Samen praten is samen helen

Samen praten is samen helen

Een goed samengesprek waarin er met oprechte en onbevooroordeelde aandacht naar je geluisterd wordt, waar vind je dat nog vandaag de dag? Ken je de uitdrukking samen praten is samen helen? Soms weet je niet zo goed welke gedachten of gevoelens je dwars zitten, maar weet je wel dat je graag je hart wil luchten. Door een luisterend oor te bieden in een gelijkwaardig gesprek, worden mensen in staat gesteld om zorgen, pijn en verdriet het hoofd te bieden. Als dat gevoel je bekruipt – ook al weet je nog niet zo goed hoe je het onder woorden moet brengen – kan ik je als levenscoach je helpen om te ontdekken wat het precies is en hoe je ermee om kunt gaan. Vertellen doe je alleen, praten doe je samen.

Samen praten altijd doen

Lang niet iedereen praat even makkelijk over wat hem of haar dwars zit. Vooral als het gaat om pijnlijke gevoelens, stomme dingen die je ongewild hebt gedaan of het leven je onsnapbaar dwarszit. Praten over jezelf en vooral wat je dwarszit, voelt voor veel mensen allesbehalve lekker en makkelijk. Het geeft hun een oncomfortabel gevoel van schaamte, kwetsbaarheid of wie zit er nu op mijn verhaal te wachten? Praten is voor watjes en eerst zelf oplossen is nog altijd de beste remedie! Dit leidt in de praktijk vaak dat je letterlijk verzuipt in de zwijgberg. Het binnenhouden van wat je dwarszit, is het slechtste wat je kunt doen. Erover praten is al de helft van de oplossing. Want waarom er in een praatkamer van een coach zoveel gepraat wordt?

Blijven rondlopen met een vraag of probleem doet niemand goed. Het maakt je gestrest, down en zelf depressief. Erover praten geeft lucht en ruimte in jezelf en helpt écht! Blijkbaar vinden we het heel moeilijk om te praten over wat niet zo lekker loopt in ons leven en daar iets aan te doen. We verbloemen liever onze imperfecties en zetten allerlei strategieën in om waardering, aandacht of liefde te krijgen en een goede indruk te maken op anderen. Ondertussen verbergen we onze twijfels en onzekerheden. Ook omdat afgewezen worden om wie je écht bent, heel pijnlijk is. Veel niet-praters leven liever als een schildpad met een goed pantser om zich heen dan om kwetsbaar te zijn. Want wie zit er nu op mijn verhaal te wachten? Ik! Praten helpt luisteren nog meer dat is al 35 jaar mijn leefmotto.

In onderstaande nieuwsblog kun je lezen wat samen praten met je doet.

Praten maakt een wereld van verschil

Alleen al het delen van je gevoelens met iemand die jij vertrouwt, geeft een mega opluchting. Er met iemand over praten kan helpen om je gedachten op een rijtje te zetten. Iemand die met afstand kan dingen, verbanden en zelf oplossingen zien die je zelf op dat moment moeilijk of niet meer ziet. Gewoon omdat je zo moegestreden bent, al zo lang met je problemen zit, ermee opstaat en ermee gaat slapen.

In mijn eigen praktijk zie ik de mensen meestal na één gesprek  al een stuk opgeluchter naar huis gaan, waardoor het de volgende keer stukken makkelijker wordt om vrijuit te praten. Hoe eerder je (weer) inzicht krijgt in de situatie, des te eerder kun je gestructureerd het heft (weer) vol vertrouwen in eigen hand nemen.

Wat wordt je volgende stap

Praten helpt luisteren nog meer! Als ervaren levenscoach ben je welkom met elk verhaal. Dat moet je maar net willen natuurlijk. Meer vrijheid, meer plezier, meer geluk, meer lekker. Het begint met het elkaar leren kennen. Je kunt me tijdens die kennismaking vragen wat je wilt. Ik trek er graag in elk geval een uur voor uit om zo grondig mogelijk te ontdekken of het voelt als iets wat we vaker willen doen. Dat dat niet altijd gebeurt vind ik geen probleem. Het is juist fijn om dat te weten vóór we met elkaar aan de slag gaan. No hard feelings! Dat kan face-to-face, maar ook net zo makkelijk digitaal. Vooral het laatste is lekker makkelijk. Je zit dan niet vast aan reistijden en afstanden. 

Samen praten is samen helen

Wees welkom voor een eerste gespreksverkenning. In dit eerste gesprek luister ik naar je levensvraag of veranderwens. Uiteraard vertel ik over mezelf als leefcoach. Na dit gesprek kijken hoe we de samenklik is en waar we de insteek maken om jouw leefverhaal een andere kleur te geven.


Aanvraag kennismakingsgesprek

KENNISMAKINGSGESPREK