NieuwsBlog

Hoe gelukkig leef jij?

Er zijn heel veel manieren om een gelukkig en positief leven te leiden. Het is natuurlijk heel persoonlijk wat jou gelukkig maakt en daarom belangrijk om je bewust te worden van wat jij nodig hebt om positief en gelukkig te kunnen leven. Wees je ervan bewust dat je leven NOOIT perfect zal zijn. Er zullen altijd valkuilen, obstakels, stenen en omwegen op je pad komen. Accepteer dat het nooit perfect kan zijn, en kijk naar de kleine dingen in het leven die jou gelukkig maken. Geluk zit hem in momenten en ervaar je dus ook alleen in het NU. Je kunt er geen voorschot opnemen. Gelukkige momenten uit het verleden kun je koesteren, maar nooit vasthouden. Leef daarom meer in het nú, kijk niet steeds in de achteruitkijkspiegel of dromend naar morgen. Maar leef nú! Hoe gelukkig leef jij?

Gelukkiger leven zonder stappenteller en succesformules

Je weet ook wel dat het allemaal niet waar is: de stappenplannen, de succesformules en de hypes om gelukkig te worden. Ook niet de kilo’s zelfhulpboeken voor het voorkomen van een uitslaande brand van een burn-out. Of gaan stapellezen om je relatie niet uit de bocht te laten vliegen. Ook niet om eeuwige klaagzangen bij iedereen uit te jubelen en hopen dat daarmee het geluk je om de nek vliegt. Wat zeker ook niet helpt is een stappensteller en zodra je onder de maat zit veertig keer de straat op en neer rent, want stel je voor dat je te weinig zou hebben. Heb jij nog meer van dit soort maffe ideeën wat de succesformule is voor een gelukkig leven? Je weet best dat het leven zo niet werkt. Dat die Instagrammer met zijn perfect havermoutontbijt ‘s avonds ook gewoon goor aan zijn tenen zit te pulken en dat zijn stoelgang rare kuren vertoont door zijn overdosis aan gojibessen.

Gelukstips, quinoa en succesboeken zijn niet meer dan bijgeloof, een vorm van denkbeeldige controle. We willen zo graag geloven dat alles maakbaar is en hiermee ons leven veilig stellen dat we gretig grijpen naar formules die ons dit beloven. En zo eindig je depressief, relatiemoe met je stappenteller en een glutenvrije koek bij de coach die je vervolgens een andere formule voorschotelt.

Grootmoe had gelijk

Het simpele feit dat jij ‘nu’ leeft wil zeggen dat al je voorouders de juiste keuzes hebben gemaakt. Telkens weer. En dat ging zonder planning, doelen of een moodboard. Die wijsheid heb je mooi cadeau gekregen in de vorm van genen en uit zich als buikgevoel of intuïtie. Tegen die duizenden jaren DNA kan geen coachtraject of zelfhulpboek op. Het is alsof je in een goudmijn woont maar toch buiten op zoek gaat naar manieren om meer geld te verdienen. Dat alles ergens morgen ligt en niet vandaag. Dat alle shit van gisteren de schuld is van vandaag. En vooral dat alles wat je doet in een hokje past en dan vooral met een naam erop. Stel je eens voor dat je controleloos zou leven? Dat zou een chaos worden, compleet de dag zijn gang laten gaan zonder spreadsheets, volgepropte agenda’s en vooral lopen langs veel gekleurde strakke lijntjes. Stel je voor! Dat kan toch niet. Of toch wel? Stel je voor dat Grootmoe al die ballastzooi weghaalt en je blanco zou laten leven en dat je je leven meer op je af laat komen zonder al die voorgekauwde en vastgeplakte regels. Leer dus vertrouwen op jezelf. Leer je eigen antwoorden te vinden en besef dat je niet alles hoeft te weten of te begrijpen. Dat het leven groter is dan jezelf, maar dat je er deel van mag uitmaken met je gestuntel. Dat je gewoon gelukkig kunt zijn vanuit de leegte en dat dat de geluksvulling is van je leven.

Geef toeval een kans

Bestaat toeval? Geloof jij in toeval? We zijn collectief blind voor de grote rol die toeval speelt in ons dagelijks leven. En dan bedoel ik in de eerste plaats toeval als het tegengestelde van intentie: de uitkomst van toevallige samenlopen van omstandigheden, die anders uitpakken dan alle betrokkenen hadden gewild. Dat soort toeval is alomtegenwoordig, maar we lijken het niet te willen zien. Daardoor schrijven we veel meer dan gerechtvaardigd is toe aan onze intenties. Vraag jij je af of toeval bestaat? Door onze hunker naar controle proberen we zoveel toeval uit te sluiten dat we vergeten dat het lot ook een positieve keerzijde heeft. Coca-Cola was een geneesmiddel, de post-it bestaat uit mislukte lijm en het theezakje diende als stoffen verpakking maar klanten gooiden de thee met omhulsel en al in heet water. De meest positieve veranderingen in de mensheid zijn toevallig ontdekt, zonder doelgerichte planning. Het wiel is niet door primitieve oeringenieurs ‘vooraf’ in een rotswand gebeiteld. Wil dat zeggen dat je nooit meer een doel hoeft te hebben? Het wil vooral zeggen dat je best je ogen openhoudt als er zich onderweg iets beters aandient. Volg je nieuwsgierigheid en niet je af te vinken moetjes.

Échte nieuwsgierigheid zorgt ervoor dat moetisme vrij leeft zonder constant achterom te kijken. Jij die met je blote voeten in het gras staat en de aarde voelt bonzen in je eigen hart. Jij die met je blote voeten door de zee wandelt en negativiteit uit je lijf voelt wegstromen. Jij die plannen maakt en droomt. Jij die zich niet langer laat beïnvloeden en niet verder hoeft te zoeken want je bent het al. Jij bent onbevangen, blij, enthousiast en nieuwsgierig. Leef als een nieuwsgierige stuiterbal met ogen die schitteren als dansende sterren en lééf! Ik ben een favoriete aanhanger van nieuwsgierigheid zonder moetjes, ditjes of datjes.

Vergeet niet dat we heel slecht kunnen voorspellen

Kan jij betere voorspellingen doen dan een aap? Gewone mensen bakken nog veel minder van voorspellen. Sterker nog: de menselijke soort is er uitermate slecht in. Ons eigen fortuin schatten we meestal te rooskleurig in, de toestand van de wereld meestal te somber. Maar hoe weet je welke glazen bol je kunt vertrouwen? Hoe kun je krachtig van onbetrouwbare voorspellingen onderscheiden? Ooit is voorspeld dat de ijsbeer een gewone beer zou zijn. Nu is hij nog net zo ijzig als altijd.

Een maaltijd kan veel beter zijn in het restaurantje dat je uit noodzaak hebt gevonden dan in je gesloten voorkeursrestaurant. En die partner, droomjob, goede kameraad of unieke tijdsbesteding? Hoe heb je die in het verleden ontdekt? Hoeveel planning en denkwerk had je daarvoor nodig? Of was het meer een mengeling van positief toeval en gezond verstand? Wie ben jij om zomaar te weten wat je binnen 10 jaar wil of wat jouw droomberoep zou zijn? Je weet misschien ’s ochtends niet eens wat aan te doen. Weet je überhaupt wat je aan het doen bent of misschien een nog diepere vraag: ‘Wie ben jij eigenlijk en wat doe jij hier?’ Nou?

Ja, dat soort vragen doen je steil achterover vallen en maakt je compleet breinblind. Laten we dus vooral niet te veel plannen of gefocust zijn op een welbepaald doel. Laten we aanmodderen, knoeien en inspelen op de mislukkingen die ons overkomen. Laten we niet blind worden voor andere mogelijkheden omdat we dingen te eng en te nauwkeurig liggen na te leven. Laten we openstaan voor nieuwe mooie kansen die we niet kunnen voorspellen. Laten we open staan voor niets in het iets.

Het draait niet om oplossingen of doelen behalen

Het draait om wat het voor je opbrengt. Dingen hoeven niet te lukken, integendeel, er valt heel wat waardevolle informatie te rapen uit al je mislukkingen. Het zijn experimenten en net daarom zijn doelen en plannen continu aan verandering onderhevig. Inspelen op wat zich aandient is belangrijker dan visualiseren of koppig je agenda volgen.

Gelukkige levensdoelen, wie heeft ze niet? Als je ze nog niet gehaald hebt, baal je. Er is nog zoveel te doen! Maar je doelen wél halen heeft ook niet het verlossende effect dat je voor ogen had. Hoe nu verder? Je zou daar uit kunnen concluderen dat het geen zin heeft om doelen na te streven, maar dat is een denkfout. Het gaat niet om het halen van doelen. Het gaat om wie je wordt tijdens het halen van je doelen. Dit is bevrijdend, want als je geen doelen meer hoeft te halen, verander je hiermee ook je definitie van falen. En het is de angst om te falen die betekenisvolle daden in de weg staat. Dus als jij doelloos leeft en zonder faalangst en je niet weet dat je dat niet weet heb je een gelukkig levensdoel. Ja, want je hebt geen doel, geen angst, geen falen, dus ben je gelukkig zonder dat je het weet. Hoe mooi is dat. Totaal onwetend in het niets is doen zonder doel en dan gelukkig zijn.

Je weet vooral wat je niét wil

Je bent vooral je eigen blinde vlek. Sommige eigenschappen van jezelf wat je wel wil en wat niet vallen jou niet meer op. En of ze dat ooit waren is maar de vraag. Vraag input van de mensen om je heen! Zij kennen jou en kunnen je vast vertellen wat er zo fijn of irritant aan jou is. Maar ook waar er sprake is van totale leegte bij jou. Bij het willen nemen van een goede beslissing boycotten we onszelf door onze focus te leggen op iets ‘toevoegen’. We willen het ‘juiste’ kiezen en dus gaan we op zoek naar wat dat zou kunnen zijn. Daartegenover staat dat je al heel goed weet wat je ‘niet’ wilt en daarom is ‘wegdoen’ zo’n doeltreffende strategie. Om een standbeeld te bekomen dien je enkel het overbodige weg te kappen. Zonder over is het bodig wat er overblijft en dat is dan wat je wilt.

Het is in het leven veel belangrijker om te weten wat je niet zou kiezen dan exact te weten wat je wil, waarnaartoe of wat een perfecte keuze is. Verwijder wat je niet wil en hou daarnaast je opties open.

Zie je de filosofie van Spreek met Freek al wat doorschemeren?

Meer dan wat ‘wegdoen, ontspannen en lanceren’ hoef je niet te doen. Gewoon bestaan is meer dan genoeg. Het antwoord zit niet in een nieuw stappenplan of in het nabootsen van de levensstijl van een hippe influencer. Het antwoord zit ook niet in deze Nieuwsblog. Het antwoord zit in het niet moéten hebben van een antwoord, zonder dat er een vraag is. Leef gelukkig met het besef dat er puzzelstukken mogen ontbreken die er niet waren. Dat je niet alle voorwaarden hoeft te kennen of eraan te voldoen om gewoon te leven. Het draait dus om wat het gelukspuzzelen zelf je opbrengt.

Leven is aan de slag gaan met wat zich ‘nu’ aandient, elke dag, elk moment opnieuw. Als jij je nu totaal onwetend gelukkig voelt en je ogen achterstevoren staan van niet wetendheid met een gelukspeil van een ijsberg, graaf dan eens in je grijze celmassa en overweeg de coachingstraining Happy Life. Tenminste als je iets van deze Nieuwsblog begrijpt. Ik als schrijver ben onwetend in morgen en krabbel schrijfsels neer als een kat die z’n nagels aan een krabpaal laat vasthangen. Maar … ik leef wel gelukkig in het nú, verder kom en hoef ik niet.


KENNISMAKINGSGESPREK