NieuwsBlog

Hoe relatietherapie werkt

Een veel gehoorde vraag die ik hoor, is ‘Hoe werkt relatietherapie nu eigenlijk?’ Als je kijkt op televisie of in een film krijg je vaak een vreemd beeld van een stel dat op de bank zit en elkaar niet aankijkt, met een blik die staat op minstens 10 dagen onweer. Aan de overkant zit dan een relatiecoach die op een strakke en belerende manier emmers vol adviezen uitstort om de partners weer beter met elkaar te laten communiceren. Het beeld van het stel klopt vaak wel. Die van de coach niet. Coaches zijn er niet op uit om mensen te overladen met emmers adviezen. Nee, zijn vooral bezig met luisteren naar waar de schoen wringt en hoe dat zo is gekomen. Communicatie is wel een van de grootste relatiekrakers, maar niet altijd de grootste boosdoener in een krakende relatie. Wat kun je nu verwachten van relatietherapie?

Aanmelding relatietherapie

Het eerste contact verloopt vaak via een aanmeldformulier, e-mail of soms een telefoontje. Vervolgens maak ik met beiden een afspraak en laat hun een online kennismakingsformulier invullen. Als ze dan komen weet ik vaak al iets meer wat er speelt. Wat ik vaak zie, is dat één van de partners bereid is om zich volledig in te zetten en graag in relatiecoaching wil. Terwijl de ander nog terughoudend is en eerst wil weten wat hij of zij moet doen en vooral laten. De onwillige partner herken je onmiddellijk aan de houding hoe hij of zij binnenkomt. Gaat duidelijk achterover zitten, zo van kom maar op, hoe eerder ik hier klaar ben, hoe beter. In het eerste kennismakingsgesprek vertel ik over wie ik ben, de werkwijze en vraag ik hoe zij nu in de relatie staan. Wat mij opvalt, is dat de onwillige partner langzaam begint te ontdooien en dat er vaak een mooi gesprek ontstaat.

Gespreksverloop coachingsgesprek

Na het ijsbreken begin ik met vragen te stellen over waarvoor ze komen. Ze komen tenslotte met een serieuze vraag en vaak lopen ze al lange tijd samen te klungelen voordat ik in beeld kom. Dat is trouwens iets wat ik erg jammer vind. Want hoe eerder mensen aan de bel trekken, hoe makkelijker het vaak op te lossen is. Dan volgt er de spitsvraag. Wie bijt deze af om te beginnen. Meestal ontstaat er dan wat heen en weer gepraat over wie begint; uiteindelijk start één van de partners met het verhaal. Ik vraag de andere client altijd om dan even niet te onderbreken, om de ander zijn of haar verhaal te laten vertellen. Als ik beide kanten van het verhaal van de relatie gehoord heb van de problemen die er zijn, dan vat ik dat zo goed mogelijk samen. Ik stel natuurlijk aanvullende vragen zoals: wanneer zijn de problemen begonnen, wat was er toen aan de hand, zijn er momenten dat jullie geen problemen ervaren, hoe losten jullie in het begin van de relatieproblemen op dat soort vragen, enzovoort. Vervolgens leg ik uit hoe ik dingen zie en vraag ik daar op bepaalde onderwerpen, om het geheel zo duidelijk mogelijk te krijgen. Steevast krijg ik de vraag, ‘komt het nog wel goed met ons, of …’ Uiteraard vraagt dat meer dan één gesprek. Ik leg dan vervolgens uit dat ik werk met de volgende drie vragen: Wat wil dit stel in de toekomst met elkaar? Wat hebben zij nodig om vooruit te komen met hun relatie en hoe kan ik ze het beste helpen om meteen een duidelijke verbetering te zien?

Als laatste vertel ik dat succesvolle relatie gebouwd zijn op een basis van het vervullen van wederzijdse behoeften. Veel stellen hebben veel klachten over het gedrag van hun partner: je herkent ze wel: hij doet werkelijk helemaal niets in huis, zij wil nooit eens spontane seks, ik vind het niet nodig om al ons geld op te maken aan dure gadgets, etc. etc. Zo zijn er talloze vage onderwerpen die weinig of niets te maken hebben met de werkelijke relatievraagstukken. Vaak worden er allerlei zaken genoemd die wel effect hebben op de relatie, maar niet de veroorzakers zijn.

Verloop relatietherapie

Als beide partners na het kennismakingsgesprek besluiten om het coachingstraject te gaan volgen, komen beide partners twee tot vijf gesprekken apart. Het is goed om het individuele levensverhaal ook te horen. Ik kijk dan ook naar hechtingspatronen die in de jeugd zijn ontstaan. Maar ook hoe elkaars levens zijn verlopen, in zowel de jeugd als in de volwassenheid. Daar waar nodig bespreek ik individuele coachingsthema’s om beide partners meer relatieproof te maken. De meesten stellen vinden het fantastisch om los van de ander zijn of haar verhaal te kunnen delen. Na het individuele traject volgt er een uitgebreide relatie-intake. Deze maakt helder hoe de relatie er nu voor staat, maar ook hoe ze samen in de relatie staan en wat er nodig is om de relatie meer gelukvoller te maken.

Daarna starten we met het relatie coachingstraject. Centraal in dit traject staan zaken als eerlijk samenleven, hoe om te gaan met de sleurbank, het helder en toepasbaar maken van een positieve wederzijdse communicatie. In de gesprekken staat het hier en nu en het nabije verleden centraal. Uitstapjes naar het verre verleden worden meestal gemaakt om het heden beter te snappen en te accepteren.

Bij relatietherapie beginnen we met het gezamenlijk onder woorden brengen wat er precies speelt in jullie situatie. Waardoor ontstaan ergernissen, verwijdering, boosheid, teleurstelling. Maar ook wat gaat er wel goed, wat bindt, waar vind je elkaar en wat staat er op het spel. Is er in de basis voldoende liefde en verlangen om het samen weer goed te krijgen? Dan kunnen we aan de slag met wat er nodig is om een structurele verbetering van jullie relatie te bereiken.

Voor het in stand houden van een goede relatie, is het belangrijk dat beide partners een gelijkwaardig bewustzijn hebben over de situaties die leiden tot spanningen, teleurstellingen en boosheid. Situaties die plezier en geluk in de weg staan. Daarover communiceren met elkaar geeft inzicht in waar je geluk en verbinding ervaart en wat juist voor irritatie en verwijdering zorgt. Het helpt om sneller, en op een overstijgende manier tot oplossingen te komen

Intimiteit

Even belangrijk is hoe je de intimiteit weer stromend krijgt. Intimiteit met je partner is belangrijk als je een relatie hebt. Het zorgt ervoor dat je je op je gemak voelt bij je partner, je van de ander op aan kunt en je durft bloot te geven. Dat maakt je relatie hechter. Intimiteit gaat over een gevoel van nabijheid en liefdevol contact met je partner. Om een relatie goed te laten slagen is intimiteit van groot belang. Een intieme relatie met je partner kan iets anders zijn dan met elkaar vrijen. Intiem zijn, betekent ook aandacht hebben voor elkaar, interesse tonen in elkaar, samen genieten van muziek, een film of lekker eten, complimenten geven, samen knuffelen en elkaar aanraken. Bij intimiteit horen ook respect hebben voor elkaar, je kwetsbaar durven opstellen en elkaar vertrouwen horen. Je kunt intiem zijn zonder seks te hebben.

Begeleiding relatietherapie

Ik begeleid het relatiecoachingstraject met theorie- en praktijkopdrachten. Met als doen om vanaf dag één weer samen actief in gesprek te zijn. De opdrachten zijn handvatten om anders naar elkaar en de relatie te kijken en hoe ander relatiegedrag te laten zien. Want thuis moet het gebeuren, een paar uurtjes praten met mij zal geen blijvende verandering geven. Relatietherapie vraagt om een gezonde investering in jezelf en met elkaar. De uitkomst ervan is ongekend groot in meer geluk, meer (h)echt samenleven en hernieuwd ontdekken van elkaars liefde.

Wat relatietherapie jullie samen oplevert:

 • Jullie leren jezelf te bevrijden van knellende patronen en daardoor jezelf en de ander beter te begrijpen.
 • Jullie ervaren overstijgend inzicht in welke processen er precies spelen binnen jullie relatie en welke (on)bewuste mentale- en emotionele patronen verantwoordelijk zijn voor jullie problemen.
 • Niet alleen wordt duidelijk wat er nodig is om het vertrouwen terug te winnen, ook komen inzichten binnen bereik die jullie in staat stellen de relatie verdieping en verbreding te geven.
 • Toegenomen individueel zelfvertrouwen geeft een basis om je eigen grenzen te bewaken en de grenzen van je partner te respecteren.
 • Een nieuwe gezamenlijke taal leidt tot meer respect, vertrouwen en betere communicatie

Het kan voorkomen dat partners erachter komen dat er onvoldoende motivatie en draagkracht is om de relatie voor te zetten. Ook dan kan ik ondersteuning bieden om op een respectvolle manier afscheid van elkaar te nemen en in harmonie samen de eventuele kinderen op te voeden.

  AANVRAAG KENNISMAKINGSGESPREK LEVENSCOACHING

  Graag alle gevraagde velden invullen.

  Na het invullen van het formulier ontvang je een uitnodiging voor het kennismakingsgesprek met indien mogelijk de voorgestelde datum. Mocht deze niet passend zijn bied ik je een alternatief aan met een nieuwe datum en tijdsvoorstel. Nadat je akkoord hebt gegeven ontvang je een afspraakbevestiging.