Vrij leven van je verleden

Vrij leven van je heden

Draag jij je verleden iedere dag met je mee, maar zou je graag vandaag ten volle willen leven? We komen uit het verleden, leven in het nu en zijn op weg naar de toekomst – dat geldt voor ons allemaal. Maar soms kunnen we het verleden moeilijk loslaten en staat het ons heden en onze toekomst in de weg. We brengen in ons hoofd meer tijd door in het verleden dan in het huidige moment. Dat is prima als je mooie herinneringen hebt. De herinnering aan een fijne vakantie kan een regenachtige maandagmorgen nèt wat leuker maken. Maar wat doe je als de herinneringen aan je verleden niet zo leuk zijn? Wat doe je als je continue moet denken aan je ex, de slechte relatie met een familielid, je gebroken jeugd of je gemiste kansen? Wil jij vrij leven van je verleden? Zet dan vandaag de stap naar een nieuw heden!

Verleden loslaten

Dat iets in het verleden is gebeurd, betekent niet dat we er geen moeite meer mee hebben. Kijk maar eens naar de volgende situaties: we worden boos op iemand omdat diegene ons iets heeft aangedaan, blijven maar malen over een discussie die eerder heeft plaatsgevonden en raken gefrustreerd over hoe dingen zijn gelopen, of juist niet. Het onzinnige is: vaak hebben we alleen onszelf ermee. Want we willen ons toch helemaal niet boos voelen, of gefrustreerd? Dat doe je wel als je jezelf vasthoudt aan het verleden en pijn die daarbij hoort. En als je het zo bekijkt, dan is het verleden loslaten dus een liefdevolle daad om jezelf niet langer pijn te doen. Kies voor vrij leven en laat je verleden los!

Meer weten over hoe vrij te komen van je verleden kun je lezen in de onderstaande nieuwsblog.

Niet het verleden, maar de pijn in je hoofd

Wat voor soort pijn of moeilijkheid je op dit moment ook ervaart (of het nou woede is, teleurstelling, spijt of verdriet); zie in dat het allemaal veroorzaakt wordt door het verhaal dat je in je hoofd hebt over wat er gebeurd is. Het zit namelijk zo: wat er is gebeurd, gebeurt nu niet. Je voelt misschien nog steeds pijn, maar deze wordt veroorzaakt door het verhaal dat je hebt over de situatie. Je herinnert je wat er is gebeurd en hebt hier nu een perspectief over; een oordeel. En dit is wat een emotie bij jou teweegbrengt. Probeer op te merken wat voor verhaal je hebt, zonder oordeel over het verhaal of over jezelf te hebben. Zie gewoon dat het daar is. Tegelijkertijd ligt daar ook de oplossing om vrij te komen van je verleden.

Er is een groot probleem met het verleden: je kunt het niet meer veranderen. Hoeveel tijd je ook doorbrengt met fantasiescenario’s, hoeveel denkbeeldige discussies je ook voert met fictieve personen: er verandert helemaal niets.

Vrij van een pijnlijk verleden

Leef vrij van je verleden

Als je een hete steen in je handen hebt, gooi je deze direct weg, toch? Zou je hem keer op keer oppakken om elke keer weer die pijn te voelen? Nee toch? En toch is dat precies wat we doen in en met onze gedachten: we nemen een negatieve ervaring uit het verleden, pakken hem op en voelen de pijn weer die erbij hoort. Je blijven branden aan het verleden in het heden is voor veel mensen verslavend!

Sommige mensen zijn zo bezig met hun verleden, dat ze vergeten te genieten van vandaag. En van het trio verleden-heden-toekomst is het heden het enige moment waar je iets aan kunt veranderen. Het verleden daarentegen bestaat alleen maar in je hoofd. Je kunt er niets meer aan veranderen. Zonder je gedachten zou het er niet eens zijn.

Verander je toekomst

Wat je wel kunt doen is vandaag betere beslissingen nemen. Andere keuzes die leiden tot een beter resultaat. Dat verandert het verleden misschien niet, maar voorkomt wel dat negatieve ervaringen en keuzes zich blijven herhalen. Je beslissingen van vandaag veranderen de toekomt. Dus leef vandaag en pluk de dag.

Je toekomst is alleen een verlengde van je verleden als je dezelfde keuzes blijft maken. Gooi die hete steen weg. Denk er niet meer aan. Het is alleen maar extra bagage die zorgt dat je stil blijft staan. Laat het verleden achter je – daar hoort het thuis. Wees je bewust van het heden als het enige moment waarin je leeft. Daardoor verander je je toekomst. Het gaat er niet om waar je vandaan komt, het gaat erom waar je naartoe gaat. Dus waar wil je naartoe gaan? Vastzitten in een oud verleden of een vrij heden?

Maak een afspraak

Voor we samen met de coachingsgesprekken starten, leer ik je graag beter kennen in een verkennend gesprek. Zo kan ik me helemaal afstemmen op jouw wensen en verwachtingen. Waar jij tegen aanloopt, daar ga ik als coach mee aan de slag. Voelt het voor jou comfortabel om samen verder te gaan? Dan gaan we aan de slag! Een eerste stap naar de oplossing van jouw levensvragen. Aarzel niet om contact met mij op te nemen! Een eerste afspraak kan al binnen twee weken worden gemaakt overdag of in de avonduren. Dat kan met een face-to-face gesprek, maar net zo makkelijk online.


Wees welkom voor een eerste gespreksverkenning. In dit eerste gesprek luister ik naar je levensvraag of veranderwens. Uiteraard vertel ik over mezelf als leefcoach. Na dit gesprek kijken hoe we de samenklik is en waar we de insteek maken om jouw leefverhaal een andere kleur en inhoudt te geven. Maar vooral dat je loskomt van een pijnlijk verleden en je gaat leven in een gelukkig heden.


Aanvraag kennismakingsgesprek

KENNISMAKINGSGESPREK