Het geheim van een goede relatie

Het is niet de liefde die een relatie gecompliceerd maakt; het zijn de mensen die erin zitten.

Liefde is een complex en ontzettend moeilijk te omschrijven fenomeen. Maar het bestaat, en meer nog: een langdurige relatie is voor iedereen weggelegd. Er is niets wat ons zo bezig houdt als de liefde. We zoeken een leven lang naar die ene speciale liefdesrelatie en kunnen uren dagdromen over een soulmate. Niemand heeft les gehad over het hebben van een goede relatie. Eigenlijk doen we allemaal, maar wat. Soms werkt dit heel goed en andere keren werkt het voor geen meter.

Een goede relatie met jezelf is het belangrijkste

De relatie met jezelf verbeteren is het belangrijkste in je leven! Want we willen allemaal fijne relaties met de mensen die belangrijk voor ons zijn. Maar hoe zit het met de relatie met jezelf? Hoe goed is die relatie? De relatie met jezelf is nog veel belangrijker dan je relatie met anderen mensen. Maar waarom is dat zo? Al onze relaties zijn een afspiegeling van onszelf. Onze relaties zeggen meer over hoe wij ons voelen over onszelf, dan per se over die andere mensen. De mate waarin je een goede relatie met jezelf hebt, is de mate waarin je een goede relatie met anderen hebt.

Alleen wat je van binnen voelt, kun je delen met andere mensen. Je kunt pas echt liefhebben als je ook van jezelf houdt. Anders is het geen liefde, maar afhankelijkheid.  Je kunt dus pas delen met anderen waar je zelf genoeg van hebt. Als je niet van jezelf houdt, dan deel je vooral onzekerheid in plaats van liefde, begrip en respect. Je kunt dus anderen pas echt aandacht geven als je die aandacht niet gebruikt voor wat je denkt dat je zelf tekort komt.

Misschien heb je hier nog nooit zo over nagedacht, maar observeer het zelf – en je zult zien dat het zo werkt. Als je zelf op één been staat, kun je anderen niet ondersteunen. Je kunt nooit echt naar een ander luisteren als je in je hoofd bezig bent met je eigen spanning. Dus je relaties zijn een afspiegeling van jezelf. Ze weerkaatsen de mate waarin jij een overvloed of tekort ervaart in je leven. En dus zeggen je relaties meer over jezelf dan per se over de mensen waar je die relaties mee hebt …

Als je investeert in de relatie met jezelf, verbetert dat automatisch alle relaties met andere mensen. Dus werk aan de winkel! Hier is de belofte: Als je investeert in je zelfontwikkeling, zal de relatie met jezelf beter worden. Elke groei die je daarin ervaart, zal ook de relaties met anderen ten goede komen. Dus hoe vreemd het ook klinkt, het komt allemaal hier op neer:

Wil je hele goede relaties met anderen? Verbeter dan (eerst) de relatie met jezelf! Eigenlijk is de relatie met jezelf een constant proces. Als dit niet vanzelf gaat, dan zul je hieraan moeten werken. Dat komt niet ineens aanwaaien, je moet het echt oefenen. Dat klinkt misschien wat vreemd, maar het kan echt heel erg helpen. Je moet jouw brein trainen om ”aardig” te zijn voor jezelf. Denk meer positief over jezelf. Hoe is jouw relatie met jezelf? Accepteer je volledig hoe je bent? Of vind je het soms moeilijk om aardig tegen jezelf te zijn?

Wat maakt een liefdesrelatie sterk

Hoe laat jij je liefde merken? ‘Ik hou van je’ zijn misschien wel woorden die je dagelijks zegt tegen je partner. Maar hoe VOELT die ander nu dat je dat echt meent? Op welke momenten en manieren merkt de ander dat je van hem of haar houdt? Om dat te ontdekken moet je de liefdestaal van je partner leren kennen. Een liefdestaal is de “taal” waarin iemand liefde communiceert (spreekt en ontvangt). In welke taal of talen herken jij je partner het beste?

Een hechte vriendschap is namelijk hét fundament voor een sterke liefdesband: wederzijds respect en waardering, en genieten van elkaars gezelschap zorgt voor een emotioneel intelligente relatie. Vriendschap is een katalysator voor de liefde en zorgt er tegelijkertijd voor dat je negatieve gedachten en gevoelens minder gewicht krijgen: ‘het voorkomt een ruzieachtige sfeer in je relatie’. Zolang je nog genegenheid en bewondering voor je geliefde voelt is je relatie altijd te redden. Maar wanneer je deze componenten mist dan kan afschuw al snel de boventoon voeren. Het sluipt stilletjes de relatie binnen en laat zich vooral tijdens ruzies zien.

Toon je liefde

Om je relatie te laten voortleven is het belangrijk dat je toont en zegt dat je je geliefde graag ziet. Uit je gevoelens voor de ander. Dat kan volgens allerlei manieren. De enige voorwaarde is dat jij en je partner je er goed bij voelen. ‘Hoe mensen hun gevoelens precies uiten staat hun uiteraard vrij, van bloemen kopen tot een taart bakken of de hand van je geliefde vasthouden, de mogelijkheden zijn legio. Het komt erop aan dat je liefde niet vanzelfsprekend vindt.’

Quality time is voor jou en jouw partner onmisbaar. Een goed gesprek, leuke date of gezamenlijke maaltijd zijn momenten waarop je partner zich sterk geliefd voelt. Gerichte aandacht betekent dus ook dat jouw partner prioriteit krijgt boven andere activiteiten als TV kijken, werk, zorg voor de kinderen etc.

Liefdestip: Zijn jullie agenda’s altijd druk? Plan dan wekelijks tijd in om samen te zijn en alleen oog te hebben voor elkaar. Ga op date, of geniet van een goed gesprek op de bank. Zolang je maar aandachtig samen bent.

Blijf nieuwsgierig

Of je nu al een, vijf of zelfs twintig jaar lang een relatie hebt, elkaar helemaal kennen zul je nooit doen. De tand des tijds en de ervaringen die we in de loop van ons leven opdoen, doen ons als mens evolueren. Elkaar daarin steeds blijven tegenkomen is allesbehalve een evidentie. Het vergt een soort permanente nieuwsgierigheid. Blijf op zoek gaan naar elkaar en besef dat een beetje onrust gezond is. Kijkt je partner vandaag wat sip of is hij extreem prikkelbaar? Doe zijn of haar gedrag niet af als een akkefietje, maar vraag wat er scheelt.

Maar besef tegelijk dat je niet alles móét vertellen. Zie een relatie als een ‘geheime tuin’ om te onderhouden. Dat is een plaats waar je stil kan staan bij je eigen ervaringen en gebeurtenissen kan verwerken die je (nog) niet met je partner wil delen. Er is niets zo dodelijk voor een relatie als complete openheid. Gaandeweg komen er sowieso stukjes uit je geheime tuin in je relatie terecht. Dat jij beslist wanneer en hoe dat gebeurt, prikkelt net de nieuwsgierigheid van de ander. Het mysterie van de liefde zit mogelijk juist in het onkenbaar zijn van de ander.

Durf jezelf kwetsbaar opstellen

Leven dat doe je met vallen en opstaan. Daarbij lopen we allemaal ‘kwetsuren’ op. We worden gekwetst en kwetsen zelf, hoewel we onze partner dolgraag zien. Iedereen heeft bepaalde pijnplekken en vroeg dan wel laat stoten we ze tijdens een ruzie of discussie met onze geliefde aan. Zwijgen over wat ons stoort of kwetst, kan desastreuze gevolgen hebben. Als je lief niet weet wat er volgens jou zo mis is aan zijn gedrag, ontneem je hem de kans om het bij te sturen. Zo ontstaat er een tikkende tijdbom die vroeg of laat zal ontploffen. Jezelf openstellen is niet altijd even makkelijk, maar wel broodnodig. Overwin daarom je angst en uit wat er in je hoofd speelt.

Stem je op elkaar af

Een relatie start altijd vanuit die ene mysterieuze verliefheidskick, die liefdesknal die je leven op z’n kop zet. Je komt in contact met een persoon, wordt verliefd en besluit om een liefdesreis aan te gaan. Zoiets is niet maakbaar: het overkomt je bij iemand of niet. Maar daar stopt het niet, want hoezeer het ook klikt tussen twee mensen, ze zijn nooit hetzelfde. Er blijven verschillen bestaan die we moeten overbruggen door het ‘ik’ geregeld achteruit te steken en het ‘ons’ op elkaar af te stemmen. Dat laatste zit volgens mij vooral in de kleine dingen: ‘Bespreek hoe laat en wat jullie eten, wanneer jullie stoppen met werken. Voor veel mensen zijn het schijnbaar onbenullige zaken, maar het afstemmen van al die micromomenten op elkaar vormt wel degelijk de dagelijkse weg naar liefde.’

Denk aan de 3 b’s: bereidheid, bereikbaarheid en betrokkenheid

Wat maakt dat het ene koppel de weg naar elkaar blijft vinden, terwijl het andere ergens in het midden vastloopt? Vanuit mijn opinie zegt dat het allemaal draait rond drie woorden die beginnen met bereidheid, bereikbaarheid en betrokkenheid. ‘Het eerste, bereidheid, is het er willen zijn voor je partner. Je neemt je voor om je partner door dik en dun te steunen, wat zich in de praktijk uit met vragen als ‘Lukt het, schat?’ en ‘Kan ik je helpen met iets?’ Bereikbaar ben je als je oor hebt voor wat er omgaat in het hoofd van je geliefde. Wees empathisch en probeer de wereld vanuit de ervaringen van je geliefde te zien. De derde pijler, betrokkenheid, volgt uit de twee andere. Het is een gericht zijn op elkaar dat onder meer geuit wordt door elkaar te troosten. Betrokkenheid impliceert dat de ander even je absolute prioriteit wordt. Al de rest verschuift op dat moment naar een lager niveau. Je kan niet betrokken zijn terwijl je de krant leest of mails aan het beantwoorden bent.’

Perfectie is een gevaarlijk ideaal

Niemand is perfect. Waarom zouden we dat dan van onze partner of relatie verwachten? Af en toe ben je eens egoïstisch, heb je geen zin om te vrijen of geef je je geliefde om een domme reden de volle laag, om dan achteraf te beseffen dat je fout was en spijt hebt. Een fijn gevoel is het niet, maar wel o zo menselijk. In alles dient er ruimte te zijn voor falen en tekortschieten, ook in een relatie. Meer nog, ze zijn juist essentieel voor de groei van jullie liefde. In een relatie leer je vooral iets weer goedmaken.

Als je na het lezen van dit artikel denkt ‘Zo zou ik het ook graag willen in onze relatie, maar ik weet niet hoe?’ Wacht niet te lang en kom samen voor een partnergesprek. Naast persoonlijke gesprekken werk ik met een fantastische relatietraining ‘Verdiepend SamenZijn’. Hierin staat communicatie, samenleven en hoe gelukkig met elkaar om te gaan in een gezond evenwicht centraal. Een eerste gesprek kan al binnen twee weken, zowel overdag als in de avonduren. Vul het onderstaande formulier in en ik neem binnen 24 uur contact met je.


    AANVRAAG KENNISMAKINGSGESPREK RELATIECOACHING

    Graag alle gevraagde velden invullen.

    PARTNERGEGEVENS:

    Na het invullen van het formulier ontvang je een uitnodiging voor het kennismakingsgesprek met indien mogelijk de voorgestelde datum. Mocht deze niet passend zijn bied ik je een alternatief aan met een nieuwe datum en tijdsvoorstel. Nadat je akkoord hebt gegeven ontvang je een afspraakbevestiging.