Tienercoaching

Tienercoaching

Tienercoaching ook voor jou!

Tienercoaching is niet gek, raar of heel gek. Tienercoaching is voor jou juist heel fijn omdat er iemand voor je is zonder oordelen en die je neemt zoals je nú bent. Soms lekker dwars en eigenwijs. Of puberaal en onsnapbaar voor iedereen behalve voor jezelf. Tienercoaching helpt je om je puberteit gezond door te komen en helpt je daar waar je vast loopt. Dat kan zijn met je ouders, school of andere volwassen-types met de beste bedoelingen. Tienercoaching zorgt voor meer lucht om te leven en je hoofd lichter te maken. Da’s lekker toch?

Tiener zijn is heerlijk jong en vrij zijn! Maar soms word je niet begrepen of lig je overhoop met je zelfvertrouwen. Of zit je gewoon niet lekker in je vel. Dat kan komen door wat je hebt meegemaakt. Bijvoorbeeld scheiding van je ouders, ziekte of dat er iemand in je omgeving is overleden. Maar het kan ook zijn dat je het lastig vindt om met vrienden om te gaan, of dat je deze niet of nauwelijks hebt. Tienercoaching helpt je om antwoorden die vinden die bij jou passen. Al 35 jaar geeft ik tienercoaching en ondanks dat ik niet meer piep ben snap ik jullie leefwereld heel goed. Ikzelf ben ook wel wat blijven hangen in mijn pubertijd. Dus is je leefwereld onzeker of is de boel hartstikke krom of een puinhoop kom langs en ontdekking wat tienercoaching voor jou kan zijn. 

Tienercoaching voor iedereen

Tiener zijn is of jong volwassenen is leven met met vallen en opstaan. Je bent op zoek naar een manier om jezelf staande te houden en je eigen IK te vinden. Dat kan soms ontzettend lastig zijn, maar dat kan ook anders.

In praktische en oplossingsgerichte tienercoaching help ik tieners:

 • Bewust worden en ZIJN van zichzelf.
 • In verbinding met dat wat er van binnen in hen leeft.
 • In verbinding met gevoel en hen laten ontdekken hoe zij daar uiting aan kunnen geven.
 • Bewust worden: wat is van mij en wat is van de ander? Beter bij zichzelf te blijven.
 • Meer in het moment kunnen ZIJN.
 • Bewust worden van eigen talenten, passie en verlangen en hoe hier gebruik van te maken.
 • Bewust van omgang met energie. Wat kost energie en wat geeft energie voor jou?
 • Beter eigen en rechtmatige plek in te nemen ten opzichte van verschillende ‘systemen’ (school, gezin, familie, maatschappij).

Tienercoaching is erop gericht meer vertrouwen te ervaren in zichzelf en het leven.


Tienercoaching

Wat herken je van wat hieronder staat

Dat als je praat met je ouders of verzorgers praat dit niet altijd even makkelijk gaat. Meningsverschillen over hoe wel of niet te leven kan soms flinke ruzies opleveren. Met als gevolg dat je stampvoetend door het huis loopt en denkt “Krijg toch de PIP!” Ze zouden toch moeten snappen dat er op je voorhoofd een bord staat met de tekst: “WEGENS LEEFTIJDSVERBOUWING TIJDELIJK GESLOTEN!” Daar moet iedereen toch kunnen snappen. Ze zijn toch zelf ook jong geweest of niet soms! Er gebeurt van alles in je en je snapt er geen biet van. Jouw wereld kan soms best een chaos zijn en dat is knap lastig en vervelend, vooral voor je omgeving. Herken jij jezelf hierin? Ja? Doe er wat aan! Tienercoaching is hét antwoord voor jou.

Speciaal voor ouders geldt dit: Tieners opvoeden, het loopt zelfs bij de knapste experts niet altijd van een leien dakje: “Jullie zitten allemaal in hetzelfde schuitje”. Het is een kwestie van samen er het beste van maken!

Gefeliciteerd! Je hebt een tiener in huis. Het leven zal nooit meer hetzelfde zijn, maar dat wist je al. Als je denkt dat je geen invloed meer hebt op je kinderen zodra ze tieners worden, dan heb je het mis. Dit is pas de tweede fase in de wedstrijd van het leven van je kinderen en hoe zij die doorkomen, heeft alles met jou te maken. De principes van deze pagina gaan over autoriteit hebben, hun respect winnen, leidinggeven en weten wat je moet doen en wanneer. Om je wat meer inzicht te geven volgt hieronder een artikel over tieners en hun breinontwikkeling.

https://van12tot18.nl/het-puberbrein-impulsief-maar-ook-gevoelig

Tieners kunnen vermoeiend zijn. Hun hormonen slaan op hol en hun hersenen gaan door een overgangsperiode. Hun gedrag is om soms horendol van te worden en verstandig zijn is onbekend woord voor hun. En ja, zo zijn ze nu eenmaal. Ze gaan door een periode heen om los te komen van het oudernest en hun eigen wereld te vormen. Dat is niet altijd makkelijk. Om die reden is tienercoaching ook ideaal om tieners hierin te helpen.

Vrij laten of grenzen stellen? Straffen of proberen te begrijpen? Veel ouders zijn de weg kwijt als het gaat over de opvoeding van hun opstandige tieners in deze snelle en multimediale tijden. Het nieuwe pedagogische en praktische handboek ‘Typisch Tieners’ dat in samenwerking met De Gezinsbond werd geschreven, probeert zoekende ouders een handleiding te bieden aan de hand van ervaringen van andere ouders en de expertise van deskundigen in het veld. Zowat alle thema’s die jongeren en hun ouders bezig houden, komen aan bod: van sociale media, gamen, alcohol en drugs tot uitgaan, verliefdheid, seks, foute vrienden, … Alvast enkele tips:

1. Opruimen: Je huis is geen duiventil. Stel grenzen en maak duidelijke afspraken over de do’s-and-don’ts. Zo blijft het leuk en leefbaar. En af en toe gezellig. Toch is het geen evidentie dat je puber spontaan stoffer en blik vastpakt. Maak daarom duidelijke afspraken over wie welke klusjes moet doen. Hoe, wanneer en hoelang. Concrete instructies werken beter dan vage dreigementen.

2. Pubertijd: De hersenen van een tiener maken spectaculaire sprongen. Die sprongen zorgen voor typisch tienergedrag. Een portie paranoia en een toefje egocentrisme bijvoorbeeld. Ze kunnen er niet aan doen. Doordrammen en discussiëren. Zwart roepen wanneer jij wit zegt. Het komt allemaal door die aanpassingen in de hersenpan van je puber. Dat wil echter niet zeggen dat je niet mag reageren. Blijf toch maar grenzen stellen. En proberen het ‘wijze’ deel te stimuleren. Loop niet in de val van het gekibbel. Laat hoog oplaaiende emoties eerst bekoelen. En dan ga je praten. Zet de eerste stap en focus niet te veel op de strubbelingen. Wel op de fijne dingen. Of ze zullen luisteren, is een andere kwestie. Tieners kijken met nieuwe ogen naar zichzelf. En naar jou. En zien waar je tekortschiet. En vinden jou gênant. Toch ben je nog lang niet afgedankt.

Concrete instructies werken beter dan vage dreigementen.

3. Drugs en alcohol: Ook al vis je wat wiet uit de tas van je tiener: blinde paniek is niet nodig. Een goed gesprek wel. En ook stel grenzen. Cannabis is verboden voor minderjarigen. Punt. Onder zestien: geen alcohol. Onder achttien: geen sterkedrank. Zo zegt de wet het en zo zeg jij het best ook. Strompelt je tiener dronken over de drempel? Laat de kater zijn werk doen en praat er dan over. Check wat erachter zit: gewoon wat uitproberen of toch een probleem?

4. Privacy: Respecteer de privacy van je pubers. Blijf van hun spullen en uit hun berichten. Hun biotoop is van hen. Ook al lijkt daar een bom ontploft. Basishygiëne in het oog houden, moet wel kunnen.

5. Vrienden: Vrienden winnen aan belang. Jij schuift op en moet wat loslaten. Niet makkelijk, maar je kunt het. Je kroost heeft het nodig om te bouwen aan een eigen ik.

6. Kibbelende broers en zussen: Probeer onpartijdig te zijn. Ze lossen het meestal zelf op en trekken daar lessen uit. Win-win.

Tienercoaching

7. Communicatie: Zonder communicatie ben je de klos. Praat zoveel mogelijk met je puber. Samen eten is vaak een goed begin. Komt er niet veel uit? Laat toch voelen dat je er voor hen bent. Absoluut te mijden: vissen en peuteren.

8. Pesten: Pesten snijdt diep. Het grijpt naar je keel. Hoe sneller er wordt ingegrepen, hoe beter. Geef je tieners begrip, steun en een luisterend oor, en neem contact op met de school.

9. Geld: Voor kleine klusjes thuis hoef je niet te betalen . Je blijdschap moet voldoende zijn. Zakgeld geven? Een goed idee. Afspreken wat ze met dat geld mogen doen? Ook een goed idee. Praat open over geld. Weg met taboes. Maak je pubers duidelijk dat geld niet uit de lucht komt vallen.

Vakantie- en weekendjobs zijn een ideale leerschool. Voor kleine klusjes thuis hoef je niet te betalen . Je blijdschap moet voldoende zijn.

10. Verliefdheid: Voelen je tieners vlinders fladderen? Neem die gevoelens serieus en hou het gesprek open. Dan gaan ze ook bij jou aankloppen op momenten dat ze het moeilijk hebben. Wanneer ze gedumpt worden of worstelen met hun geaardheid bijvoorbeeld.

11. Seks: Denk niet dat het internet de voorlichtingsklus van je overneemt. Het is een megagrote infobron, maar tieners vinden er ook veel tegenstrijdigheden. Jij blijft broodnodig: om onrealistische beelden uit de media bij te stellen, om moeilijke thema’s bespreekbaar te maken en correcte info te geven. Porno ligt door het internet voor het grijpen. Je kunt er donder op zeggen dat je pubers ernaar kijken. Zolang ze snappen dat die filmpjes nogal fake zijn, is er niets aan de hand.

Hoe meer openheid, hoe beter. Goed geïnformeerde pubers beginnen later aan seks en doen het ook veiliger. Je pubers doorlopen hun eigen seksuele ‘carrière’ met heel wat klungelen en proberen, en met verschillende keren een eerste keer. Tussen de eerste kus en de eerste keer met iemand naar bed gaan, zit gemiddeld vier jaar. Pubers zullen niet ineens een paar stappen overslaan omdat hun lief mag blijven slapen. Dat van die kat en die melk klopt dus niet.

12. School: Je kroost slijt jaren op de schoolbanken. Ze maken dus beter de juiste keuze. Sta open voor wat tieners willen en kunnen. Zet je eigen dromen opzij. De meest zijn toch bedrog. Schoolmoeheid lach je niet zomaar weg. Praat erover en kijk wat aan de basis ligt. Leg minder nadruk op punten en presteren. Probeer stress te reduceren. Leggen je pubers de lat te hoog? Vertel hun dat ze meer zijn dan de punten op een rapport.

Faalangst kan pubers hinderen bij het leren. Ze zitten vast in paniek, in een foute manier van denken. Blijf er niet mee zitten, maar pak het samen met hen aan. Helpen bij het huiswerk mag, het in hun plaats maken niet. Leer je pubers vooral plannen en structureren. Lukt dit niet schakel mij dan voor tienercoaching. Ik heb jarenlange ervaring met praktisch plannen

13. Hobby’s: Heel wat pubers haken af op hobbyvlak. Verplichten zal niet lukken, motiveren om even vol te houden misschien wel. Gewoon wat hangen in de zetel moet bovendien kunnen. Een beetje minder ‘moeten’ moet ook kunnen. Hebben je pubers het echter druk, druk, druk? Hoog tijd om te schrappen in propvolle agenda’s. geef zelf het goede voorbeeld en zoek wat zen. Gsm uitzetten en ademen.

14. Internet: Maak afspraken over het gebruik van internet. Een paar basics moeten zeker kunnen. Niet aan tafel, niet in bed en niet tijdens het huiswerk is een goed begin. Panikeer niet als je tiener in aanraking komt met foute dingen en foute mensen op het web. Praat erover. En check zeker niet stiekem de chat- en surfgeschiedenis van je kind. Zo raakt het vertrouwen zoek.

Als jouw tiener waar dan ook vastloopt biedt hem of haar tienercoaching aan. Ik sta met een open mind in de wereld en ken de tienerwereld met mijn 35 jaar ervaring als geen ander. Ik heb als heel wat tieners mogen helpen om een weg te vinden naar een ontspannen en meer gelukkige volwassen wereld.

Tienercoaching

Aanmelden tienercoaching

Als jij rondloopt in een doolhof van vragen, balen en het niet snappen, wacht dan niet te lang en maak een afspraak met mij; de cola, thee of koffie staat voor je klaar. Vul het onderstaande formulier in voor een gratis vrijblijvend kennismakingsgesprek. Je kunt zowel overdag als in de avonduren met mij afspreken. Het is ook mogelijk om eerst met een of beide ouders/verzorger te komen. We kunnen dan bespreken wat jouw wensen zijn en afspraken maken over het vervolg. Een eerste afspraak kunnen we meestal al binnen twee weken maken. Hopelijk tot snel!

Maak een gratis en vrijblijvende afspraak of vraag meer informatie aan om te ervaren wat tienercoaching voor jou persoonlijk kan betekenen.

  KENNISMAKINGSGESPREK TIENERCOACHING

  Graag alle gevraagde velden invullen.

  Na het invullen van het formulier ontvang je een uitnodiging voor het kennismakingsgesprek met indien mogelijk de voorgestelde datum. Mocht deze niet passend zijn bied ik je een alternatief aan met een nieuwe datum en tijdsvoorstel. Nadat je akkoord hebt gegeven ontvang je een afspraakbevestiging.