NieuwsBlog

Coaching als vast onderdeel van je persoonlijke groei!

Wat ik vaak in mijn praktijk zie, is dat mensen volledig muurvast zitten voordat ze aan de coachbel trekken. Mensen gaan volledig op in hun werk, relaties of individueel net zo lang totdat ze volledig vastlopen. Of dat ze door blijven modderen in relaties totdat die daarop wegglijden als een zeephelling. Alleen waarom zou je wachten totdat je op je pijnlijke levensvlakken tot een volledig dieptepunt bent gedaald? Als mensen dan komen dan is dat fantastisch, maar waarom zetten veel mensen die stap pas nadat ze volledig klem zitten in hun leven. Waarom wachten mensen vaak te lang met het zetten van coachingsstappen? Wie eerder komt, heeft veel sneller resultaat en voorkomt veel onnodig psychisch leed.

Lees meer

Leef jij nog wel

Leef jij, of word jij geleefd? Stel jij jezelf ook weleens de vraag: LEEF IK, OF WORD IK GELEEFD? Dat kan zo’n moment van bewustwording zijn, dat je merkt dat je dingen doet die je eigenlijk liever niet wilt. Dat je druk vanuit je omgeving voelt om dingen te doen die niet bij je passen of die je liever niet wilt doen. Durf jij keuzes te maken en je grenzen aan te geven? Durf jij nee te zeggen als iemand jou iets vraagt, terwijl je er eigenlijk geen zin in hebt? Of zeg jij ja, maar voel je diep van binnen ontevredenheid over de situatie en schreeuwt jouw ‘innerlijke stem’ onhoorbaar NEE en blijf je gefrustreerd mokken over datgeen waar je ja op hebt gezegd? Misschien neem je je voor om de volgende keer NEE te gaan zeggen en als de volgende keer zich aandient, … en je voelt de NEE op het puntje van je tong, ga je toch weer overstag, want die ander heeft vast een goede reden om jou te vragen, dus voor je het weet heb je alweer JA gezegd, waar je ontzettend van baalt!! Herken jij dit? Als ik terugkijk op 35 jaar psycholoog en coach in Drachten zijn dan merk ik steeds meer worden geleefd dan dat ze écht leven. Zelfs de weekenden staan vaak bol van de doe-dingen. Leef jij nog?

Lees meer

Stiltevrees

In onze westerse maatschappij is de stilte ver te zoeken. Er is altijd wel geluid dat ergens vandaan komt. Een klok die tikt, verkeer van buiten of fluitende vogels. Of er is altijd beweging. We zijn altijd wel in beweging en bezig met van alles en nog wat. Stilte is kennelijk niet vanzelfsprekend voor ons. Als er één ding in mijn coachingspraktijk een ding is wat oplosbaar lijkt te zijn is het stilte. In de 35 jaar dat ik psycholoog en levenscoach ben in Drachten is stilte iets wat onbehandelbaar lijkt te zijn. We zijn in ons dagelijkse leven gewend geraakt aan een chronische stortvloed van geluidsprikkels. Al die geluiden zijn meestal een oproep om iets te doen. Terwijl je al met zoveel dingen bezig bent. Je hoofd loopt zo gemakkelijk over, omdat het non-stop lastiggevallen wordt door geluiden en acties. De hele dag door bliept je smartphone, loopt je emmer van social media over en is de televisie bij veel mensen het bewegende lawaai makende behang geworden. We doen steeds meer op een dag, maar nog altijd minder dan we zouden moeten van onszelf. Het perfecte recept voor een opgejaagd gevoel. Hoe vind je innerlijke rust in een jachtige wereld? Recentelijk had ik Kees bij mij in de praktijk en op de vraag wat er speelde in zijn leven was zijn antwoord: ‘Druk, druk, druk!’ Waar is de stilte gebleven? Hieronder volgt Kees zijn verhaal. Ongetwijfeld zul je je zelf hierin herkennen en als dat zo is, maak dan een afspraak om samen de stilte te gaan herontdekken. 

Lees meer

Normaal doen

Het was donderdag 27 februari 2020 toen de eerste officiële Corona besmetting werd vastgesteld in Nederland. Het leven wat we toen kenden, normaal of niet was vanaf die dag voorbij. Maart 2020 was het oude normaal voorbij en Nederland ging op slot. Zowel het leven als de mensen gingen op slot. De angst regeerde en de Nederlandse Leeuw schrompelde ineen met nog een laatste brul richting zorgpersoneel en het land stond stijf van de positieve acties en initiatieven. Overal ontstonden spontane acties als camouflage of als pepmiddel en we waren een brede schouder tegen de Corona. In de zomer begon de Nederlandse Leeuw steeds meer een zacht grommende kat te worden en Corona leek gewoon te worden. Leek … Onderhuids ging de strijd door tegen het Coranavirus en ook de vrijheid werd ondergronds bevochten. Nu we bijna allemaal zijn geprikt of je hebt een keuze gemaakt van niet prikken, pakken we de draad weer op. Althans, zo lijkt het. Niets is meer hetzelfde als toen. Men praat over het nieuwe normaal. Maar ja, wat is normaal? Doe es normaal spreken ze in de politiek. Ouders uiten ook dit soort kreten. Normaal doen schijnt heel normaal te zijn. Wat is normaal?

Lees meer

Beeldbellen makkelijk & veilig

Beeldbellen; coaching vanuit je eigen relaxte omgeving …

Beeldbellen is een makkelijke en snelle vorm van coaching waarin gesprekspartners elkaar zien via beeldschermen. Beeldbellen via Skype doe ik al jaren met cliënten op afstand in Nederland en het buitenland. Mensen die beeldbellen kennen, vinden het prettig om vanuit hun eigen luie stoel en vertrouwde omgeving met mij te spreken. Het kan al simpelweg met je smartphone. De werking is makkelijk. Je krijgt per e-mail een uitnodiging voor de digitale wachtkamer en op het moment van het gesprek klik je erop en je staat direct in contact met mij. Het is soms even wennen, maar eenmaal in gesprek gaat het vanzelf. Beeldbellen doe ik met particulieren, maar ook mensen uit het bedrijfsleven die in het buitenland werken en/of wonen. Zij vinden het fijn om een Hollands Praatje te hebben. Want om over levensvragen te praten vanuit een buitenlandse cultuur is toch even wat anders. Beeldbellen is ook ideaal voor mensen die vanwege omstandigheden niet kunnen reizen. Beeldbellen is een waardevolle toevoeging naast of in plaats van een regulier “face–to-face” gesprek.

Lees meer

Breinmist

Watten in het hoofd, een dof gevoel of mist in het hoofd. Het zorgt ervoor dat je niet helder meer kunt nadenken. Dat het moeite kost om je te concentreren. Het is bovendien iets wat je meegemaakt moet hebben wil je het als zodanig herkennen. Ikzelf heb dit meegemaakt in 2019 toen ik een burn-out had. Iedereen met een burn-out of die ertegenaan zit herkent het wel, die nevel in je hoofd alsof het volgestopt zit met watten en niet meer helder kunt nadenken. In ieder geval was het mijn grootste frustratie! Burn-out of breinmist kun je samenvatten als dat je hoofd voelt als een bak met watten. Breinmist! Je concentratie is gedaald tot een nulpunt, een gesprek volgen is een hele opgave, je bent tot weinig in staat. Veel mensen vinden dit een van de pittigste burn-out klachten. Zelf vergeleek ik de breinmist in mijn burn-out periode als het proberen te strikken van veters met bevroren vingers. Je doet enorm je best, maar het lúkt gewoon niet en hoe harder je probeert, hoe onmogelijker het wordt. Het lijkt alsof je plotseling oud bent geworden en niet meer in staat bent simpele dingen te onthouden. Je wilt bijvoorbeeld wat vragen en plotseling weet je niet meer wat je wilde vragen. 

Lees meer