NieuwsBlog

Leven in heden of verleden

Pijnlijk verleden

Leef je in het heden of word je constant afgeleid door je gedachten? Veel mensen lopen namelijk het meest belangrijke, het hier en nu, mis omdat ze in gedachten altijd maar bezig zijn met het verleden en de toekomst. De meesten van ons gaan op de automatische piloot door het leven, tussen gisteren en morgen, tussen wat nog wachtende is en wat er in de toekomst zal gebeuren. Om in het heden te leven, is minder nadenken daarom absoluut een must.

Leven in heden of verleden

Het verleden kan niet worden veranderd. Niemand kan ook maar iets veranderen aan wat er gedaan, gezegd of gebeurd is. Desalniettemin maakt hetgeen we in het verleden hebben meegemaakt ons tot de persoon die we vandaag de dag zijn. Leef je niet prettig in je heden door je verleden doe er iets aan.

Voortdurend in je hoofd zitten, in de ban van je zorgen en verwachtingen, creëert ongemak. Het maakt je namelijk afhankelijk van je gedachten. Wanneer je vervolgens de realiteit van je bestaan ​​tegenkomt, voel je je alleen. Het probleem is dat er geen magische formules bestaan waarmee we alles snel kunnen oplossen. Het geheim om echt te gaan leven is daarom: minder nadenken. Om deze boodschap te begrijpen, kan het helpen om onze geest te beschouwen als een van onze comfortzones. Met andere woorden, onze geest is de reeks gedachten die we verzamelen en ons ervan weerhouden ons bewust te worden van het heden. Het is dat mentale geruis dat ons van elk moment afleidt en ons dwingt om in het verleden of in de toekomst te leven.

Je weet misschien wel waarom het zo moeilijk is om in het moment te leven. Het zit in ons instinct om naar het verleden terug te grijpen (zodat we van onze ervaringen kunnen leren) en om te anticiperen op de toekomst (zodat we kunnen overleven). Toch is het belangrijk te werken aan het loslaten van verleden en toekomst. Leven in het heden betekent dat je je niet meer zo druk maakt over wat er in het verleden gebeurd is, of vreest voor wat er in de toekomst gaat gebeuren. Het betekent dat je met volle overgave kunt genieten van het nu.

In wat heden leef je nu

Wanneer heb je voor het laatst even de tijd genomen om gewoon wat frisse lucht in te ademen? Weet je nog wanneer je voor het laatst dankbaar was voor het warme water waar je elke ochtend mee kunt douchen? Waarschijnlijk niet, omdat je alsmaar wordt afgeleid door gedachten als: ‘Ik kom te laat voor mijn werk…’, ‘Ik moet zo de kinderen ophalen…’, of ‘Wat moet ik allemaal nog kopen?’ ‘O ja, dat en dat móet ik ook nog doen.’ Leef jij zo in het heden?

Je geest zit vol met gedachten over het verleden en de toekomst. Het heden negeer je echter schaamteloos. Je creëert stress met je gedachten. Je mentale activiteit is de bron van veel van de problemen die je hebt. Weet je dan niet dat niets daarvan echt is? Je leeft in je verbeelding tot je je op het heden concentreert.

Steken we niet te veel energie in denken aan het verleden of de toekomst. Beseffen we ons wel hoe snel het huidige moment eigenlijk voorbij vliegt. Het is dus belangrijk dat we een seconde stilstaan en denken aan het aantal keren dat we onszelf verhinderd hebben om in het heden te leven, alleen maar uit angst voor de toekomst of voor herinneringen uit het verleden.

Leef in het hier en nu

Als ons geluk op dit moment vooral bestaat uit herinneringen en verwachtingen, dan zullen we ons alleen maar op een vage manier bewust zijn van het heden. Doen we dit vaak, dan zullen we niet in staat zijn om ons ten volle bewust te zijn van wat om ons heen gebeurt.

Ga met jezelf aan de slag om minder na te denken en voel meer! Geef jezelf de tijd om het pijnlijke verleden op te ruimen. Dat weerhoudt je om van het leven te genieten. Het maakt dat je alsmaar dwingen negatieve emoties voet. Het is hetzelfde als wanneer we zonder reden angst of bezorgdheid ervaren. Is er werkelijk iets waar we van moeten weglopen of aan moeten ontsnappen? Nee! In onze gedachten zetten we echter een film in elkaar waar we dusdanig in geloven dat we denken dat het de werkelijkheid uitbeeldt.

Leef in het heden betekent dat je ontspannen moet en het heft in eigen handen moet nemen. Het is merkwaardig, maar we lijden veel meer voor wat we denken dat er met ons zal gebeuren dan voor wat er echt met ons gebeurt. Hoe vaak zijn we op dit moment echt aanwezig? Aanwezig en bewust van wat er gebeurt? Weinigen … En het is iets wat je niet beseft totdat je stopt met nadenken over wat er al is gebeurd of wat er gaat gebeuren en je begint hier te zijn, aanwezig in het hier-en-nu, wat er nu gebeurt.

Sluit de deur van het verleden

Het verleden het verhaal van ons leven dat we aan onszelf aan het vertellen zijn en hoe we nu leven. Als je hier moeite mee hebt, maak dan afspraak met mij om de juiste weg te vinden naar een gezond en gelukkig leven in heden los van een pijnlijk verleden.

Ruk het verband van een pijnlijk verleden van je af en ga op zoek naar de sleutel van dé oplossing in een mooi en gelukkig heden. Maak een afspraak met iemand die weet waar de pijn-, schaaf-, en schuurplekken liggen in het verleden. Dat kan al binnen twee weken. Overdag of in de avonduren. Face to face of online. Aan jou de keuze zolang je maar kiest. 


Vrijblijvend kennismaken? Maak een afspraak voor een eerste gesprek samen. Ik luister graag naar jouw verhaal, denk met jou mee en vertel eerlijk hoe ik jou kan helpen.

KENNISMAKINGSGESPREK