Psycholoog Drachten

www.spreekmetfreek.nl

Psycholoog Drachten

Als psycholoog in Drachten ben ik iemand die mensen ondersteunt bij psychische problemen. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld onzekerheid over je uiterlijk of gewicht, piekergedachten over de toekomst, schuldgevoelens over het verleden, relatieproblemen met jouw partner of problemen op het werk. We verkennen het probleem eerst, bespreken samen de doelen waaraan je wilt werken en gaan vervolgens over tot behandeling van jouw klachten. Dit kan in de vorm van gesprekken, schrijfopdrachten, rollenspellen, praktijkoefeningen of ontspanningstechnieken zijn.

Spreek met Freek al 30 jaar de psycholoog in Drachten

Therapie bij mij als psycholoog in Drachten bestaat uit gesprekken die je voert om aan een oplossing te werken bij psychische problemen. Therapie kan gezien worden als een samenwerkingsverband tussen de psycholoog en de cliënt. De therapeut stelt vragen, geeft praktische tips en denkt mee over de oplossing van ervaren problemen. De oplossing ligt nog steeds in jouw handen, want u kent zichzelf het beste en weet als geen ander wat bij jou past.

Cognitieve Gedragstherapie Drachten

Binnen praktijk Spreek met Freek worden verschillende methodes gebruikt om mee te werken. Cognitieve gedragstherapie is er daar één van. Deze manier van werken  is een wetenschappelijk beproefde methode voor volwassenen. Cognitieve gedragstherapie richt zich op het veranderen van zowel je denkpatronen (cognities) als jouw gedragspatronen.

Laten we, om het uit te leggen, eens uitgaan van somberheid/depressie. Wie belangrijke zaken en gebeurtenissen in zijn leven steeds weer vanuit een negatief standpunt bekijkt, wordt gemakkelijk somber of geïrriteerd. Je zult merken dat jouw stemming beter hanteerbaar wordt als het u lukt om je negatieve gedachten te veranderen. Het uitgangspunt bij cognitieve therapie is dat feitelijke gebeurtenissen zélf niet zozeer de boosheid, somberheid , verdriet of angst veroorzaken, maar dat gedachten die de gebeurtenis oproepen hier voor zorgen (bijvoorbeeld: iemand is bezig op de computer en als de computer vastloopt denkt zij meteen het ergste: “zie je wel, het lukt nooit”).

Naast negatieve gedachten is wat iemand doet ook van invloed op hoe de persoon zich voelt. Als iemand door bijvoorbeeld depressie bepaalde zaken steeds uit de weg gaat, versterkt zijn depressie in plaats van dat deze vermindert. Binnen de cognitieve gedragstherapie wordt gekeken welk gedrag niet werkt en wordt nieuw gedrag geoefend.

Hoe werkt cognitieve gedragstherapie?

Als psycholoog in Drachten help ik mensen om de gedachten op te sporen die je bijvoorbeeld depressief maken. Vervolgens wordt gekeken of deze gedachten ook kloppen met de werkelijkheid. Als je tot de conclusie komt dat de gedachte onjuist is, wordt gekeken of je tot een andere gedachte kunt komen die je meer helpt in plaats van dat die u depressief maakt. Voor het slagen van de behandeling met cognitieve gedragstherapie is het noodzakelijk dat je dagelijks huiswerkopdrachten uitvoert. Je moet bijvoorbeeld gedachtendagboekjes bijhouden van situaties waarin u zich vervelend voelde en de gedachten die daarmee samenhingen uitwerken. Ook is het mogelijk dat u de opdracht krijgt om te toetsen of bepaalde opvattingen kloppen. Tevens kijk samen met mij als jouw psycholoog naar welke dingen die je doet die je somber maken (gedragspatronen). Deze gedragspatronen en de omstandigheden breng ik in kaart om vervolgens met oefeningen beter te kunnen reageren op die omstandigheden.

Spreek met Freek is een ervaren psycholoog uit Drachten voor relatieproblemen

In relatietherapie werk je aan jullie relatie. Het goedhouden van een relatie gaat vaak allesbehalve vanzelf. Relaties gaan met ups en downs. Wanneer jullie niet meer uit een ‘down’ komen, kan relatietherapie helpen. Spreek met Freek is ervaren als het gaat om relatieproblemen en relatievragen. Misschien is er onbewust een bepaalde dynamiek tussen jullie ontstaan. De één is onzeker, de ander dominant. Deze dynamiek kan steeds verder versterken. Een relatietherapeut helpt je hiervan bewust te worden.

Naast relatiegesprekken heb ik ook een fantastische relatietraining Verdiepend SamenZijn. Dit is dé training om de communicatie in de relatie te verbeteren.

Spreek met Freek de psycholoog in Drachten

Zit je ergens mee en kom je er zelf even niet meer uit? Of weet je wat er aan de hand is, maar lukt het je niet om hier iets aan te veranderen? Dan helpen je als ervaren psycholoog graag weer op de weg die jij wilt gaan.