NieuwsBlog

Shit happens!

Allereerst excusez-moi voor mijn taalgebruik. Shit happens … Ja, het leven valt niet mee! Het leven is een aaneenschakeling van fantastische, leuke, semi-leuke, neutrale, enigszins vervelende, vervelende en verschrikkelijke gebeurtenissen. En we hebben op heel veel van die gebeurtenissen weinig of geen invloed. We krijgen allemaal onze portie ongewilde ‘shit’ in ons leven. Een onverwachts ontslag, een partner die jullie relatie beëindigt, een ziekte of ongeluk of het verlies van een dierbare. Het staat soms zomaar voor je deur. Zo is het nu eenmaal. Punt uit! Deze blog is een blog met een bijzondere wending. Want als tip voor meer geluk geef ik: accepteer dat het leven niet altijd leuk is. Met andere woorden: shit happens!

Echte shit! komt altijd onverwachts

Shit die je vanuit de verte al kan ziet aankomen is niet echt shit met een uitroepteken. Dat kan heel vervelend, pijnlijk en verdrietig zijn maar als je het ziet aankomen kun je je er enigszins op voorbereiden. Echte shit, poep aan je schoen, merk je pas op als je voelt dat je gaat glijden en je je evenwicht aan het verliezen bent. De wereld lijkt opeens te wankelen, maar je bent het zelf die wankelt, omdat je de vaste grond onder je voeten kwijt raakt. Alles wat zeker leek is onzeker, alles wat recht was blijkt opeens krom te zijn en oude patronen moeten vervangen worden door nieuwe.

Alles heeft soms een reden

Soms gebeuren er dingen in het leven die je compleet uit het veld slaan. Herken je dat? Alleen vaak wel met een reden. Ik geef toe, het vergt een beetje zweefkunst, maar je kunt dit trainen. Dwing jezelf om bij tegenslag na te denken hoe je de situatie kan gebruiken om er beter uit te komen. Vaak lukt dat, maar dat zie je pas achteraf. En dan ga je met je grote mond tegen anderen die in de shit zitten, lopen roepen van: “Echt hoor, dit gebeurt niet zomaar, moet jij maar eens opletten!”

Wat de shit van nu is

Dankzij het Coronavirus hebben we wat meer shit in ons leven gekregen, boven op de shit die we sowieso al ervaren. Zo heb ik nu ineens veel meer te maken met bedrijven die stilliggen, megaverliezen qua omzet hebben. Mensen die bijna ontploffen van de stress. Prachtig opgebouwde bedrijven worden als bagger door de gootsteen gespoeld. Het enige wat ik kan doen is een luister- en praatpaal zijn om samen met hun te kijken hoe door deze shittijd heen te komen. Of relaties die opeens 24/7 boven op elkaars lip zitten en waarbij de relatiestress door het plafond heen gaat. Liefdevolle partners die zichzelf, hun partner en kinderen zien als shitterrors. Mensen die anders gewone relatieperikelen hebben, komen nu ineens terecht in een soort shithol van frustratie, ergernis en elke thuisslak krijgt een kilo zout op zo’n donder. Ze komen nu niet voor relatietherapie, maar gebruiken mij als uitlaatklep en breekijzer op de boel bij elkaar te houden. En wat te denken van tieners? In plaats van normaal rond te hangen met de club, hun schooldingen te doen en verder vooral veel chillen moeten ze het nu doen met een webcam en stelletje digitale gasten.

Elke week heb ik er minstens vijf die hun emmer met levensshit dumpen (Dat mag, daar ben ik voor, maar toch …) en mij vragen wat kan ik in vredesnaam nog wel doen. Ik hoor kreten als ‘Ik ben er zo fucking klaar mee dat hele Coronagedoe!’ Wat doe jij er aan? Ja, ik kan er weinig aan doen dan alleen maar de beerput te zijn waarin in ze allemaal hun shit kunnen dumpen. Ik heb geen geestelijk of fysiek coronavaccin! Maar ik ben er wel om te luisteren en daar waar ik kan help ik je door de bagger heen!

Wat je overleeft maakt je uiteindelijk sterker

Als iemand dit tegen je zegt als je net gedumpt bent of je baan kwijtgeraakt bent, verlies je spontaan de wil om te leven. Maar hoe stom deze quote ook is: hij klopt. Als alles in je leven z’n gangetje gaat, ben je geneigd te blijven hangen in die comfortabele situatie, terwijl je er misschien helemaal niet per se blij van wordt. De bankhangstand kan dan soms lekker zijn maar je komt geen meter verder! Door wat je meemaakt in je leven, leer je ermee omgaan, maakt het je sterker. Sommige lessen zijn heel pijnlijk, maar meestal groeien we daar nu juist het meeste van. Balen hè?

Er is iets met tegenslag waardoor je gedwongen wordt om na te denken, te vechten, beter te worden dan je was. Van omgaan met tegenslag word je beter. Dit is een simpele oude oerwet! Ik heb te maken gehad met emmers shit als het gaat om mijn gezondheid, werk, financiën, relaties, enzovoort. Het leven is simpelweg niet altijd een prettige kermis. Maar voor wie wel? Het leven is nu eenmaal niet altijd een pretpark vol met slingers. Ik heb het tot nu toe allemaal overleeft en het heeft mij áchteraf sterker gemaakt in wat dan ook.  Er is niets wat voor altijd duurt. Ook tegenslag niet. Soms is tijd het enige dat nodig is om dingen weer beter te laten gaan. Dus even een beetje geduld a.u.b. Shit vraagt vaak wat meer tijd om te switchen of om over te gaan. Laat wat meer los en geef ook de tijd! Als je iets lijmt kost het ook tijd om te drogen voor het vastzit.

Doe vandaag iets wat je morgen beter maakt

Niets is zo verleidelijk bij tegenslag in je bed gaan liggen simpen, zielig als je bent. Dat is prima voor een dag, of zelf twee dagen. Maar daarna moet je echt je bed uit en actie ondernemen. Ga naar buiten, ga wandelen of rennen, een weekeindje weg, spreek af met je vrienden en maak een plan B. Wat je ook doet, doe iets! Want hoe hard de wind ook vol op je smoel staat doe vandaag iets zodat je je morgen beter voelt.

We krijgen allemaal uitdagingen (‘lessen’) in ons leven en we hebben allemaal de keus om zelf te beslissen hoe we daar mee om gaan. Sommigen gaan ‘knock-out’ zodra er iets heftigs’ gebeurt in hun leven en blijven daar in hangen. Soms voor weken, soms voor maanden en leven als een zombie en vragen zich constant af ‘Waarom ik?’. Waarom niet jij? Iedereen krijgt in zijn leven een portie shit ongeacht het formaat en hoeveel. Dat is een levende wetmatigheid! Alleen wat doe je ermee? Leef je door in je favoriete slachtofferrol of kies je ervoor om jezelf af te vragen, ‘Wat kan ik hieruit leren?’ en ‘Wat wil het mij vertellen?’ Want ik ben van mening dat veel dingen met een reden gebeuren in ons leven.

De shit in je leven is de beste mest om te groeien!

Het is een wat cheesy zinnetje, maar niet minder waar. Juist die dingen waar je ooit mee gekampt of geworsteld hebt, maken jou tot de ideale persoon om er anderen mee te helpen. Je hebt shit in je leven nodig om te groeien. Niet alle shit is evengoed te hanteren, maar echt: zonder mest groei je niet. Ik gebruik de ‘shit van je verleden’-zin dan ook regelmatig in coaching als denkrichting voor mensen die hun eigen pad zoeken in hun leven. De shit van je verleden opwerken tot de mest voor je toekomst is een prachtige manier om zingeving te ervaren, met passie te werken, je verleden een plek te geven en onderweg anderen ook nog eens te helpen.

Voorgefabriceerde ideeën

Het leven is een aaneenschakeling van ervaringen. Goede-, slechte-happy-ervaringen-voor iedereen. Dan kan je nog zo hard proberen een volmaakt leven te leiden met behulp van experts, maar dat zul je niet vinden. Hoe sneller jezelf distantieert van voorgefabriceerde ideeën van oneindig geluk, des te sneller je ziet waar je het echt vindt. In je eerste kop koffie in de ochtend, een kus op je voorhoofd. De waarheid is dat je nooit al je shit op een rijtje zal hebben en dat dat helemaal oké is.’

Blijft niet rondlopen met je shit

Ik hoop dat ik met deze blog jou kan inspireren om je shitverhaal te delen met mij. Om daar waar het een grote puinhoop is mij daarin mee te nemen en je verhaal te vertellen. Geef mij de kans om je te laten zien wat voor keuzes je hebt om door te gaan of niet. Ga niet bij de pakken neerzitten! Hoe moeilijk of beroerd de levensles ook is geweest, ik ken hem! Ik heb al heel wat tijdwonden en beroerde situaties doorstaan. Ik heb al heel wat mensen en oorzaken moeten vergeven en loslaten.

En ik ben er nog! De wereld is nog niet klaar met mij en ook niet met jou! Laat je niet kisten, hoe groot de shit ook is. Kijk de tijger recht in de ogen en maak een afspraak met mij. Dump die shitzooi, maar bij mij, ik weet er wel raad mee. Stuur mij eerst maar een e-mail en dan maken we een afspraak voor een kop koffie of thee en daarna gaan we samen in gesprek hoe het staat met jouw shitpakket. Maar ook hoe we dat een kopje kleiner kunnen maken. Shit happens! Maar jij bepaalt hoe je er mee omgaat. Ik zie je gauw!

    AANVRAAG KENNISMAKINGSGESPREK LEVENSCOACHING

    Graag alle gevraagde velden invullen.

    Na het invullen van het formulier ontvang je een uitnodiging voor het kennismakingsgesprek met indien mogelijk de voorgestelde datum. Mocht deze niet passend zijn bied ik je een alternatief aan met een nieuwe datum en tijdsvoorstel. Nadat je akkoord hebt gegeven ontvang je een afspraakbevestiging.