Het geheim van een goede relatie

Het geheim van een goede relatie

Een spetterend seksleven, respect voor elkaar, samen goed kunnen lachen en een gedeelde ‘Netflix-verslaving: het zijn stuk voor stuk aspecten die bepalen of je relatie goed gaat. Maar het aller-, aller- allerbelangrijkste is accepteren en respecteren. Een relatie is gebaseerd op wederzijds vertrouwen, wordt wel eens gezegd. Een enorm cliché, maar ook gewoon waar. Het betekent dat je met een gerust hart weet dat je liefste na het werk nog even bij de supermarkt stopt om toiletpapier te halen, simpelweg omdat je dat gevraagd hebt. En omgekeerd verwacht je wederhelft dit ook van jou. 

Het geheim van een relatie is vertrouwen

Een plotselinge en onweerstaanbare verliefdheid wordt altijd gevolgd door een spannende periode. Fijn – dankzij al die woeste kriebels in je buik – maar ook zenuwslopend. Stel: je stuurt een bericht naar je vlam, maar krijgt niet onmiddellijk een antwoord terug. Het eerste wat veel mensen denken is dat de gevoelens niet wederzijds zijn. Maar na 2 uur komt de verlossing: ‘Sorry voor mijn late reactie, ik zat in een meeting!’. Je kunt je wel voor de kop slaan. Al die zorgen om niets! Maar volgens mij is dat absoluut normaal. De eerste maanden van een romance gaan nu eenmaal gepaard met veel onzekerheid omdat je de andere nog leert kennen. Deze periode is dan ook hét moment om aan dat vertrouwen te bouwen, en dat doe je volgens haar met goede, duidelijke communicatie en transparantie. Verder is het ook belangrijk dat jij je beloftes nakomt. Heb je gezegd dat je dit weekeind mee uit eten gaat met de schoonouders, maar heb je daar stiekem geen zin in? Doe het dan toch maar en schuif mee aan tafel. Consequentheid is belangrijk als je elkaar wil vertrouwen. Niet alleen in het begin, maar tijdens heel de relatie. 

Het geheim van een goede relatie

Neem het niet te persoonlijk

Een relatie is bij uitstek een situatie waarin je ‘alles’ persoonlijk opvat. Er is vaak niemand anders in je leven (behalve je eigen kinderen) met wie je je zo innig verbonden voelt als met je partner. Toch is het heel waardevol om in je relatie af en toe afstand te nemen, een stapje terug te doen, de situatie van een afstandje te bekijken.

Juist omdat je er midden in zit, is het af en toe goed om uit te zoomen. Zo ontdek je misschien dat de behoefte aan meer vrijheid van je partner helemaal niets met jou van doen heeft, maar dat hij of zij bezig is om zichzelf op een andere manier te ontwikkelen. En dat dat helemaal geen gevaar hoeft te zijn voor jullie relatie. Maar als je iedere wending in je relatie persoonlijk neemt, is het lastig om dat inzicht te verkrijgen.

Je kwetsbaar opstellen

Wie zich kwetsbaar opstelt, is beter in staat om eerlijk te zijn, goed te communiceren en zijn of haar behoeftes te verwoorden. Ruimte voor kwetsbaarheid in een relatie is belangrijk; het zorgt ervoor dat je jezelf kunt zijn en dat je emoties beter kunt reguleren. Juist in situaties waarbij schaamte, boosheid of verdriet komt kijken is kwetsbaarheid van belang, maar soms lastig op te roepen.

Hoe sta jij nu in de relatie

Het geheim van een goede relatie is emotioneel onafhankelijk zijn. En dat leer je door juist die onbevredigende situatie aan te grijpen. Het leert je veel over jezelf. Als je leert om de dwingende energie in jezelf te zien en die afhankelijkheid los te laten, ontdek je vrijheid. Hoe? Verander deze dynamiek door het accent te verleggen. Zoek niet langer buiten jezelf naar wat je nodig hebt, maar zoek het IN jezelf. Dat doe je zo…

Neem die relatie eens goed onder de loep. Vraag jezelf af wat je van de ander wilt. Waar verlang je naar? Wees oprecht en eerlijk naar jezelf. Waardoor ben je het meest gebonden? Wat maakt je haatdragend, bang, zwak en niet in staat jezelf te zijn? Probeer zo goed mogelijk onder woorden te brengen wat je voelt en wat je van de ander verlangt. 

Op deze manier eerlijk naar jezelf kijken, brengt je dichter bij het loslaten van de dynamiek. Het begint met het zien en (h)erkennen van je eigen verlangens en verwachtingen. Vervolgens moet je juist die persoon of de personen van wie je vervulling in je leven verwacht, loslaten. Bedenk daarbij dat loslaten geen actieve handeling is, zoals een ballon dat wegvliegt als je het loslaat. Loslaten is een proces waarbij je juist niets doet, maar vertrouwen hebt dat het moment van loslaten zich vanzelf, vroeg of laat, aandient. Daarmee geef je jezelf wat je nodig hebt.

Wat wordt je volgende samenstap

Met een goeie levenscoach tegenover je, zal je leven nooit meer hetzelfde zijn. Dat moet je maar net willen natuurlijk. Meer vrijheid, meer plezier, meer geluk, meer lekker. Het begint met het elkaar leren kennen. Je kunt me tijdens die kennismaking vragen wat je wilt. Ik trek er graag in elk geval een uur voor uit om zo grondig mogelijk te ontdekken of het voelt als iets wat we vaker willen doen. Dat dat niet altijd gebeurt, vind ik geen probleem. Het is juist fijn om dat te weten vóór we met elkaar aan de slag gaan. No hard feelings! Dat kan face to face, maar ook net zo makkelijk online. Vooral het laatste is lekker makkelijk. Je zit dan niet vast aan reistijden en afstanden.

Het geheim van een goede relatie

Wees welkom voor een eerste gespreksverkenning. In dit eerste gesprek luister ik naar je levensvraag of veranderwens. Uiteraard vertel ik over mezelf als leefcoach. Na dit gesprek kijken hoe we de samenklik is en waar we de insteek maken om jouw relatie een andere warme verdieping kunnen geven.

KENNISMAKINGSGESPREK