Seksualiteit en intimiteit

Een seksueel probleem, en dan? Het overkomt veel mensen, maar lang niet iedereen zoekt hulp. Terwijl deskundig advies in veel gevallen voor een oplossing, of in ieder geval voor verlichting kan zorgen. Al 30 jaar behandel ik als psycholoog in Drachten mensen met seksuele klachten en vragen. Voor veel mensen is het niet makkelijk om hulp te zoeken voor seksuele problemen. Schaamte of schuldgevoelens spelen vaak een rol. Als ervaren psycholoog en levenscoach begrijp ik dat en houdt daar rekening mee.

Ongewenste intimiteiten of aanranding

Hier gaat het dus om ongewenst, storend, intimiderend of choquerend gedrag dat seksueel geladen is. Wanneer zijn opmerkingen of gedragingen ongewenst intiem? Over aanranding en verkrachting is geen misverstand mogelijk. Voor dubbelzinnige grappen en een terloopse aai of een schouderklopje ligt dit anders. Wat de een normaal of zelfs leuk vindt, kan door een ander als ongemakkelijk of vernederend worden ervaren. Natuurlijk, er is niets mis met spontane uitingen van genegenheid of waardering als dit met wederzijdse instemming plaatsvindt. Van ongewenste intimiteiten is sprake wanneer gedragingen door de ‘ontvanger’ als vervelend, hinderlijk, vernederend of bedreigend worden ervaren. Het kan iedereen overal overkomen.

Onderzoek wijst uit dat vrouwen en meisjes vaker ervaring hebben met ongewenste intimiteiten. Maar ook mannen en jongens kunnen slachtoffer zijn. ‘Ongewenste intimiteiten’ zijn slechts één vorm van ongewenst gedrag. Stalking, pesten (waaronder negeren en uitsluiten), agressie, geweld en discriminatie zijn andere vormen van ongewenst gedrag. Dat geldt ook voor het lastig vallen door social media. Mocht je hier iets van herkennen blijf er niet mee rondlopen maar maak een afspraak.

Veel voorkomende vragen over seksuologie

Je kunt met al jouw vragen op het gebied van seksualiteit of relatie bij mij terecht. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom mensen problemen ervaren met seksualiteit. Soms is de oorzaak puur lichamelijk. Soms is het seksuele probleem een gevolg van psychische problemen bij jou en/of jouw partner. Bijvoorbeeld als één van beiden een moeilijke periode met veel stress of verlies doormaakt. Ook karaktertrekken, zoals perfectionisme, kunnen een rol spelen. Oorzaken kunnen ook met de relatie te maken hebben. Loopt een relatie niet lekker, dan heb je doorgaans ook minder zin in seks met je partner. Vaak staat het een niet los van het ander.

Fitter, minder stress en meer zelfvertrouwen

Seks is niet alleen leuk en lekker, het is ook nog eens ontzettend gezond. Mensen die regelmatig seks hebben, hebben een fitter lichaam, ervaren minder stress en hebben meer zelfvertrouwen. Daarbij is een goede vrijpartij op zijn tijd ook nog eens goed voor je relatie. Genoeg redenen om je seksleven te verbeteren.

Seks zorgt voor een fit lichaam

Waarom zou je jezelf in het zweet werken in de sportschool als je dat ook in bed kunt doen? Per vrijpartij kun je met gemak 100 calorieën verbranden en nog meer als je extra je best doet. Doordat je hartslag omhoog gaat verbetert je conditie en uithoudingsvermogen. Daarnaast gebruik je tijdens een vrijpartij veel verschillende spieren, die hierdoor sterker worden. En door verschillende standjes uit te proberen, wordt je lichaam flexibeler en leniger.

Een betere gezondheid

Een actief seksleven is goed voor je hart- en bloedvaten, het verlaagt je cholesterol en het versterkt je immuunsysteem. Daarnaast lijkt seks het risico op bepaalde typen kanker, zoals prostaatkanker en borstkanker, te verkleinen. Ook heeft onderzoek aangetoond dat seks pijn kan verminderen. Tijdens de seks komt het hormoon oxytocine vrij, dat ook wel het knuffelhormoon wordt genoemd. Het geeft je een warm en vertrouwd gevoel. Oxytocine stimuleert de aanmaak van endorfines, gelukshormonen. Deze werken als een natuurlijke pijnstiller. Voortaan is hoofdpijn dus geen reden meer om geen seks te hebben.

Seks is goed voor jezelf en je relatie

Veel mensen zijn druk tegenwoordig en zeker als er jonge kinderen in het spel zijn kan je relatie op een laag pitje zijn komen te staan. Om het weer leuk te maken kun je in relatietherapie gaan, maar wist je dat ook seks je relatie kan verbeteren? Tijdens de seks ben je er voor 100% voor je partner. Doordat je even alle aandacht voor elkaar hebt, groeit de intimiteit en verbondenheid tussen jullie en krijgt je relatie een oppepper. Bovendien groeit je zelfvertrouwen door regelmatig te vrijen en voel je je vrolijker, wat je relatie ook ten goede komt. Een goed seksleven is zeker mogelijkheid, ook als je kinderen hebt.

Als seks niet meer vanzelf gaat

Dat seks een positieve invloed heeft op je gezondheid en je relatie is duidelijk. Een actief seksleven geeft je een fitter lichaam, minder stress en versterkt je relatie. Genoeg redenen dus om regelmatig te vrijen. Mocht dit om welke reden niet lukken maak dan een afspraak. Een eerste afspraak is al binnen twee weken gemaakt. Dat kan zowel overdag als in de avonduren.

    AANVRAAG KENNISMAKINGSGESPREK LEVENSCOACHING

    Graag alle gevraagde velden invullen.

    Na het invullen van het formulier ontvang je een uitnodiging voor het kennismakingsgesprek met indien mogelijk de voorgestelde datum. Mocht deze niet passend zijn bied ik je een alternatief aan met een nieuwe datum en tijdsvoorstel. Nadat je akkoord hebt gegeven ontvang je een afspraakbevestiging.