NieuwsBlog

Relatiecoaching

Kenny & Iris in relatiecoaching

Kenny & Iris in relatiecoaching

Veel mensen die slecht in hun relatie zitten wuiven de gedachte aan relatiecoaching met een voor ons niet nodig gebaar weg. De meeste stellen denken dat ze hun eigen relatiesores zelf wel kunnen oplossen. Want waarom zou je je vuile relatiewas buitenhangen, is vaak de reactie van de meeste stellen. Nu, dat is simpel uit te leggen. Als je dat niet doet dan eindig je vandaag of morgen met een vreemde naast je op de bank of zit je in je eentje drie hoog achter alleen op de bank. Ieder stel vindt hun relatie belangrijk, maar tegelijkertijd steken ze er in de minste tijd in om het te doen slagen.

Neem Kenny en Iris, een vlot stel van eind 30 met twee dochters van 10 en 8 jaar. Twee jaar geleden hebben ze de stap genomen om bij mij aan te kloppen voor relatietherapie. Niet eens, omdat er sprake is van een grote crisis, maar omdat ze volkomen naast elkaar leefden in plaats van met elkaar. Scheiden was nog net geen optie, maar lag wel op de loer. De scheidingsdeur stond op een kier. Kenny & Iris besloten om in relatiecoaching te gaan bij mijn coachingspraktijk. Ik heb een brede ervaring en kennis opgebouwd met relatiecoaching de afgelopen 35 jaar en ik heb al veel koppels de liefde opnieuw mogen leren ervaren. 

Reden om in relatiecoaching te gaan

De reden om in relatietherapie te gaan was voor beiden totaal verschillend. Laat ik beginnen met het verhaal van Iris. Iris was degene die zich met veel enthousiasme had aangemeld. Ze vertelde hoe het bij hen ging: ‘We hebben dagelijkse kleine irritaties en praten die weinig of niet echt uit. Elkaar steeds meer vermijden, daar komt het bij ons op neer. We zijn zover uit elkaar gegroeid dat we vaak niet meer de moeite nemen om erover te praten. Ja, we hebben weinig echte ruzies. Maar van echt intiem contact is allang geen sprake meer. Het enige waarover we nog praten is het werk, de kinderen en vooral koetjes en kalfjes. Ik ben er helemaal klaar mee! Wat ik van Kenny wil horen is dat hij van me houdt, lief doet en dat we normaal met elkaar kunnen praten. Maar ook dat we de intimiteit weer samen terugvinden. Ik hou zielsveel van hem en wil hem absoluut niet kwijt. Relatiecoaching samen zie ik nog als enige uitweg om elkaar terug te vinden.’

Kenny reageerde totaal niet enthousiast, hij vond dat het wel meeviel en dat relatiecoaching niet nodig was, maar Iris drong aan en maakte de afspraak voor een kennismakingsgesprek. Iris had tegen Kenny gezegd, ‘We zijn het ook aan onze dochters verplicht dat we onze best doen om de relatie weer goed te krijgen’. Kenny zei het volgende over Iris, ‘Oké, ik weet dat het niet goed loopt, maar bij wie wel. Iris wil altijd overal over praten, maar thuis is het soms een bende. Ik heb het druk op het werk en veel gereis over en weer. Ik mis wel de intimiteit en de leuke dingen samen. Maar ja, wat doe je eraan?’

Iris en Kenny zijn beide mensen die niet makkelijk over hun gezamenlijke gevoel praten. Het kennismakingsgesprek was dan ook een flinke kluif voor beiden. Want alles wat tot nu stilzwijgend was weggeschoven kwam naar boven in dit eerste gesprek. Wat ze fijn vonden was dat ik als ervaren relatiecoach rustig bleef doorzagen totdat de kernpunten die pijn deden naar bovenkwamen. Ze waren verbaasd over hun eigen openheid in het gesprek. Iris zei hierover het volgende. ‘Freek bleef ons in dat eerste gesprek bemoedigend toespreken en na een uur kwamen we er beide achter dat we wel degelijk een flink relatieprobleem hadden. Maar hoe dat op te lossen daar hadden we geen idee van. We maakten de afspraak om er samen voor te gaan. We vonden dat al een hele stap vooruit. Verder vond ik de sfeer gemoedelijk en gezellig’. Daarna hebben we besloten om eerst individuele coaching gesprekken te hebben voordat we verder gaan met de relatiecoaching.

Kenny & Iris in relatiecoaching

Individuele gesprekken

Kenny en Iris hadden eerst afzonderlijke gesprekken waarin ze beide hun kant van het verhaal konden vertellen. Ook konden ze zo los van elkaar werken aan hun persoonlijke groei. Kenny kwam er bijvoorbeeld achter dat hij geen gevoelsprater was en dat hij sterk gericht was op zichzelf in plaats van beiden. Ook om kwetsbaar te zijn vond het lastig. Hij vond het fijn om daarin sterker te worden en dat het daardoor ook makkelijker zou worden in de relatie coachingsgesprekken. Grappig was dat de stille Kenny nu ineens meer een prater was geworden.

Iris had vooral last van onzekerheid en zodra het aankwam op confrontatie klapte ze volledig dicht. Vanuit haar jeugd was er weinig stimulans geweest om haar te motiveren. Als ze kritiek had, werd ze afgeblaft en moest ze stil zijn. Verder had ze weinig structuur meegekregen vanuit haar ouderlijk huis. Door te werken aan persoonlijke groeipunten werd haar karakter sterker en kwam ze beter voor haarzelf op. Ook ontdekte ze dat structuur veel rust en orde gaf in haar leefomgeving. Haar persoonlijke groeiproces en assertiviteit was veel meer zichtbaar toen ze de relatie coachingsgesprekken in ging.

Na afloop van de individuele gesprekken waren beiden verrast hoe ze persoonlijk veranderd waren. Al vrij kort nadat beide aparte coachingsgesprekken had gehad bemerkten ze de verschillen individueel, maar ook onderling werden de eerste verschillen merkbaar. Ze kwamen beter voor zichzelf op en deelden meer hun mening. Na vijf individuele gesprekken waren ze voldoende ‘relatieproof’ om de relatiecoaching in te gaan.

Zo afwachtend als ze in het begin waren, zo vol energie waren ze nu om samen aan de relatiecoaching te beginnen. Ook Kenny die in het begin er geen heil in zag was nu volop enthousiast. Dat alleen maakte Iris dolblij en zo begonnen ze samen aan een geluksreis terug naar hun liefdesgeluk samen.

Aanvang relatiecoaching

Nadat er een uitgebreide relatie-intake was gemaakt kwamen de sterke en zwakke punten van hun relatie naar boven. Maar ook hoe sterk de beide overeenkomsten waren dat ze in de basis een goed stel waren. Vooral de communicatie en structuur waren punten waarin ze flink verschillend dachten. Het maakte hun beide duidelijk waarin het niet goed ging in hun relatie. Beiden waren dolblij met deze relatiespiegel. Ze hadden nu praktische handvatten om hun relatie weer met geluk op de rails te krijgen.

Als relatiecoach had ik voorgesteld om het relatietrainingsprogramma ‘Verdiepend Samenzijn’ te volgen. Dit relatietrainingsprogramma is vanuit de praktijk geschreven en doorloopt alle relatiegebieden waar stellen mee te maken krijgen. Dit relatietrainingsprogramma gebruik ik nu al jaren met succes.

Hoofdthema is communicatie en intimiteit. Maar ook zaken als sleur, doelen stellen en hoe gezond en positief samen te leven krijgen volop aandacht. Het is een volledig relatietrainingsprogramma waarin in tien heldere hoofdstukken de relatie een volledig nieuwe boost krijgt. Het praktische is vooral dat je in totaal niet meer dan twaalf gesprekken volgt. Dat maakt het tot een praktisch ingestelde en overzichtelijke relatiecoaching.

Kenny & Iris in relatiecoaching

Verloop relatiecoaching gesprekken

Aan het begin van hun relatie leefden ze in vrijheid en blijheid als één en toch samen. Toen de kinderen geboren werden moesten ze een groot gedeelte van hun vrije leven opgeven. Het eens zo spontane stel werd een stel vastgeroeste huismussen en leefden volgens een vast ritme. Het sleurmonster kwam de hoek om schuiven en hoe langer het duurde hoe minder men deed om het te veranderen. Het missen van de vrijheid werd niet uitgesproken, maar werd duidelijk gemaakt door bekende steken onder water. Kenny stortte zich in zijn werk en allerlei commissies en Iris ging naast haar werk vrijwilligerswerk doen. Alles beter dan thuis de ander onder ogen moeten komen, laat staan praten!

Het relatietrainingsprogramma bestaat uit theorie- en praktijkopdrachten. Wat beiden als eerste opviel was dat ze vanaf dag één weer in gesprek waren met elkaar. De theoriestof werd gedeeld en besproken en ook de praktijkopdrachten gaven totaal andere inzichten in elkaar. Oude ingesleten relatiepatronen werden ontrafeld en in de relatietherapie gesprekken besproken. Als relatiecoach ben ik iemand die regelmatig met onverwachte samen-doen dingen kom die het geheel leuk en ontspannend maken. Relatiecoaching moet, vind ik, niet alleen maar zwaar zijn maar ook waar nodig humorvol.  

De uitkomst van de relatiecoaching

Kenny en Iris benoemden de uitkomst zo. ‘We hebben vooral geleerd om elkaars verschillen te accepteren. Toen we net verliefd waren vonden we dat juist leuk. Na verloop van tijd werden die verschillen irritaties. In plaats van daarover te praten gingen we zwijgen en elkaar vermijden. We hebben geleerd om dat wat je dwars zit bespreekbaar te maken en niet boos weg te lopen of de ander plat te zwijgen.

We hebben samen ontdekt dat een relatiecoach niet vreemd of gek is. Maar juist een welkome heldere spiegel is. Iemand die van bovenaf objectief naar je relatie kijkt en de blinde vlekken ziet die je zelf mist. Samen hebben we Freek ervaren als iemand die een ervaren relatiedeskundige is. Hij doet dit al 35 jaar en dat merk je in zijn manier van hoe hij coaching geeft. Hij praktisch ingesteld en een doener. Zijn motto, ‘Doen is de beste manier van denken!’, klopt als een bus. In de gesprekken is hij to the point, no-nonsens, taboedoorbrekend, verbindend en bewustmakend, maar ook een humoristische kwinkslag gaat hij zeker niet uit de weg.

Relatiecoaching is samen hard werken en tijd vrij maken, maar meer dan de moeite waard! Wij hebben ontdekt dat je na bijna twintig relatie weer verliefd kunnen worden op elkaar. De relatietherapie heeft een jaar geduurd en we houden de vinger aan de pols. We maken elke zes maanden een afspraak om onze relatiekwaliteit onder loep te leggen. Zo houden we oog en oor voor elkaars liefde.

Onze relatieproblemen zijn voorbij, maar willen we onze relatie goed houden is en blijft, onderhoud nodig. Wij zien relatietherapie nu preventief en het houdt ons liefdesleven scherp. Ons gezamenlijke motto nu is, ‘Liever wat te vaak bij de relatiecoach op de bank dan alleen!’

Herkenbaar? Wat wordt jullie volgende stap

Hebben jullie nu ook het gevoel dat jullie bankafstand te groot is, maak dan samen een vrijblijvende afspraak. Maak die afspraak en ontdek wat voor fantastische coachingsmogelijkheden ik ook voor jullie heb. Met een goeie levenscoach tegenover je, zal je leven nooit meer hetzelfde zijn. Dat moet je maar net willen natuurlijk. Meer vrijheid, meer plezier, meer geluk, meer lekker. Het begint met het elkaar leren kennen. Je kunt me tijdens die kennismaking vragen wat je wilt. Ik trek er graag in elk geval een uur voor uit om zo grondig mogelijk te ontdekken of het voelt als iets wat we vaker willen doen. Dat dat niet altijd gebeurt vind ik geen probleem. Het is juist fijn om dat te weten vóór we met elkaar aan de slag gaan. No hard feelings! Dat kan face-to-face, maar ook net zo makkelijk online. Vooral het laatste is makkelijk. Je zit dan niet vast aan reistijden en afstanden.

Kenny & Iris in relatiecoaching

Wees welkom voor een eerste gespreksverkenning. In dit eerste gesprek luister ik naar je levensvraag of veranderwens. Uiteraard vertel ik over mezelf als leefcoach. Na dit gesprek kijken hoe we de samenklik is en waar we de insteek maken om jouw leefverhaal een andere kleur en inhoud te geven. 


Aanvraag kennismakingsgesprek

KENNISMAKINGSGESPREK