Levensvragen

Levensvragen

Levensvragen, een mooie, voor sommigen een ietwat beladen term. Wat zijn die vragen over het leven precies, wanneer komen ze op, en hoe kom je tot antwoorden? Levensvragen zijn vragen over de zin van je leven, oftewel: waarom ben je eigenlijk op deze aardbol? Wat maakt een leven zinvol, ook wanneer deze zin ons niet is ingefluisterd door een hogere macht? Wanneer is je leven de moeite waard? Heb je daar een persoonlijke visie op ontwikkeld, of word je voornamelijk beïnvloed door de maatschappelijke visie? Welke rollen spelen levensvragen in jouw leven?

Wat zijn levensvragen

We hebben het hier over ‘existentiële levensvragen’, vragen die gaan over ons bestaan. We kunnen ze ook wel zingevingsvragen noemen. Het zijn grote vragen, waar je op bewust niveau niet dagelijks bij stilstaat. Maar wanneer het leven moeilijker wordt, dan komen levensvragen vaak ‘vanzelf’ omhoog. Het is niet zo dat deze vragen dan ineens expliciet door je hoofd spoken als concrete zinnen. Er is eerder sprake van een gevoel, bijvoorbeeld een gevoel van leegte, demotivatie, somberheid, verwarring of onrust.

Levensvragen zijn ’trage vragen’, omdat er geen pasklare antwoorden voor bestaan. We beantwoorden ze door te reflecteren met anderen, door te leven en te ontdekken, en door ons te laten inspireren. Het maakt je veerkrachtig wanneer je af en toe bewust stilstaat bij levensvragen, en jouw antwoorden. Weten waar het in jouw leven om draait, geeft je de kracht en moed om door te blijven gaan, op zoek naar nieuwe wegen.

Levensvragen hebben raakvlakken met spiritualiteit, levensbeschouwing, inspiratie en waarden. Het zijn grote vragen over zin en bedoeling van het leven. En het zijn ook de kleine vragen die zich in het alledaagse afspelen. Van ‘wat maakt het leven de moeite waard’ tot ‘wat maakt de dag de moeite waard’.

Levensvragen kunnen het leven prikkelen. In de volgende blog lees je hoe.

Geleefd worden en levensvragen

We leven nog altijd in een tijd van maatschappelijke versnelling. Daarmee bedoel ik dat we snel reizen, snel werken, via allerlei media met elkaar in verbinding staan, en een complex leven leiden. Die complexiteit kan ertoe leiden dat het voelt alsof je ‘geleefd wordt’. Je wordt wakker en probeert de hele dag zo efficiënt mogelijk te voldoen aan alle verwachtingen van buitenaf, om aan het eind van je dag uitgeput op bed te ploffen. Wanneer je je overmatig bezig moet houden met bureaucratische eisen, verantwoordelijkheden, telefoontjes, taakjes, e-mails, dan kan je op een gegeven moment het gevoel bekruipen dat je te weinig aandacht besteedt aan wat er voor jou werkelijk toe doet. Je bent het contact kwijt met wat voor jou zinvol voelt en dat kan leiden tot fysieke en mentale klachten.

Hier komt de behoefte aan zingeving in de knel. Het is nu belangrijk om stil te staan bij de levensvragen die opkomen. Waar verlang je werkelijk naar? Wat maakt jouw leven de moeite waard? Het kan fijn zijn om hier met een gekwalificeerde professional over in gesprek te gaan; iemand die weet wat zingeving is en wat aspecten van zingeving zijn. Levensvragen zijn een mooie kans om stil te staan bij de levenskoers die je wilt varen.

Levensvragen

Blijf niet rondlopen met levensvragen

Wie ben ik eigenlijk? Wat is de zin van mijn bestaan? Welke kant wil ik eigenlijk op in mijn leven? Hoe richt ik mijn leven weer in na een traumatische gebeurtenis zoals misbruik of overlijden van een geliefde? Hoe ga ik om met een levenscrisis? Wat moet ik met mijn depressie, mijn verslaving, pijn uit mijn verleden, mijn angsten en paniek? Levensvragen zijn er in tal van vormen. Als levenscoach heb ik ook niet op alle levensvragen kant-en-klare antwoorden. Simpelweg omdat die er niet zijn. Wat we wél doen is samen zoeken naar antwoorden. Dat klinkt misschien een beetje zweverig, maar dat is het niet. Mijn aanpak is nuchter, concreet en prikkelend.

Wat wordt je volgende stap

Met een goeie levenscoach tegenover je, zal je leven nooit meer hetzelfde zijn. Dat moet je maar net willen natuurlijk. Meer vrijheid, meer plezier, meer geluk, meer lekker. Het begint met het elkaar leren kennen. Je kunt me tijdens die kennismaking vragen wat je wilt. Ik trek er graag in elk geval een uur voor uit om zo grondig mogelijk te ontdekken of het voelt als iets wat we vaker willen doen. Dat dat niet altijd gebeurt vind ik geen probleem. Het is juist fijn om dat te weten vóór we met elkaar aan de slag gaan. No hard feelings! Dat kan face-to-face, maar ook net zo makkelijk online. Vooral het laatste is makkelijk. Je zit dan niet vast aan reistijden en afstanden.

Levensvragen

Wees welkom voor een eerste gespreksverkenning. In dit eerste gesprek luister ik naar je hulpvraag, levensdoel of veranderwens. Uiteraard vertel ik over mezelf en hoe ik coach. Na dit gesprek kijken hoe we de samenklik is en of het coachtraject kan beginnen. Mijn coachingswijze is maatwerk en sluit aan bij de coachvraag.


Aanvraag kennismakingsgesprek

KENNISMAKINGSGESPREK