NieuwsBlog

De kunst van het nietsdoen

Nietsdoen, lui-zijn is de moeilijkste opgave in deze wereld en de meest intellectuele uitdaging. Als je dit leest gaan je wenkbrauwen dan niet omhoog? Niets doen moeilijk? Maar als je het nog een keer leest en erover nadenkt, dan klopt het voor de meesten van ons. De uitspraak ‘liever lui dan moe’ komt niet altijd positief over. Het wordt vaak gebruikt voor mensen die liever een stapje minder doen dan zich ergens écht voor inzetten. Luiheid is zelfs één van de zeven zonden, maar is het echt zo slecht als wordt gedacht? Hoe ga jij om met de de kunst van het nietsdoen? Volkomen lazy zijn in alles …

Als je niets doet, ben je met onze Hollandse calvinistische inslag al snel een luiaard. En dat is voor veel mensen niet acceptabel. Veel Westerse mensen staan 24/7 in de actieve modus van doen en hebben met moeite met nietsdoen. Nietsdoen heeft een negatieve klank in onze westerse maatschappij. Luiaards slapen uit, spijbelen van college, zijn makkelijk in hun werk, zijn vaak dagdromers of turend niksdoende uit het raam. Althans, dat zijn de beelden die geassocieerd worden met nietsdoeners, met luiaards.

Langzaam maar zeker horen we steeds meer geluiden dat gas terugnemen een stuk beter is. Weg met die volle agenda’s en laat lekker de boel de boel, hang je gympen maar aan de wilgen en doe je sloffen aan. Lui zijn is niet alleen lekker, het blijkt nog gezond ook.

Interessante psychologie achter het nietsdoen

Toch zit achter het fenomeen ‘luiheid’ een interessante psychologische gedachte. Een negatieve en een positieve. Vanuit de negatieve psychologie wordt luiheid vaak gedefinieerd als een situatie waarbij iemand geen enkele motivatie heeft om ook maar enige moeite te stoppen in zaken die van hem of haar worden verwacht. Dat is wat anders dan zaken vooruitschuiven, omdat er op dit moment andere – relevante – zaken voorgaan. Luiheid is eigenlijk altijd ongewenst en wordt door de (werkende) omgeving niet begrepen.

De oorzaken van de luiheid met deze benadering zijn divers. Zo kan luiheid voortkomen uit een gebrek aan zelfvertrouwen. Dat iemand de overtuiging mist dat het getoonde gedrag succesvol en effectief zal zijn. Een andere reden kan zijn dat iemand zich niet gesteund of gewaardeerd voelt. Eigenlijk geen sociale verbinding ervaart met anderen. Maar het kan ook samenhangen met een gebrek aan discipline of een gebrek aan ambitie. Of angst voor afwijzing/mislukking of juist angst voor succes. Allemaal verschillende oorzaken die maar op één manier aangepakt kunnen worden, namelijk de oorzaak wegnemen.

De kunst van het nietsdoen

Positieve kijk op luiheid

Maar het is ook mogelijk een positieve kijk op de luiheid te hebben. Dat je luiheid ervaart als ‘dolce far niente’, de kunst van het heerlijke nietsdoen. Een soort Zwitsers-leven-gevoel. Je gaat ergens rustig zitten, het liefst in de natuur, en begint rustig te ademen, te ruiken, te proeven en te voelen. Eigenlijk laat je alleen nog maar natuurlijke prikkels op je inwerken. En je voelt je maximaal gelukkig. We weten vanuit de psychologische wetenschap dat deze vorm van ‘luiheid’ goed ontspant en stress reduceert.

We doen niemand tekort als we besluiten een dag in bed te blijven liggen. Sterker nog, je knapt er van op. Misschien dat de luiaards van deze wereld er het beste van afkomen, omdat ze niet zoveel van zichzelf moeten, zodat werkdruk en stress ver van hen afstaan. Je rust lekker uit, raakt ontspannen; je kunt over dingen nadenken, waar je anders geen tijd voor hebt. Je gaat kennelijk minder gebukt onder aan stress gerelateerde ziektes. Luiheid leert je genieten. Luiheid voorkomt de aanmaak van stresshormonen. Verveel je je snel tijdens het luieren? Niet erg. Wanneer je je verveelt staat je geest open voor allerlei impulsen en kunnen de beste ideeën naar boven komen. Als je even niets om handen hebt, kunnen je gedachten namelijk de vrije loop nemen. Of het nu een verveelmoment of rustmoment is: even helemaal niets doen, kan leiden tot de creatiefste invallen.

Iemand die lui is, zal vaak de stress die een ‘normale’ dag met zich meebrengt proberen te vermijden. Het ontlopen van meerdere stressmomenten op een dag zorgt voor een algeheel lager stressniveau. Stress is slecht voor het lichaam en zorgt voor een hogere kans op hart- en vaatziekten. Als je het wat rustiger aan doet, dan kun je de kans op het volgende verlagen: vermoeidheid en gebrek aan energie, slechte eetlust, hoofdpijn en spierpijn. Een relaxter, minder stressvol leven heeft dus als gevolg dat je jezelf niet alleen meer ontspannen voelt, maar dat je dat ook echt bent.

De aanslag op je lichaam, zowel geestelijk als lichamelijk, wordt permanent als er geen rustmomenten zijn waarop het lichaam zich kan herstellen. Luiheid is een vorm van rust waarin het lichaam zich kan herpakken. Het schadelijke cortisol die door stress veroorzaakt wordt en tot geheugenverlies en hersenschade kan leiden, lost zich op en de slijtage aan het lichaam krijgt de kans om zich te herstellen! Lui zijn heeft dus z’n voordelen!

Verborgen schat

Toch is deze vorm van de luiheid buitengewoon ingewikkeld voor een westerling. Zo is in één van Paul Coelho‘s boeken en jonge schaapherder op zoek naar de verborgen schat van het leven. Hij reist de wereld rond en komt onderweg en wijs mens tegen. Als de jonge schaapherder aan de manier man vraagt waar hij de verborgen schat kan vinden, stuurt deze hem naar buiten en geeft hem de opdracht mee een uur lang een theelepeltje met water rond te dragen. Hij mag niet morsen. De jonge schaapherder houdt ingespannen en vol aandacht het water op zijn lepeltje en komt na een uur terug bij de wijze man. Deze geeft echter nog steeds geen antwoord, maar vraagt aan de jongen: heb je tijdens het lopen wel het fluiten van de vogels gehoord, de geur van de prachtige bloemen geroken en de heerlijke zon op je huid gevoeld? Luister naar de natuur en luister naar je hart. De jonge schaapherder gaat teleurgesteld verder, omdat hij een beloning had verwacht voor het volbrengen van zijn opdracht, maar besefte later dat de wijze man hem veel wijsheid heeft meegegeven.

Wat wordt je volgende stap vanuit het nietsdoen

Met een goeie levenscoach tegenover je, zal je leven nooit meer hetzelfde zijn. Dat moet je maar net willen natuurlijk. Meer vrijheid, meer plezier, meer geluk, meer lekker. Het begint met het elkaar leren kennen. Je kunt me tijdens die kennismaking vragen wat je wilt. Ik trek er graag in elk geval een uur voor uit om zo grondig mogelijk te ontdekken of het voelt als iets wat we vaker willen doen. Dat dat niet altijd gebeurt vind ik geen probleem. Het is juist fijn om dat te weten vóór we met elkaar aan de slag gaan. No hard feelings! Dat kan face-to-face, maar ook net zo makkelijk online. Vooral het laatste is makkelijk. Je zit dan niet vast aan reistijden en afstanden.

De kunst van het nietsdoen

Wees welkom voor een eerste gespreksverkenning. In dit eerste gesprek luister ik naar je levensvraag of veranderwens. Uiteraard vertel ik over mezelf als leefcoach. Na dit gesprek kijken hoe we de samenklik is en waar we de insteek maken om jouw leefverhaal een andere kleur en inhoud te geven. 


Aanvraag kennismakingsgesprek

KENNISMAKINGSGESPREK