NieuwsBlog

Leef jij nog wel

Leef jij nog wel

Leef jij nog wel

Leef jij, of word jij geleefd? Stel jij jezelf ook weleens de vraag: LEEF IK, OF WORD IK GELEEFD? Dat kan zo’n moment van bewustwording zijn, dat je merkt dat je dingen doet die je eigenlijk liever niet wilt. Dat je druk vanuit je omgeving voelt om dingen te doen die niet bij je passen of die je liever niet wilt doen. Durf jij keuzes te maken en je grenzen aan te geven? Durf jij nee te zeggen als iemand jou iets vraagt, terwijl je er eigenlijk geen zin in hebt? Of zeg jij ja, maar voel je diep van binnen ontevredenheid over de situatie en schreeuwt jouw ‘innerlijke stem’ onhoorbaar NEE en blijf je gefrustreerd mokken over datgeen waar je ja op hebt gezegd? Misschien neem je je voor om de volgende keer NEE te gaan zeggen en als de volgende keer zich aandient, … en je voelt de NEE op het puntje van je tong, ga je toch weer overstag, want die ander heeft vast een goede reden om jou te vragen, dus voor je het weet heb je alweer JA gezegd, waar je ontzettend van baalt!! Herken jij dit? Als ik terugkijk op 35 jaar psycholoog en coach in Drachten zijn dan merk ik steeds meer worden geleefd dan dat ze écht leven. Zelfs de weekenden staan vaak bol van de doe-dingen. Leef jij nog?

Leef jij nog wel of leef je voor anderen

Nee, geleefd worden is niet leuk. Voor je het weet is je agenda voor de week alweer vol. Ineens vraag je jezelf af: “heb ik hier ook nog iets over te zeggen?” Geleefd worden is niet leuk. Maar soms lijkt het alsof je er niets aan kunt veranderen. Je agenda is snel gevuld, je dagelijkse energie is snel besteed en je schaarse tijd is makkelijk verdeeld. Je voelt je gevangen in een gouden kooi. Alles gaat goed. Je bent succesvol, je bent omringd door fijne mensen, je leven ‘loopt lekker’. En ondertussen heb je het idee dat jij er niets over te zeggen hebt. Dat je geleefd wordt en dat je er niets aan kunt veranderen.

Maar gelukkig kun je er wel iets aan veranderen. Dit is jouw leven. Je leeft het maar één keer. En als jij het niet op waarde schat dan komt de wereld het claimen. Zoals onkruid een verlaten huis overwoekert. Het is belangrijk dat je een huis blijft onderhouden. En pas zodra jij besluit verantwoordelijkheid te nemen voor jouw leven, jouw geluk, jouw vrijheid – zul je niet langer geleefd worden en kun je écht leven.

Leef jij nog wel

Leef jij nog wel betekent dat je weet waarom je iets doet

Allemaal hebben we onze dagelijkse bezigheden. Een baan, fulltime of parttime, zorgen voor kinderen of ouders of een zieke vriendin, vrijwilligers werk, en ga zo maar door. Op een bepaald punt in ons leven kiezen we om iets te doen. Bewust of onbewust, want alles is een keus, ook als hij onbewust wordt gemaakt. Waarom doe je nu wat je doet? Hoe bewust is en was jouw keuze daarin?

Wat is dat toch, dat je dan weer iets gaat doen, terwijl je je eigenlijk voor had genomen om dat niet te doen? Is dat je overtuiging dat je niet egoïstisch mag zijn, of doe je graag iets voor een ander? Was het bij jou thuis heel gewoon om voor een ander klaar te staan? Het is toch een goede moraal om een ander te helpen? Of komt dat stemmetje bij jou naar boven: Wat zou een ander van jou vinden als je een keer nee zegt? Misschien vind je het fijn om waardering te krijgen en zeg je daarom geen nee en offer je dan maar liever jezelf op? De reden waarom je iets doet, dat zijn je drijfveren, ken jij jouw drijfveren?

Vraag je je wel eens af waarom je doet wat je doet? Mensen zijn gewoontedieren. Het meeste van wat we doen op een dag gaat op de automatische piloot, in een vaste routine. Dat is maar goed ook. Stel je voor dat we elke ochtend weer moeten bedenken hoe we ons bed uit moeten komen, en wat we allemaal moeten doen voordat we klaar zijn om erop uit te gaan. Dat zou ons leven best moeizaam maken. Dat leren en vervolgens automatiseren is een overlevingsmechanisme. Als het stoplicht op rood springt, dan stop je zonder erbij na te denken. Wanneer iemand je probeert te slaan, ontwijk je.

Maar dit mechanisme is ook actief in delen van ons leven waarin het juist niet zo handig is. Door bedreigende situaties in het verleden, hebben we patronen aangenomen waarvan ons brein overtuigd is dat ze ons helpen overleven. Patronen als altijd gehoorzaam zijn, doen wat een ander goed voor je vindt, niet zeuren, niet klagen, of altijd je best doen bijvoorbeeld. Alleen waren we als kind nog niet in staat om in te schatten hoe bedreigend die situaties werkelijk waren. Kinderen zijn vaak bang of verdrietig om dingen waarvan we als volwassenen vinden dat ze zich aanstellen.

Maar die patronen zijn wel de basis waarop we ons handelen in ons volwassen leven baseren. Het is een automatisme geworden. Ondanks dat het ons niet oplevert wat we willen. Vaak weten we niet eens meer waaróm we doen wat we doen. “Zo ben ik nu eenmaal” zou je kunnen zeggen. Maar dat is niet waar. Zo zijn de patronen waar je aan vasthoudt nu eenmaal. Een betere vraag zou zijn, ‘Wat is de drijvende kracht achter wat je doet?’. Is het een automatisme? Is het omdat je het altijd zo doet? En als je heel eerlijk bent, doe je het vanuit angst? Of liefde? Om pijn te vermijden? Of voor je plezier?

Bewustwording is de eerste stap naar verandering

Het mooie van patronen is dat je ze kunt veranderen. Maar verandering vergt tijd en aandacht, omdat je je brein moet leren dat je niet doodgaat van een keer nee zeggen, of een uurtje tijd voor jezelf nemen. Je moet leren om je gedachten tot bedaren te brengen, en de overtuigingen die daaraan ten grondslag liggen onschadelijk maken. Wil jij je patronen doorbreken? Vraag dan een persoonlijk kennismakingsgesprek aan. Met mijn 35 jaar als psycholoog en coach in Drachten ken ik het leven van voor naar achter en van links en naar rechts. Kom langs voor meer bewustwording.

Leef jij nog wel

Wat je doet in je werk en de betekenis die jij eraan geeft, heeft alles te maken met levensvervulling, met zingeving. Zo kan werk voor jou betekenen dat je jezelf kunt ontwikkelen, dat je kunt leren en groeien. Ook kun je door wat je doet in je werk het verschil maken, een maatschappelijke bijdrage leveren. Ik hoor dat ook geregeld van mijn coachcliënten. Vaak komen coachcliënten bij mij terecht, juist omdat ze de levensvervulling in hun werk missen en behoefte hebben aan een nieuwe focus. Ze zijn de drive van leven kwijt en het enige wat hun op de been houdt is overleven en dóórgaan!

Leef jij nog wel of … Hieronder vind je artikel als leefopschudder:

Het is bekend leef jij wel is vaak lastig om de leefomgeving

Dat betekent dat we onbewust dingen doen die we helemaal niet willen doen. Alleen de situatie, de omgeving of de aanwezigheid van anderen, maakt dat we zwak zijn en toegeven aan het moment. Als je niet weet waarom je doet wat je doet, dan smeult jouw vuurtje. Als je gedreven bent en heel goed weet waarom je doet wat je doet, dan gaat jouw heilig vuurtje flink branden. En dat wordt niet alleen opgemerkt, maar heeft ook zijn effect. Niet alleen op jouw welbevinden en het ervaren van voldoening, maar ook op jouw prestaties.

Wat is jouw verlangen om echt te leven

Weet jij wat jijzelf wilt? Wat je zelf wilt, is je verlangen, dit is in je hart te vinden! Neem jij wel eens de tijd om naar de stem van je eigen hart te luisteren? De stem van je hart kan jou vertellen wat jouw verlangen is. Dat is bij iedereen weer anders. Dat heeft met jouw ‘diepste ik’ te maken. Misschien denk je nu, het is toch egoïstisch om alleen maar aan jezelf te denken en je eigen verlangens te volgen? Dat zou je kunnen denken, maar ik zie dat toch anders.

Als je weet wat jouw verlangen is en je luistert daarnaar, je gaat je daarin bewegen, dan zul je merken dat je een tevredener en leuker mens wordt! Dan laad je jezelf namelijk weer op. Dat is: zorgen voor jezelf. En als je goed voor jezelf zorgt, kun je ook weer beter voor een ander zorgen. Als de ander jou dan vervolgens vraagt om iets voor hem/haar te doen, reageer je niet meer uit frustratie, maar vanuit je hart om daadwerkelijk die ander te helpen. Niet dat je ja zegt en nee denkt, maar dat je ja zegt en ook ja voelt.

Leef jij nog wel

Innerlijk kompas

Een kompas geeft richting aan, je zoekt houvast om de richting te vinden die je wilt gaan. Je kunt een kompas meenemen als je op pad gaat en niet helemaal de weg weet hoe je daar moet komen. Zo zie ik het ook met ‘je hart’. In jouw leven ben je ook op weg, elke dag ben je bezig met dagelijkse dingen, je bent voortdurend onderweg. En daarbij kun je je hart als innerlijk kompas gebruiken. Sta eens stil bij waar jij naar onderweg bent, wat verteld jouw hart waar jij naar toe wilt? Bij een kompas zie je de wijzer soms een beetje bewegen om de richting af te tasten, zo is het ook met de verlangens van je hart. Die zijn vaak niet een statisch gegeven en gelukkig maar, want je bent een mens, met verlangens in je hart, een mens die in beweging is en leeft! Met een leefkompas is de vraag van leef jij nog wel een vast gegeven en leef je op een bewuste leefkoers.

Ben jij klaar bent voor een nieuwe koers

Die vinden we met nieuwe, simpele en krachtige inzichten over jezelf, met een nieuwe kijk op jezelf en op de wereld. Inzichten vanuit een nieuw perspectief. Daar maken we verbinding mee en zo creëer jij de beweging en transformatie die je wilt zien in jouw leven. Klaar om jouw kompas te herijken en verrijken?! Laat je levenskoers niet onnodig afdwalen, maar maak tijdig een afspraak om een nieuwe en krachtige koers uit te zetten. Een beter cadeau kun je jezelf niet geven.

Kompas van jouw leven

Als je leert om naar jouw innerlijk kompas te luisteren, dus naar het verlangen van je hart, dan leef je in verbinding met jezelf. Hierdoor zul je merken dat je leeft en niet geleefd wordt!Ik zal een paar tips geven hoe je je innerlijke kompas kunt gebruiken.

Tip 1: Probeer erachter te komen wat jouw drijfveer is, door jezelf de vraag te stellen: ‘Waarom doe ik wat ik doe?’

Tip 2: Als er een beroep op jou gedaan wordt, stel jezelf dan eerst de vraag: ‘Wil ik dit echt?’ En geef daarna pas antwoord, neem gerust even de tijd om na te denken. En bedenk dat ‘Nee’ ook een antwoord is. 

Tip 3: Zorg goed voor jezelf, daar word je echt een leuker mens van, die er op zijn tijd er weer voor een ander mag zijn.

Leef jij nog wel? Maak bij twijfel een afspraak

Met mijn coachingsmethode kan ik je heel goed helpen om erachter te komen wat jouw antwoord is op hoe je leeft en door wie jij leeft. Jezelf of anderen? Of dat je stilstaat als een vergane zoutpilaar. Laat je leefkansen ontdekken waarom je leeft. Kom in je kracht te staan en laat je levensenergie vrijelijk stromen. Zo vergroot je de kans dat je gaat ontdekken dat je leeft en waarom, zodat jij je helemaal op je plek voelt, in je kracht staat en je energie vrijelijk kunt laten stromen. Een beter cadeau kun je jezelf niet geven.

Een leefafspraak met mij kan al binnen twee weken, zowel overdag als in de avonduren. Dat kan face-to-face, maar net zo makkelijk en veilig online. Aan jou keus. Wil jij ontdekken wat en waarom je leeft maak een kennismakingsafspraak. Het kost je niets en verplicht tot niets.

Warme groet Freek


    AANVRAAG KENNISMAKINGSGESPREK LEVENSCOACHING

    Graag alle gevraagde velden invullen.

    Na het invullen van het formulier ontvang je een uitnodiging voor het kennismakingsgesprek met indien mogelijk de voorgestelde datum. Mocht deze niet passend zijn bied ik je een alternatief aan met een nieuwe datum en tijdsvoorstel. Nadat je akkoord hebt gegeven ontvang je een afspraakbevestiging.

    Write a Comment

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *