Vrij van een pijnlijk verleden

Vrij van een pijnlijk verleden

In je leven gebeuren fijne dingen en er gebeuren minder fijne dingen. Je ervaringen uit het verleden bepalen voor een groot deel wie jij nu bent, en dat is niet altijd makkelijk. Als je veel moeilijke en vervelende tijden hebt gekend dan draag je het verleden met je mee als een zware ballast. Achtervolgt het verleden je geregeld? Dan leef niet met de blik vooruit, maar leven in je achteruitkijkspiegel. Het houdt je bezig, je blijft eraan denken. Je koestert wrok, haat, gevoelens van spijt of weemoed. Je piekert, ligt wakker, vindt dat je dingen anders had moeten doen, voelt schaamte of onzekerheid. Hoe je ook omgaat met je verleden, het is verleden. Of je nu destructief of constructief bezig bent met dingen die zijn gebeurd, het verandert helemaal niets aan die gebeurtenissen. Wil jij vrij komen van een pijnlijk verleden zet dan nú stappen in het heden.

Heel je verleden in een nieuw heden

Loskomen van het verleden is een levenslang proces. Volgens sommige mensen zou je rond je veertigste ‘los’ moeten zijn van je ouders, maar veel mensen hebben daar nog wel iets meer tijd voor nodig – vooral als je ouders zielig zijn/waren, of juist heel succesvol. Ook catastrofes zoals de plotselinge of vroege dood van een geliefde kunnen je vastzetten in emoties. Bij het ouder worden kan het verleden ook ineens onverwacht gaan spoken, want dan heb je minder weerstand tegen nare herinneringen.

Meer lezen over hoe vrij te komen van een pijnlijk verleden lees in de onderstaande nieuwsblog.

Een slechte jeugd

Veel pijn en leed wordt toegeschoven naar een slechte jeugd met onaardige ouders. Maar ook hiervan moeten we zelf loskomen: Mensen maken dit soort dingen steeds erger, door erin te blijven roeren en erover te blijven malen. Eigenlijk is alles waarin we vastzitten een soort verslaving: loskomen van een doormalend negatief verleden is eigenlijk het loskomen van een verslaving. Vrij van een pijnlijk verleden wil zeggen dat je uit de slachtofferrol stap en je op zoek gaat naar een gezonde-ik in het nu.

Vrij van een pijnlijk verleden

Als er één ding is wat je aan jezelf kunt veranderen, om los te komen hiervan, is het dit: minder afhankelijk worden van wat andere mensen van je vinden. Het is zo belangrijk voor ons om aardig gevonden te worden en gerespecteerd, vooral als we het vroeger niet gekregen hebben. Hiervan loskomen vereist een innerlijke omschakeling. Een streep eronder: van die vader of moeder krijg je het niet meer. Maar misschien krijg je bijvoorbeeld wel een normale waardering van aardige mensen in je omgeving. Kiezen om vrij te leven van een pijnlijk verleden is een pittige keuze, maar wel die maakt dat je er los van komt en weer meer gelukkig en ontspannen kunt leven.

Blijven malen is eigenlijk een soort gekte waardoor je een gevangene van het verleden wordt. Ontwikkel er liever een nieuwe kijk erop: je weet dat het gebeurd is, je hebt bepaalde gevoelens erover, maar je maalt er niet meer over. Aan de andere kant: heimwee naar het verleden of melancholie is een oeremotie, een existentieel onderdeel van mensen. We hebben allemaal behoefte soms weg te dromen. Ook hierbij geldt: in kleine mate is het oké. Als je er echter te lang in blijft rondsoppen bestaat het gevaar dat je het echte leven niet meer aankunt.

Kijk vooruit, laat het verleden rusten

Je bént het verleden, het goede en het slechte. Gelukkig heeft je leven niet alleen maar uit rozengeur en maneschijn bestaan, dan zou het maar saai zijn geweest. Een verhouding die niet goed is afgesloten, is zoiets wat kan blijven hangen. Ervaringen van een traumatische en pijnlijke jeugd. Het kan door je hoofd spoken, dat is verdraaid lastig. Het betrekkelijk goede nieuws is: in de loop van de tijd zal het wegslijten. Je kunt je afvragen waaraan je in die verhouding behoefte had? Je kunt dieper zoeken in jezelf naar waarom je datgene, wat niet is gelukt, zó graag wilde. Wat zocht je precies bij de ander? Waarom kon je dat niet aan jezelf geven? Je kunt jezelf blijven kwellen met vragen over een pijnlijk verleden, maar het gaat erom hoe je nu in het heden wilt leven.

Blijf niet hangen in gevoelens van haat, spijt en onzekerheid. Wat is gebeurd is gebeurd. Door de negatieve emoties keer op keer te blijven ervaren maak je alleen maar jezelf ongelukkiger. Wil jij vrij komen van een pijnlijk verleden maak een afspraak met mij en ervaar hoe bevrijdend het heden is.

Wat wordt je volgende stap

Met een goeie levenscoach tegenover je, zal je leven nooit meer hetzelfde zijn. Dat moet je maar net willen natuurlijk. Meer vrijheid, meer plezier, meer geluk, meer lekker. Het begint met het elkaar leren kennen. Je kunt me tijdens die kennismaking vragen wat je wilt. Ik trek er graag in elk geval een uur voor uit om zo grondig mogelijk te ontdekken of het voelt als iets wat we vaker willen doen. Dat dat niet altijd gebeurt vind ik geen probleem. Het is juist fijn om dat te weten vóór we met elkaar aan de slag gaan. No hard feelings! Dat kan face-to-face, maar ook net zo makkelijk online. Vooral het laatste is lekker makkelijk. Je zit dan niet vast aan reistijden en afstanden.

Vrij van een pijnlijk verleden

Wees welkom voor een eerste gespreksverkenning. In dit eerste gesprek luister ik naar je levensvraag of veranderwens. Uiteraard vertel ik over mezelf als leefcoach. Na dit gesprek kijken hoe we de samenklik is en waar we de insteek maken om jouw leefverhaal een andere kleur en inhoudt te geven. Maar vooral dat je loskomt van een pijnlijk verleden en je gaat leven in een gelukkig heden.


Aanvraag kennismakingsgesprek

KENNISMAKINGSGESPREK