Geheim van een goede relatie

Het is niet de liefde die een relatie gecompliceerd maakt; het zijn de mensen die erin zitten.

Geheim goed relatie

Een spetterend seksleven, respect voor elkaar, samen goed kunnen lachen en een gedeelde ‘Netflix-verslaving: het zijn stuk voor stuk aspecten die bepalen of je relatie goed gaat. Maar het aller-, aller- allerbelangrijkste? Vertrouwen. Een relatie is gebaseerd op wederzijds vertrouwen, wordt wel eens gezegd. Een enorm cliché, maar ook gewoon waar. Het betekent dat je met een gerust hart weet dat je liefste na het werk nog even bij de supermarkt stopt om toiletpapier te halen, simpelweg omdat je dat gevraagd hebt. Of dat ze voor je klaarstaan als je strest of onzeker bent. En omgekeerd verwacht je wederhelft dit ook van jou. 

Goede relatie begint met vertrouwen

Een plotselinge en onweerstaanbare verliefdheid wordt altijd gevolgd door een spannende periode. Fijn – dankzij al die woeste kriebels in je buik – maar ook zenuwslopend. Stel: je stuurt een bericht naar je vlam, maar krijgt niet onmiddellijk een antwoord terug. Het eerste wat veel mensen denken is dat de gevoelens niet wederzijds zijn. Maar na 2 uur komt de verlossing: ‘Sorry voor mijn late reactie, ik zat in een meeting!’. Je kan je wel voor de kop slaan. Al die zorgen om niets! Maar volgens mij is dat absoluut normaal. De eerste maanden van een romance gaan nu eenmaal gepaard met veel onzekerheid omdat je de andere nog leert kennen. Deze periode is dan ook hét moment om aan dat vertrouwen te bouwen, en dat doe je volgens haar met goede, duidelijke communicatie en transparantie. Verder is het ook belangrijk dat jij je beloftes nakomt. Heb je gezegd dat je dit weekend mee uit eten gaat met de schoonouders, maar heb je daar stiekem geen zin in? Doe het dan toch maar en schuif mee aan tafel. Consequentheid is cruciaal als je elkaar wil vertrouwen. Niet alleen in het begin, maar tijdens heel de relatie. 

Geheim goede relatie

Hoe kan je het vertrouwen terugwinnen?

Natuurlijk, we zijn maar mensen. Iedereen maakt wel eens fouten. Of je nu geen toiletpapier bijhebt, een afspraakje vergeten bent of dat je met je boze buien deuken hebt gemaakt in je relatie: je moet je beste beentje voorzetten om dat vertrouwen weer op te bouwen.  De eerste stap is verantwoordelijkheid nemen. Schiet niet meteen in de verdedigingsmodus, maar geef je fout toe. En weet dat het herstellen van je relatie soms wat tijd kan innemen. Hou rekening met de gevoelens van je partner en wees vooral geduldig.

Wat als je partner je niet vertrouwt

Zowat iedereen die een nieuwe relatie aangaat, heeft een hoop bagage. Af en toe zorgt dat ervoor dat je liefste achterdochtig is. Als je niets mispeuterd hebt, is dat enorm frustrerend. Maar probeer te beseffen dat het niet rond jou draait. Dat gebrek aan vertrouwen ligt aan de andere. Met andere woorden: stop met jezelf af te vragen wat je fout doet. De twijfels van je lief hebben niets te maken met jouw gedrag. Je moet gewoon blijven aantonen dat je te vertrouwen bent. Blijf begripvol en toon dat jij jouw vlam apprecieert. Toegegeven, dat is niet gemakkelijk als je wederhelft blijft twijfelen. Maar als jij je relatie de moeite waard vindt, is dat het enige wat je kan doen.

En nu jijzelf

Het geheim van een goede relatie is emotioneel onafhankelijk zijn. En dat leer je door juist die onbevredigende situatie aan te grijpen. Het leert je veel over jezelf. Als je leert om de dwingende energie in jezelf te zien en die afhankelijkheid los te laten, ontdek je vrijheid. Hoe? Verander deze dynamiek door het accent te verleggen. Zoek niet langer buiten jezelf naar wat je nodig hebt, maar zoek het IN jezelf. Dat doe je zo…

Neem die relatie eens goed onder de loep. Vraag jezelf af wat je van de ander wilt. Waar verlang je naar? Wees oprecht en eerlijk naar jezelf. Waardoor ben je het meest gebonden? Wat maakt je haatdragend, bang, zwak en niet in staat jezelf te zijn? Probeer zo goed mogelijk onder woorden te brengen wat je voelt en wat je van de ander verlangt. 

Op deze manier eerlijk naar jezelf kijken, brengt je dichter bij het loslaten van de dynamiek. Het begint met het zien en (h)erkennen van je eigen verlangens en verwachtingen. Vervolgens moet je juist die persoon of de personen van wie je vervulling in je leven verwacht, loslaten. Bedenk daarbij dat loslaten geen actieve handeling is, zoals een ballon dat wegvliegt als je het loslaat. Loslaten is een proces waarbij je juist niets doet, maar vertrouwen hebt dat het moment van loslaten zich vanzelf, vroeg of laat, aandient. Daarmee geef je jezelf wat je nodig hebt.

Het geheim van een goede relatie

Wees welkom voor een eerste gespreksverkenning. In dit eerste gesprek luister ik naar je hulpvraag, levensdoel of veranderwens. Uiteraard vertel ik over mezelf en hoe ik coach. Na dit gesprek kijken hoe we de samenklik is en of het coachtraject kan beginnen. Mijn coachingswijze is maatwerk en sluit aan bij de coachvraag.


Aanvraag verkenningsgesprek 

KENNISMAKINGSGESPREK