NieuwsBlog

Leven zonder stress

Loop je rond met een knoop in je maag? Neem dan even de tijd om mee te lezen. Het is tijd om de stress uit je leven te gooien en je leven weer lekker licht en luchtig te maken. Aan de basis van de meeste stress zitten valse verwachtingen, belachelijke doelen, onrealistische ideeën, gebrek aan eigen verantwoordelijkheid en de behoefte om iets of iemand anders de schuld te geven voor de problemen in ons leven. In de meeste gevallen kunnen we stress te lijf gaan met een flinke dosis gezond verstand, de vaardigheid de dingen te zien zoals ze in werkelijkheid zijn en humor, zodat we weer helder kunnen nadenken nadat we dingen proportioneel hebben opgeblazen. Kun jij leven zonder stress?

Met deze NieuwsBlog wil ik je helpen ontdekken dat stress – dat wat jou zoveel problemen geeft – ook een bron kan zijn van heel veel humor en plezier. Ja echt, stress is te gebruiken als een mogelijkheid te groeien, in veerkracht en humor. Je kunt leren om door middel van humor een andere kijk te krijgen op een situatie die veel stress geeft – dat betekent, er andere gedachten over hebben. Met deze nieuwe benadering kun je de humor leren zien van een aantal moeilijke dingen in je leven.

Stress heeft vaak een negatieve klank

Als de meeste mensen het woord stress horen, denken ze negatief, pijnlijk, afschuwelijk. Maar stress is zowel positief als negatief. Stress doet heel veel noodzakelijke dingen voor ons. Als je geen stress voelde, zou je een zoutzak zijn. Je zou je bed niet uitkomen; je zou maar blijven liggen. Er is geen reden om ergens naartoe te gaan; ik blijf gewoon hier. Ik heb geen zin om op te staan! Stress is de motivatie om de snoozer te killen en maakt dat je gezond in actie komt.

Als je in een auto 120 km uur rijdt en plotseling komt er een spookrijder regelrecht op je af, dan is het wel noodzakelijk dat je een beetje veel stress voelt. Je wilt toch koste wat het kost een ramp voorkomen, dus zeggen je hoofd en je lichaam: ‘O, mijn God doe snel iets!!’ Je hart begint te bonzen. Je zegt: ‘O man, wegwezen!!’  Deze gedachte kan je leven redden. Maar stress kan schadelijk zijn als we de signalen verkeerd interpreteren. We moeten oppassen voor te veel stress. Als je in het verkeer vastzit en daarop reageert alsof je door een sluipschutter gegijzeld wordt, noem je dat een overreactie. Als je leeft met teveel overprikkeling maak dan een afspraak met mij. Ik werk al meer dan 30 jaar in Drachten als psycholoog en ik heb al heel wat overprikkels kunnen omzetten in een relaxende leefstijl.

Anders tegen stress aankijken

Te veel stress en angst kun je tegengaan door naar sommige dingen in je leven te kijken alsof het om een komische televisieserie gaat met jou als de hoofdrolspeler. Je kunt hem aanzetten wanneer en waar je maar wilt. Je bent je eigen amusementsbedrijf; je hoeft alleen nog maar te komen kijken. De meeste mensen komen niet omdat het hoofd zo vol zit met dingen die ze moeten doen dat ze hun eigen komedie niet kunnen bijwonen. Maar als je eenmaal de gewoonte eigen hebt gemaakt (of eigenlijk opnieuw hebt gemaakt) om het leven met humor tegemoet te treden, wordt je deel van een maf internet zonder dat je een computer of router voor nodig hebt.

Leven zonder stress

Vindt het geluk in het ongeluk

De Westerse mens houdt ervan om geluk uit te stellen. Hoe vaak hoor je niet: ‘Ik zal pas gelukkig zijn als ik afgevallen ben, als mijn partner verandert, als ik met pensioen ben, wanneer ik vakantie heb, als de kinderen uit huis zijn. Onze cultuur is heel erg pathologisch ingesteld. Veel te vaak zien we wat er mis is met mensen, niet wat er goed is. De aanwezigheid van heroïsche mensen is veelzeggend voor een cultuur die perversiteit meer waardeert dan zuiverheid. Waarschijnlijk weet je al precies waarom je leven niet loopt zoals je wilt. Dus is het belangrijk dat we onszelf uitdagen onze veilige en bekende probleemwereld te verlaten en vaardigheden gaan ontwikkelen om onze problemen als kansen te leren zien – met andere woorden: om het geluk in het ongeluk te vinden.

Hoe je het geluk in het vindt

Je kunt het geluk in het ongeluk vinden als je in een lange rij staat te wachten. Wat houd je tegen om tijdens het wachten gewoon te bedenken dat je helemaal niets hoeft te doen en dat niemand je kan vinden? Als je ruzie hebt met je partner, bedenk dan hoe dit een beroep doet op je probleemoplossende vaardigheden. Als je kind je de hele nacht wakker houdt, wees dan dolblij over het feit dat de dag nu veel langer is. Plak het volgende geleerde van Emily Dickinson op de muur. Het helpt je met meer waardigheid en dankbaarheid door je dagen en nachten: ‘Hoop is het ding met veren dat in de ziel is neergestreken. En de melodie zonder woorden zingt en stopt nooit.’

kopje-koffie-spreek-met-freek

Mijn werk als psycholoog en coach

Al meer dan 35 jaar doe ik dit werk in Drachten met veel plezier, zelfs nu op mijn 66e geniet ik nog elke dag van de gesprekken met mijn cliënten! Ik vind het nog steeds fantastisch om samen met hun het geluk in het ongeluk te vinden. Ik laat mijn cliënten zien hoe ze met humor het gif en de spanning kunnen halen uit de relaties en de manier waarop ze tegen hun werk, hun leven en hun plaats in de kosmische samenhang van de dingen aankijken. In feite is het zo dat, sinds stress een miljoenen business is geworden, ik nooit meer zonder werk zal zitten!

Hoe het leven verloopt

Het leven is nu eenmaal aan verandering onderhevig. Er zijn geen garanties dat het altijd hetzelfde zou blijven, hoe graag we dat ook zouden willen. Vaak wil men ons laten geloven dat we pijn, lijden, ongelukkig zijn, de onwenselijke vorm van bepaalde lichaamsdelen en alledaagse irritaties op afstand kunnen houden met speciale producten of kreten uit zelfhulpboeken. Je kunt constant schreeuwen: ‘Het is niet eerlijk!’ even gewoon omdat het ons recht is (‘Dat verdien ik’ of ‘Ik heb niet genoeg gekregen, ik heb meer nodig’). Dat is misschien schattig als je drie jaar bent, maar als je dertig bent, wordt het tijd om je speelkamer in te ruilen voor de werkelijkheid. Uiteraard mag je hier in een zandbak zitten met vormpjes en op zijn tijd gezond spelen, maar leef wel realistisch.

Waar je zeker van kunt zijn

Ik herinner mensen er altijd aan dat het enige waar je zeker van kunt zijn, is dat de dingen gebeuren op momenten als je er niet voor in de stemming bent. Mensen vertellen mij vaak uitvoerig over een gebeurtenis die veel stress geeft en zeggen dan dat ze er niet voor in de stemming waren. Nou ja, wie wel? Bestaat er een speciale gemoedstoestand waardoor je meer openstaat voor een nare gebeurtenis? Denken we bij het wakker worden: ‘Wauw, ik vind het prima als ik vandaag flink ziek word?’ of ‘Dat ik mijn baan verlies?’ of ‘Dat mijn huis in de fik gaat?’ Dit soort gemoedstoestanden kun je vooraf niet over jezelf afgeroepen, het kan je simpelweg gewoon gebeuren.

Een geweldig cadeau dat je jezelf kunt doen, is de erkenning dat je niet het middelpunt van het universum bent. Niemand heeft jou specifiek uitgekozen als de persoon die allerlei stressy gebeurtenissen opgedrongen krijgt. Er is geen specifieke persoon aangewezen uit de kosmos om jou eens lekker dwars te zitten. Met deze openbaring kunnen we de passieve mentaliteit loslaten – het gevoel dat we aan banden gelegd zijn, geen keuze hebben in ons leven, gevangen zitten tot dat iemand ons bevrijd. Daarmee kunnen we ook het martelaarschap loslaten, de Zuster van de Eeuwige Verantwoordelijkheid, en het koninkrijk van de controle opgeven.

Met deze basisprincipes krijg je een betere band met andere mensen. Je wordt vergevingsgezinder naar jezelf en anderen toe, minder oordelend en meer meevoelend en begripvoller. De kunst van een vreugdevol leven met zo weinig mogelijk ‘no stress’ is bereikbaar voor mensen die hun sterktes en zwaktes met anderen delen in het vierde (vieren?) van hun wezenlijke mens-zijn.

Leven zonder stress

Daarom is het belangrijk het volgende te doen om een leven te leiden dat niet voelt als een lange stressoefening:

Ten eerste – Leef alsof je een vol glas hebt. We hebben allemaal wel eens gehoord van het glas dat halfleeg of halfvol is. Ik begon over deze metafoor na te denken nadat ik hem al voor de triljoenste keer gehoord had en ik dacht, waarom zou ik één van deze twee willen? Als je bij iemand op bezoek gaat en ze geven je een half glaasje water, zijn je eerste gedachten toch ook: ‘Jeetje, die zijn zuinig!’ Toch bekijken we ons leven vaak op deze manier. Wat dacht je van een vol glas? Wat vind je van ‘mijn glas loopt over’? Ik moet misschien wel gaan dweilen! Nu ga je uit van een gevoel van overvloed. Je glas zal altijd vol zijn als je de leuke en fijne dingen gaat zien die deel uitmaken van ons alledaagse leven. En uitje naar de supermarkt of winkelcentrum is geen maatstaf voor het hebben van een vol glas. Daar komt het begrip persoonlijke groei om de hoek kijken. Zoals een glas een kraan nodig heeft, zo heeft de mens op zijn tijd iemand nodig die hem helpt om meer te leven vanuit no stress. Of dit nu gaat om coaching voor je tiener, voor je levensvragen of om je relaties. Iedereen heeft op zijn tijd een kraan nodig om het leven met minder no stress te ervaren. Als jij dit laatste herkent maar dan een afspraak en laten we samen kijken hoe we je leven kunnen laten overstromen!

Ten tweede – Gebruik jezelf goed. Je hoort mensen vaak zeggen: ‘Ik voel me zo gebruikt.’ Het is belangrijk om het verschil te weten tussen iemand die probeert te manipuleren en jezelf manipuleren om je totale potentieel naar boven te halen. We moeten elk grammetje van onze talenten, onze mogelijkheden en ons hart gebruiken, zodat aan het einde van ons leven mensen samenkomen om te gedenken wat een prachtmens wij waren.

Ten derde – LÉÉF NÚ! Over tweehonderd jaar is iedereen je alweer vergeten. Misschien dat je naam nog voortleeft. Maar hoe lang sta jij stil bij de mensen achter de straatnamen, de standbeelden en de parken? Precies, vrijwel nooit. Je leven draait om het hier en nu. Om dit moment. Deze seconde. Zie er de humor van in. Wij maken ons altijd zo ontzettend druk om van alles en nog wat, om veel later pas te beseffen dat het vrij onnodig was. Dus lach, maak plezier, maak je niet zo druk. Je weet al welke dingen echt belangrijk zijn in het leven. Richt je aandacht op die dingen. Je zult niet alleen kalmer worden, maar ook veel gelukkiger. En dat is een perfecte combi dacht ik zo, of niet soms?

En ten slotte – Houd tijdens het lezen van deze NieuwsBlog een spreuk in gedachten waarmee ik een cabaretcoachingvoorstelling beëindig: ‘Gisteren is historie. Morgen is een mysterie. En vandaag is een geschenk.’ Doe het en leef met zo weinig mogelijk: ‘no stress!’

Ik kan je geen belangrijker geschenk geven dan deze gedachte. Ga lekker zitten en leef no stress humorvol verder! En mocht je toch ergens vastlopen onderweg zoek mij op en maak een afspraak. Dat kan al binnen twee weken, zowel overdag als in de avonduren. Je krijgt van mij een uur lang mijn onverdeelde aandacht om elkaar te leren keren en ik zal je laten ervaren wat no stress is.

Wat wordt je volgende stap

Met een goeie levenscoach tegenover je, zal je leven nooit meer hetzelfde zijn. Dat moet je maar net willen natuurlijk. Meer vrijheid, meer plezier, meer geluk, meer lekker. Het begint met het elkaar leren kennen. Je kunt me tijdens die kennismaking vragen wat je wilt. Ik trek er graag in elk geval een uur voor uit om zo grondig mogelijk te ontdekken of het voelt als iets wat we vaker willen doen. Dat dat niet altijd gebeurt vind ik geen probleem. Het is juist fijn om dat te weten vóór we met elkaar aan de slag gaan. No hard feelings! Dat kan face-to-face, maar ook net zo makkelijk online. Vooral het laatste is makkelijk. Je zit dan niet vast aan reistijden en afstanden.

Leven zonder stress

Wees welkom voor een eerste gespreksverkenning. In dit eerste gesprek luister ik naar je levensvraag of veranderwens. Uiteraard vertel ik over mezelf als leefcoach. Na dit gesprek kijken hoe we de samenklik is en waar we de insteek maken om jouw leefverhaal een andere kleur en inhoud te geven. 


Aanvraag kennismakingsgesprek

KENNISMAKINGSGESPREK