NieuwsBlog

Leven vanuit je hart

Leven vanuit je hart

In deze nieuwsblog wil ik met je kijken naar deze term: leven vanuit je hart. Het wordt zoveel gebruikt, maar wat betekent het eigenlijk? Het hart, je gevoel. Jij bent op onderzoek uit naar wat dit precies is. Je wilt je hart begrijpen, op de voorgrond zetten en leven vanuit wat het hart jou te vertellen heeft. Maar zo werk je vanuit je hoofd. Draai het om door de kracht van gedachten als tool beschikbaar te stellen voor je hart. Geef weer de waarde aan je gevoel dat het verdient. En laat je hoofd en hart samenwerken. Dat is leven vanuit je hart.

Leven vanuit je hart is niet leven van je hoofd, zeg maar het verstandige denken. Nee, leven vanuit je hart is leven vanuit je gevoel. Waarschijnlijk heeft iedereen andere ideeën en gevoelens bij de woorden ‘leven vanuit je hart’. Juist omdat het een vrij algemene term is, kun je hem op verschillende manieren interpreteren. In deze nieuwsblog zal ik je mijn visie op leven vanuit je hart geven.

Want het is zo treurig te zien hoever we als mens collectief verwijderd zijn van deze schatkist in ons. Velen van ons staan veraf van hun gevoelservaring. Dat komt door de constante afleiding die vanuit het hoofd plaatsvindt. Verhalen, vragen, twijfels, problemen en oplossingen, moetjes en zorgen. Elke dag in en uit blijven we struikelen en proberen we gevoelszaken op te lossen met hoofdzaken. Dat werkt niet! Je kunt geen pleisters plakken op je hart. Je hart klopt en leeft, zonder dat zijn we dood, zo simpel is het. 

Leven vanuit je hart

Wat is leven vanuit je hart?

Leven vanuit je hart betekent voor mij dat je met liefde, zachtheid en openheid kunt kijken naar jezelf, anderen en de wereld om je heen. Het betekent dat je verbindt met anderen vanuit een diepe verbinding met jezelf. Als je eerst verbindt met jezelf en met je hart, kun je daarna op dieper niveau met anderen en met het leven zelf verbinden, zonder dat je daarbij jezelf verliest.

Die verbinding met jezelf kun je het makkelijkst vinden in je hart. In je hart vindt je compassie, liefde, mildheid, zachtheid en verbinding. Als je daarmee verbonden bent, is het ook makkelijker om contact te maken met je eigen innerlijke wijsheid, kompas of intuïtie.

Leven vanuit je hart betekent dat je respect hebt voor jezelf en anderen, en dat dat in balans is met elkaar. De meeste hooggevoelige mensen hebben wel respect voor anderen maar weinig respect voor zichzelf. Dat in balans brengen zorgt ervoor dat er ook een stevigere balans in jezelf ontstaat.

Leven vanuit je hart is leven met een bewustzijn dat alles een hoger doel kan dienen. Dat “elke hindernis een hulpmiddel” kan zijn (citaat van Jan Geurtz). Dat elke moeilijkheid een uitnodiging is om naar binnen te keren en te kijken waar en wat het in jou aanraakt. Om verantwoordelijkheid te nemen voor en te werken met je eigen gevoelens, wetende dat de oorsprong van alle gevoelens, moeilijk of makkelijk, prettig of onprettig, in jezelf aanwezig is.

Het is liefdevol verbinden met en omarmen van al je gevoelens. Jezelf met zachtheid omringen als je het moeilijk hebt. Alle gevoelens in jezelf toestaan, hoe moeilijk dat soms ook is. Wetende dat ze voorbij zullen gaan en dat je je dan lichter, soms zelfs bevrijd zult voelen omdat je ze niet meer onderdrukt. En als je minder energie hoeft te besteden aan het onderdrukken van je gevoelens, hou je meer energie over voor het leven zelf!

Leven vanuit je hart is zachtheid, aanvaarding en zelfs liefde kunnen (of proberen te) voelen voor alles wat er is. Soms is dat makkelijk, andere keren is dat erg moeilijk. Soms is het cadeau in een moeilijke situatie snel en makkelijk te zien, soms is het heel goed verstopt en duurt het jaren voordat je het positieve van een moeilijke situatie in je leven kunt zien. Maar het is er wel, en het was er al die tijd al.

Het is niet verkeerd als je het niet gelijk ziet, dat is simpelweg deel van je proces. En er zit waarde in je hele proces, niet alleen in het ‘eindpunt’. Als het lijkt alsof je in je leven een omweg hebt genomen om uiteindelijk te komen waar je wilde zijn, dan zat er waarde in die omweg. Je hebt hem niet voor niets gelopen.

Leven vanuit je hart

Praktisch gezien is leven vanuit je hart:

  • meer compassie naar jezelf en anderen
  • meer verbinding met jezelf en van daaruit meer verbinding met anderen
  • een betere, meer heldere verbinding met je intuïtie
  • meer helderheid over wat je wel en niet wilt
  • een liefdevolle ‘relatie’ met je eigen gevoelens
  • meer rust en aanvaarding in je leven

Leven vanuit je hart is meer voelen

Wanneer je kennis maakt met je gevoelens op kleine schaal, herken je het bijna niet. Het lijkt erop dat ‘voelen’ niet voor jou bestemd is. ‘Wat is voelen?’ Je zult het altijd herkennen, maar erkennen is een ander verhaal. Gevoel is er namelijk altijd. Het is datgene wat áltijd in het NU plaatsvindt. Alles wat zich in het hoofd afspeelt gaat over het verleden en de toekomst. Hoe meer je dus in je hoofd te vinden bent, hoe minder je dus aanwezig bent bij je gevoel. Leven vanuit je hart is puur leven vanuit je gevoel. 

Het lijkt erop dat we bijna ‘verwend’ zijn met dat het er altijd is en dat we dit als reden gebruiken om er dan maar niet mee bezig te hoeven zijn. ‘Dat kan altijd nog’. Ons gevoel lijkt ondergeschikt te zijn aan wat ons hoofd te vertellen heeft. Wat er in ons hoofd plaatsvindt, lijkt veel interessanter, intelligenter, belangrijker, waardevoller. Hier worden de uitdagendste problemen opgelost. Levenssituaties krijgen in ons hoofd een verhaal, kleur, geur en waarde. We vinden hier onze rol in het leven. We scheppen hier doelen, taken en verantwoordelijkheid.

Hoe langer en vaker we ons verbinden met het verhaal van woordgedachten, hoe minder waarde ons gevoelsleven lijkt te krijgen. De momenten van puur gevoel worden schaars. Het in het moment zijn en gewoon ervaren. Zonder oordeel, zonder haast, zonder afleiding, zonder toekomst of verleden.

Hoe minder je leeft vanuit je hart, hoe schaarser je gevoel

Hoe verder jij van je gevoel verwijderd bent, hoe langer het duurt voordat de hersenen zullen begrijpen dat er even niets gedacht hoeft te worden. Hoe schaarser, hoe zeldzamer. Ze zijn zo gewend om aan alles wat je ziet en hoort een verhaal te koppelen. En voordat je het weet is het spontane gevoelsmoment voorbij en heb jij er nooit bij aanwezig kunnen zijn.

Gevoel is er altijd. Je bent alleen niet meer gewend om er bij aanwezig te zijn. Daar waar het nu – door herhaling – een gewoonte is geworden om met je hoofd het leven te beleven, kun je er ook een gewoonte van maken om het leven te voelen. En dat is leven vanuit je hart.

Laat je hoofd buigen voor je hart

We zoeken de oorzaak van hoe we ons voelen buiten ons zelf. Vaak zijn we ons niet bewust dat situaties en mensen op ons pad ons spiegelen, ons de gelegenheid geven naar binnen te gaan en te voelen wat er bij ons uit balans is. Want als je leert in je hart te kijken, je hart te voelen, voel je je eigen kracht.

Dan voel je dat je een goed mens bent. En voel je wat je wilt, wat je doel is in dit leven. Je hart zal je leren van jezelf te houden zoals je bent, van anderen te houden zoals ze zijn. Je hart zal je milder maken in oordelen over jezelf en anderen. Het antwoord op vragen ligt in je hart. Luisteren naar je hart en leven vanuit je hart zal je leren wie je bent. Het zal je vullen met zelfvertrouwen, met liefde voor jezelf en het wonder dat leven heet. Luisteren en leven vanuit je hart brengt innerlijke rust. Het zal je ruimte geven te handelen vanuit je hart en oude denkwijzen en aangeleerde patronen om te buigen.

Leven vanuit je hart is een weg en geen doel. En het kan een hele mooie weg zijn! Als jij die weg niet meer ziet of kwijt bent, maak dan een afspraak om wegen te vinden om weer te leven vanuit je hart.

Ik daag je uit met samen praten, opdrachten, verhalen en perspectieven een volgende stap te zetten. Het is mijn kracht om jou te laten ervaren dat het veilig is om jezelf te zijn. Dat doe ik in gesprek met jouw hoofd. Leven vanuit je hart is puur en veilig leven. 

Wat wordt jouw volgende stap?

Met een écht goeie coach tegenover je, zal je leven nooit meer hetzelfde zijn. Dat moet je maar net willen natuurlijk. Meer vrijheid, meer plezier, meer geluk. Het begint met het elkaar leren kennen. Je kunt me tijdens die kennismaking vragen wat je wilt. Ik trek er graag in elk geval een uur voor uit om zo grondig mogelijk te ontdekken of het voelt als iets wat we vaker willen doen. Dat dat niet altijd gebeurt vind ik geen probleem. Het is juist fijn om dat te weten vóór we met elkaar aan de slag gaan. No hard feelings! Dat kan face-to-face, maar ook net zo makkelijk online. Je zit dan niet vast aan reistijden en afstanden. 

Leven vanuit je hart

Wees welkom voor een eerste gespreksverkenning. In dit eerste gesprek luister ik naar je levensvraag of veranderwens. Uiteraard vertel ik over mezelf als leefcoach. Na dit gesprek kijken we hoe de samenklik is en waar we de insteek maken om jouw leefverhaal een andere kleur en inhoud te geven. Gun jezelf een coach als het leven of je leefomstandigheden je dwars zitten!


Aanvraag kennismakingsgesprek

KENNISMAKINGSGESPREK