NieuwsBlog

Normaal doen

Het was donderdag 27 februari 2020 toen de eerste officiële Corona besmetting werd vastgesteld in Nederland. Het leven wat we toen kenden, normaal of niet was vanaf die dag voorbij. Maart 2020 was het oude normaal voorbij en Nederland ging op slot. Zowel het leven als de mensen gingen op slot. De angst regeerde en de Nederlandse Leeuw schrompelde ineen met nog een laatste brul richting zorgpersoneel en het land stond stijf van de positieve acties en initiatieven. Overal ontstonden spontane acties als camouflage of als pepmiddel en we waren een brede schouder tegen de Corona. In de zomer begon de Nederlandse Leeuw steeds meer een zacht grommende kat te worden en Corona leek gewoon te worden. Leek … Onderhuids ging de strijd door tegen het Coranavirus en ook de vrijheid werd ondergronds bevochten. Nu we bijna allemaal zijn geprikt of je hebt een keuze gemaakt van niet prikken, pakken we de draad weer op. Althans, zo lijkt het. Niets is meer hetzelfde als toen. Men praat over het nieuwe normaal. Maar ja, wat is normaal? Doe es normaal spreken ze in de politiek. Ouders uiten ook dit soort kreten. Normaal doen schijnt heel normaal te zijn. Wat is normaal?

Door het zogenaamde nieuwe normaal zitten we opgescheept met oogkijkangst, chronische elleboogstoot klachten, zijn we praatdood geworden en blikvermijdend geworden. Dat is de voorlopige uitslag. Andere termijnklachten zullen ergens in de tijd volgen. Maar vooral is onze trotse Nederlandse Leeuw nog verder ineengeschrompeld tot een zacht spinnende verlammende kat. Al jarenlang worden we gedomineerd door een beklemmende en bemoeizuchtigeoverheid die vrijheid achter in de keel heeft hangen, maar niet in de mond. Er is geen land te vinden met zoveel kommaregels en prikbemoeizucht als in Nederland. Laat een scheet en er is een regel voor. De laatste échte vrijheid gaat terug naar toen er nog gevochten moest worden omdat een andere natie ons land claimde. Nu wil Corona en de club daaromheen (met goede bedoelingen) onze vrijheid inperken. Waarom? Angst! Geef onszelf de vrijheid en laat onszelf regeren over ons eigen leven. ‘Normaal doen’ werd in het verleden gepresenteerd als de oplossing voor al onze problemen, maar nu na jaren schijnnormaal te hebben gedaan is het enige wat echt genormaliseerd is dat de meesten van ons de schone schijn ophouden als het om normaal gaat. Ik vind dat abnormaal!

‘Normaal Doen’ is de vastgeroeste norm geworden

“Er is iets aan de hand met ons land.” Dat zei Mark Rutte in 2017 aan iedere Nederlander. Er was iets aan de hand, maar wat precies? Mensen gedroegen zich ondanks al onze welvaart armzalig. Ze waren bereid om alles om te gooien waar we met z’n allen zo hard aan hadden gewerkt. Ze treiterden, mishandelden, scholden, bedreigden, sarden met vlogjes, en, als klap op de vuurpijl, maakten ze gewone Nederlanders uit voor racisten. De oplossing voor deze golf van onfatsoen? Normaal doen. Gewoon normaal doen was volgens Mark Rutte de beste manier om dit ontzettend gave land overeind te houden. En als dit te veel gevraagd was voor je, werd je de deur gewezen. Doe normaal, of ga weg. 

Verwoeste levens

Er is veel te zeggen over de term normaal, en over de dingen die we in dit land wel en niet normaal vinden met z’n allen. Het zou een leidraad moeten zijn. Een handvat waar je jouw gedrag en het gedrag van anderen aan kan toetsen. Maar om eerlijk te zijn is mij de afgelopen jaren maar een ding echt normaal geworden bij mij, en dat is als wij niet zelf de bijl oppakken onze bomen worden omgehakt. Het normaal van de laatste tien jaar heeft geleid tot veel verwoeste levens als het gaat om keuzes van bovenaf. Ik noem er een paar. Wij zitten er al tientallen jaren warm bij terwijl Groningen in elkaar stort. Ouders die toeslagen aanvragen worden als criminelen weggezet. Ondernemers worden uitgemolken totdat ze murw zijn gemaakt en als makke schapen niemand meer volgen. Dit terwijl ons land de meest sterke ondernemerscultuur heeft dan waar dan ook. Een falende gezondheidszorg en onderwijs door bezuinigingen en beleid vanuit de stoel en niet vanuit de praktijk. Nee, normaal doen moeten we zelf doen en niet laten doen. Anders verwoest het ons leven!

Verbijsterend

Ik ben met mijn 64e levensjaar bezig en al 35 de psycholoog en levenscoach in Drachten, maar dit wat er nu gebeurt had ik nooit kunnen bedenken. Wat er nu over mijn deurmat of via beeldbellen met online coaching binnenkomt aan breinklachten is ongekend! Op stip met nummer één staat bore-out klachten en nummer twee eenzaamheid en de hekkensluiter is mensangst geworden. De rest valt onder diversen, maar vallen niet mee. Ikzelf kan dit met mijn ervaring en mijn breinpower goed aan. Dus wat je ook voelt van dit of andere levensdwarszitters kom langs en we zetten een praatboom op om je leven weer normaal te laten stromen. 

Cursus Normaal Doen

Vanaf augustus overweeg ik om met een groepscursus te starten met als thema “Normaal Doen”. Ik zal wat onderwerpen opnoemen die voorbij zullen komen. Het opnieuw leren blikkijken in oogpupillen van een ander. Echt weer iemand aankijken, aanvoelen en van dichtbij bekijken. Dat zal de eerste breuk zijn. Want ja, nu is anderhalve meter de norm. Dus dat wordt het startschot. Het tweede gedeelte begint met het afkicken van elleboogstoten. Hiervoor zal er speciaal een fysiotherapeut aanwezig zijn mochten er mensen zijn met ellebooguitschieters en klemzetters. Ook zal ik collega’s vragen voor de mentale begeleiding. Want na anderhalf jaar van mondsnoering, angstprikaanvallen, elleboogstoten en blikvermijdend leven en wat er al niet meer is dit wel een must.

Ik zou mijn beroep als levenscoach onrecht aandoen als ik er geen provocatie onderdeel in zou toevoegen en praktijkopdrachten. Want dat doe ik ook in mijn praktijk, en wel met groot succes. Dus zal er een onderdeel zijn van inprenting van besmettelijkheid en zullen cursisten worden uitgenodigd om “face-to-face” druppelbesmetting te ervaren als een gezonde kruisbestuiving. Deze vorm maakt dat mensen hun angstprikaanvallen zullen overwinnen. Op de achtergrond zal ik dit begeleiden met junglegeluiden en leeuwengebrul voor de krachtstimulatie.

Daarna blijven we nog even bij het mentale gedeelte. Want willen we het leven weer zelfverzekerd, ontspannen en meer gelukkig oppakken zal er een breinswitch moeten plaatsvinden. Niet alleen nu met de Corona, maar dit is de kans om de Leeuw in jezelf te laten brullen en je nagels uit te slaan naar het leven om het vast te pakken en zonder normaal je eigen leven gaat leiden. Dit wordt een pittige dat weet ik. Want we leven zo makkelijk andermans leven. Laten we ons leiden door wat anderen van ons denken? Of dat als ervan bovenaf uit Den Haag tromgeroffel is we allemaal in de volghouding springen? Het wordt tijd dat we weer leren zelf na te denken wat wel en wat niet. En vooral niet normaal te doen wat een ander normaal vindt of doet. Vind je eigen normaal uit daar heb je genoeg mee te dealen. Wees een Leeuw op je eigen vierkante meter. Leef latloos (dus heb een doel, maar zet er geen meetlat bij) en doe je eigen leefding. Wees trouw aan jezelf en dan aan de ander. Leef voor jezelf in liefde en kracht! Dan versla je niet alleen Corona maar ook je eigen levensschijnkrampen die je ervan weerhouden om écht ongeremd te leven. 

Het laatste onderdeel zal bestaan uit doorschudoefeningen. Ik ga een stel potige kerels inhuren om mensen eens goed wakker te schudden. Niet alleen van het Coronastof, maar ook van ander leefstof wat is neergedwarreld. Want veel mensen zijn slapend wakker. Ze ademenen, doen hun doe-ding en vullen hun leven met van alles en nog wat. Meestal om niet te voelen en om uit de wind te blijven van wie of wat dan ook. Ga meer shaken met je lijf en kom in beweging. Tijdens de cursus zullen de boys dat voor je doen. Dat dat werkt daar ben ik van overtuigd. 

Nu ben jij aan de beurt

Als Corona ons iets heeft geleerd is dat we aan de Leeuwbak zullen moeten om weer met power te leven. Los van anderen. Met volle kracht vooruit vanuit onszelf en ons niet laten mennen door welke club of overheid dan ook. Pak je gezonde zelfliefde op. Recht je rug en doe normaal voor jezelf. Leer je eigen lijf te huggen. Handen van mensen vastpakken om contact te maken zonder ontsmettingsmiddelen. Want dat is schijnveiligheid. Je doet aan het begin van een winkel en daarna pak je van alles vast. Hoe maf is dat? Neem gezond je eigen verantwoordelijkheid in wat dan ook. Kies je eigen aroma als het gaat om schoon en fris te zijn. Daar hoeft een ander niet voor te zorgen. Wil je een anticorona shot voor jouw veiligheid en die van anderen dan is dat jouw keuze. Doe je dat niet dat is ook jouw keuze. Jijzelf kunt kiezen, maar ook wat daarna komt is voor jou rekening. Zelf kiezen, zelf verantwoordelijkheid nemen voor je leven in wat je doet en wat daarna komt moet je voor staan. Dat zal je een gevoel geven dat je bewust en meer happy gaat leven!

Laat je niet langer voor 90% indekken door weet ik wat. Dat doet ons onderbewustzijn al. Die regeert met kracht, macht en snelheid. Maar vaak vanuit oude ingesleten patronen. Verweerde gedachten. Kromme redeneringen uit een ver en vergaan verleden. Leef nú daar heb je genoeg mee te stouwen. Recentelijk was er het interview met koningin Maxima. Toen haar gevraagd werd over haar vader en andere zaken uit het verleden reageerde ze met een fantastische uitspraak. Ze zei: “Ik leef nú en wat is geweest ligt achter mij. Ik heb daar mijn lessen uitgehaald en ben er door gegroeid.” Kijk dat is krachtig staan in het heden en niet het verleden dagelijks als een pakezel meezeulen heen door de tijd. Leven is en blijft een risico. Daar zijn wij mensen voor gemaakt, zolang we zelf maar onze eigen Leeuw zijn en niet het lam van wie dan ook. Als jij je Leeuw kwijt bent kom dan langs en gaan we samen brullen!

Word wakker en doe normaal

Hoe en wanneer de cursus begint dat weet ik nog niet exact. De mensen die zich geroepen voelen om alvast de sfeer te proeven kunnen zich opgeven voor een coachingsgesprek. Dat kan zijn met een fysieke afspraak, maar kan net zo makkelijk met beeldbellen. Ik brul er niet minder om. Laat ieder voor zich normaal doen en kijk niet bij de buren of wie dan ook wat zij normaal vinden. Wees welkom overdag of in de avonduren. Ik ben er voor jou.

Warme groet Freek


KENNISMAKINGSGESPREK