NieuwsBlog

Coaching als vast onderdeel van je persoonlijke groei!

Wat ik vaak in mijn praktijk zie, is dat mensen volledig muurvast zitten voordat ze aan de coachbel trekken. Mensen gaan volledig op in hun werk, relaties of individueel net zo lang totdat ze volledig vastlopen. Of dat ze door blijven modderen in relaties totdat die daarop wegglijden als een zeephelling. Alleen waarom zou je wachten totdat je op je pijnlijke levensvlakken tot een volledig dieptepunt bent gedaald? Als mensen dan komen dan is dat fantastisch, maar waarom zetten veel mensen die stap pas nadat ze volledig klem zitten in hun leven. Waarom wachten mensen vaak te lang met het zetten van coachingsstappen? Wie eerder komt, heeft veel sneller resultaat en voorkomt veel onnodig psychisch leed.

Lees meer

Samen praten helpt écht

Hoe pijnlijk ook, voel en herken je de idiotie van je eigen naar-beneden-halende gedachtes? Soms helpt zo’n kattige opmerking dus om je dit in te laten zien. Herken je het dat mensen om je heen het vaak lastig of pijnlijk vinden om naar jouw werkeloosheid te vragen? En herken je het dan ook dat je het, afhankelijk van de persoon natuurlijk, soms juist prettig vindt om over je twijfels, zorgen en angsten te kunnen praten? Maar ja, de ander denkt natuurlijk dat je je hierdoor alleen nog maar rotter gaat voelen. Dus denkt men dat het beter is ‘het er maar niet over te hebben’. En dit laatste is het grootste misverstand ter wereld. Bijna net zo onjuist als het idee dat als je iemand vraagt of hij suïcidale gedachtes heeft, hij deze in praktijk zal gaan brengen. Uit mijn ruim 30-jarige ervaring als psycholoog in Drachten kan ik je uit ervaring vertellen dat praten helpt en juist verlichting brengt. 

Lees meer

Smartphone levenslang

Weet je nog hoe de smartphone ons leven in kroop? De smartphone is het afgelopen decennium ons leven gaan beheersen. Heb jij ook een beetje een haat-liefde verhouding met je smartphone? Vind je het een fijn en handig ding en ongelofelijk verslavend en afleidend tegelijkertijd? Als je eerlijk naar jezelf kijkt, ben je dan tevreden met hoe jij met je smartphone omgaat? Ben jij nog de baas of eigenlijk niet meer? Je bent het waarschijnlijk met mij eens dat een verslaving niet goed voor je gezondheid is. Voor mij is gezondheid een breed begrip en meer dan de afwezigheid van ziekte. Iets is gezond als het functioneert zoals het bedoeld is. De invloed die smartphones hebben in ons leven raakt vooral onze mentale en geestelijke gezondheid.

Lees meer

Uitstelgedrag aanpakken

Afspraken blijven vooruitschuiven. Gamen of op je smartphone hangen terwijl de takenberg steeds groter wordt. De was doen als je huiswerk om aandacht schreeuwt, stofzuigen als je nodig je administratie moet doen of je mailbox opschonen als je eigenlijk een moeilijk gesprek met iemand moet voeren. Het zijn typische gevallen van uitstelgedrag. Uitstelgedrag klinkt redelijk onschuldig, maar dat is het niet altijd.  Uitstelgedrag heeft niets te maken met het onvermogen om je tijd te plannen. Je vindt het lastig om om te gaan met negatieve emoties of een slecht humeur. Niet geheel jouw schuld; het blijkt een evolutionair foutje. Wat je dan wél kunt doen? Vermom het met een laag ‘zelfbedrog’. Lekker makkelijk toch! Of toch niet?

Lees meer

Lockdown ziekmakend

Thuiswerken, geen feestjes en familie en vrienden veel minder of helemaal niet zien. Dat een lockdown ons leven op z’n kop zet is duidelijk, maar wat is het effect hiervan op iemand die depressief of angstig is? De economie gaat totaal kapot, maar wat is nu het psychologische effect van deze social distancing op de mens? Wie treft het coronavirus het zwaarst? Een gevoel van leegte, verdriet, angst en weinig sociale contacten om je heen. Het aantal mensen dat zich eenzaam voelt sinds de lockdown, is misschien wel groter dan ooit. Maar ook de psychische druk wordt steeds groter. Velen raken in een sociaal isolement door het wegvallen van dagbesteding, (vrijwilligers)werk en vrijetijdsactiviteiten buitenshuis.

Lees meer

Frisse Start 2021

Heb jij dat gevoel ook om aan het begin van het jaar opnieuw te beginnen. Om de chaos van het oude jaar achter je te laten en een frisse nieuwe start te maken. Een fris begin voelt heerlijk. Alles is weer simpel, alles is weer overzichtelijk en alles is weer zoals je wilt dat het is. Af en toe een frisse start maken houdt je leven flexibel, afwisselend en leuk. Voor mij voelt de eerste week van januari een beetje als een reset knop voor het nieuwe jaar. Vandaag daarom een nieuwsblog voor een frisse start om jezelf en je omgeving wat op te leuken.

Lees meer