NieuwsBlog

Tienercoaching

Lezen een gezonde levenskunst

Lezen een gezonde levenskunst

Lezen een gezonde levenskunst en het cement van je persoonlijke groei. Het is de lijm die het lijm die leven op een ontspannen manier aan elkaar plakt. Het lezen van verhalen en gedichten helpt ons om beter sociaal te functioneren. Door fictie te lezen, kunnen we ons beter inleven, meer begrip opbrengen voor anderen en gemakkelijker nieuwe contacten leggen. De interactie met taal en tekst heeft op zich heeft ook een positief effect. Wie in zijn vrije tijd voor het plezier leest – en dat kan óók non-fictie zijn – ziet zijn woordenschat en taalvaardigheid groeien en gaat daardoor weer vaker lezen. Lezen geeft toegang tot andere denkbeelden. Heerlijk, je even terugtrekken met een boek. De meesten van ons komen er zelden aan toe, maar zou je eigenlijk vaker willen lezen? Wist je trouwens dat studeren vele malen makkelijker wordt als je wat vakeer een boek leest dan je smartphone? 

Lezen verruimt onze geest

Het herfstweer leent zich perfect voor een middagje bankhangen. Nu kun je dit natuurlijk doen onder het genot van je favoriete serie, maar op de bank kruipen met een goed boek is minstens zo ontspannend. En dat niet alleen: het is ook nog eens goed voor je gezondheid! Wanneer heb jij je partner, je kinderen voor het laatst iets voorgelezen? Lezen in mijn praktijk is iets wat bovenaan staat, of het nu gaat om relatietherapie, tienercoaching, burn-out of andere levensvragen. Lezen ondersteunt en bekrachtigt wat nodig is voor persoonlijke groei en het oplossen van levensvragen.

Want naast het eenvoudige plezier van een warm dekentje, een lekker kopje thee en een spannend verhaal zijn er ook tal van meer wetenschappelijk gefundeerde redenen waarom boeken lezen goed voor je is. De één houdt ervan en de ander wil er liever niet aan beginnen. De meeste mensen lezen voor plezier en ontspanning, om de alledaagse werkelijkheid te ontvluchten. De neiging zich te onttrekken aan de druk van het heden blijkt al te vaak een manier om dichter bij jezelf te komen en maakt dat je denken wordt verruimd en dat je creatiever wordt in het dagelijkse leven en makkelijker nieuwe dingen leert en meer oplossingsgericht leert denken. Lezen is niet alleen een fijne manier om even uit het hier en nu te ontsnappen, je kunt ook veel van boeken leren. Je maakt kennis met andere denkwijzen en culturen, en leert op een andere manier naar de wereld te kijken. Het kan je dus veel brengen. Om die reden is lezen een gezonde levenskunst.

Lezen uit een boek doet je beter slapen

Zo’n 15 jaar geleden deden was het voor veel mensen een dagelijkse routine: voor het slapengaan nog even een paar pagina’s of een hoofdstuk lezen uit een goed boek. Maar door de komst van tablets en smartphones gebeurt dit steeds minder. Veel liever scrollen we nog even door onze social media newsfeed, sturen we nog wat appjes naar onze vrienden, of lezen we een paar nieuwsartikelen uit de digitale krant. Dat terwijl het blauwe licht van de beeldschermen ervoor zorgt dat je veel moeilijker in slaap valt. Lezen voor het slapengaan blijkt juist goed te zijn. Het is algemeen bekend dat je de telefoon, televisie en tablet beter kunt vermijden vlak voordat je gaat slapen. Zeker wanneer je een slechte slaper bent is dit niet verstandig. Wat wel zeker kan helpen om sneller in slaap te vallen is het lezen van een boek. Dit zorgt er namelijk voor dat de overgang tussen wakker zijn en slaperig worden makkelijker gaat waardoor je daarna beter in slaap valt.

Tegenwoordig hebben we veel om aan te denken. We werken, we hebben een gezin, we doen het huishouden, de notificaties op de mobiel blijven maar binnen komen, en daarnaast onderhouden we ook nog ons sociale leven. De hedendaagse stress van het leven zorgt er in het algemeen voor dat we minder goed slapen. Dit is omdat we de dagelijkse problemen vaak meenemen in de slaapkamer, waardoor de gedachten door ons hoofd blijven spoken terwijl we eigenlijk onze rust zouden moeten pakken. Juist door te lezen voor het slapengaan worden we ontspannen en verminderen we de stress die de dagelijkse sleur met zich mee kan brengen. Het lezen van een ontspannend boek maakt het makkelijker om onze gedachten los te laten. Dit zorgt voor een diepere en meer kwalitatieve slaap. Hierdoor voelen we ons meer uitgerust en kunnen we er de volgende dag weer tegenaan!

Waarom lezen goed is voor ons

‘Lezen is goed voor je’ – het is een vaak herhaalde boodschap die je als kind van ouders, leerkrachten en bibliothecarissen meekreeg. Ook vanuit wetenschappelijke hoek onderstrepen veel onderzoeken het belang van lezen op verschillende vlakken: van een rijkere woordenschat tot sociale ontwikkeling en misschien zelfs tot langer leven. Je helemaal laten meeslepen en verrassen door het verhaal: heerlijk vinden we dat. Maar lezen blijkt ook nog eens echt goed voor je te zijn. Doordat je zo meegevoerd kunt worden door wat de personages in een boek meemaken, blijft je geest alert en vergeet je tegelijkertijd je eigen zorgen. Wie regelmatig leest, ervaart dan ook minder stress, slaapt beter en heeft meer eigenwaarde.

Wat lezen doet met je hersenen

Tijdens het lezen gebruik je beide hersenhelften. Thrillers zijn het meest efficiënt, omdat je actieve concentratie wordt verbeterd en het snel denken wordt geprikkeld. Lees je een boek in het romantische genre, dan ontspannen onze hersenen het meest. Het lezen van een boek draagt bij aan je persoonlijke ontwikkeling en moreel besef. Leeservaring lijkt psychologisch heel veel op een echte ervaring. Je leeft intens mee met de hoofdpersonen van je verhaal. Je bent betrokken bij de besluiten die ze nemen en de dilemma’s die ze moeten overwinnen. Het vergroot je inbeeldingsvermogen; je kunt je vaak beter inleven in anderen. Je sociale communicatie neemt toe en je gesprekken verdiepen zich.

Lezen ontwikkelt meer verbeeldingskracht

Lezen stimuleert je brein op diverse manieren: de waarneming, het taalgebied, het geheugen en de aandacht en het vermogen om te selecteren tussen hoofd- en bijzaken. Kinderen die vroeger veel zijn voorgelezen, hebben op vierjarige leeftijd een grotere woordenschat dan hun leeftijdgenootjes die niet veel zijn voorgelezen. Het lezen van een boek geeft rust en helpt om je concentratievermogen te verbeteren. Maar lezen doet nog veel meer: het prikkelt je verbeeldingskracht en ontwikkelt het vermogen om je in personages in te leven. Met lezen ben je in staat de noodzakelijke verbeeldingskracht te ontwikkelen om je in te leven wat er geschreven staat.

Wanneer je lekker aan het lezen bent ben je je concentratievermogen aan het trainen. En concentratie is belangrijk. Niet alleen voor je werk, maar ook als je echt even moet focussen op iets wat belangrijk voor je is. Ik kan me voorstellen dat als je snel bent afgeleid en zegt onrustig te zijn en dat je daarom niet graag leest. Dan zeg ik: dan juist is het lezen van een boek belangrijk voor je!

Door te lezen, kruip je in de huid van een ander. Op die manier maak je kennis met verschillende emoties en ontwikkel je sociale vaardigheden. Als een personage zich trots of schuldig voelt, voel jij dat als lezer ook. Lezen geeft je de mogelijkheid om situaties van verschillende kanten te bekijken zoals bij verhalen over oorlogen of conflicten. Verhalen geven kinderen de mogelijkheid om te oefenen met sociale situaties zonder dat gevoelige onderwerpen te dichtbij komen. In de serie Slashboeken van uitgeverij Querido besteden gerenommeerde schrijvers aandacht aan maatschappelijke thema’s door het bijzondere levensverhaal van een jongere te vertellen. Door te lezen wordt dus empathie ontwikkeld wat de basis is voor belangrijke burgerschapscompetenties als ‘open staan voor elkaars mening, goed omgaan met conflicten en kennis over andere culturen en achtergronden’.

Door te lezen voel je je minder eenzaam

Ben je single of is je partner op reis voor werk? Een groot leeg bed kan soms best eenzaam voelen. Het lezen van een boek voor het slapengaan kan dit gevoel verminderen. Dit is omdat je door het lezen van een boek volledig opgaat in het verhaal, een andere wereld waar je je kunt identificeren met allerlei interessante personages. Door het lezen van een boek ben je dus nooit helemaal alleen.

Met meer lezen minder stress

Wist je dat met slechts een paar minuten lezen, je je stress al heel veel kunt laten afnemen? Dat het zelfs beter kan werken dan naar muziek luisteren of wandelen? Als je echt iets leest waar je door geboeid bent dan is lezen een prachtig middel om je focus op iets anders te krijgen. Door even alles om je heen te vergeten en tot rust te komen in je hoofd. Het is de meeste gezonde levenskunst om te ontspannen.

Lezen is namelijk een laagdrempelige, snelle manier om onze gezondheid een positieve boost te geven. Want lezen is goed voor lichaam en geest, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Het maakt ons creatiever en meer empathisch. We gaan er bewezen beter door samenwerken. Het laat ons minder stress ervaren waardoor we ons prettiger voelen en we meer plezier ervaren (op het werk en thuis). En misschien wel het mooiste is: het effect is van blijvende aard.

Een lezende maatschappij

Om te beginnen heeft lezen een belangrijke plaats in onze kennismaatschappij. Dagelijks worden we geconfronteerd met tekst: op verkeersborden, via e-mail, in de krant, vacatures, programmaboekje van het cultureel centrum of de bijsluiter van een medicijn. Op het werk bestaat 80 procent van onze bezigheden uit lezen en schrijven. Geletterd zijn, betekent dat je geen problemen ondervindt om teksten te lezen, te begrijpen en te verwerken.

Een goede leesvaardigheid verhoogt zelfs de kansen op de arbeidsmarkt. Een studie gepubliceerd in Psychological Science besloot dat vaardige lezers sneller werk vinden dan laaggeletterden en tot zestien procent meer verdienen. Ander onderzoek stelt dat 16-jarigen die frequent en graag lezen later dikwijls een job met meer verantwoordelijkheden krijgen. Daarnaast hebben boeken in huis ook impact op de onderwijskansen van een kind. Kinderen die opgroeien in een huis met meer boeken volgen gemiddeld drie jaar langer onderwijs en werken vaker een universitaire opleiding af dan zij die opgroeien in een boekarme omgeving, zo blijkt uit diverse wetenschappelijke studies.

Doordat je vocabulaire door lezen wordt vergroot, je meer kennis vergaart en je wat ontspanning vindt, kan lezen grote invloed hebben op jouw zelfvertrouwen. Je kunt op een ontspannen manier, tijdens je vakantie of op een rustige avond, werken aan persoonlijke ontwikkeling. Hoe meer je leert en weet, hoe zekerder je wordt van jezelf. Je kunt meepraten over verschillende onderwerpen, hebt keuze uit meer woorden en kunt je kennis delen. Ook al is het maar een klein beetje, lezen kan zeker bijdragen aan meer zelfvertrouwen.

Hoe ik lezen toepas in mijn coachingspraktijk

In de 35 jaar dat ik psycholoog ben in Drachten is lezen mijn grootste stimulator om psychisch gezond te worden en te blijven. Blijven lezen zorgt voor persoonlijke groei op alle levensterreinen. Ook al mijn coachingsgesprekken worden begeleid met schriftelijke coachingsthema’s aangevuld met praktijkopdrachten. Cliënten laten lezen of hardop voorlezen voor zichzelf is de stimuli om je onderbewust op te schudden om psychische problemen op te lossen en/of antwoorden te vinden op levensvragen. Ik zeg het wel eens zo tegen mijn cliënten: “Je weet dat je een goed boek hebt gelezen als je de laatste pagina omslaat en je een beetje het gevoel hebt dat je een vriend bent verloren”.

Wat wordt je volgende stap

Met een goeie levenscoach tegenover je, zal je leven nooit meer hetzelfde zijn. Dat moet je maar net willen natuurlijk. Meer vrijheid, meer plezier, meer geluk, meer lekker. Het begint met het elkaar leren kennen. Je kunt me tijdens die kennismaking vragen wat je wilt. Ik trek er graag in elk geval een uur voor uit om zo grondig mogelijk te ontdekken of het voelt als iets wat we vaker willen doen. Dat dat niet altijd gebeurt vind ik geen probleem. Het is juist fijn om dat te weten vóór we met elkaar aan de slag gaan. No hard feelings! Dat kan face-to-face, maar ook net zo makkelijk online. Vooral het laatste is makkelijk. Je zit dan niet vast aan reistijden en afstanden.


Wees welkom voor een eerste gespreksverkenning. In dit eerste gesprek luister ik naar je levensvraag of veranderwens. Uiteraard vertel ik over mezelf als leefcoach. Na dit gesprek kijken hoe we de samenklik is en waar we de insteek maken om jouw leefverhaal een andere kleur en inhoud te geven. 


Aanvraag kennismakingsgesprek

KENNISMAKINGSGESPREK