken naar je eigen gedrag en reikt tools aan voor hoe het anders zou kunnen. Je handelingsrepertoire wordt als het ware uitgebreid. En van daaruit kun je zelf tot nieuwe keuzes komen. Om bij het voorbeeld van de passieve collega’s te blijven: je zou wat meer kunnen vragen in plaats van opdrachten te geven. Je collega’s krijgen dan meer ruimte voor eigen initiatief en zullen sneller zelf in actie komen.

Gestructureerde coaching bij levensvragen

Binnen mijn praktijk werk ik op maat en aan de hand van de vraag van de cliënt. Dat is het eerste, maar het tweede minstens zo belangrijke is dat ik goed en helder cliënt gestuurd coach. Dat doe ik met gerichte praktijkopdrachten en theoretische ondersteuning. De coachingssessies begeleid ik met online formulieren als voorbereiding voor de coachingsgesprekken. Dit pakket tezamen maakt dat de coaching gestructureerd en praktisch verloopt. Het zorgt ervoor dat de coachingstrajecten succesvoller verlopen en dat er minder sprake is van terugval in oude klachtpatronen.

Een coach denkt met je mee zonder eigen agenda of belang en zal in een gesprek nooit proberen zijn eigen issues op jou te projecteren. Als professional kan een coach je gestructureerd begeleiden en feedback geven waarmee je echt verder kunt in het leven. 

Coaching investering in jezelf

Veel mensen zijn snel geneigd om veel energie en tijd in andere mensen te steken, ze hebben vaak niet door dat het ook belangrijk is om te investeren in jezelf. Veel mensen vinden het ongemakkelijk om tijd en geld aan zichzelf te spenderen, terwijl dit eigenlijk wel heel belangrijk is. Veel mensen hebben een excuus om niet te investeren in zichzelf, maar er is nooit een excuus om jezelf niet op de eerste plek te zetten. Investeren in jezelf is dus heel erg van belang. Bij investeren in jezelf waardeer je jezelf en steek je tijd en aandacht in jezelf zodat je jezelf ook gelukkig houdt.

Investeren in een coach is dus investeren in jezelf. Het haalt je potentieel naar boven en levert zo uiteindelijk veel op, zeker op de lange termijn. Een coachtraject kan kostbaar lijken, maar verdient zichzelf snel terug. Wat je met coaching in feite doet, is jezelf verder verbeteren. Je werkt actief aan je eigen ontwikkeling door het vergroten van zelfkennis en zelfreflectie, samen met iemand die er verstand van heeft. En zo vergroot je ook je veerkracht en weerbaarheid, in de maatschappij, op het werk en privé.

Om te investeren in jezelf zul je zelfvertrouwen moeten hebben, vertrouwen in jezelf brengt jezelf een stuk verder in het leven. Vertrouw ook op de keuzes die je maakt, zorg ervoor dat anderen niet je leven compleet beïnvloeden. Ga dus van je eigen keuzes uit, hiermee investeer je in jezelf. Deze keuzes kunnen er ook voor zorgen dat je uit je comfortzone stapt, dit is een goed ding. Hierdoor kun je dingen doen die je altijd al had willen doen, maar nog nooit gedaan hebt door een bepaalde reden. Gun jezelf juist iets nieuws, je ontwikkelt jezelf daardoor en je investeert in jezelf. 

Coaching hoezo niet

Er zijn allerlei redenen om naar een levenscoach te gaan. Heb je last van een onzeker gevoel en wil je die onzekerheid overwinnen. Of loop je steeds tegen dezelfde thema’s aan in je relaties of op je werk. Het kan ook gaan over problemen in je familie of is het iets in jezelf, waar je last van hebt. En waarvan je nog niet goed weet wat je er mee moet. Of dat er ogenschijnlijk niet zo veel aan de hand is, maar ben je gewoon benieuwd wat coaching voor je kan doen. Er hoeft niet altijd een klacht of probleem te zijn om naar een persoonlijke coach te gaan. In de praktijk begeleid ik veel twintigers & dertigers die het beschouwen als een investering in hun persoonlijke ontwikkeling. De coaching is dan vooral een manier van overdenken, aanpakken en groeien onder deskundige begeleiding.

Coaching levensvragen

Coachingssessies

Door coachingssessies komen mensen erachter wat belangrijk voor hun is, ordenen ze hun gedachten, gevoelens, woorden en acties zodat deze weer dezelfde kant opstaan. Het gaat erom dat je weet wat je, privé of zakelijk, wilt bereiken, waarbij de coach je helpt en begeleidt in het bereiken van je doelstellingen zodat je een leven leidt dat ingericht is zoals jij dat graag wilt. Een leven gebaseerd op jouw persoonlijke waarden, waarbij de keuzes die je maakt logisch, bewust en effectief zijn. Een leven dat je balans geeft, maar ook plezier, intimiteit, energie, financiële onafhankelijkheid, focus en actie in elk gebied van je leven. 

In de sessies met een levenscoach, waarbij je in gesprek gaat, maar ook praktische opdrachten uitvoert, vergroot je je zelfbewustzijn: de kennis over jezelf en het inzicht in jezelf. Doordat je hier ontdekt wat je wilt en waar je hart sneller van gaat kloppen, voel je het enthousiasme, de energie en de zin in het leven. Je hervindt je belangrijkste waarden en komt dichter bij jezelf te staan. Je leert leven vanuit je kern, vanuit je hart waarbij je kunt vertrouwen op je intuïtie. Een coach geeft aan de vraag ‘Coaching hoezo niet’ een belangrijke bijdrage tot een gezonde levensverandering.

Kies voor Freek als levenscoach

Mijn expertise ligt in het begeleiden van mensen tussen de 10 – 80 jaar.Ik help hen in het proces van verwerking, heling en persoonlijke groei. Hierbij ga ik heel proactief, uitdagend en creatief te werk en pas ik elementen toe uit: de oplossingsgerichte therapie, Relatietherapie, Acceptance & Commitment Therapy (ACT), Mindfulness en  Cognitieve Gedragstherapie (CGT).

Ik hanteer de nieuwste technieken in coaching & psychologie. Hierdoor krijg je snel grip op je gevoelens, je triggers en je patronen en kun je stap voor stap verbetering bereiken. Op weg naar meer zelfvertrouwen en een sterk zelfbeeld met meer leefgeluk. 

Cliënten ervaren mijn begeleiding als rustgevend, humorvol, uitdagend, praktisch en helpend. Zowel bij het creëren van veranderingen op innerlijk niveau als in de buitenwereld. Mensen voelen zich gauw op hun gemak bij mij. Je zult merken dat je je na de sessie ‘lichter’ voelt en praktische handvatten hebt om door te pakken.

Wat zeker ook bijdraagt, is mijn 35 jaar ervaring als psycholoog en levenscoach. Ook mijn persoonlijke stempel ontbreekt zeker niet. Ik ben wat je noemt een mister positivo pur sang met een flinke portie creativiteit en doorzetpower. Waar ik aan begin dat maak ik af met een gezonde dosis lefzin en plezier. Mijn job is na 35 jaar nog steeds een plezierige leefuitdaging om met mensen onderweg te zijn in hun leven op plekken waar het even niet lekker loopt. Als iemand bij mij twijfelt om wel of niet in coaching te gaan is steevast mijn antwoord ‘Coaching hoezo niet?’ 

Zelf aan de slag gaan met coaching

Wil je wel een coach, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Maak gebruik van het eerste gesprek dat mijn praktijk je kosteloos en vrijblijvend aanbiedt. Dit helpt je sowieso verder. Vul onderstaande kennismakingsformulier in voor een afspraak. Dat kan al binnen twee weken. Overdag, maar ook in de avonduren. Face tot face of online. 

Het belangrijkste is dat als jij rondloopt met levensvragen, hoe en waar dan ook, doe er iets mee. Blijf niet doormodderen en leefploeteren. Vraag jezelf gezond af ‘Coaching hoezo niet’.  

Zoek jij antwoorden op levensvragen

Als 35 jaar ben ik levenscoach en psycholoog in Drachten. Ik heb al veel mensen kunnen helpen met het vinden van levensvragen en het herinrichten van hun leven. Om het hart te luchten, om een ander perspectief te zien, om diepere gevoelens onder woorden te brengen. Vanuit je verlangen naar groei, stabiliteit en rust kun je er behoefte aan hebben, dat iemand naar jou luistert, zodat jij weer de regie hebt en in beweging kan komen. Voel je welkom bij mij. Ikzelf ben gepokt en gemazeld door het leven en ik heb persoonlijk al heel wat levensvragen positief kunnen oplossen.

Dat kan met gesprekken face-to-face, maar net zo makkelijk online via beeldbellen. Op die manier is tijd en afstand geen probleem. Online coaching is 100% veilig en AVG-proof. Dus heb jij levensvragen, blijf er niet meer rondlopen. Het leven is te mooi en te kostbaar om het niet ten volle te leven. Met het invullen van het onderstaande formulier zet je de eerste stap naar een meer gelukkig en zinvol leven. Doe het vandaag nog.

Warme groet Freek

Coaching hoezo niet

KENNISMAKINGSGESPREK

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.