Happy Puber

Je kijkt misschien enorm uit naar het moment dat je volwassen bent, want je puberjaren kunnen enorm overweldigend en verwarrend zijn. Maar trust us, net als elke periode in je leven, hebben ook deze jaren grote voordelen. Voordelen die je wel degelijk zal missen wanneer je eindelijk bij de grown-ups hoort. Lees maar eens mee hoe je meer happy puber kunt zijn. Dit is de tijd om de grootste ontdekkingsreizen te maken ooit. Nu is het de tijd om te ontdekken wie jij ben en wat jij wilt!

Happy Puber is een positieve boost

De puberteit is voor jou niet altijd makkelijk, maar je ouders hebben ook het nodige te lijden. Vinden ze zelf tenminste. Klaagt jouw ouderlijk duo er ook altijd over dat je typische puberdingen doet, zoals veel te lang uitslapen of te laat thuiskomen? Enne … is dat dan onterecht of hebben ze eigenlijk gelijk en maak jij het wel erg bont? Je ouders vinden dat ze een megahandleiding nodig hebben om jou als puber op te voeden. Zo moeilijk zijn we toch niet? We zijn geen leeuwen die elk moment uit hun kooien kunnen losbarsten en het hele huis overhoop halen. We zijn gewoon een stelletje pubers die vaak even met rust gelaten willen worden dat is alles.

Zal ik je wat leuks vertellen? Ze waren zelf geen haar beter. Wat jij nu doet, deden zij ook en misschien nog wel veel gekker. Dus wat jij uitspookt of niet is hun eigen spiegelbeeld van hoe zij toen waren. Dat geeft toch wel een lekkere kick of niet soms? Ja, oké soms hebben ze gelijk … Of niet soms?

https://van12tot18.nl/het-puberbrein-impulsief-maar-ook-gevoelig

Je kan helemaal zelf kiezen wie je wil worden

Je tienerjaren zijn de jaren waarin je ontdekt wat je leuk vindt, wat je interesseert en wat je wil gaan doen met je leven. Het is normaal dat je nog een hele zoektocht te gaan hebt wanneer je 16 of weet ik veel wordt, maar een groot deel van je persoon ben je op dit moment al aan het vormen. Het is dus hét moment om te experimenteren, uit te proberen en keihard te falen. In je tienerjaren blijft de schade van een fail beperkt, als volwassene ligt dat anders. En ga je een keer op je plaat, dan zijn er altijd nog de ouderen met wie je samenleeft om je weer te helpen de boel te redden van de ondergang. Hoe dan ook er is altijd een vangnet. De grown-ups!

Eén ding, ga wel op reis naar wie je wilt zijn en wat je wilt worden. Voel je je onzeker? Tuurlijk hartstikke logisch! Zolang je maar doet wat je wilt doen. Doen is nog altijd de beste manier van denken. Ontdekkend bezig zijn is nog altijd het meest leuke wat er is en je leert ook nog wat. Dus spring in het diepe en dúrf te kiezen en te beleven. Kies vooral bewust voor je studie, Ja, ik weet dat is vaak báálwerk. Maar nu kiezen voor gezond leren, zorgt dat je later kunt kiezen uit voor jou de leukste banen en dat levert lekker veel geld op om te doen wat je wilt. Dan doe je het tenminste ergens voor.

Tuurlijk maken dingen zoals je eerste fuif, eerste echte verliefdheid en je eerste kus je zenuwachtig, maar ze maken je leven ook superspannend. Eerste keren geven je kriebels in je buik, en da’s een apart gevoel. Binnen vijftien jaar zal het veel moeilijker zijn om dat excited gevoel nog eens te krijgen. Of de eerste keer op vakantie met je lover. De eerste keer alleen met je scooter de weg op, zonder gedoe van wie dan ook. Dit is de mooiste tijd, barstensvol met eerste keren van alles. Genietze en be a chiller!!

Happy Puber

Happy Puber zijn is de mooiste tijd met veel vrijheid

Op dit moment heb je misschien last van puistjes en mee-eters of anders gezegd een opstapeling van dode huidcellen, een troost het gaat over. Of is je haar zo vet als modder en wil het voor geen meter zitten, ook dat wordt beter. Maar het kan ook zijn dat je spillebenen hebt als stokjes, blijf kalm en rustig. Want met de jaren zullen die dingen verdwijnen, en word je een nog veel knappere versie van jezelf. Keep Calm and be happy in the moment!

Hoe beu je school ook bent, binnen tien jaar zullen jij en je vriendinnen lachend herinneringen ophalen over die ene leerkracht van wiskunde en de stomme streken die jullie deden in de lessen LOL. Vergeet dus zeker niet genoeg foto’s te nemen en misschien zelfs grappige momenten neer te pennen. Je zult er binnen een paar jaar flink om kunnen lachen.

Je grootste verantwoordelijkheden op dit moment zijn waarschijnlijk een opstel van twee bladzijden dat je binnen enkele dagen af moet hebben en de vaatwasmachine die je moet uitladen voor je ouders thuiskomen. Verder heb je stik veel verantwoordelijk met je social club to hang out, dus de smartphone is je leven. Voor de rest heb je bakken vrije tijd, maar dat besef je nu nog niet helemaal. Geniet ten volle van de vakantie en vrijheid die je nu hebt, want als volwassene krijg je het niet zomaar cadeau.

Volwassen mensen noemen jou en je vrienden misschien irritant en luidruchtig, maar who cares? Dit is jullie tijd om gek te doen, stomme streken uit te halen en daaruit te leren. Binnen een paar jaar wordt het jullie niet meer zo snel vergeven. Je bent maar één keer jong, toch?

Happy Puber

Hoe ik als puber leef

Ik ben dus een happy puber en die volgens mijn ouders mijn slaapkamer nooit opruimt en altijd tegen hun in gaat. En waarom zou ik mijn kast opruimen? Als ik mijn kledingkast opruim is het na drie dagen weer een zooitje, maar dat betekent niet dat ik onbeschoft ben tegen mijn ouders of tot 15.00 uur in mijn bed lig op zaterdag. De meesten van jullie zullen dit waarschijnlijk ook niet doen, maar toch worden we zo gezien en dat irriteert mij. Dit is het beeld dat de meeste mensen hebben van ons als pubergroep. Ik vind dit een groot vooroordeel en ik denk dat ik hierin niet de enige ben. Want de puberteit is toch gewoon een levensfase? Hou daar eens rekening mee en geef mij wat meer space en dan is er niets aan de hand.

Om een beeld te krijgen van wat ik bedoel, is hier een voorbeeld uit mijn eigen leven: Ik zit op de bank, voor de zoveelste keer Friends te bingewatchen, terwijl ik eigenlijk maar al te goed weet dat ik beter kan beginnen aan mijn huiswerk. Na twee afleveringen besluit ik me dan toch maar te storten op die onmogelijke wiskundeformules, als ik opeens geroep hoor van boven: “Moet je niet eens aan je huiswerk gaan beginnen?” “Ik wilde net beginnen, maar nu je hebt gezegd dat het ‘moet’ ga ik het niet meer doen hoor!” roep ik terug. “Pubers…” hoor ik mijn moeder zeggen. Op de een of andere manier voel ik me hierdoor heel erg beledigd dus ik roep terug: “Ik ben helemaal geen puber!” Maar ik heb eigenlijk geen idee waarom ik me hier zo beledigd door voel. Het is zeg ik nogmaals gewoon een levensfase? Of is het toch meer dan dat? Zo keep it easy and relax!

Happy Puber

Wie heeft puberzijn bedacht

Je ouders noemen je soms wel eens puber, maar ik kan het hen niet echt kwalijk nemen. Het is niet alsof zij dat vreselijke woord hebben bedacht. ‘Maar wie heeft het dan wel bedacht?’ vroeg ik me af. Na wat onderzoek kwam ik erachter dat het woord is afgeleid van het Latijnse woord pubescere. Deze irritatie heb je dus te danken aan de Romeinen, die zijn jammer genoeg allemaal hartstikke dood, dus ik kan ze niet meer vragen een ander woord te verzinnen.

Je kunt er helaas niets aan doen dat het woord puber een negatieve betekenis heeft gekregen. Gelukkig ben je niet voor eeuwig puber en ben je over een paar jaar voorgoed van dit stomme woord af. Voor nu laat ze, maar wat meer kletsen, ook zij zijn puber geweest en ze leven ook nog!

Nog even dit

Als het allemaal toch teveel is en je wilt eens met een volwassene praten die je wél snapt, maak dan eens een afspraak met mij. Ik zit zelf nog volop in mijn puberteit. Voor het geval je dat mocht interesseren.


    KENNISMAKINGSGESPREK TIENERCOACHING

    Graag alle gevraagde velden invullen.

    Na het invullen van het formulier ontvang je een uitnodiging voor het kennismakingsgesprek met indien mogelijk de voorgestelde datum. Mocht deze niet passend zijn bied ik je een alternatief aan met een nieuwe datum en tijdsvoorstel. Nadat je akkoord hebt gegeven ontvang je een afspraakbevestiging.