NieuwsBlog

In je werkkracht staan

In je werkkracht staan

In je (werk)kracht staan is verdraaid belangrijk en niet altijd even makkelijk. We weten dat je energie verliest als je niet in je kracht staat of je in een situatie zit waar alles je moeite kost. Kostbare energie gaat dan verloren aan dingen die eigenlijk je aandacht niet verdienen. Je stopt energie en tijd in dingen die je in feite links zou moeten laten liggen. Alles wordt dan een struggle en goede resultaten boeken is haast niet te doen. Je werkt je al een slag in de rondte en misschien zet je nog een tandje extra bij om alles te bolwerken. Om iedereen tevreden te houden, maar het lijkt wel dat hoe harder jij je best doet, hoe minder tevreden iedereen is. En dat komt doordat je wellicht halfslachtig werk levert. Je bent niet on top of your game. Je hebt ooit beter gepresteerd en dat weten de mensen om je heen en ze accepteren je nieuwe prestaties niet.

Niet in je kracht? Wat te doen?0

Het is hoog tijd om een nieuwe weg in te slaan. Tijd om jezelf weer terug te vinden. The best version of you die knalde, die resultaten boekte en die topwerk leverde. Want face it, je bent jezelf even niet meer. Ken je die Mars reclame? Nou zoiets. Je bent je mojo kwijt, je energie is weggelekt en het is tijd dit terug te vinden. Hoe? Het is niet moeilijk. Met deze vijf tips sta je in no time weer in je kracht en ben je voordat je het door hebt weer de oude jij. De beste versie van jezelf dus! Hieronder volgen wat werkflips.

Tip 1: Stop met waar je niet goed in bent

Dus wat te doen? Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk tijd besteedt aan de dingen die je leuk vindt. Dingen waar je goed in bent. Doe alleen of zoveel mogelijk de dingen wat je weinig moeite kost. Vraag je bij de dingen die je doet af of je dit inderdaad zelf zou moeten doen of dat er iemand anders is die dit beter zou kunnen. Wellicht is het goed om iemand in te huren die het uiteindelijk sneller en beter kan wat op de lange termijn geld, tijd en energie bespaart. Het is vaak lastig, maar daardoor vaak ook extra krachtig om dit te erkennen en daarop te acteren. Bedenk jezelf hoeveel tijd en energie het je scheelt als je niet úúúúúren besteedt aan teksten typen voor je eigen website die uiteindelijk niet goed genoeg zijn. Die tijd kun je steken in de dingen waar je wel goed in bent, dingen die wel geld opleveren. Natuurlijk kun je je vrije zaterdag besteden aan je huis schoonmaken en je zaterdagmiddag in de winkelpaden van de supermarkt begeven, maar je kunt ook gewoon een paar tientjes uitgeven aan een schoonmaker en je boodschappen online bestellen en laten bezorgen. Jouw tijd is te kostbaar om te verspillen aan de dingen waar je niet blij van wordt.

 Tip 2: Focus je op waar je goed in bent

Heb je al die saaie taken die energie zuigen overboord weten te gooien? Mooi! Dan is het nu tijd om je te concentreren op de dingen waar je wél blij van wordt. Slides maken jouw ding? Ga ervoor. Word je blij van lekker priegelen in PowerPoint? Doe het desnoods ook voor je collega en delegeer aan hem die vreselijke Excelsessie die nog in je agenda staat te wachten. Ben je een ster in klantgesprekken en krijg je energie van het sealen van die deals, waarom zou je dit dan laten doen door een medewerker die er minder goed in is. Uiteraard kun je iemand de kneepjes van het vak leren, maar het is doodzonde om te stoppen met wat waar je zo verdraaid goed in bent en waarin je shined puur omdat je het gevoel hebt dat het hoort bij jouw persoonlijke groei.

Doen waar je goed in bent: waar liggen jouw talenten

Weet jij waar je goed in bent? Of waar je expert in bent geworden? Het klinkt eenvoudig: doen waar je goed in bent. Maar het is iets waar je heel gemakkelijk aan voorbij kunt gaan. Of waar je even snel antwoord op geeft. Ik denk juist dat het helpt om hier wat langer bij stil te staan. Probeer maar eens heel specifiek te zijn over datgene wáár je nu precies goed in bent. Neem het eens onder de loep. Wat zeggen de mensen om jou heen wanneer je ze vraagt waar jij in uitblinkt of opvalt? Anderen vinden dat vaak helemaal niet zo moeilijk om te zeggen. Ze zien al van verre wat jouw stokpaardjes zijn of wat je eigenlijk áltijd al doet, of waar jij zo ontzettend goed in bent…  Vraag het ze maar! Ga in je werkkracht staan!

Wie ben jij, wat doe je en wat wil je

Het antwoord ligt besloten in jou. In wie je bent, in wat je doet en denkt en wat je het liefste wil. In iets wat bij jou vanzelf gaat. Iedereen heeft een natuurlijk talent. Soms heb je een talent al van jongs af aan en soms ontwikkel je een talent door een bepaalde ervaring of periode in je leven. Ik kan je wat voorbeelden geven. De één lijnt zijn hele leven en is daardoor expert in afvallen, de ander heeft een zus of broer met downsyndroom en is daardoor veel meer begaan bij het ‘anders’ zijn. Weer een ander heeft van jongs af aan geleerd gemakkelijk contact te leggen en weer een ander is heel creatief aangelegd. Zo kun je in van alles expert zijn. Het mooie is dat je voor een natuurlijk talent niet hard hoeft te werken. Je hoeft er niet aan te trekken of duwen: het is iets wat je van nature doet.

Ontdek je natuurlijke talenten

Als je doorhebt wat jouw natuurlijke talent is, dan is het goed om je af te vragen waar en in wat voor situaties je dit talent het beste kunt inzetten. En in welke situatie jij op je best bent. Dat is misschien nog best lastig om te beantwoorden. Maar wel de moeite waard! Want doen waar je goed in bent is meestal nog heel bevredigend ook. Zodra je weet wat je natuurlijke talent is, dan is het een kwestie van jezelf inzetten. Probeer binnen jouw functie je talenten zoveel mogelijk te benutten. Of bespreek eventueel met je leidinggevende of je in een andere functie beter tot je recht kan komen. Durf te dromen! Doen waar je goed in bent kan ook betekenen dat je het beste voor jezelf kan beginnen. Het ligt helemaal aan wat jij wilt, en waar je talenten liggen. Maar doen waar je goed in bent zul je geen windeieren leggen. Het geeft zoveel voldoening. Kijk of je dit talent nog méér kunt inzetten. Doe waar je goed in bent!

Tip 3: Elimineer krachtjatters

Wat we overigens vaak vergeten is het effect dat de mensen om je heen hebben op ons en onze energie. Als je weleens hebt meegemaakt hoe het is om iemand dichtbij je te hebben die je ervan weerhoudt in je kracht te staan, dan weet je waar ik het over heb. Een partner die niet begrijpt dat je af en toe tijd voor jezelf nodig hebt en eist dat jullie alles samen doen. Nee, het is niet gezond om als jut en jul door het leven te gaan. Man, als jullie continu bij elkaar zijn, wat heb je elkaar dan nog te vertellen? Het is juist goed om dingen apart van elkaar te ondernemen en elkaar nog eens te kunnen verrassen met een nieuw verhaal. Misschien heb je weleens meegemaakt dat je partner niet begreep dat het nodig is om even te vlammen op het werk en dat dit inderdaad ten koste gaat van funtime. Het kan erg frustrerend zijn om hard te werken en thuis te komen en ellenlange discussies te moeten voeren of jezelf te moeten verdedigen. Het is zo ontzettend belangrijk om een team om je heen te hebben van mensen die je (proberen te) begrijpen, respect hebben voor wat je doet en je steunen in de keuzes die je maakt of je adviseren het anders aan te pakken met als doel ervoor te zorgen dat je er sterker en beter uitkomt. Heb je mensen in je directe omgeving die je dit niet gunnen of dit niet voor je kunnen doen? Dan is het tijd om kritisch te kijken naar hoe wenselijk het is dat deze mensen zich in jouw intieme kring bevinden.

Tip 4: Omring je met krachtgevers

En dan nu tijd voor een extra dosis krachtgevers. Spendeer meer tijd met de mensen die je energie geven en jou helpen in je kracht te staan. En zet de deur open voor mensen die je helpen te floreren. Je zult merken dat je minder energie kwijt bent aan je schuldig te voelen over gewoon te zijn wie je bent. Je zult merken hoe fijn het is als je mensen om je heen hebt die je steunen in wat je doet en je helpen daarin beter te worden. Het geeft energie als je als het ware cheerleaders aan de zijlijn hebt staan die in je geloven en je helpen te doen waar je goed in bent en waar je blij van wordt. Energie is de bron van jouw bestaan. Zonder energie ben je niets, je bent er niet eens. Als je ergens geen energie in stopt houdt het op. Hoe dan ook. FOCUS OP ENERGIE!

Tip 5: Fly high

Gefeliciteerd! Je hebt nu de ideale situatie weten te scheppen waarin je in je kracht staat. Nu is het tijd om ervan te genieten en door te pakken. Geniet van deze situatie en ga met respect om met de mensen om je heen die je steunen, samen met hen ga je het doen en ga je ervoor zorgen dat je stijgt tot ongekende hoogtes. The Sky is the Limit! Ga in je werkkracht staan!

Wat wordt je volgende stap

Met een goeie levenscoach tegenover je, zal je leven nooit meer hetzelfde zijn. Dat moet je maar net willen natuurlijk. Meer vrijheid, meer plezier, meer geluk, meer lekker. Het begint met het elkaar leren kennen. Je kunt me tijdens die kennismaking vragen wat je wilt. Ik trek er graag in elk geval een uur voor uit om zo grondig mogelijk te ontdekken of het voelt als iets wat we vaker willen doen. Dat dat niet altijd gebeurt vind ik geen probleem. Het is juist fijn om dat te weten vóór we met elkaar aan de slag gaan. No hard feelings! Dat kan face-to-face, maar ook net zo makkelijk online. Vooral het laatste is makkelijk. Je zit dan niet vast aan reistijden en afstanden.


Wees welkom voor een eerste gespreksverkenning. In dit eerste gesprek luister ik naar je levensvraag of veranderwens. Uiteraard vertel ik over mezelf als leefcoach. Na dit gesprek kijken hoe we de samenklik is en waar we de insteek maken om jouw leefverhaal een andere kleur en inhoud te geven. 


Aanvraag kennismakingsgesprek

KENNISMAKINGSGESPREK