NieuwsBlog

Ons brein is de grootste automatische powercentrale

Heb jij wel eens goed nagedacht over hoe jouw brein zichzelf bestuurt? Ons brein is de meest krachtige powerbron van wie wij zijn. Het is de regeervorst van ons leven. De aanstuurder van zelfvertrouwen, onze relaties, creativiteit, zorgt voor ons up- en downgevoel, gevoel van je zelfwaarde, ons levensdoel en nog oneindig veel meer. Het is de grootste krachtcentrale met 86 miljard neurocellen! WOW! Weet je dat?

Die 86 miljard neurocellen zijn in ons brein elke milliseconde bezig met het begrijpen en reageren op de overvloed aan directe beelden en ervaringen die ze ontvangen. Maar ook hoe ze daarop moeten reageren en handelen. Dat kan zijn met breinprikkels om iets te doen, te zeggen of iets te laten. Onze neuronen zijn constant aan het vuren, verbindingen aan het maken en breinroutes aan het leggen. Ondertussen zijn ze bezig om emoties, handelingen, herinneringen en verbindingen samen te brengen in de breinsoep.

De hele breinsoep leeft 90% onbewust automatisch, en maar 10% bewust automatisch. Dit komt tot stand doordat er informatie vanuit de buitenwereld binnenkomt en daarop wordt wel of niet gereageerd. Als de informatiepatronen worden herkend als oude ingesleten informatie wordt het gezien als automatisch. Als we ons hier niet voldoende van bewust zijn veroorzaakt dit breinroest en worden we star in ons doen en laten. We staan dan niet meer open voor nieuwe prikkels.

We leven op de automatische piloot

Een groot deel van ons leven doen we op de automatische piloot. Dat kan zijn als we elke dag door dezelfde straat heen fietsen en niet meer opmerken wat er echt gebeurt in die straat. Of dat we in de auto stappen en als vanzelf gaan rijden zonder dat daarvoor eerst een nieuwe prikkel moet komen. Dat laatste is wel handig, want anders zou je elke dag opnieuw rijles moeten nemen. We doen veel zonder na te denken, alsof het, door herhaling, de standaardroute wordt in ons brein, hoe langer we iets al doen, hoe kleiner de kans dat we het in twijfel trekken. Of het nu gaat om onze lievelingskleur, het werk wat we doen, of onze eenmaal gekozen liefdespartner. Ons brein doet dat allemaal voor 90% zonder enige vorm van inspanning. Een autopiloot zou je het niksdoende luie breingedeelte kunnen noemen.

Leven op je autobrein betekent dat het leven volgens heel vertrouwde patronen verloopt, wat veel doelmatiger is voor het brein, het kost nu eenmaal weinig energie. Het brein is in basis zo geprogrammeerd om verandering te vermijden. Want die ziet verandering als bedreiging van de autopiloot en maakt een stressreactie met als uitkomst weerstand. Die weerhoudt ons ervan om risico’s te nemen die buiten het bekende breingebied liggen. Dat zijn gebieden als flexibel en creatief denken, andere wegen inslaan, afwijken van bestaande patronen, kortom alles wat onbekend is wordt in eerste instantie gezien als bedreiggevaar voor het autobrein.

Breinverandering is weerstand

Wil je dus een veranderingsweg inslaan dan kiest het autobrein onmiddellijk voor afweer en weerstand. Hij kiest de weg van de minste weerstand en wil bij voorkeur niets doen aan verandering. Of dit nu uiteindelijk in ons breinvoordeel werkt, is totaal niet interessant. Het autobrein wil niets liever dan alles laten bij het oude, hoe ongelukkig het ook is of hoe onprettig de omstandigheden ook zijn. Het autobrein heeft als hoofdtaak bescherming van hoe het nu is, niet hoe het kan zijn.

Als we dan toch kiezen en openstaan voor andere breinprikkels en dit blijven volhouden wordt uiteindelijk de breinkrachtcentrale bijgesteld. Want zodra deze prikkels actief herhalend worden afgevuurd op ons brein wordt dat een nieuwe route in ons brein die nieuwe neurale verbindingen maakt. Je kunt dus controle over je brein krijgen door vanuit je 10% bewustzijn je 90% blijvend te bombarderen met andere voor jouw belangrijke nieuwe breinprikkels en dit zolang vol te houden dat dit een blijvende positieve verandering in je leven heeft gemaakt.

Worstel jij al lange tijd om je 90% onbewuste autobrein te veranderen en het lukt je niet? Maak dan een kosteloze afspraak met om samen te kijken hoe we met 10% bewustzijn breinpower die verandering kunnen maken die jij zo graag wenst.

    AANVRAAG KENNISMAKINGSGESPREK LEVENSCOACHING

    Graag alle gevraagde velden invullen.

    Na het invullen van het formulier ontvang je een uitnodiging voor het kennismakingsgesprek met indien mogelijk de voorgestelde datum. Mocht deze niet passend zijn bied ik je een alternatief aan met een nieuwe datum en tijdsvoorstel. Nadat je akkoord hebt gegeven ontvang je een afspraakbevestiging.