Happy Puber

Je kijkt reikhalzend uit naar het moment dat je volwassen bent, want je puberjaren kunnen overweldigend, lastig en verwarrend zijn. Maar geloof me net als elke periode in je leven, hebben ook deze jaren grote voordelen. Voordelen die je wel degelijk zal missen wanneer je eindelijk bij de grown-ups hoort. Dit is de tijd om de grootste ontdekkingsreizen te maken. Nu is het de tijd om te ontdekken wie je bent en wat je wilt!

Happy Puber als positieve boost

De puberteit is voor je niet altijd makkelijk, maar je ouders hebben ook het nodige te lijden. Vinden ze zelf tenminste. Klagen je ouders er ook over dat je typische puberdingen doet, zoals veel te lang uitslapen of te laat thuiskomen? Enne … is dat dan onterecht of hebben ze eigenlijk gelijk en maak je het wel erg bont? Je ouders vinden dat ze een megahandleiding nodig hebben om je als puber op te voeden. Zo moeilijk zijn we toch niet? We zijn geen leeuwen die elk moment uit hun kooien kunnen losbarsten en het hele huis overhoop halen. We zijn gewoon een stelletje pubers die gewoon met rust gelaten willen worden dat is alles. Als ze dat nu eens door zouden hebben dan zou het leven een stuk makkelijker zijn voor beiden.

Zal ik je wat leuks vertellen? Ze waren zelf geen haar beter. Wat je nu doet, deden ze ook en misschien nog wel veel gekker. Dus wat je uitspookt of niet is hun eigen spiegelbeeld van hoe je ouders toen waren. Dat geeft toch wel een lekkere kick of niet? Ja, oké af en toe hebben ze gelijk. Mee eens?

Je kan helemaal zelf kiezen wie je wil worden

Je tienerjaren zijn de jaren waarin je ontdekt wat je leuk vindt, wat je interesseert en wat je wil gaan doen met je leven. Het is normaal dat je nog een hele zoektocht te gaan hebt wanneer je 16 of weet ik veel wordt, maar een groot deel van je persoon ben je op dit moment al aan het vormen. Het is dus hét moment om te experimenteren, uit te proberen en keihard te falen. In je tienerjaren blijft de schade van een fail beperkt, als volwassene ligt dat anders. En ga je een keer op je plaat, dan zijn er degene wie je samenleeft die je helpen om de boel te redden van de ondergang. Hoe dan ook er is altijd een vangnet en dat zijn je ouders of opvoeders.

Eén ding, ga op je eigen ontdekkingsreis naar wie je wilt zijn en wat je wilt worden. Voel je je onzeker? Tuurlijk hartstikke logisch! Zolang je maar doet wat je wilt doen. Doen is nog altijd de beste manier van denken. Ontdekkend bezig zijn is nog altijd het meest leuke wat er is en je leert ook nog wat. Dus spring in het diepe en dúrf te kiezen en te beleven. Kies vooral bewust voor je studie. Ja, ik weet dat is vaak báálwerk. Maar nu kiezen voor gezond leren, maakt dat je later kunt kiezen uit voor je de leukste banen en dat levert lekker veel geld op om te doen wat je wilt. Dan doe je het tenminste ergens voor.

Tuurlijk maken dingen zoals je eerste party, eerste echte verliefdheid en je eerste kus je zenuwachtig, maar ze maken je leven ook superspannend. Eerste keren geven je kriebels in je buik, en da’s een apart gevoel. Binnen vijftien jaar zal het veel moeilijker zijn om dat excited gevoel nog eens te krijgen. Of de eerste keer op vakantie met je lover. De eerste keer alleen met je scooter de weg op, zonder gedoe van wie dan ook. Dit is de mooiste tijd, barstensvol met eerste keren van alles. Genietze en leef in alle uithoeken van je leven!

Happy Puber

Happy Puber zijn is de mooiste tijd met veel vrijheid

Op dit moment heb je misschien last van puistjes en mee-eters of anders gezegd een opstapeling van dode huidcellen, een troost het gaat over. Of is je haar zo vet als modder en wil het voor geen meter zitten, ook dat wordt beter. Maar het kan ook zijn dat je spillebenen hebt als stokjes, blijf kalm en rustig. Want met de jaren zullen die dingen verdwijnen, en word je een nog veel knappere versie van jezelf. Keep Calm and be happy in the moment!

Hoe beu je school ook bent, binnen tien jaar zullen jij en je schoolbuddy’s lachend herinneringen ophalen over die ene leerkracht van wiskunde en de stomme streken die jullie deden in de lessen. Vergeet dus zeker niet genoeg foto’s te nemen en misschien zelfs grappige momenten neer te pennen. Je zult er binnen een paar jaar flink om kunnen lachen. Je grootste verantwoordelijkheden op dit moment zijn waarschijnlijk een opstel van twee bladzijden dat je binnen enkele dagen af moet hebben en de vaatwasmachine die je moet uitladen voor je ouders thuiskomen. Verder heb je stik veel verantwoordelijk met je social club to hang out, dus de smartphone is je leven. Voor de rest heb je bakken vrije tijd, maar dat besef je nu nog niet helemaal. Geniet ten volle van de vakantie en vrijheid die je nu hebt, want als volwassene krijg je het niet zomaar cadeau.

Happy Puber

Volwassen mensen noemen je en je vrienden misschien irritant en luidruchtig, maar who cares? Dit is jullie tijd om gek te doen, stomme streken uit te halen en daaruit te leren. Binnen een paar jaar wordt het jullie niet meer zo snel vergeven. Je bent maar één keer jong, toch en dat is nu dus de rest komt later wel!

Wie heeft puberzijn bedacht

Je ouders noemen je soms wel eens puber, maar ik kan het hen niet echt kwalijk nemen. Het is niet alsof ze dat vreselijke woord hebben bedacht. ‘Maar wie heeft het dan wel bedacht?’ vroeg ik me af. Na wat onderzoek kwam ik erachter dat het woord is afgeleid van het Latijnse woord pubescere. Deze irritatie heb je dus te danken aan de Romeinen, die zijn jammer genoeg allemaal hartstikke dood, dus ik kan ze niet meer vragen een ander woord te verzinnen. Je kunt er helaas niets aan doen dat het woord puber een negatieve betekenis heeft gekregen. Gelukkig ben je niet voor eeuwig puber en ben je over een paar jaar voorgoed van dit stomme woord af. Voor nu laat ze, maar wat meer kletsen ze zijn puber geweest en ze leven ook nog!

Nog even dit

Als het allemaal toch teveel is en je wilt eens met een volwassene praten die je wél snapt, maak dan eens een afspraak met mw. Naast dat ikzelf een clubje tieners heb gehad werk ik al 35 jaar met jullie als tieners en dat vind ik superleuk om te doen. Dus zit je emmer vol maak een afspraak.


Wees welkom voor een eerste gespreksverkenning. In dit eerste gesprek luister ik naar je hulpvraag, levensdoel of veranderwens. Uiteraard vertel ik over mezelf en hoe ik coach. Na dit gesprek kijken hoe we de samenklik is en of het coachtraject kan beginnen. Mijn coachingswijze is maatwerk en sluit aan bij de coachvraag.


Aanvraag verkenningsgesprek 

KENNISMAKINGSGESPREK