NieuwsBlog

Leven met meer stilte

Uit de stilte

Hoe kun je meer leven met stilte

De afgelopen tijd is er geen NieuwsBlog verschenen. Dit omdat ik de afgelopen paar maanden mezelf bezig heb gehouden om vanuit de stilte nieuwe ontdek- en passiewegen te vinden voor mijzelf en mijn coachingspraktijk. In de hectiek van alledag is het zo goed als onmogelijk om in alle rust jezelf en je leefwerk te overdenken. Afgelopen september ben ik happy 65 jaar geworden. Dat is gelukkig vanzelf gegaan, maar het was voor mij wel een overdenkmoment. Van hoe ga ik de komende jaren wel of niet vullen. Waar liggen mijn dromen, mijn passieparels en waar maak ik meer stilteruimte voor. De eindklap is geworden dat ik besloten heb om sowieso nog 25 jaar door te gaan of mijn gezondheid moet de boel plat leggen. Er komt een make-over voor de website en volgend jaar start ik met de cabaretvoorstelling “Normaal”. Verder ga ik niet meer dan drie dagen per week werken. Deze overdenkingen zijn ontstaan door een tijd te leven vanuit de stilte. Simpelweg je dagding doen en verder even niks. Wat ik heb gedaan is sporten, boskuieren, strandbanjeren, ontspannen verstrooi lectuur lezen, mediteren en veel muziek beluisteren. Dit alles vanuit de stilte. Alleen … wat is stilte? Échte stilte …

Uit de stilte leven gaat niet vanzelf

Rust, ruimte voor jezelf, je eigen ritme is er niet vanzelf!  Door tijd te nemen voor jezelf, kom je tot rust en geef je aandacht aan hoe het écht met je gaat, wat belangrijk voor je is, wat je doelen zijn, waar je prioriteiten liggen en wat jouw waarden zijn in het leven.  Neem eens vaker de tijd om stil te staan! Overdenk eens wat je wel en wat je niet wilt. Stap af van de automatische loopleefband en sta eens stil bij wie je écht bent. De automatische piloot geeft weinig stilteruimte en is vooral bezig met jou in de benen te houden. Weet je wat de eerste stap is om dit te herkennen? Dat is je bewust worden van de auto-mode. Dat lijkt heel simpel, maar in de praktijk leven we soms de hele dag automatisch en is het soms lastig te scheidingslijn te bepalen van ‘wat bij je hoort’ en wat automatisch gaat. Toch is het heel goed om te weten wanneer je automatisch begint te leven, waar is het punt dat je niet meer bewust aan het leven bent, dat je niet meer meemaakt maar alleen uitvoert?

Helaas zijn de meesten van ons compleet verslaafd geraakt aan onze automatische piloot. We denken letterlijk niet meer na over wat we doen, welke keuzes we maken en wat daar dus steeds weer de gevolgen van zijn. En vervolgens zijn we verbaasd en gefrustreerd over uitkomsten, reacties, situaties en patronen die telkens terug lijken te komen.

Uit de stilte

Gaat het vaak niet zo

Onze moderne cultuur is geobsedeerd door uiterlijkheden en oppervlakkigheden. Wordt het niet tijd dat we wakker worden en ons niet langer gek laten maken door wat van buiten ons wordt voorgeschoteld. Neem nou bijvoorbeeld de reclamediarree die elke dag voorbijkomt. Methoden voor het beïnvloeden van de menselijke psyche zijn al lang bestudeerd en beschreven in de gespecialiseerde literatuur. De soldaten van het reclamefront kennen ze goed en gebruiken ze effectief. Een paar logische spanningen, pauzes, veranderingen in toon en intonatie, gebaren – en nu, alsjeblieft, de persoon is “open”, hij is bijna in trance, klaar om alles te absorberen. Een paar keer herhaald, is een advertentie-installatie betrouwbaar op het onderbewuste niveau bevestigd en doet zijn werk onmerkbaar, de verkoop groeit.

Mensen geven het niet graag toe, maar de invloed van reclame voltrekt grotendeels buiten ons bewustzijn. Niet gek ook, want dagelijks worden we bestookt met ontelbare prikkels en keuzes die we onmogelijk rationeel kunnen verwerken. Slenterend door de winkel laten consumenten hun koopgedrag dan ook lekker de vrije loop, aangestuurd door automatische processen zoals gevoel, gewoontes en toevallige omgevingstriggers. Rationaliseren? Dat kan achteraf nog wel. Effectieve reclames haken met slimme psychologische technieken in op deze vorm van mindlessness. Denk eens aan slogans zoals “Gilette, the best a man can get,” “Je hebt bier, en je hebt Grolsch,” tot mijn persoonlijke favoriet “Als het aan de kat lag, kocht ze Whiskas.” Stuk voor stuk reclameclaims die linea recta in het onzinlaatje van ons brein belanden. Tenminste, zolang we ons hoofd erbij houden. Maar wat als we afgeleid zijn? Dan blijken die – soms absurde – claims zonder pardon voor waar te worden aangenomen. Tijdens het verwerken van de reclames merk je daar helemaal niets van, totdat we de supermarkt uitlopen met een blik Whiskas, een doosje Gilette en een krat Grolsch. Succesvolle reclames spinnen garen bij dit psychologische effect door de consument doelbewust af te leiden van de reclameclaims die het onder een kritische blik niet zouden overleven. Klinkt contra-intuïtief – de aandacht afleiden – maar het werkt.

Is leven vanuit de stilte mogelijk

Is het eigenlijk niet zo dat de reclame onze stilte makkelijk kan doorbreken omdat we allemaal blik- en doelloos de dagen beleven? Leven we niet allemaal op de automatische piloot van doen, niet denken en vooral doorgaan. Is het dan ook niet logisch dat de broodnodige stilte geen kans krijgt om iets te verwerken, te overdenken of om gewoon eens een dagje leeg te zijn zonder prikkels van wie of wat dan ook. Is het niet zo dat in onze geest van alles hangt dat afgedragen en versleten is? Achterhaalde meningen, onbewuste ideeën en meningen die nog langer uit de mode zijn dan korsetten en kanten mutsjes. Het is alsof onze passieloze geest verloren is geraakt in het gammele comfort van een kitscherige, afgeleefde bank. Hij is versleten, zit onder de vlekken en stof, met hier en daar een vlo, wat oude kruimeltjes en aan de onderkant stukjes opgedroogde kauwgom, maar voelt toch zo vertrouwd. Ondanks dat hij bijna uit elkaar valt van ellende en nodig vervangen moet worden, zijn we eraan gehecht geraakt. We zitten er al zo lang op dat we de muffe geur niet eens meer opmerken. Laat staan dat we voelen hoe scheef de bank op zijn poten staat. En toch kruipen we elke dag weer op diezelfde bank. Hoe is het toch mogelijk?

Geleefd worden en niet vanuit de stilte

Als mens hebben we vaak de neiging om van alles te ’moeten’, ik moet naar mijn werk, ik moet naar de sportschool, ik moet het huis aan kant krijgen, ik moet naar mijn ouders, ik moet studeren, ik moet die vriendin nog bellen …. we moeten blijkbaar heel veel dingen doen. Alleen één ding; klaar zal het nóóóóit zijn! Waar ligt de grens tussen ‘gezond’ iets moeten of overactief bezig zijn met het vervullen van vaak opgelegde zaken of verwachtingen die anderen van ons hebben. Ik moet gaan werken, ja dat klopt want ik wil mezelf nuttig maken, ik doe iets wat ik graag doe of ik doe iets wat ik moet doen? Ik ga werken omdat ik op die manier mezelf een plek geef in de maatschappij, ik draag mijn steentje bij en uit dat werk verkrijg ik inkomsten. Met die inkomsten kan ik mezelf en/of mijn gezin een onderdak geven, kunnen we eten, hebben we het warm in de winter, zijn we behoorlijk gekleed en kunnen we ook nog leuke dingen doen zoals uit eten gaan, sporten, naar de bioscoop gaan, vakantieplannen maken, reizen en nog veel meer. Wanneer wordt werken dan ongezond ‘moeten’? Als we enkel maar met werk kunnen bezig zijn, als werk een vlucht wordt om niet na te denken over onszelf of over wat onze naasten bezighoudt.

Het gevoel geleefd te worden is een ongrijpbaar fenomeen. Je hebt alles wat je gelukkig zou moeten maken, je leven loopt op rolletjes. Toch gaan de dagen aan elkaar voorbij en ben je telkens verrast dat er alweer bijna een jaar voorbij is en er niet veel voor je veranderd is. Je hebt soms het gevoel dat je leven automatisch gaat, zonder daarbij echt geluk te ervaren. Je staat te weinig stil bij de dingen die je meemaakt. 

Dit gevoel is het gevolg van een hoofd dat constant in de toekomst leeft. Je blijft bezig met de dingen die nog moeten komen. Dingen die je wil bereiken, maar ook dingen waar je je zorgen om maakt. Zelfs wanneer je tot rust probeert te komen is het moeilijk om te voorkomen dat je hoofd naar de toekomst afdwaalt. Het is tijd om dat gevoel tot een halt te roepen. Door jouw hoofd vanuit de stilte weer terug te roepen naar het hier-en-nu. Hierdoor leef je bewuster, langzamer en gelukkiger. Je wordt niet meer geleefd, je leert juist leven.

Wordt het niet tijd voor

Wordt het niet tijd voor een nieuwe inrichting van ons hoofd met meer passie? De ‘oude bank’ bij het grofvuil zetten? Het vertrouwde kan comfortabel zijn, maar als je vast komt te zitten in het bekende, als je doorgaat op de automatische piloot bereik je nooit die levenslust en creativiteit die het leven zo uitzonderlijk mooi maken. Als jij besluit om passievol te leven, ervaar je dat je bewuster bent in wat je wel in je leven toelaat en wat niet. Ook wordt het leven makkelijker, lichter, vreugdevoller en ervaar je daardoor meer geluk. Is dat niet wat we eigenlijk diep vanbinnen allemaal willen?

Soms lijkt het alsof je niet gelukkig kunt zijn. Het voelt alsof er altijd iets tussen jou en puur geluk instaat. Zo praat je jezelf aan dat je eerst nog een partner/kind/woning/baan/vakantie moet, voordat je je echt gelukkig mag voelen. Je bent niet de enige die zo denkt, maar het is wel een valkuil. Op deze manier blijf je namelijk altijd naar geluk zoeken, maar lukt het je niet goed om het écht te ervaren. Je blijft op jacht naar niets.

De beslissing om gelukkig te zijn, maakt je gelukkig. Dit klinkt kort door de bocht, maar mensen die gelukkig zijn hebben dat ooit besloten. Besluit vanaf vandaag om gelukkig te zijn en elke dag actief te werken aan een leven wat jou gelukkig maakt.

We hebben niet de eeuwige tijd en tijd is een grote schaarste voor ons allemaal. Wees er zuinig op. Wat we hebben is nu. Dat is zeker. Hoe ga je met je tijd om? Niks doen is ook een keuze. Dan weet je in ieder geval dat je wordt ingezet voor het plan van een ander. Dat de tijd wegglipt. En voor veel mensen is dat misschien oké. Maar wees dan dapper genoeg om te zeggen “ik laat me leven”. Start met het leiden van jezelf vanuit plezier en vertrouwen en maak impact! Dat levert uiteindelijk veel meer tijd op. Dat beloof ik je uit eigen ervaring.

Wat wordt je volgende stap

Als jij ook maar een korrel herkent van wat ik heb geschreven maak dan een afspraak. Laten we samen een praatboom opzetten over hoe we de leefruis terug kunnen schroeven naar gezonde leefstilte!  Al 35 jaar ben ik als psycholoog en levenscoach met mensen onderweg om de stilte te zoeken en te vinden. En iedereen die dat heeft ervaren staat weer zelf aan het leefroer en niet de wereld om hem of haar heen. Het zal ervoor zorgen dat je in je kracht komt te staan van ongekende mogelijkheden van anders gelukkig en ontspannen leven. Maak die afspraak. Dat kan overdag, maar ook in de avonduren. O ja, dat kan online, maar ook face-to-face. Aan jou de keuze. Een eerste afspraak kan al binnen twee weken. Voel je welkom voor een stiltegesprek en een gezellige praatboom. Ik zorg voor verse koffie of thee.

Leven met meer stilte

Wees welkom voor een eerste gespreksverkenning. In dit eerste gesprek luister ik naar je levensvraag of veranderwens. Uiteraard vertel ik over mezelf als leefcoach. Na dit gesprek kijken hoe we de samenklik is en waar we de insteek maken om jouw leefverhaal een andere kleur en inhoudt te geven. 


Aanvragen kennismakingsgesprek

KENNISMAKINGSGESPREK