Depressie

Depressie

In een “dipje” zitten we allemaal weleens. Iedereen voelt zich wel eens somber of neerslachtig. Wanneer het niet botert met collega’s, je piekert over je relatie of wanneer je de examens hebt verpest, zit je even niet lekker in je vel. Maar wat als je iedere dag opnieuw somber en depressief opstaat en naar bed gaat? En je interesse verliest in de mensen en de dingen om je heen? Misschien heb je dan last van een depressie. Het liefst wil je met je hoofd onder de dekens wachten tot de dag voorbij is. Een depressie voelt alsof er een zware, zwarte deken over je hoofd en schouders ligt. 

De klachten verschillen per persoon, maar een depressie heeft grote invloed op de kwaliteit van je leven. Vaak heb je helemaal nergens energie voor, heb je veel moeite met je werk. Je kunt het bijna niet volhouden om naar je werk te gaan. Je ziet overal tegenop. Je hebt de neiging om niet goed te zorgen voor het huishouden en jezelf. Je sport minder, eet minder gezond. Ook zoek je minder contact met je vrienden, je trekt je steeds meer terug. Daardoor kom je steeds meer alleen te staan: dat maakt dan weer jouw negatieve gevoel over jezelf sterker. Het is alsof je in een groot zwart gat zit. 

Omarm je probleem – maar identificeer je er niet mee. Je hébt een depressie, maar je bént er geen. Zoek hulp wanneer je daar behoefte aan hebt, net zoals je bij dat gebroken been zou doen. Dat heet goed voor jezelf zorgen. Een depressie zet je leven flink op z’n kop, maar je staat er niet alleen voor. Met de juiste, specialistische hulp krijg je weer grip op je leven en zie jij de toekomst met vertrouwen tegemoet. Zorg bij somberheidsklachten en/of depressieve klachten voor professionele hulp. Blijf dus niet met je klachten rondlopen!

Seizoensgebonden depressie

Wanneer een depressie ieder jaar weer in hetzelfde seizoen de kop opsteekt spreken we van een seizoensgebonden depressie. De meeste mensen met een seizoensgebonden depressie maken hun depressie door in de winter. Bij een kleine minderheid ligt de piek van de klachten in de zomer. Niet-officiële termen die tegenwoordig regelmatig gebruikt worden om (de klachten van) een seizoensgebonden depressie aan te duiden zijn: winterdepressie, herfstdepressie, zomerdepressie en voorjaarsmoeheid.

Depressie? Schaam je niet!

Eén op de vijf Nederlanders krijgt in zijn of haar leven last van een depressie. Jij bent dus zeker niet de enige. Schaam je niet voor je depressie en wees open en eerlijk naar jezelf en de buitenwereld. Het is één van de meest voorkomende psychische ziektes. Dus schaam je niet! Het erkennen van je depressie is al een positieve eerste stap naar herstel. Ook kinderen en ouderen kunnen een depressie krijgen. Een depressie kan kort duren, maar ook maanden of zelfs jaren duren

Depressie

Waarom een depressie

Misschien denk je wel: ‘waarom krijg ik een depressie?’ Daar is niet altijd een antwoord op te geven. De ene persoon is gevoeliger voor het ontwikkelen van een depressie dan de ander. Daarbij is er soms een aanwijsbare reden voor je depressie. Het is uit met de liefde van je leven, een van je ouders is overleden of je hebt een ernstig ongeluk gehad. Het komt ook voor dat het niet duidelijk is waarom nu juist jij een depressie krijgt. Tijdens een behandeling in mijn coachingspraktijk kijken we of er een oorzaak is te vinden. Bovendien gaan we actief aan de slag om de depressie te lijf te gaan en weer optimisme en positiviteit in je leven te brengen. Dat doe ik met ontspanningsgerichte oefeningen, coachingsgesprekken en praktische handvatten. De coaching is naast de oorzaak vooral gericht op het voorkomen van herhaling.

Behandeling depressie

Een depressie is goed te behandelen, mits de depressie symptomen in een vroeg stadium worden ontdekt. Als een depressie niet behandeld wordt loop je het risico om een ernstige depressie te krijgen. De kans op een terugval, dat betekent dat een depressie terugkomt, is groot. Daarom is er bij de behandeling van depressie steeds ruim aandacht voor het voorkomen van een terugval. Als levenscoach ben ik naast ervaringsdeskundige ook iemand die al 35 jaar mensen met een depressie hoop en kracht geeft voor een nieuwe en open morgen.

Afspraak maken

Heb jij iets in deze tekst herkent over depressie wacht niet dan niet met het maken van een afspraak.  Een afspraak maken met mij als levenscoach betekent dat je kennis gaat maken met iemand die al 35 jaar levenscoach is. Dat betekent naast alles kennis een flinke dosis ervaring. Wil je mij iets vragen of een kennismakingsafspraak maken? Gebruik dan het onderstaande formulier en dan neem ik binnen 24 uur contact op met jou. Na dit eerste gesprek kijken we hoe de klik is en wat we voor elkaar kunnen betekenen. Afspreken met mij kan overdag, maar ook in de avonduren. Lukt face tot face niet dan kan het ook online.  

Depressie

Wees welkom voor een eerste gespreksverkenning. In dit eerste gesprek luister ik naar je hulpvraag, levensdoel of veranderwens. Uiteraard vertel ik over mezelf en hoe ik coach. Na dit gesprek kijken hoe we de samenklik is en of het coachtraject kan beginnen. Mijn coachingswijze is maatwerk en sluit aan bij de coachvraag.


Aanvraag verkenningsgesprek 

KENNISMAKINGSGESPREK