Levensvragen

Levensvragen

Levensvragen komen meestal op als je leven niet meer vanzelfsprekend is. Dit gebeurt soms zomaar en vaker door een bijzondere of belastende gebeurtenis – geboorte of dood, ziekte of beperking, opsluiting of uitzending, relatievorming en overgangsmomenten, verlies of trauma. Levensvragen zijn alledaagse vragen: wat maakt voor iemand de dag de moeite waard, waar “doet iemand het voor”? En het zijn ook grote vragen naar de zin en de bedoeling van het leven.

Op deze vragen heb je niet altijd meteen een antwoord. Daarom worden ze ook wel ‘trage vragen‘ genoemd. Het zijn vragen waar je tijd voor moet nemen om over na te denken, die reflectie vergen. Soms liggen levensvragen verborgen onder gevoelens van boosheid, angst en verdriet. Of ze liggen verscholen onder lichamelijke en/of psychische klachten.Levensvragen stellen en beantwoorden, helpt je om je leven te waarderen en betekenis te geven.

Wat zijn levensvragen

We hebben het hier over ‘existentiële levensvragen’, vragen die gaan over ons bestaan. We kunnen ze ook wel zingevingsvragen noemen. Het zijn grote vragen, waar je op bewust niveau niet dagelijks bij stilstaat. Maar wanneer het leven moeilijker wordt, dan komen levensvragen vaak ‘vanzelf’ omhoog. Het is niet zo dat deze vragen dan ineens expliciet door je hoofd spoken als concrete zinnen. Er is eerder sprake van een gevoel, bijvoorbeeld een gevoel van leegte, demotivatie, somberheid, verwarring of onrust.

Levensvragen zijn ’trage vragen’, omdat er geen pasklare antwoorden voor bestaan. We beantwoorden ze door te reflecteren met anderen, door te leven en te ontdekken, en door ons te laten inspireren. Het maakt je veerkrachtig wanneer je af en toe bewust stilstaat bij levensvragen, en jouw antwoorden. Weten waar het in jouw leven om draait, geeft je de kracht en moed om door te blijven gaan, op zoek naar nieuwe wegen.

Levensvragen hebben raakvlakken met spiritualiteit, levensbeschouwing, inspiratie en waarden. Het zijn grote vragen over zin en bedoeling van het leven. En het zijn ook de kleine vragen die zich in het alledaagse afspelen. Van ‘wat maakt het leven de moeite waard’ tot ‘wat maakt de dag de moeite waard’.

Levensvragen zijn logisch en menselijk

Levensvragen passeren bij ieder mens van tijd tot tijd de revue. Er zijn perioden in ons leven dat we opgaan in de drukte van het dagelijks bestaan. We staan op, gaan naar ons werk, doen de boodschappen, koken, eten, kijken een film en gaan weer naar bed. Soms is dat prima. Zolang we over het algemeen een tevreden gevoel hebben over ons leven dan is er niets aan de hand. Maar er zijn ook perioden in ons leven dat we geen genoegen nemen met ‘slechts’ het alledaagse. Of we worden geconfronteerd met onze eigen grenzen. Iemand die in een burn-out terecht komt gaat haast automatisch stilstaan bij levensvragen. Wat doe ik hier? Waarom ben ik hier? Wat wil ik komen brengen op deze wereld? Maar ook: wie ben ik eigenlijk naast een hardwerkende werknemer?

Levensvragen worden gesteld wanneer er iets wezenlijks verandert in het bestaan dat niet gemakkelijk te verteren is, zoals de gevolgen van dementie. Wat vroeger vanzelfsprekend was, valt (gedeeltelijk) weg. Dat roept vragen op die verwoorden wat mensen ten diepste raakt. Die vragen uiten, maakt dan ook kwetsbaar. Mensen moeten vaak zoeken naar woorden. De vragen worden niet altijd helder en eenduidig geformuleerd. Levensvragen zijn vragen als: ‘waarom overkomt mij dit?’ en ‘wat brengt de toekomst’ of ‘hoe kom ik hieruit’?

Levensvragen nu? Maak een afspraak

Voor we samen met de coachingsgesprekken starten, leer ik je graag beter kennen in een verkennend gesprek. Zo kan ik me helemaal afstemmen op jouw wensen en verwachtingen. Waar jij tegen aanloopt, daar ga ik als coach mee aan de slag. Voelt het voor jou comfortabel om samen verder te gaan? Dan gaan we aan de slag! Een eerste stap naar de oplossing van jouw levensvragen. Aarzel niet om contact met mij op te nemen! Een eerste afspraak kan al binnen twee weken worden gemaakt overdag of in de avonduren. Dat kan met een face-to-face gesprek, maar net zo makkelijk online.

Levensvragen

Wees welkom voor een eerste gespreksverkenning. In dit eerste gesprek luister ik naar je hulpvraag, levensdoel of veranderwens. Uiteraard vertel ik over mezelf en hoe ik coach. Na dit gesprek kijken hoe we de samenklik is en of het coachtraject kan beginnen. Mijn coachingswijze is maatwerk en sluit aan bij de coachvraag.


Aanvraag kennismakingsgesprek

KENNISMAKINGSGESPREK