Wat is Coaching

Wat doet een levenscoach? Als ik die vraag in één zin mag beantwoorden dan zeg ik: Een levenscoach zorgt dat je inzicht krijgt in wie je bent en wat je wilt zijn in je leven! Een andere uitleg voor coaching is als volgt: Coaching is een doelgericht en creatief proces waarbij de levenscoach de coachee ondersteunt bij het behalen van zelfgekozen persoonlijke en professionele doelen. Coaching helpt je bij het verbeteren van de kwaliteit van je leven. Samengevat is coaching een effectieve en praktische manier om mensen, teams en bedrijven, die een uitdaging hebben, vooruit te helpen.

Persoonlijke aandacht én persoonlijke begeleiding zijn de kernwoorden die de betekenis coach het beste weergeven. Een levenscoach begeleidt je vanuit een objectief oogpunt met als uiteindelijke resultaat dat jij na de coaching tot een sterker individu uitgroeit. Een levenscoach leert je om op een andere manier naar de situatie te kijken. Ook geeft hij of zij je de tools om de situatie te veranderen. Daarnaast krijg je meer inzicht in je eigen persoonlijkheid en jouw denkwijze. Daardoor weet je beter wat bij je past en krijg je gerichte praktische handvatten en manier hoe jij jouw doelen kunt bereiken.

Coaching is als het ware een persoonlijke manier van leren door jezelf met begeleiding van een ondersteunend persoon. Het begeleidingstraject wordt gebaseerd op jouw persoonlijke leerdoelen. Deze leerdoelen worden door jezelf opgesteld. Wil je zelfverzekerder worden? Of heb jij het nare onderbuik gevoel dat je relatie afgelopen is, maar wil jij er toch nog aan werken samen met je partner? Het maakt niet uit aan welk doel je wilt werken, een coach begeleidt je op de weg waar jij naartoe wilt.

Mijn stijl van coachen is oplossings- en praktijkgericht. Simpel gezegd betekent dit dat ik focus op de persoon als geheel en wat hij of zij nodig heeft om richting te geven aan zijn leven. Al meer dan 30 jaar ben ik levenscoach en psycholoog in Drachten. Mijn coachingsgebied is vrij groot, of je nu tiener bent, volwassene of ondernemer ik coach ze allemaal.

Wat is coaching

Vervelende ervaringen en problemen zijn een flinke last op je schouders en kunnen je belemmeren om je allerbeste en gelukkige leven te leiden. Door middel van coaching word jij persoonlijk ondersteund en begeleid om positieve resultaten en ontwikkelingen te bereiken. Deze vorm van positieve psychologie zal uiteindelijk leiden tot geluk, genot en levenssuccessen.

Een levenscoach spiegelt je leven op een meelevende manier. Wanneer ga je naar een coach? Laat ik je wat leefgebieden noemen die vragen om in coaching te gaan. Je relatie loopt niet lekker en je hinkt op één been in de relatie. Je bent vastgelopen doordat je verleden je steeds weer inhaalt en belemmeringen geeft om ontspannen en gelukkig te leven. Je hebt steeds dezelfde conflicten met verschillende mensen in verschillende situaties. Je voelt je vaak somber of angstig. Je bent verlegen en dat staat je in de weg om datgene te doen wat je graag wilt. Je voelt je onzeker om het leven voluit te leven. Je leeft met dwanggevoelens door gebruik van de social media, seksualiteit of andere prikkelacties waarmee je niet kunt stoppen. Verlies van een dierbare door overlijden of een scheiding.

Zo veel mensen, zo veel redenen om in coaching te gaan. Het kan om een gevoel van onbehagen gaan dat je nog nauwelijks onder woorden kunt brengen of om pure wanhoop. Waar het op neer komt: je hebt hulp nodig.

Spiegel schoonpoetsen

Coaching helpt bij de verlichting van je levensvragen en lost die samen met jou op. Het laat je beter functioneren in je dagelijkse bestaan. Het prettige aan coaching is dat je binnen vastgestelde kaders een spiegel krijgt voorgehouden: in principe 60 minuten per week of elke twee weken. Je leert over je blinde vlekken en over een betere manier om met jezelf en de mensen om je heen om te gaan. In coaching toon je zowel kwetsbaarheid als verantwoordelijkheid en ben je actiebereid om stappen te zetten.

Natuurlijk: een spiegel kunnen je vrienden je ook voorhouden, maar dat is toch anders. De spiegel die vrienden bieden is een troebele. Zij zeggen vaak wat jij zelf vindt of graag wilt horen – daarvoor zijn ze geraadpleegd. Als coach stel ik een andere vorm van vragen, doe ik onderzoek en ik sta er nieuw in en kijk met frisse blik van buitenaf naar jouw vraagstelling.

Mijn gesprekskamer vanuit mijn woonhuis is een gezellige en comfortabele plek waarin je vanuit een persoonlijke en veilige sfeer je verhaal kunt delen. De gesprekken vinden plaats in een open, gelijkwaardige sfeer, vrij van oordelen, waarbij jij zelf je uiteindelijke keuzes bepaalt. Vanzelfsprekend wordt alles wat in de gesprekken aan de orde komt vertrouwelijk behandeld. Wat ik doe is met een frisse blik naar iemand zijn totaal beslagen spiegel kijken en die stap voor stap met de cliënt ga schoonpoetsen. De spiegel die ik als levenscoach is natuurlijk helder, maar ook weer niet het confronterende soort dat je vaak in pashokjes van modezaken aantreft. Als levenscoach spiegel ik op meelevende en niet-oordelende manier. Natuurlijk kan het zijn dat je even een confronterend zetje nodig hebt om verder te komen. Als dat nodig is ben ik niet bang die confrontatie aan te gaan. Alles staat in het teken om jou verder te helpen in je leven en dat je meer geluk en ontspanning ervaart op alle leefgebieden.

Eerlijk en open durven zijn

Kwesties die in vandaag spelen, vinden vaak hun oorsprong in het verleden – daarover zijn veel deskundige het wel eens. Bij coaching hoort dus: Praten over je jeugd en hoe je levensloop tot nu is verlopen. Praten over zaken die lekker lopen en die je dwars zitten, geven lucht aan wat er allemaal in je hoofd afspeelt. Dat heeft een bevrijdende werking en werkt vaak ook verhelderend. Al pratend orden je en kan je nieuwe inzichten krijgen. Door mijn lange ervaring weet ik dat coachen met passende vragen en aandacht te begeleiden zodat jij ook de diepte van jouw vragen kan raken. Dat je door de vragen de antwoorden vindt die je een nieuwe richting voorspiegelen. In een nieuwe beweging gaat komen. Daarnaast combineer ik vele andere methoden tot een eigen-wijsheid die jou verder helpt om antwoorden om te zetten in praktische stappen in een richting die jij wenst. Coaching helpt je je beter te gaan voelen. Alleen geef het wel de tijd, het is quick fix, het duurt even voordat je met jezelf een andere relatie hebt opgebouwd. Het allerbelangrijkste is durf om taboeloos te zijn in eerlijkheid en openheid.

Doen is de beste manier van denken

Een levenscoach biedt in eerste instantie een luisterend oor, waardoor je problemen in de werk- of thuissituatie inzichtelijk maakt en je doelen weer helder voor ogen krijgt. Inzicht krijgen in wie je bent en waarom je doet wat je doet is een doel van coaching, maar beslist niet het enige doel. Want als je dat nieuwverworven inzicht niet gaat gebruiken om te veranderen, heb je er weinig aan. Als je geen verantwoordelijkheid neemt om inzichten om te zetten naar doelgerichte daden is coaching zinloos. Wil je je gedrag of je gewoonten veranderen dan is coaching dé manier, maar je moet het wel zelf doen!

Afronden

Na verloop van tijd merk je dat je in de gesprekskamer alles wel zo’n beetje hebt besproken en dat de levenspuzzel weer gezond in elkaar schuift. Als er iets gebeurt in je leven waardoor je van slag raakt, kun je jezelf de vragen van de levenscoach stellen. Je hebt geleerd hoe je jezelf in tijden van nood kunt troosten of weer op weg kunt helpen. Dat betekent dat de coaching kan worden afgerond. Het kan ook zijn dat ik je voorstel om het af te ronden. Als ik merk dat we beginnen te babbelen en ook wel gezellig ergens kunnen afspreken, zeg ik dat het tijd is voor een afrondend gesprek. Vaak is afscheid niet voorgoed. Het is ook mogelijk periodiek een coachgesprek van anderhalf uur te hebben, voor reflectie op en bijsturing van je doelen. Zo hou je de zaag scherp en val je niet terug in oude levensvalkuilen.

Heb je levensvragen? Maak een afspraak

Bij mij zijn geen ellenlange wachtlijsten en langdurige coachingstrajecten. Een eerste afspraak is al binnen twee weken gemaakt en kan zowel overdag als in de avonduren. Mijn coachingstarief is afgestemd op jouw inkomen dat betekent dat dat geen drempel hoeft te zijn om in coaching te gaan. Dus loop jij ergens in het leven vast op wat voor manier dan ook vraag een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek aan. Voel je welkom en de koffie of thee staat voor je klaar.

Warme groet Freek


    KENNISMAKINGSGESPREK

    Graag alle gevraagde velden invullen.

    Na het invullen van het formulier ontvang je een uitnodiging voor het gesprek met indien mogelijk de voorgestelde datum. Mocht deze niet passend zijn bied ik je een alternatief aan met een nieuwe datum en tijdsvoorstel. Nadat je akkoord hebt gegeven ontvang je een afspraakbevestiging.