NieuwsBlog

Loslaten oude patronen

Loslaten oude patronen

Hoe laat je oude ingesleten patronen los

Hoe komt het dat we steeds weer in oude patronen stappen. Je had jezelf zo beloofd je grenzen beter te bewaken en toch zeg je weer ja als je collega je vraagt voor een klus. Deze keer zou je niet meer alles over je kant laten gaan en toch houd je je weer stil na die rotopmerking van je partner en slik je je boosheid in. Je wilde jezelf eindelijk eens wat serieuzer nemen en toch hoor je hoe je jezelf afkraakt in gezelschap. Of je had bedacht om als het weer even minder met je gaat toch eindelijk eens steun te vragen aan je vrienden of familie en je ziet jezelf alles toch weer alleen doen en zet naar de buitenwereld je vrolijke masker op.

Potjandorie! Ik ben weer teruggevallen in mijn oude patronen

Zomaar een paar voorbeelden van oude gedragspatronen waarin je steeds kunt vervallen. Misschien herken je er een paar of stoei jij met andere patronen. Zoals jezelf aanpassen, jezelf wegcijferen, pleasen, zorgen voor de ander, je kleiner maken of je juist flinker voordoen dan je bent of teveel hooi op je vork nemen. Je weet inmiddels misschien best dat dat oude patroon niet meer werkt en dat je het anders wilt en toch … je lijkt er steeds weer in te vervallen. Soms zonder dat je het doorhebt. Pas achteraf heb je door dat je er toch weer bent ingetuind. Waarom is het toch zo verrekte lastig dit soort oude patronen los te laten en nieuw gedrag te leren? Kun jij je oude patronen makkelijk loslaten? Of ben je zo’n plakker die het liefste vasthoudt in veiligheid voor alles, zolang het maar oud en vertrouwd is.

Oude patronen zijn eigenlijk oude overlevingsmanieren

Ooit werd je geboren in een bepaald gezin. Je was nog helemaal puur en je authentieke zelf. Misschien was dit een warm en liefdevol gezin. Misschien waren er ook uitdagingen, misten er dingen of waren je ouders niet helemaal afgestemd op jouw behoeften. Je werd in dit gezin opgevoed, gevormd. Er waren regels, normen en waarden, al of niet uitgesproken boodschappen of verwachtingen. Sommige dingen van jou werden misschien meer gewaardeerd dan andere. Je moest je aanpassen aan deze omstandigheden, omdat je als kind nu eenmaal afhankelijk bent van je ouders om te overleven. Als je daarna volwassen bent, is het loslaten van oude patronen niet makkelijk.

Loslaten oude patronen

Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg

Je ouders zijn op hun beurt ook gevormd door hun ouders en droegen misschien ook dingen met zich mee, zoals overtuigingen of kwetsuren. Ze konden misschien niet met alles wat jij te brengen had uit de voeten. Misschien was jouw levendigheid teveel voor ze, keurden ze je boosheid af, voelde je hun pijn of werden er bepaalde boodschappen doorgegeven. Zoals dat je flink moest zijn, goed je best moest doen, rustig, lief en aardig moest zijn, niet boos worden of dat je het vooral niet te hoog in je bol moest krijgen. Toen je wat ouder was kreeg je ook te maken met de maatschappij, school, etc.  Ook daar golden regels, waren er verwachtingen en was er een bepaalde structuur waarbinnen je moest functioneren. Ook zij hebben te dealen moet het loslaten van hun eigen oude patronen.

Jouw patronen zijn jouw antwoord op de omstandigheden van toen

Je als kind niet aanpassen aan de omstandigheden is dus geen optie. Een kind kan niet ingaan tegen dat wat het nodig heeft om te overleven. Ook kan een kind niet met vijf jaar met een knapzakje de wereld in en zeggen: papa, mama, deze omstandigheden zijn niet optimaal voor me, ik ga alleen de wereld in. Het kind zal dus alles doen om (de liefde van) zijn ouders te behouden en te overleven. Zelfs als dit betekent een stukje van zichzelf in te leveren. Liever een deel van zichzelf inleveren dan het risico lopen de liefde van zijn ouders te verliezen.

Mama, ik red me wel zelf hoor!

Een kind van een vermoeide, overbelaste ouder zal zich misschien stil en rustig houden en een kind dat voelt dat zijn ouders zelf veel verdriet hebben zal zijn tranen misschien inslikken of ’s avonds in bed stilletjes huilen. Als jouw ouders boos of straffend werden als jij met je boosheid kwam, zal je voortaan wel 10 keer hebben nagedacht voor je die boosheid weer liet zien. Groeide je op in een gezin waarin er onveiligheid of dreiging was, was het waarschijnlijk het verstandigst om je helemaal niet te laten zien of horen en je mening voor je te houden. Werd je vroeger vooral geprezen om je prestaties, ging je vast erg goed je best doen. En werd je als gevoelig kind geboren in een gezin waarin vooral de ratio gewaardeerd werd, zal je je gevoelige kant misschien hebben afgesloten

Oude patronen hebben dus een overlevingsfunctie

Je snapt nu misschien beter waarom dit soort patronen zo lastig te veranderen is. Ooit hadden ze een belangrijke overlevingsfunctie. Je hoofd kan nu misschien best bedenken dat dit nu niet meer het geval is, je hebt het immers al overleefd, maar op gevoelsniveau lijkt dit anders. Je kunt ook zeggen: vanuit het kindbewustzijn lijkt het anders. En dat bewustzijn is nog steeds in jou. Soms voelt het misschien nog steeds als geen optie om je nu anders te gedragen, uit deze patronen te stappen. Of komt het niet eens in je op dat het ook anders kan! Ben jij ook iemand die slapend wakker is en leeft vanuit oude schijn gedragspatronen omdat nu eenmaal zo lekker vertrouwd voelen?

Uit oude patronen stappen is in het begin helemaal niet aangenaam!

En daarbij is het in het begin helemaal niet zo prettig om uit een oud patroon te stappen. Onder deze oude patronen zitten namelijk oude emoties verstopt. Zoals angst. Want als je je vroeger niet aan de omgeving had aangepast, was het risico (de liefde van) je ouders verliezen en mogelijk niet overleven. Ga maar eens na hoe bedreigend dit voor een kind is. Dit betekent dus dat er een sterke angst onder dergelijke patronen kan zitten. Deze angst draag je nog steeds met je mee. Juist als je nu nieuw gedrag uitprobeert, komt deze angst omhoog. Naast angst kan er ook verdriet of boosheid aan deze gedragspatronen gekoppeld zijn. Zoals boosheid die je toen moest inslikken of over hoe je je moest aanpassen. Verdriet over dat je niet helemaal kon zijn en gewaardeerd werd zoals je was, een stukje van jezelf moest inleveren.

Loslaten oude patronen

Uit oude patronen stappen en gevoelens van schuld en schaamte

Daarnaast kun je gevoelens van schuld en schaamte ervaren wanneer jij gaat oefenen met nieuw gedrag. Dit is een logisch gevolg op het niet meer trouw zijn aan de oude patronen, normen en waarden, regels en het oude systeem. Deze schuld en schaamte zijn vaak helemaal niet terecht, maar horen nog bij het kind en de situatie van toen. Om een voorbeeld te geven: misschien kreeg jij als kind de boodschap dat je altijd voor anderen moest klaarstaan en dat je anders egoïstisch was.

Je wilt nu oefenen met nieuw gedrag door meer voor jezelf te kiezen. Je besluit deze keer niet die vriend te helpen met verhuizen, omdat je erg oververmoeid bent. Je kunt je dan ineens schuldig gaan voelen naar die vriend of je gaan schamen omdat je misschien wel egoïstisch bent. Laat je hierdoor niet ontmoedigen, het zijn oude gevoelens! Het toen is allang vergaan en in het nu kun je je eigen gedragspatronen kneden zoals die jij die wilt. Met of zonder klei, dat is aan jou.

Ook de huidige omgeving moet wennen aan jouw nieuwe gedrag

Daarbij zijn de mensen om je heen gewend aan jou zoals je je tot nu toe gedroeg. Zo kennen ze jou. Dus als je ineens niet meer alleen die lieve, aardige, meegaande of hardwerkende persoon bent die zich wel aanpast, kan dit voor de omgeving best even wennen zijn. Als je ineens met je grens komt of je boosheid eruit gooit, moet de omgeving ook even schakelen. Dat kenden ze nog niet van jou. Jouw nieuwe gedrag kan dus ook reacties uitlokken bij de mensen om je heen. Maar misschien vinden ze het ook wel erg fijn dat jij je eens echt laat zien en horen!

Is in de oude patronen blijven dan niet een stuk simpeler

Zolang je je in je huidige leven netjes volgens de oude gedragspatronen blijft gedragen, voel je deze onderliggende angst en emoties waarschijnlijk niet. Je bent dan loyaal aan de oude normen en waarden, regels, het oude (familie-)systeem. Maar stap je eruit en probeer je nieuw gedrag, bam! Dan komen al die oude emoties en de angst voor mogelijke oordelen en gevolgen van vroeger omhoog. Net als de bovengenoemde gevoelens van schuld en schaamte. En dat is uiterst onaangenaam! Je kunt je in het begin best overweldigd voelen door deze emoties en misschien zelfs gevoelens van paniek of sterke angst ervaren. Waar ben je aan begonnen?

Maar ik wil leven zonder die oude patronen

Toch is het blijven leven vanuit deze oude gedragspatronen waarschijnlijk niet wat je echt wilt. De oude patronen zijn namelijk gebaseerd op overleven en niet op leven. Het is lastig je leven ten volle te leven, jezelf helemaal te laten zien als je nog gevangen zit in oude patronen. Deze oude patronen perken ons namelijk in, ze houden ons klein. We blijven bijvoorbeeld stukjes van onszelf niet laten zien, komen niet met onze kracht, onze boosheid, onze grens, ons temperament, ons potentieel, onze levendigheid, liefde of passie. We nemen onszelf niet serieus, werken te hard of zorgen op een andere manier niet goed voor onszelf. En dat terwijl dat nu helemaal niet meer nodig is! Dat is toch eigenlijk zonde? Je loopt rond als een Calimero met de eierdop van vroeger nog op je hoofd.

Loslaten oude patronen

Als levenscoach help ik je los te komen van je oude patronen en nieuw gedrag te leren

Coachingsgesprekken zijn bij uitstek geschikt om jouw oude patronen te onderzoeken, te doorvoelen en los te laten. Om onderliggende emoties en ervaringen te verwerken en nieuw gedrag te oefenen. Om je echt nieuw gedrag eigen te maken. Nieuwe patronen die je niet alleen vanuit je hoofd toepast, maar die ook worden verankerd in je lichaam. We nemen in de coachingsgesprekken alle breinonderdelen mee: de overtuigingen (je hoofd), je emoties en je lichaam. Zodat er daadwerkelijk iets kan veranderen en jij echt vrij kunt worden.

Ben jij toe aan meer vrijheid in jouw leven en minder oude patronen

Ben jij jouw oude patronen ook zat en ben je toe aan echte verandering? Wil jij onderzoeken hoe jij jouw leven ten volle kan leven zoals jij echt bent? Ik help je graag bij het onderzoeken en loslaten van jouw oude patronen en het ontwikkelen van meer functionele patronen. Zodat jij jouw leven kan leven met meer vrijheid en je meer tot je recht komt met al jouw kwaliteiten, levenslust, kracht, passie, gevoeligheid, liefde en potentieel. Ik bied je een veilige bedding om samen jouw patronen te onderzoeken en nieuw gedrag te oefenen. Ik begeleid je graag naar meer ontspanning, geluk en vrijheid!

Wat wordt je volgende stap

Met een goeie levenscoach tegenover je, zal je leven nooit meer hetzelfde zijn. Dat moet je maar net willen natuurlijk. Meer vrijheid, meer plezier, meer geluk, meer lekker. Het begint met het elkaar leren kennen. Je kunt me tijdens die kennismaking vragen wat je wilt. Ik trek er graag in elk geval een uur voor uit om zo grondig mogelijk te ontdekken of het voelt als iets wat we vaker willen doen. Dat dat niet altijd gebeurt vind ik geen probleem. Het is juist fijn om dat te weten vóór we met elkaar aan de slag gaan. No hard feelings! Dat kan face-to-face, maar ook net zo makkelijk online. Vooral het laatste is makkelijk. Je zit dan niet vast aan reistijden en afstanden.

Loslaten oude patronen

Wees welkom voor een eerste gespreksverkenning. In dit eerste gesprek luister ik naar je levensvraag of veranderwens. Uiteraard vertel ik over mezelf als leefcoach. Na dit gesprek kijken hoe we de samenklik is en waar we de insteek maken om jouw leefverhaal een andere kleur en inhoudt te geven. 


Aanvraag kennismakingsgesprek

KENNISMAKINGSGESPREK