Seksualiteit en intimiteit

Vaak denken mensen met seksuele problemen dat ze de enige zijn, ze schamen zich en durven er niet over te praten. Dat is jammer en echt niet nodig. Hoewel seksualiteit een belangrijk levensgebied is voor velen, is het lang niet voor iedereen een zorgeloos onderwerp. Veel mensen ervaren ergens in hun leven moeilijkheden op seksueel gebied. Dit kan een bron van spanning, zorgen of teleurstelling zijn, wanneer het niet lukt om deze problemen zelf op te lossen. Ik vinden het jammer om dit zo te laten, omdat veel seksuele problemen goed te behandelen zijn. Seksualiteit wordt dan (weer) een bron van ontspanning, liefde, vitaliteit en plezier. In de afgelopen 30 jaar heb ik al veel mensen weer het geluk en plezier kunnen laten ervaren van hoe prettig seksualiteit kan zijn.

Zie je er tegenop om erover te praten

Veel mensen vinden het lastig om over seks te praten. Het is in onze cultuur nog een aardig taboe. Dat is jammer, want daardoor is er ruimte voor onwetendheid en vooroordelen. Veel mensen zien ertegenop op om over seks te praten of vinden of dat ze hun seksuele problemen zelf moet oplossen. Dat hoeft niet, denk niet dat je de enige bent, veel mensen zitten soms in een fase van hun leven met problemen die met intimiteit of seks te maken hebben. Het lijkt vast moeilijk om over zoiets intiems en privés te praten als je seksleven. Maar het kan ook wel eens opluchting geven om erover te praten met iemand die dat gewend is. Iemand die niet raar opkijkt van je verhaal en je niet veroordeelt om wat je vertelt, maar vanuit de beschikbare kennis en ervaring probeert een oplossing te vinden voor jouw probleem. Kom gerust met jouw verhaal, ik kan taboeloos over elke vorm van seksualiteit praten. Vooral door mijn 30-jarige ervaring als levenscoach, maar ook dat ik persoonlijk vindt dat iedereen plezier mag hebben van seks. En dat als er negatieve ervaringen zijn geweest of vragen in welke vorm dan ook, dat deze openlijk moeten kunnen worden besproken.

Hoe ontstaan seksuele problemen?

Er bestaat geen standaardrecept voor een goed en bevredigend seksleven. Vrouwen (en mannen) verschillen in wat ze geleerd hebben over seksualiteit, in wat ze normaal of abnormaal vinden, in wat ze prettig, opwindend of vervelend vinden, en in eerder opgedane seksuele ervaringen. Seks en intimiteit betekent voor veel mensen plezier en ontspanning. Maar helaas is dit niet bij iedereen het geval. Seksuele klachten kunnen onzekerheid, angst, verdriet, spanning of schuldgevoel veroorzaken. Deze gevoelens versterken het seksuele probleem. Vrijen wordt hierdoor steeds minder leuk, waardoor je seks gaat vermijden. Binnen de relatie kunnen irritaties of verwijten ontstaan.

Seksuele klachten

Om prettig te vrijen zijn psychische en lichamelijke factoren van belang. Psychische factoren zijn bijvoorbeeld, ontspanning, aandacht, beleving, opwinding (lust en libido). Geen zin in seks komt vaak voor. Meestal is het tijdelijk. Het kan allerlei oorzaken hebben. Het kan zijn dat de seks saai en voorspelbaar is geworden. Of dat een drukke baan of een druk gezin alle energie in beslag neemt. Wilt u er wat aan doen, ga dan op zoek naar de oorzaken. Oorzaken kunnen ook met de relatie te maken hebben. Loopt een relatie niet lekker, dan heb je doorgaans ook minder zin in seks met je partner. Vaak staat het een niet los van het ander.

Seksuele klachten Misbruik Incest Drachten Seksuele verslaving

Wat zijn de oorzaak van seksuele klachten

Iedereen kan ooit in zijn leven te maken krijgen met problemen bij seks. Deze problemen worden in veel gevallen veroorzaakt door:

  • Negatieve ervaringen in het verleden
  • Niet kunnen genieten van seksualiteit
  • Onaantrekkelijkheid eigen lichaam
  • Lichamelijke of psychische ziekte
  • Taboes rond seksualiteit
  • Stress of overspannenheid
  • Relatieproblemen
  • Erectieproblemen
  • Medicijngebruik

Wat de oorzaak ook is, seksuele problemen kunnen je onzeker, gefrustreerd en bang maken. Misschien herken je deze gedachten: “Straks wil mijn partner mij niet meer..” of “Ik wil niet nog een keer gekwetst worden”.

Seksuele problemen zijn goed te behandelen

Seksuele problemen zijn in veel gevallen heel goed te behandelen. Samen met uw behandelaar kijkt u naar wat maakt dat u uit balans bent geraakt. Op een oplossingsgerichte manier wordt met u gewerkt aan weer in balans komen waardoor uw klachten kunnen afnemen. Als uw klachten ernstiger zijn, wordt er vaak ook cognitieve gedragstherapie toegepast.

Vraag om hulp

Zowel mannen als vrouwen kunnen seksuele problemen hebben. Veel voorkomende seksuele klachten bij vrouwen zijn: Pijn bij het vrijen, geen zin hebben om te vrijen of geen orgasme kunnen krijgen. Veel voorkomende klachten bij mannen zijn: pijn bij het vrijen, erectie problemen of te snel klaar komen. Daarnaast komt het voor dat mensen een seksverslaving hebben ontwikkeld. Er is sprake van een seksverslaving als de persoon zelf ervaart dat hij of zij vaker dan gewenst bijvoorbeeld naar porno kijkt, masturbeert of andere seksuele handelingen verricht, waarbij hij of zij het gevoel heeft dat het eerder dwangmatig gebeurt dan dat er nog in vrijheid gehandeld wordt en plezier wordt beleefd aan de seksuele activiteit. Alle genoemde klachten hebben impact op zowel individueel- als relationeel niveau en zijn in de meeste gevallen goed te behandelen. De moeilijkste stap is de eerste stap: Hulp vragen.

Seks en relatie

Seks en relatie hebben vanzelfsprekend invloed op elkaar. Seksuele problemen kunnen een bron van spanning binnen je relatie zijn. Andersom komen relationele spanningen vaak juist op seksueel gebied tot uiting. Aandacht voor hoe jullie seksuele relatie werkt, levert dan ook waardevolle inzichten op die mogelijkheden bieden om samen aan je relatie te werken. Heb je een partner, dan is het raadzaam om ook gesprekken met hem of haar te voeren. Veel koppels hebben hierdoor hun relatie weten te verdiepen en het plezier in seks voor beiden vergroot.

Veel mensen zijn druk tegenwoordig en zeker als er jonge kinderen in het spel zijn kan je relatie op een laag pitje zijn komen te staan. Om het weer leuk te maken kun je in relatietherapie gaan, maar wist je dat ook seks je relatie kan verbeteren? Seksualiteit en intimiteit beleven doe je samen voor 100%. Doordat je even alle aandacht voor elkaar hebt, groeit de intimiteit en verbondenheid tussen jullie en krijgt je relatie een oppepper. Bovendien groeit je zelfvertrouwen door regelmatig te vrijen en voel je je vrolijker, wat je relatie ook ten goede komt.

Als de seksualiteit en intimiteit tussen jullie niet meer vanzelfsprekend is, neem dan de stap om samen in relatiecoaching te gaan. Klik hier voor informatie.

Als seks niet meer vanzelf gaat

Gesprekken met mij als levenscoach helpen om uit te zoeken welke seksuele problemen er spelen en hoe deze op te lossen zijn. Je krijgt bijvoorbeeld meer inzicht in de oorzaken en manieren om een vastgelopen seksueel patroon om te buigen naar een nieuw, bevredigend patroon. Of dit nu gaat om individuele seksualiteit of om seksualiteit in de relatie. Hulp vragen en er samen over praten is de eerste en meest belangrijke stap. Een eerste afspraak is al binnen twee weken gemaakt. Dat kan zowel overdag als in de avonduren.

KENNISMAKINGSGESPREK