NieuwsBlog

Stiltevrees

Stiltevrees

In onze westerse maatschappij is de stilte ver te zoeken. Er is altijd wel geluid dat ergens vandaan komt. Een klok die tikt, verkeer van buiten of fluitende vogels. Of er is altijd beweging. We zijn altijd wel in beweging en bezig met van alles en nog wat. Stilte is kennelijk niet vanzelfsprekend voor ons. Als er één ding in mijn coachingspraktijk een ding is wat oplosbaar lijkt te zijn is het stilte. In de 35 jaar dat ik psycholoog en levenscoach ben in Drachten is stilte iets wat onbehandelbaar lijkt te zijn. We zijn in ons dagelijkse leven gewend geraakt aan een chronische stortvloed van geluidsprikkels. Al die geluiden zijn meestal een oproep om iets te doen. Terwijl je al met zoveel dingen bezig bent. Je hoofd loopt zo gemakkelijk over, omdat het non-stop lastiggevallen wordt door geluiden en acties. De hele dag door bliept je smartphone, loopt je emmer van social media over en is de televisie bij veel mensen het bewegende lawaai makende behang geworden. We doen steeds meer op een dag, maar nog altijd minder dan we zouden moeten van onszelf. Het perfecte recept voor een opgejaagd gevoel. Hoe vind je innerlijke rust in een jachtige wereld? Recentelijk had ik Kees bij mij in de praktijk en op de vraag wat er speelde in zijn leven was zijn antwoord: ‘Druk, druk, druk!’ Waar is de stilte gebleven? Hieronder volgt Kees zijn verhaal. Ongetwijfeld zul je je zelf hierin herkennen en als dat zo is, maak dan een afspraak om samen de stilte te gaan herontdekken. 

Dé stiltevrees van Kees

Zelfs zittend op de wc ga ik mijn zakken leeghalen en bekijken. Om me maar niet te hoeven te vervelen. Daarna ga ik mijn e-mail checken op de smartphone en daarna werp ik een blik op de sociale media of er nog nieuwigheden zijn. Want stil en relaxt even genieten van het toiletmoment lukt mij niet eens. Ik hou van veel te doen te hebben, van een goedgevulde agenda, iedereen altijd overal mobiel bellen of elk WhatsApp bericht binnen no time te beantwoorden. Dat geeft mij rust! Ik heb continu mensen om me heen en zelfs op vakantie  ben ik druk, druk, druk aan het bijwerken van mijn werkachterstand. Natuurlijk klaag ik over de eeuwige drukte en dat ik nooit eens tijd heb voor mezelf. Maar plotseling géén drukte, dan zou ik pas écht klagen. Stilte en tijd voor mijzelf lijkt mij killing. Ik moet er niet aan denken. Dat zou schrikken zijn! Ja, ik heb stiltevrees dat weet ik, alleen wat doe je eraan? Mijn leven is nu eenmaal een turbo achtbaan en die kan je niet zomaar stopzetten.

Met stiltevrees bedoel ik eigenlijk: Ik vermijd stilte, want ik ben er als de dood voor. Ik ben bang voor verveling en een gevoel van totale leegte (zo noem ik dat), bang voor als mijn agenda niet vol is, voor lege dagen, voor eenzaamheid, bang voor de lege weekenden, bang voor op vakantie zijn en niets te doen hebben, voor een leeg huis en voor stilte als ik met iemand samen ben. Ik ben bang om vijf minuten niets doen en dus steeds op zoek naar doen en lawaai. Ik ontken het, maar ik ben eigenlijk verslaafd aan stiltevrees. ‘Chips’ dat klinkt heftig!

Wat zit er achter de stilte

Achter mijn stilte zit mijn angst. Angst om met mijzelf geconfronteerd te worden, de angst om dan iets te ontdekken dat ik met alle macht probeer te vermijden. De angst om tijd en aandacht te moeten besteden aan mijn pijn en verdriet, angst dat ik daar niet tegen kan en bang ben dat ik er iets aan moet doen. Dat gevoel geeft mij stiltevrees! Kees heeft na veel gesprekken en samen-wandelingen de stiltevrees verslagen. Enerzijds door coachingsgesprekken in combinatie met de CoachingsTranining Happy Life en meditatie als dé oneindig stromende stiltebron. De vernieuwde Kees is iemand die leeft vanuit stilte en een natuurlijke kracht. 

De wereld zit vol met stiltevrees

We vullen onze oren constant met muziek, tv, radio, podcasts en natuurlijk de geluiden die we constant in ons hoofd produceren. Hoeveel momenten spendeer jij per dag in volledige stilte? Dat zijn er vast niet veel. De hele wereld is elke dag bezig opnieuw een andere afleiding te vinden om niet de eigen pijn te hoeven voelen. Iedereen is het aan bungyjumpen met zijn relatie, zijn baan, zijn gezin of met zichzelf. Het liefste gaan we vijf keer per jaar op vakantie. Pomp je elk weekend vol met activiteiten of avonden vol met niks van alles. Alles beter dan stiltevrees! Iedereen eet en drinkt zich voortdurend vol. Of het nu gaat om vast voedsel of geestelijk voedsel. Zolang we maar niet de stilte voelen. Zolang we onszelf maar niet écht voelen. Dus wat doe je? Je koopt met regelmaat een nieuwe auto of een boot, je huis en tuin is een project wat nooit af is. Je blijft aan het klussen en herinrichten, alles zolang je maar bezig bent met iets in plaats van niets. Je zegt tegen alles ja ik doe mee, ik help je mee, ik ben er voor je. Wanneer ben je er alleen voor jezelf? Mensen zijn online junkies of televisieslurpers, babbelkletsers, amusementverdrinkers, werkverslaafden en ga zo maar door. Verder zijn we vooral bezig met teveel kinderdrukte, uiterlijkheden, seksdrivers, klaagpalen, winkelkoopjesjagers. En niet te vergeten applaus van en voor wie dan ook, statuspilaren, roemsnuivers, winklimmers en alles wat maakt dat je ego lawaai maakt. Verslaafd aan elke vorm van stiltevrees is de muziek van deze tijd!

Siltevrees

Hoe de wereld is

We kennen allemaal de beslommeringen van alledag. Je moet op tijd opstaan om je kinderen naar school te brengen en om naar je werk te gaan. Je moet boodschappen doen, koken, in de tuin werken, je administratie nog doen en ga zo maar door. Er zijn zoveel dingen die gedaan moeten worden, dat je maar bezig blijft. Je hebt geen tijd om stil te zijn, om even tot rust te komen, omdat er zoveel moet. Het resultaat is stress, die kan leiden tot allerlei kwalen en ziektes. De wereld zoals die nu is, vindt het normaler dat je je bezighoudt met deze afleidingen dan dat je je niet eens laat afleiden en doet wat belangrijk is, namelijk stil alleen thuis zitten en in de stilte jezelf ontmoeten en tot rust en vrede komen met wie je bent en wat je doet. Dat is waar het om gaat in dit leven. Je mag alles doen waar je passie ligt, maar doe het vanuit stilte, rust, kalmte en met een easy step in plaats van vol gas levensjagen.

Wat wel nodig is

Natuurlijk moet je eten en dan natuurlijk het liefst gezond, wil je de sterren van de hemel vrijen, gezond pootjebaden in het geld en lol maken, maar waarom al dat dwangmatige, al dat obsessieve, al dat overdreven gejakker in alles wat je doet in de waan van de dag? Wat maakt dat jij stiltevrees hebt? Voor mij is dat wel duidelijk. Je overdrijft het zo omdat die afleiding dan zoveel tijd, energie en lawaai zal vergen dat het de stem van je eigen verdriet, je levenspijn kan overstemmen. Als je parasailt, kun je niet piekeren over de pijn uit je jeugd. Als je workaholic bent, is er geen moment op de dag om verdrietig te zijn over je relaties, je levenspijnen of andere dwarsigheden die het leven klote maken. Als je vastgekluisterd bent aan een beeldscherm, hoef je niet na te denken en kun je je grootste dromen door de gootsteen spoelen. Het vervelende en geweldige is dat als je pijn uit de weg gaat, hij jou niet uit de weg gaat en je constant stiekem dwarszit, hoe druk en vol je je leven ook maakt. Hij zal je teisteren om lichamelijke ongemakken, zogenaamde pechgevallen, relatiekronkels en wat al niet meer. Kijk en luister naar je pijn en verdriet en ga stiltevrees niet uit de weg.

Stiltevrees

Tijd om naar binnen te gaan

Wanneer je de tijd neemt om bij jezelf naar binnen te gaan – en dat is ook een kwestie van plannen in je agenda -, dan kun je ervaren dat echte stilte zich in jou bevindt. Wanneer je de beslommeringen van het dagelijks leven even loslaat en diep naar binnen gaat, ga je voelen dat er in jou een plek is waar niets gebeurt, waar het volkomen stil is. Deze plek is jouw diepste kern, jou ware Zelf. Het is een bron van kracht, die jou in staat stelt om je stevig te verankeren met en in jezelf. Het is jouw eigen accu, je eigen bron waaraan je op kunt laden, wanneer je maar wilt. Deze bron heb je altijd tot je beschikking. Je hebt er permanent en moeiteloos toegang toe. Sterker nog, je hoeft het opladen niet af te wisselen met de beslommeringen uit je dagelijks leven. Wanneer je de dingen van alledag doet vanuit deze bron, zul je een permanente stilte in jezelf ervaren die jou continu blijft voeden. Als je elk moment van de dag aangesloten blijft op deze bron, dan wordt stilte een vast baken in de turbulentie van het leven. Als jij de stiltevrees verslaat zul je leven vanuit een oneindige stromende krachtbron!

De ervaring en kracht van stilte

De ervaring van stiltevrees is dus waarschijnlijk voor iedereen totaal anders en misschien zelfs wel op elk moment anders. Ik weet eigenlijk niet of het van leeftijd afhankelijk is, ik geloof dat ik altijd al een liefde heb gehad voor stilte. Stilte is voor mij een soort muziek, met beiden heb ik een innige vriendschap en ze mogen in hun wonderlijke harmonie naast elkaar bestaan. Soms ben ik een beetje op mezelf, misschien een tikkeltje eigenzinnig op die momenten, maar stilte is mijn vriend. Hoe ervaar jij stilte?

Wat wordt je volgende stap

Met een goeie levenscoach tegenover je, zal je leven nooit meer hetzelfde zijn. Dat moet je maar net willen natuurlijk. Meer vrijheid, meer plezier, meer geluk, meer lekker. Het begint met het elkaar leren kennen. Je kunt me tijdens die kennismaking vragen wat je wilt. Ik trek er graag in elk geval een uur voor uit om zo grondig mogelijk te ontdekken of het voelt als iets wat we vaker willen doen. Dat dat niet altijd gebeurt vind ik geen probleem. Het is juist fijn om dat te weten vóór we met elkaar aan de slag gaan. No hard feelings! Dat kan face-to-face, maar ook net zo makkelijk online. Vooral het laatste is makkelijk. Je zit dan niet vast aan reistijden en afstanden.

Stiltevrees

Wees welkom voor een eerste gespreksverkenning. In dit eerste gesprek luister ik naar je levensvraag of veranderwens. Uiteraard vertel ik over mezelf als leefcoach. Na dit gesprek kijken hoe we de samenklik is en waar we de insteek maken om jouw leefverhaal een andere kleur en inhoudt te geven. 


Aanvraag kennismakingsperk

KENNISMAKINGSGESPREK