Coaching levensvragen
Coaching is een vorm van proactieve persoonlijke begeleiding waarbij je samen met een coach werkt aan een persoonlijk doel of levensvragen. Coaching helpt je zelfbewuster te worden en om het beste uit jezelf naar voren te halen. Je wordt geconfronteerd met je eigen gedrag, geprikkeld en uitgedaagd. Coaching helpt je om stil te staan bij vragen als: Wie ben ik? Wat wil ik? Wat zijn mijn wensen en dromen? Een coach helpt je bij zowel diepe levensvragen als bij praktische doelen of problemen. Coaching is gericht op mensen die zichzelf willen ontwikkelen en actief met hun persoonlijke ontwikkeling aan de slag willen. Coaching maakt het leven meer ontspannen en zorgt voor meer levensgeluk op alle leefgebieden. Dus als je leven waar dan ook niet prettig loopt, kun je jezelf afvragen ‘Coaching hoezo niet?’
Coaching helpt bij levensvragen
Om te beginnen bereik je je leefdoelen sneller en makkelijker. Stel, je wilt graag meer balans tussen werk en privé of bent op zoek naar een baan die beter bij je past. Een coach kan helpen die doelen te bereiken. Je kunt naar een coach gaan met een duidelijk probleem, zoals een dreigende burn-out of welke vorm van levensvraag dan ook. Maar ook als het meer om een leefwens gaat, kun je bij een coach terecht. Bijvoorbeeld als je graag wat assertiever zou worden. Hoe helderder die wens is, hoe effectiever de coaching zal zijn. Als je weet wat je met het coachtraject wil bereiken, kan een coach de juiste vragen stellen en je helpen in de door jou gewenste richting. Persoonlijk denk ik dat meer mensen zich zouden moeten afvragen bij levensvragen ‘Coaching hoezo niet’. Het bied je zoveel meer levensgeluk als het leven je even dwarszit in welke vorm dan ook.
Doel coaching
Het doel van coaching is om te leren hoe je kunt floreren en blinde vlekken kunt verminderen. Het bewust worden van jouw eigen gedrag, houdingen en emoties speelt hierbij een grote rol. In de meeste gevallen zijn het namelijk die kleine, onderdrukte emoties die ontzettend veel invloed hebben op jouw dagelijks gedrag en je in de weg zitten om te floreren. Denk aan dingen die je onbewust uit de weg gaat, mensen waar je weinig weerstand tegen kunt bieden of situaties waar je steeds weer tegenaan loopt. Vaak denken mensen dat dit pech is of dat het toeval is dat zij steeds weer tegen dezelfde problemen aanlopen, maar meestal staat ons eigen gedrag aan de basis hiervan.
Veel van onze onbewuste emoties en handelen zijn ontstaan in onze jeugd. Het onderkennen van deze onbewuste emoties is noodzakelijk. Soms kan het ook helpen om de bron hiervan te achterhalen en te onderzoeken. Zo kunnen onverwerkte vervelende gebeurtenissen uit jouw jeugd nog altijd veel invloed hebben op jouw leven nu. Het kan soms gaan om zaken als een scheiding, buitengesloten zijn op school, een verhuizing naar een andere plaats in een kwetsbare periode of voor schut hebben gestaan bij een spreekbeurt. Deze vervelende gebeurtenissen kunnen aan de bron staan van onbewuste angsten en emoties die weer onbewust invloed hebben op jouw gedrag.
Gezonde zelfredzaamheid
Een ‘katalysator voor zelfontplooiing’ wordt coaching wel genoemd. Het brengt je in korte tijd tot nieuwe, diepgaande inzichten die je helpen om je doelen te verwezenlijken – sneller dan wanneer je zonder begeleiding aan de slag gaat. Daarbij heeft de coach niet de rol van adviseur. Adviezen vanuit de coach zijn er alleen als dit het coachtraject verheldert en ondersteunt. Het uitgangspunt is de eigen kracht van de coachee. Een coach zegt niet wat je moet doen, maar focust op je zelfredzaamheid. Hij of zij laat je kijken naar je eigen gedrag en reikt tools aan voor hoe het anders zou kunnen. Je handelingsrepertoire wordt als het ware uitgebreid. En van daaruit kun je zelf tot nieuwe keuzes komen. Om bij het voorbeeld van de passieve collega’s te blijven: je zou wat meer kunnen vragen in plaats van opdrachten te geven. Je collega’s krijgen dan meer ruimte voor eigen initiatief en zullen sneller zelf in actie komen.
Coaching investering in jezelf
Veel mensen zijn snel geneigd om veel energie en tijd in andere mensen te steken, ze hebben vaak niet door dat het ook belangrijk is om te investeren in jezelf. Veel mensen vinden het ongemakkelijk om tijd en geld aan zichzelf te spenderen, terwijl dit eigenlijk wel heel belangrijk is. Veel mensen hebben een excuus om niet te investeren in zichzelf, maar er is nooit een excuus om jezelf niet op de eerste plek te zetten. Investeren in jezelf is dus heel erg van belang. Bij investeren in jezelf waardeer je jezelf en steek je tijd en aandacht in jezelf zodat je jezelf ook gelukkig houdt.
Investeren in een coach is dus investeren in jezelf. Het haalt je potentieel naar boven en levert zo uiteindelijk veel op, zeker op de lange termijn. Een coachtraject kan kostbaar lijken, maar verdient zichzelf snel terug. Wat je met coaching in feite doet, is jezelf verder verbeteren. Je werkt actief aan je eigen ontwikkeling door het vergroten van zelfkennis en zelfreflectie, samen met iemand die er verstand van heeft. En zo vergroot je ook je veerkracht en weerbaarheid, in de maatschappij, op het werk en privé.
Om te investeren in jezelf zul je zelfvertrouwen moeten hebben, vertrouwen in jezelf brengt jezelf een stuk verder in het leven. Vertrouw ook op de keuzes die je maakt, zorg ervoor dat anderen niet je leven compleet beïnvloeden. Ga dus van je eigen keuzes uit, hiermee investeer je in jezelf. Deze keuzes kunnen er ook voor zorgen dat je uit je comfortzone stapt, dit is een goed ding. Hierdoor kun je dingen doen die je altijd al had willen doen, maar nog nooit gedaan hebt door een bepaalde reden. Gun jezelf juist iets nieuws, je ontwikkelt jezelf daardoor en je investeert in jezelf.
Coaching hoezo niet
Er zijn allerlei redenen om naar een levenscoach te gaan. Heb je last van een onzeker gevoel en wil je die onzekerheid overwinnen. Of loop je steeds tegen dezelfde thema’s aan in je relaties of op je werk. Het kan ook gaan over problemen in je familie of is het iets in jezelf, waar je last van hebt. En waarvan je nog niet goed weet wat je er mee moet. Of dat er ogenschijnlijk niet zo veel aan de hand is, maar ben je gewoon benieuwd wat coaching voor je kan doen. Er hoeft niet altijd een klacht of probleem te zijn om naar een persoonlijke coach te gaan. In de praktijk begeleid ik veel twintigers & dertigers die het beschouwen als een investering in hun persoonlijke ontwikkeling. De coaching is dan vooral een manier van overdenken, aanpakken en groeien onder deskundige begeleiding.
Wat wordt je volgende stap
Met een goeie levenscoach tegenover je, zal je leven nooit meer hetzelfde zijn. Dat moet je maar net willen natuurlijk. Meer vrijheid, meer plezier, meer geluk, meer lekker. Het begint met het elkaar leren kennen. Je kunt me tijdens die kennismaking vragen wat je wilt. Ik trek er graag in elk geval een uur voor uit om zo grondig mogelijk te ontdekken of het voelt als iets wat we vaker willen doen. Dat dat niet altijd gebeurt vind ik geen probleem. Het is juist fijn om dat te weten vóór we met elkaar aan de slag gaan. No hard feelings! Dat kan face-to-face, maar ook net zo makkelijk online. Vooral het laatste is makkelijk. Je zit dan niet vast aan reistijden en afstanden.
Wees welkom voor een eerste gespreksverkenning. In dit eerste gesprek luister ik naar je hulpvraag, levensdoel of veranderwens. Uiteraard vertel ik over mezelf en hoe ik coach. Na dit gesprek kijken hoe we de samenklik is en of het coachtraject kan beginnen. Mijn coachingswijze is maatwerk en sluit aan bij de coachvraag.
Aanvraag kennismakingsgesprek