NieuwsBlog

Persoonlijke groei de leefbrandstof

Persoonlijke groei de leefbrandstof

De bewuste keuze voor persoonlijke groei is het mooiste cadeau wat je jezelf kunt geven omdat het je ogen zal openen en je hierdoor nieuwe wegen leert zien waarmee je het leven op een frisse manier kunt gaan inrichten. Een manier die o.a. meer liefde, rust, harmonie, overvloed, inspiratie en passie brengt. Tegelijkertijd moet je jezelf bewust zijn dat dit mooie cadeau ook moed vereist. Moed omdat je vervolgens in de komende jaren geleidelijk in contact wordt gebracht met alle delen van jezelf en dus ook de delen die niet zo aardig zijn en eigenlijk helemaal niet willen groeien in het leven maar liever alles bij het oude houden. Wist je dat persoonlijke groei de leefbrandstof is voor een gezonde ontwikkeling?

Niets is mooier om vrijwillig en bewust de weg van persoonlijke groei te kiezen nog voordat je in een situatie wordt gemanoeuvreerd waar je wordt gedwongen deze weg te bewandelen. Je zult versteld staan hoe anders je het leven kunt aanschouwen als je in contact leert komen met de diepere wijsheden die het leven in petto heeft. Ga op ontdekkingsreis met jezelf, stap uit je comfortzone!

Baas in eigen brein

Persoonlijk groei is térecht hot! Het is de vaardigheid om jezelf te leiden in overeenstemming met de waarden, principes en visie die voor jou belangrijk zijn. Door te kiezen voor persoonlijke groei laat je je niet afleiden maar zorg je ervoor dat je handelt zoals eigen waarden! Kernbegrippen bij persoonlijke groei zijn: zelfreflectie, emotionele intelligentie en aanleren van gedrag dat past bij wie je echt wilt zijn. Emotionele intelligentie en het aanleren van nieuw gedrag zijn typisch onderdelen die je snel onder de knie krijgt als je kennis van het brein toepast in de coaching. Maar ook het herkennen van je waarden en keuzes wordt gemakkelijker door het toepassen van breinkennis. Dit komt vooral, omdat je buitengewoon inzicht krijgt hoe je minder afgeleid kan worden door je emoties en je continue gedachten. Hierdoor leer je contact te maken met wat je echt belangrijk vindt.

Persoonlijke groei de leefbrandstof

De schoonheid van persoonlijke groeien

Prachtig toch dat we ons hele leven blijven groeien? Dat geldt niet alleen voor onze haren, onze nagels, en onze lichaamscellen die zich steeds weer vernieuwen. Maar ook voor ons innerlijk leven. Door onze ervaringen worden we gepokt en gemazeld, we maken van alles mee, van intens verdriet tot uitzinnige vreugde. Je eerste baan, je eerste kind, een ouder die je verliest. Of een ziekte die je krijgt. Het is nogal wat, wat je overkomt in het leven!

En het maakt dat we steeds andere kanten van onszelf tegenkomen, ook: in een andere situatie, met een ander probleem, kende je jezelf nog niet. En dan snap je er soms ineens geen bal meer van. Wat moet je hier nu weer van maken? Hoe moet je hier mee omgaan?

We leven allemaal voor het eerst (tenminste, voor zover we ons daar bewust van zijn) en weten soms gewoon niet hoe dat moet. Dat kan het moment zijn dat je besluit om hier met iemand over te gaan praten. Of misschien ben je gewoon nieuwsgierig naar de dingen die op je pad zijn gekomen en wil je daar meer van weten. Je ont-wikkelen, de laagjes afpellen, zodat je steeds meer wordt wie je bent.

Persoonlijke ontwikkeling versus persoonlijke groei

Word je gecoacht, dan ga je je ontwikkelen en ontstaat er wellicht groei. In mijn optiek zit er een verschil tussen persoonlijke ontwikkeling en persoonlijke groei. Ontwikkeling heeft te maken met het leren van vaardigheden en competenties. Het maakt je effectiever, je pakt de dingen anders aan, gaat inzien wat niet meer werkt en je gaat dingen anders doen. Top! Groei gaat een laagje dieper. Waarom? Bij persoonlijke groei is je kern betrokken. Om bij die kern te komen heb je vaak weerstand te overwinnen. Je leert dingen af, je laat overtuigingen en belemmeringen los die je niet meer helpen of zelfs stagneren in je groei. Afdalen naar de kern kan gepaard gaan met angst; je laat je veiligheid los. Persoonlijke groei is eigenlijk heel paradoxaal: je laat los (wat dan ook), maar daardoor krijg je meer. Innerlijk groeien brengt je dus in contact met je kern. Het verbetert de kwaliteit van je leven en indirect ook dat van anderen.

Persoonlijke groei de leefbrandstof

Basisrecept voor persoonlijke groei

Om persoonlijk te groeien zijn twee ‘basis ingrediënten’ nodig. Als eerste: je moet het willen. Echt willen vanuit jezelf. Voeg daaraan toe: de bereidheid om te oefenen. Dat betekent ook volhouden als het lastig wordt; zonder je eerste ingrediënt ‘écht willen’ zwakt het proces af en stranden je goede bedoelingen ergens halverwege de rit. Je kunt 100 coachsessies doen, maar als je er niet mee aan de slag gaat, is het net als reisgidsen lezen, je reis boeken en dan niet gaan. Wel heb ik goed nieuws; als je erin gaat en je houdt vol, dan is het de reis die je gaat maken meer dan waard!

Voelen of je er klaar voor bent

Maar hoe weet je nu of je er klaar voor bent? Of je het echt wilt? Dat kan je voelen. En dat kan best eng zijn in het begin. Je laat wellicht je veilige en geborgen kaders los. Met de bijbehorende overtuigingen (‘zo doen we dit’). Je vaart uit je veilige (maar knellende) haven de misschien wel woeste zee op. Je hebt geen idee wat je te wachten staat. Alle andere schepen blijven wel in de haven. Sluit je ogen eens en stel je het maar eens voor. Wil je het dan nog steeds? Humm… je gaat ervoor. Toch?

Persoonlijke groei de leefbrandstof

Je kunt dat verder checken bij jezelf door je bewust te worden van hoe vaak je ‘ik moet’ of ‘dat moet’ zegt. Hardop of in jezelf. Moeten geeft vaak aan dat je er niet voor kiest om iets te doen, maar dat je gewoon veronderstelt dat het erbij hoort. Moeten heeft dus vaak te maken met een soort van automatische piloot. Door veel te moeten zet je jezelf onder druk. Je moet dan zoveel en je komt minder toe aan de dingen die je zelf belangrijk vindt of die bij jou passen. Moeten is neutraler dan willen. Met ‘ik wil’ geef je aan dat je ergens voor kiest. Bij ‘ik moet’ lijkt het er meer op dat een ander het je oplegt – wat in feite ook zo is. Je hebt geen keus en bent dus minder verantwoordelijk. Probeer maar om elke keer als je ‘ik moet’ zegt dat te veranderen in ‘ik wil’. Zonder aarzeling kan je dan de vervolgvraag aan jezelf stellen: ‘wil ik dat wel écht?’. Zodra je voelt ‘ja, ik wil’, dan sta je stevig aan het begin van de verandering.

Innerlijk gemotiveerd zijn

Het pad van persoonlijke groei vraagt om motivatie. De brandstof voor motivatie is interesse. Interesse in wie jij bent. Wie je wérkelijk bent. In alle puurheid. Van binnen. Interesse hebben in je diepere drijfveren. Niet de wens om een kopie van iemand anders te worden, je rolmodel bijvoorbeeld. Werkelijke motivatie zorgt ervoor dat je blijft zoeken. Niet opgeeft. Voorbij je ongemakken. Voorbij die blokkade. Je voelt namelijk dat er méér is. Is dat hard werken en soms helemaal niet leuk? Dat zou best kunnen. Is het het waard? Oh, ja. Helemaal.

Er is iets heel moois aan knelpunten in jezelf. Het laat iets zien: jouw thema(s) of levenslessen in dit leven. En ze weten je moeiteloos vinden. Telkens weer. Tot vervelens toe. Daar hoef je niets voor te doen. Je knelpunten blijven net zo lang bij je aankloppen tot je het snapt. Dan mag jij in actie komen en gaan doen. Je ‘pakt’ het, kijkt het aan en gaat er mee aan de slag. Je gaat er doorheen zoals dat zo mooi heet.

Zet jezelf niet vast in een manier

Persoonlijke ontwikkeling is mooi. Maar het leven gaat voor mij niet over de vorm of over manieren, het gaat erom jou als persoon te laten groeien. Er zijn vele leraren, maar let op dat je zijn of haar manier niet als dé manier gaat zien. Gaat het alleen nog maar over de manier (de vorm) dan droogt het wérkelijk leven volgens je eigen persoonlijkheid, je kern, op. Manieren zijn heel nuttig om je op een spoor te zetten, zeker, maar het is NIET de essentie. Die ligt in je kern.

Als je jezelf vastzet in de vorm (in een manier) en daarin nauwelijks nog kunt bewegen, dan ontneem je jezelf de kans tot persoonlijke groei. Vormen veranderen, de maatschappij verandert, de wereld om je heen verandert. Continue. Dus pak die volgende stap, ga een laagje dieper, beweeg mee in je eigen ritme en tempo, dán ontdek je mogelijkheden tot jouw persoonlijk groei. En alsjeblieft, kies daarin je eigen weg! Ga voor wat bij jou past. Wat iedereen ook zegt. Geef jezelf die ruimte. Het werkt ook andersom: geef zelf anderen ook de ruimte om te doen wat zij willen en wat past bij hen.

Groei uit tot de fijnste versie van jezelf

Volgens mij gaat het er niet om dat je een meester wordt in leven. Nee, het gaat erom dat je door te leven ontdekt wie JIJ bent, wat je te leren en los te laten hebt. Wat je levenslessen zijn. Hoe jij bent in je kern. Zodat je verder kunt groeien. Dát is de essentie. Om dat te bereiken moet je telkens weer op zoek gaan naar de verbinding met jezelf. Via je hart. Voelen waar het knelt, wat je te doen hebt. Heb interesse in jezelf, kom in actie en groei uit tot de fijnste versie van jezelf. En voor je het weet veroorzaak je het ‘ripple effect’ en maak je via jezelf de wereld een stukje mooier.

Ga aan de slag met jezelf en pak die kans

De aanleidingen om aan de slag te gaan met jezelf kunnen erg divers zijn:  gevoel van leegte, relatieproblemen, angst(-en), werkgerelateerde problemen, stress, burn-out, boosheid, rouwverwerking, zwaarmoedigheid, faalangst. Maar er leeft vooral ook een verlangen: krachtiger worden, sterker staan, zich weer héél voelen, zelfvertrouwen herwinnen, zelfverzekerder zijn, effectiever zijn, (weer) van jezelf houden, de moeite waard zijn voor jezelf.

Wat wordt je volgende stap in persoonlijke groei

Met een goeie levenscoach tegenover je, zal je leven nooit meer hetzelfde zijn. Dat moet je maar net willen natuurlijk. Meer vrijheid, meer plezier, meer geluk, meer lekker. Het begint met het elkaar leren kennen. Je kunt me tijdens die kennismaking vragen wat je wilt. Ik trek er graag in elk geval een uur voor uit om zo grondig mogelijk te ontdekken of het voelt als iets wat we vaker willen doen. Dat dat niet altijd gebeurt vind ik geen probleem. Het is juist fijn om dat te weten vóór we met elkaar aan de slag gaan. No hard feelings! Dat kan face-to-face, maar ook net zo makkelijk online. Vooral het laatste is makkelijk. Je zit dan niet vast aan reistijden en afstanden.

Persoonlijke groei de leefbrandstof

Wees welkom voor een eerste gespreksverkenning. In dit eerste gesprek luister ik naar je levensvraag of veranderwens. Uiteraard vertel ik over mezelf als leefcoach. Na dit gesprek kijken hoe we de samenklik is en waar we de insteek maken om jouw leefverhaal een andere kleur en inhoud te geven. 


Aanvraag kennismakingsgesprek

KENNISMAKINGSGESPREK