Relatiecoaching

Relatiecoaching

Relatiecoaching dé relatiemotor voor een fijne relatie

Het gevoel is weg of in slaap gesukkeld, de vlinders dood en de roze bril in duizend stukjes. Dat is de voornaamste reden om naar in relatiecoaching te gaan. Stellen komen vooral omdat ze uit elkaar zijn gegroeid. Je leeft nog wel samen, maar de liefdestemperatuur en intimiteit liggen op of onder het vriespunt. In ons hectische bestaan verwaarlozen we makkelijk het contact met elkaar. Vooral het (h)écht met elkaar communiceren is vaak achter de horizon vertrokken. Veel mensen leven nu een vaak gezapig-oppervlakkig relatiebestaan met vaak veel geschreeuw en weinig relatieplezier.

Relatiecoaching begint met het ideale zelf naar boven halen bij jezelf en bij elkaar. Zoeken naar een nieuwe samen-balans, het herbouwen van de communicatie, het verdiepen van het samenleven. Maar vooral het opbloeien van de relatie! Ik begeleid jullie bij het herstellen en/of verdiepen van jullie contact met jezelf en elkaar. Al 35 jaar ben ik met stellen onderweg om hun relatie weer een pépboost te geven of meer verdieping. Maar ook dieperliggende relatieproblemen schrik ik niet voor terug. Ik heb een dijk van ervaring en ken elke relatieworsteling.

Het begin en het nú

Elke relatie begint met een roze liefdesbubbel. Alles gaat precies zoals ze zich hadden voorgesteld. Hun diepgewortelde idee dat het allemaal vanzelf en makkelijk gaat, zien ze bevestigd. De eerste maanden zijn beeldschoon. Je kunt niet van elkaar afblijven. De weken daarna wordt het iets minder. De maanden daarna nog iets minder. Totdat het uiteindelijk na grofweg anderhalf jaar op een punt komt dat de aantrekkingskracht er wel een beetje af is. Plotseling betrap je jezelf erop dat je fantaseert over hoe het zou zijn met een ander. Gekke dingen beginnen je op te vallen, ronddwarrelende kleding, tandpasta zonder dopje, meer oog voor digibeeld dan jouw ogen, enzovoort. Vaak verdwijnt, vaak door de loop van de tijd of door de waan van de dag dat mooie kleurrijke beeld. Veel stellen staan vaak volkomen stil in de tijd of nog erger, ze verkeren in zwaar weer waar de storm hoogtij viert en de relatie op breken staat. Andere stellen ervaren een oké-relatie, prima zo.

Maar ook dan is het goed om het beeld eens onder een vergrootglas te leggen en écht te kijken of dat ideale zelf er samen er nog is. Doe eens de relatie APK – dat is een relatie-intake die een helder beeld geeft hoe het staat met de Aandacht, Passie en Kwaliteit van de relatie.

Is dit jullie relatie realiteit

Jullie hebben een langdurige relatie en zijn al lang samen. Mogelijk zijn er kleine kinderen of gaan ze al richting de puberteit. Door de drukte van het werk in combinatie van gezins B.V. komen jij en je partner te weinig echt aan elkaar toe. De intimiteit is aan het verdwijnen met als excuus dat jullie afwisselend of samen te moe zijn om aandacht aan elkaar te schenken. Herkenbaar? Wacht niet te lang. Relatiecoaching is verfrissend voor elke relatie! Geen één relatie is perfect en net als dat je zelf ups-and-downs kunt ervaren in het leven gebeurt dat in een relatie ook. Je moet er aan blijven werken om bij elkaar te blijven. Relatiecoaching is wat de uitkomst ook is altijd zinvol, al is het maar een meer helder beeld te krijgen van hoe de relatie er voor staat. Al 30 jaar ben ik dé psycholoog en relatiecoach in Drachten.

Investeren in je relatie

Sommige mensen moeten een drempel over voordat ze investeren in hun relatie. Ze vragen zich af of het de prijs per sessie waard is. Maar een andere prijs is ook belangrijk: de investering van je tijd en energie en de prijs die je nu al betaalt voor je onvrede met de relatie op dit moment. In het lijstje van ‘belangrijkste dingen’ staat de partnerrelatie meestal in de top vier, naast gezin/familie/vrienden, gezondheid en werk. Ons geld of onze tijd besteden we meestal niet bewust aan zaken die de kwaliteit van de relatie verbeteren. We zijn niet gewend hierin te investeren en kijken er ook niet altijd op die manier naar. Als het goed gaat, hoeft er niet gerepareerd te worden. Dan komt het moment dat je relatie niet loopt zoals je wilt en de hamvraag: hoeveel ben je bereid om te investeren in je relatie?

Zeg nu eerlijk: wat hebben de jullie de afgelopen tijd écht gedaan om je relatie spannend en sprankelend te houden? De meesten van ons investeren meer in hun baan, hun hobby, vrienden of andere prikkelvormen dan in hun eigen relatie. Meer dan gezonde tijd investeren in iets dan je relatie veroorzaak relatie-armoede, zo simpel is het!

Seks in de relatie

Wanneer is de laatste keer dat jullie lekker hebt gevreeën? Of leven jullie met een gestrand seksleven? Verklaringen genoeg: we zijn met zijn allen veel harder gaan werken en hebben het gewoon te druk. Door alle verslavende bliepjes en sociale media op je telefoon ga je niet meer tegelijkertijd naar bed. De druk om het goed te doen en een perfect lijf of seksleven te hebben is door media en internet zo hard gegroeid dat het juist verlamt en je er maar niet meer aan begint. De lat ligt simpelweg te hoog. Vaak is de sex in digiland sterker dan het samen écht beleven!

Waarom goede seks belangrijk is in de relatie

Want seks doet er toe. Het is communicatie zonder woorden. Het is de lijm in je relatie; door de hormonen die je tijdens het vrijen aanmaakt, krijg je samen een diepere verbinding dan je op andere manieren kunt krijgen. Seks is een manier om af te stemmen, elkaar terug te vinden, opnieuw te beginnen, te vergeven en te ontdekken. Seksuele energie is levensenergie. Juist het donkere, intieme stuk van je relatie dat je waarschijnlijk met niemand anders deelt dan met je eigen partner, maakt je relatie exclusief en onvervangbaar. De spannende geheimen tussen de lakens zijn alleen van jullie samen. Daarom kan het geen toeval zijn dat de dalende lijn in seks omgekeerd evenredig is aan de stijgende lijn in scheidingen.

Misschien hoor je jezelf weleens denken: was het maar weer zoals vroeger. Waren we nog maar verliefd. Was het maar wat minder ingewikkeld. Probeer het deze week dan eens met een beetje seks. Raak elkaar even aan. Ga tegelijkertijd naar bed en kruip naar elkaar toe. Verleid elkaar gewoon weer eens. Praten kan altijd nog – dat heb je misschien al genoeg geprobeerd. Of zoals dichter Merel Morre zegt: bij twijfel, knuffel & zoen.

Relatieproblemen zie het als dé groeikans

In plaats van een dip in je relatie kun je relatieproblemen ook zien als een unieke kans om voor je zelf duidelijk in beeld te krijgen waar jullie samen staan. Dieper ingaan op deze problemen is belangrijk voor jouw eigen individuele groei, ook als je besluit om niet bij elkaar te blijven. Veel partners gaan te snel uit elkaar. Relatiecoaching geeft vaak een verhelderend licht op dieperliggende oorzaken van de problemen en biedt nieuwe kansen om jullie relatie een nieuwe (her)start te geven.

Wanneer je merkt dat je een beetje in de sekssleur terecht bent gekomen wil je er alles aan doen om jullie seksleven weer op te peppen. Je wilt het liefst dat de vonken eraf vliegen in de slaapkamer, en dat jullie net als in de films vol hartstocht in elkaars armen in slaap vallen.

Het is mogelijk, en het is niet moeilijk. Het kost echter wel dagelijks wat werk om dit punt (weer) te bereiken. Goede seks krijg je niet cadeau! Je moet er beide aan werken. Samen weer verbinding zoeken!

Relatieintake & Persoonsanalyse

Relatiecoaching begint met het helder maken van hoe de relatie er nu voor staat. Dat begint met een kennismakingsgesprek waarbij beide partners aanwezig. Als er een goede klik is en beide zijn bereid om te werken aan de relatie volgt er een individuele persoonsanalyse en heb ik met ieder afzonderlijk enkele gesprekken. Op die manier wordt het helder is wie jijzelf bent, waar je wel of niet relatieproof in bent. Door eerst individueel te werken krijg je een goed beeld van jezelf en hoe je in de relatie staat. Zodra je dan gezamenlijk start is ieder meer relatieproof en is de slagingskans vele keren groter om de relatie een geluksboost te geven.

Vervolgtraject relatiecoaching

Na het individuele gedeelte starten we met een uitgebreide partner-intake en het maken van een relatiebrief over de ander. Daarna beginnen met de tien trainingsstappen van Verdiepend SamenZijn. Deze stappen gaan over communicatie, samenleven, de sleurbank, gespreksvormen en hoe de intimiteit verloopt. Het geheel is praktisch van opzet en wordt al jaren met succes toegepast in de meest uiteenlopende relatieproblemen.

We spreken elke twee weken af voor een coachingsgesprek. Deze gesprekken worden ondersteund met diverse theoretische coachingsmodules waarbij de nadruk sterk ligt op een zo praktisch mogelijke uitvoering. De duur van het traject is afhankelijk van jullie relatieproblemen en hoe de relatie er nú voor staat. De meeste partnerstellen hebben aan vijf tot tien gesprekken voldoende om hun relatieproblemen op te lossen. Aan het eind van het coachingstraject beschik je over een goede communicatieve gereedschapskist om toekomstige relationele stormen zelf op te kunnen oplossen.

Relatietraining Verdiepend SamenZijn

Naast relatiegesprekken is er ook een speciale relatietraining Verdiepend Samenzijn. Dit is een fantastische kans om samen op een praktische en doeltreffende manier te werken aan je relatie op het gebied van dagelijks leven, communicatie, luisteren en praten en hoe de intimiteit nieuw leven in te blazen.

Het lees-doe- werkboek Verdiepend SamenZijn is geen receptenboek of een handleiding wat je even leest op een regenachtige middag. Het is mouwopstropend samenwerken om dat relatiebeeld uit te hakken wat jullie samen voor ogen hebben! Voor het opnieuw uithakken van je relatiebeeld krijg je praktische en directe toepasbare handvatten om samen mee aan de slag te gaan. Niet even! Maar stof genoeg om elke dag je gereedschap op te pakken om aan de slag te gaan. Want doen is nog altijd de beste manier van denken! Doen en nog eens doen samen is dé manier om weer een helder beeld van jezelf en elkaar te krijgen. Niet stilzittend achterover in de bankhangstand, maar écht met hamer en beitel aan de slag om het kleurrijke liefdevolle relatiebeeld van toen weer naar boven te halen. In de onderstaande link vind je meer informatie over deze unieke relatietraining.

Informatie Relatietraining Verdiepend SamenZijn

Onderneem tijdig stappen

Als je kiest voor relatiecoaching erken je niet alleen dat er problemen binnen je relatie zijn, je erkent ook dat je relatie het waard is om voor te vechten. Je bent bereid energie en tijd te steken in de zoektocht naar een nieuwe start voor een leven samen. Daar is moed voor nodig. Wacht niet te lang en geef je partner (en kinderen) een eerlijke kans. Dus als het liefdesgevoel een waakvlam is geworden of dat de leefomstandigheden verre van happy zijn, wacht dan niet lang. Maak tijdig een afspraak om de relatie weer in vuur en vlam te zetten. Vul onderstaand formulier in en je hebt binnen twee weken een eerste afspraak met mij. Dat kan zowel overdag als in de avonduren.Maak een gratis en vrijblijvende afspraak of vraag meer informatie aan om te ervaren wat relatiecoaching voor jullie persoonlijk kan betekenen.

    AANVRAAG KENNISMAKINGSGESPREK RELATIECOACHING

    Graag alle gevraagde velden invullen.

    PARTNERGEGEVENS:

    Na het invullen van het formulier ontvang je een uitnodiging voor het kennismakingsgesprek met indien mogelijk de voorgestelde datum. Mocht deze niet passend zijn bied ik je een alternatief aan met een nieuwe datum en tijdsvoorstel. Nadat je akkoord hebt gegeven ontvang je een afspraakbevestiging.