Depressief

Depressief

Wanneer je depressief bent, voel je je somber, heb je geen plezier meer in dingen en ontbreekt je de motivatie. Een depressie is een aandoening die je stemming en je gevoelens beïnvloedt. Somberheid kan je overmannen als je eraan lijdt. Je interesse in de mensen en de dingen om je heen vermindert en je kunt niet meer echt genieten. Wanneer somberheid langer duurt dan twee weken, is het belangrijk om stappen te ondernemen om dit te voorkomen of te behandelen.

Als je depressief is jouw blik op de wereld en alles om je heen somber. Je hebt de neiging om vooral die negatieve kanten van jezelf, anderen, de wereld en je toekomst te zien. Negatieve gedachten bij een depressie kunnen lang aanhouden. Het voelt dan alsof je in een vicieuze cirkel zit en de weg eruit is lastig om te zien. Hierdoor wordt je stemming nóg somberder.

Herken je depressie

De eerste verschijnselen van dat je depressief bent kunnen sterk van persoon tot persoon verschillen, maar beginnen vaak met slaapproblemen. Andere vroege tekenen van een depressie zijn je opgejaagd voelen, piekeren en je zorgen maken over waarover je normaal gesproken niet eens aandacht aan schenkt. Je gaat zwaarder aan de dingen tillen, er lijkt een grauwsluier over het leven te hangen, al het sprankelende is er van af. Het organiseren van werk, huishouden doen, op visite gaan, alles kost meer moeite. Bezigheden die vroeger vanzelf gingen, vergen nu inspanning. Vaak worden deze verschijnselen ‘overspannenheid’ genoemd. Menige overspannenheid is echter (een voorloper van) een depressie.

Wanneer de depressieve verschijnselen nog verder gaan kan de diagnose niet meer gemist worden. Je huilt (vaker) en je voelt je nu echt somber met een pijnlijk zwaar beklemmend gevoel op de borst. Je bent bijna voortdurend angstig, paniekerig zelfs, maar je weet niet waarom. Het gaat gewoon niet meer. De dagen duren eindeloos, je ziet er tegenop om er aan te beginnen. Je kunt niet stil zitten, maar je komt toch tot niets. Alles is een probleem geworden en het is jouw schuld dat ze niet oplosbaar zijn. Een doel in je leven: het is er niet meer. Als je nu pas om hulp gevraagd hebt, ben je knap laat. Voorkom dit!

Veel mensen vinden dat ze ‘het’ zelf op moeten lossen; ze denken dat de depressie zal verdwijnen als ze er maar voor vechten. Maar het is een misvatting dat de depressieve verschijnselen een gevolg zijn van (bijvoorbeeld) relatieproblemen, gevoelens van onzekerheid, tegenslagen, verlies van werk of vrienden. Deze verwikkelingen zijn vaker een gevolg van een depressie dan dat zij er de oorzaak van zijn. De depressieve stoornis moet eerst worden behandeld, daarna zullen de meeste problemen zich vanzelf oplossen of in ieder geval gemakkelijker te hanteren zijn. Hoe dan ook is het pas na een passende behandeling mogelijk om opbouwend aan problemen, in relatie, op het werk of op een andere manier, te werken.

Tenslotte is er natuurlijk nog de schaamte om een depressie te hebben wanneer je overtuigd bent dat die wel een gevolg moet zijn van je eigen falen, van je eigen onvolkomenheden of zwaktes.

Depressief blijf er niet mee zitten!

Depressief zijn is een stemmingsstoornis die veel mensen in onze maatschappij treft. Zowel mannen als vrouwen krijgen ooit in hun leven met een vorm van depressie te maken. Eén persoon op zeven wordt vroeg of laat zelfs geconfronteerd met een zware depressie. In het overgrote deel van de gevallen wordt deze depressie niet voldoende onderkend en dat is jammer, want doorgaans is een depressie vrij goed te behandelen. Bovendien zorgt een tijdige behandeling van een depressie ervoor dat ze niet ernstiger wordt en verkleint het risico op een terugval. Twijfel jij of je depressief bent of somber zoek hulp!

Seizoensgebonden depressie

Een seizoensgebonden depressie duikt steevast ieder jaar op als de dagen korter worden en heeft een dieptepunt hartje winter. Het voorkomen van een seizoensgebonden depressie is lastig, toch kun je met wat praktische tips proberen een herfstdip of de winterblues te voorkomen, of in elk geval dragelijker te maken. Een van de belangrijkste zaken om seizoendespressies makkelijker te maken is erover in gesprek te gaan. Er zijn voldoende handvatten die de seizoensdepressies een stuk makkelijker draagbaar maken.

Depressief maak een afspraak

Voor we samen met de coachingsgesprekken starten, leer ik je graag beter kennen in een verkennend gesprek. Zo kan ik me helemaal afstemmen op jouw wensen en verwachtingen. Waar jij tegen aanloopt, daar ga ik als coach mee aan de slag. Voelt het voor jou comfortabel om samen verder te gaan? Dan gaan we aan de slag! Een eerste stap naar de oplossing van jouw levensvragen. Aarzel niet om contact met mij op te nemen! Een eerste afspraak kan al binnen twee weken worden gemaakt overdag of in de avonduren. Dat kan met een face-to-face gesprek, maar net zo makkelijk online

depressief

Wees welkom voor een eerste gespreksverkenning. In dit eerste gesprek luister ik naar je hulpvraag, levensdoel of veranderwens. Uiteraard vertel ik over mezelf en hoe ik coach. Na dit gesprek kijken hoe we de samenklik is en of het coachtraject kan beginnen. Mijn coachingswijze is maatwerk en sluit aan bij de coachvraag.


Aanvraag verkenningsgesprek 

KENNISMAKINGSGESPREK