NieuwsBlog

Samen praten helpt écht

Samen praten helpt écht

Veel mensen zijn niet zo goed in het praten over gevoelens. Krop jij ook liever alles op tot je (bijna) ontploft? Het kan zijn dat je denkt dat als je openhartig bent over je gevoelens, dat je gevoelens echter, intenser en overweldigend worden, of je bent bang dat je iemand anders lastigvalt met je gevoelens. Of je bent vaak afgewezen op het ervaren van emoties en het uiten daarvan, waardoor je hebt afgeleerd je gevoelens te uiten. Maar je gevoelens zijn echt, of je er nu over praat of niet. En de enige persoon die ze belasten, ben je zelf, als je weigert ze te uiten. Emoties worden opgeslagen in je lichaam en als je ze niet vrijlaat kunnen ze zelfs lichamelijke klachten veroorzaken. Maar hoe uit je je gevoelens als je dat heel moeilijk vindt?  Uit mijn ruim 35-jarige ervaring als levenscoach en psycholoog in Drachten kan ik je uit ervaring vertellen dat samen praten helpt écht helpt en juist verlichting brengt. 

Niet praten is ongezond voor hoofd en lijf

Mensen die hun gevoelens onderdrukken zijn dan ook vatbaarder voor depressie en angst en bovendien kunnen ze er allerlei vervelende andere gevoelens bij krijgen. Bijvoorbeeld teleurstelling (over hoe je je voelt) of boosheid (op een ander, die niet weet hoe je in je vel zit en misschien niet goed reageert). Je kunt er bovendien lichamelijke klachten van krijgen, want het binnenvetten is belastend voor je lijf. Daar komt namelijk spanning op te staan. Mensen die hun gevoelens niet uiten begrijpen anderen vaak minder goed, omdat ze minder gevoelig zijn voor sociale signalen van zichzelf en hun gesprekspartners. Ook de relatie met hun partner gaat meestal minder goed.

We hebben de neiging om onze gevoelens te verbergen wanneer we met andere mensen zijn. We schamen ons om toe te geven dat we gevoelens voelen die we als negatief beschouwen en geloven onterecht dat we er uit zullen zien als zwakke mensen in de ogen van anderen. Praten over je gevoelens is misschien iets wat je niet graag doet, omdat je emotioneel sterk wil zijn. Was het niet in de opvoeding vaak de kreet ‘Gebruik je verstand daar heb je het voor gekregen!’ Herkenbaar?

Samen praten helpt écht

Heb je een praatpaal nodig

Iedereen kan leren gevoelens te ervaren en te uiten en te doorvoelen. Je kunt leren weer bewust te worden van je gevoelens en ze gebruiken voor je eigen geestelijke- en lichamelijke gezondheid. Je kunt leren om te gaan met lastige gevoelens van jezelf en anderen zoals boosheid, verdriet en angst. Gevoelens kun je leren te accepteren als een natuurlijk onderdeel van jezelf. Gevoelens kun je leren gebruiken als een kompas in je leven en om diepgang te creëren in je relaties, je werk, je studie of wat je ook dagelijks doet. Het zal je leven een extra geluksboost geven in alles.

Wie zijn eigen gevoelens goed kent en accepteert, kan zich gemakkelijker verplaatsen in de gevoelswereld van anderen. Daardoor verbetert de kwaliteit van je relaties. Door het bevorderen van je gevoelswelzijn, ondersteun je je lichamelijke gezondheid. Tegelijkertijd leer je jezelf beter kennen en krijg je meer vat op je gevoelens en kun je jezelf beter aanvoelen in je leefsituaties.

Wat word je volgende stap

Leef jij vaak vanuit je verstand en zet jij de denker en de doener achter je levensstuur en zit je gevoelsleven op de achterbank of nog verder verstopt, maak een afspraak. Ontdek samen met mij de rijkdom van wat een schat écht voelen je oplevert in alles wat je doet, voelt en ervaart. Blijf niet achter je verstandsmuur zitten, maar breek hem af en kom thuis in je gevoelshuis.

Met een goeie levenscoach tegenover je, zal je leven nooit meer hetzelfde zijn. Dat moet je maar net willen natuurlijk. Meer vrijheid, meer plezier, meer geluk, meer lekker. Het begint met het elkaar leren kennen. Je kunt me tijdens die kennismaking vragen wat je wilt. Ik trek er graag in elk geval een uur voor uit om zo grondig mogelijk te ontdekken of het voelt als iets wat we vaker willen doen. Dat dat niet altijd gebeurt vind ik geen probleem. Het is juist fijn om dat te weten vóór we met elkaar aan de slag gaan. No hard feelings! Dat kan face-to-face, maar ook net zo makkelijk online. Vooral het laatste is makkelijk. Je zit dan niet vast aan reistijden en afstanden.  

levenscoaching

Wees welkom voor een eerste gespreksverkenning. In dit eerste gesprek luister ik naar je hulpvraag, levensdoel of veranderwens. Uiteraard vertel ik over mezelf en hoe ik coach. Na dit gesprek kijken hoe we de samenklik is en of het coachtraject kan beginnen over hoe je burn-out aan te pakken.. Mijn coachingswijze is maatwerk en sluit aan bij de coachvraag.


Aanvraag kennismakingsgesprek

KENNISMAKINGSGESPREK