Levensvragen

Levensvragen, een mooie, voor sommigen een ietwat beladen term. Wat zijn die vragen over het leven precies, wanneer komen ze op, en hoe kom je tot antwoorden? Levensvragen zijn vragen over de zin van je leven, oftewel: waarom ben je eigenlijk op deze aardbol? Wat maakt een leven zinvol, ook wanneer deze zin ons niet is ingefluisterd door een hogere macht? Wanneer is je leven de moeite waard? Heb je daar een persoonlijke visie op ontwikkeld, of word je voornamelijk beïnvloed door de maatschappelijke visie? Welke rollen spelen levensvragen in jouw leven?

Wat zijn levensvragen

We hebben het hier over ‘existentiële levensvragen’, vragen die gaan over ons bestaan. We kunnen ze ook wel zingevingsvragen noemen. Het zijn grote vragen, waar je op bewust niveau niet dagelijks bij stilstaat. Maar wanneer het leven moeilijker wordt, dan komen levensvragen vaak ‘vanzelf’ omhoog. Het is niet zo dat deze vragen dan ineens expliciet door je hoofd spoken als concrete zinnen. Er is eerder sprake van een gevoel, bijvoorbeeld een gevoel van leegte, demotivatie, somberheid, verwarring of onrust.

Levensvragen zijn ’trage vragen’, omdat er geen pasklare antwoorden voor bestaan. We beantwoorden ze door te reflecteren met anderen, door te leven en te ontdekken, en door ons te laten inspireren. Het maakt je veerkrachtig wanneer je af en toe bewust stilstaat bij levensvragen, en jouw antwoorden. Weten waar het in jouw leven om draait, geeft je de kracht en moed om door te blijven gaan, op zoek naar nieuwe wegen.

Levensvragen hebben raakvlakken met spiritualiteit, levensbeschouwing, inspiratie en waarden. Het zijn grote vragen over zin en bedoeling van het leven. En het zijn ook de kleine vragen die zich in het alledaagse afspelen. Van ‘wat maakt het leven de moeite waard’ tot ‘wat maakt de dag de moeite waard’.

Geleefd worden en levensvragen

We leven nog altijd in een tijd van maatschappelijke versnelling. Daarmee bedoel ik dat we snel reizen, snel werken, via allerlei media met elkaar in verbinding staan, en een complex leven leiden. Die complexiteit kan ertoe leiden dat het voelt alsof je ‘geleefd wordt’. Je wordt wakker en probeert de hele dag zo efficiënt mogelijk te voldoen aan alle verwachtingen van buitenaf, om aan het eind van je dag uitgeput op bed te ploffen. Wanneer je je overmatig bezig moet houden met bureaucratische eisen, verantwoordelijkheden, telefoontjes, taakjes, e-mails, dan kan je op een gegeven moment het gevoel bekruipen dat je te weinig aandacht besteedt aan wat er voor jou werkelijk toe doet. Je bent het contact kwijt met wat voor jou zinvol voelt en dat kan leiden tot fysieke en mentale klachten.

Hier komt de behoefte aan zingeving in de knel. Het is nu belangrijk om stil te staan bij de levensvragen die opkomen. Waar verlang je werkelijk naar? Wat maakt jouw leven de moeite waard? Het kan fijn zijn om hier met een gekwalificeerde professional over in gesprek te gaan; iemand die weet wat zingeving is en wat aspecten van zingeving zijn. Levensvragen zijn een mooie kans om stil te staan bij de levenskoers die je wilt varen.

Levensvragen

Blijf niet rondlopen met levensvragen

Wie ben ik eigenlijk? Wat is de zin van mijn bestaan? Welke kant wil ik eigenlijk op in mijn leven? Hoe richt ik mijn leven weer in na een traumatische gebeurtenis zoals misbruik of overlijden van een geliefde? Hoe ga ik om met een levenscrisis? Wat moet ik met mijn depressie, mijn verslaving, pijn uit mijn verleden, mijn angsten en paniek?

Levensvragen zijn er in tal van vormen. Als levenscoach heb ik ook niet op alle levensvragen kant-en-klare antwoorden. Simpelweg omdat die er niet zijn. Wat we wél doen is samen zoeken naar antwoorden. Dat klinkt misschien een beetje zweverig, maar dat is het niet. Mijn aanpak is nuchter, concreet en prikkelend.

Afspraak maken

Een afspraak maken met mij als levenscoach betekent dat je kennis gaat maken met iemand die al 35 jaar levenscoach is. Dat betekent naast alles kennis een flinke dosis ervaring. Wil je mij iets vragen of een kennismakingsafspraak maken? Gebruik dan het onderstaande formulier en dan neem ik binnen 24 uur contact op met jou. Na dit eerste gesprek kijken we hoe de klik is en wat we voor elkaar kunnen betekenen. Afspreken met mij kan overdag, maar ook in de avonduren. Lukt face tot face niet dan kan het ook online.  


Vrijblijvend kennismaken? Maak een afspraak voor een eerste gesprek samen. Ik luister graag naar jouw verhaal, denk met jou mee en we kijken samen naar oplossingen.

KENNISMAKINGSGESPREK