NieuwsBlog

Wat is de zin van het leven

Wat is de zin van het leven?

Wat is de zin van het leven? Het is een vraag die nooit unaniem beantwoord zal worden. De een vindt het antwoord in zichzelf, door zich te richten op zelfontplooiing en geluk na te streven. Anderen vinden zingeving in anderen, door medemensen te helpen en een bijdrage te leveren aan de maatschappij.

Sommigen geloven dat het leven draait om religie of spiritualiteit, weer anderen denken dat het leven louter toeval is en volkomen zinloos. Het kan inspirerend en motiverend zijn om over deze vraag na te denken, maar ook frustrerend of verwarrend.

Heb jij jezelf die vraag wel eens gesteld. Wat voor jou de zin is van het leven en hoe je dit smaakvol, ontspannen en gelukkig houdt? En als je zoekend bent naar de zin is levenscoaching de weg terug naar jezelf.

Hoe nuchter en aards je ook bent, je bent waarschijnlijk hersendood als je niet af en toe te beseft hoe bijzonder het is dat je er überhaupt bent.

Zelfs als jij en ik hier geheel toevallig zijn, zonder goddelijk doel: het feit dat jij en ik überhaupt iets ervaren is net zo wonderlijk als het feit dat dit universum er is. Dat is vooralsnog een fantastisch mysterie. Dat alleen al is een wonder op zich.

Hoe zijn we hier terecht gekomen

Hoe zijn we hier als mensen terecht gekomen

Is het antwoord misschien:

  • We zijn hier omdat één bijzondere groep vissen merkwaardig gevormde vinnen had die konden veranderen in benen voor op het land levende wezens
  • omdat kometen op de aarde insloegen en de dinosaurussen uitroeiden, waardoor zoogdieren een kans kregen die ze anders niet gehad hadden
  • omdat de aarde nooit helemaal bevroren is tijdens een ijstijd
  • omdat een klein taai ras dat een kwart miljoen jaar geleden in Afrika is ontstaan er tot nu toe met hangen en wurgen in geslaagd is te overleven

Ik zou het niet weten. Maar we zijn er dus laten we er wat mee doen!

Zinvol leven of leven met onzin

De zin en onzin van het leven is de meeste gestelde vraag aan mij als levenscoach. Want alles wat je doet of voelt heeft een bepaalde zin of onzin. Of niet soms?

Eén ding is voor mij wel duidelijk, de zin is er niet, die moet je zelf maken. Jij bent de persoon die aan het stuur zit en richting geeft of je een zinvol leven krijgt of dat je leven aan elkaar hangt als los zand. Ik denk dat we het daarover eens kunnen zijn of niet soms?

Mijn persoonlijke zinvolheid van het leven

Ik persoonlijk balanceer tussen zinloosheid en zin. Aan de ene kant is er het idee dat ik als individueel mens onbenullig en absoluut zinloos ben in het grote geheel. Ik weet dat de wereld draait om macht en geld en dat we die krachten alleen niet kunnen tegenhouden.

Toch betekent dat niet dat je niets moet doen. Zin aan het leven geven draait volgens mij om persoonlijke groei. Ik wil heel graag door mijn eigen groei in mijn eigen omgeving bijdragen aan het grotere geheel.

Als iemand mij zegt dat het druppels op een gloeiende plaat zijn, stel ik de vraag terug: dus zolang je de oplossing niet hebt voor alle problemen in de wereld, is geen enkele interventie legitiem?

Mijn drang naar persoonlijke groei maakt dat ik verantwoordelijkheid neem en daarmee ook zin geef aan mijn leven.

Alles gebeurt met een reden

Voor mij is dat een absolutie. Voel je vrij om daarover je eigen ideeën en meningen te hebben. Is er dan een voorzienigheid die een masterplan heeft over deze aard chaos en oersoep? Ik denk van wel.

Persoonlijk geloof ik in een grotere orde waarin zaken samenkomen. Niets is toevallig, alles gebeurt met een reden, ook al zie je die niet op het moment zelf. Jaren later begrijp je dat bepaalde dingen moesten gebeuren, opdat de werkelijkheid er nu zo zou uitzien.

Alleen wij zijn vrije mensen. Wij kunnen kiezen voor een liefdevol leven of een liefdeloos en daarmee doelloos leven. Die keuze heb jij en ik.

Kiezen voor een liefdevol leven leidt tot een leven met meer geluk, ontspanning, geestelijke rijkdom en het geeft een totaal gevoel van dat je leven zinvol en happy verloopt.

Stoppen of doorgaan

We zouden hier kunnen stoppen, maar veel mensen vragen zich af of dit leven verder nog zin heeft. Door de eindigheid van prettige ervaringen – en de pijn of verveling die dat achteraf geeft – vragen veel mensen zich af:

‘Ja, maar als het leven sowieso eindigt, wat betekent het dan allemaal? Waarom zou ik überhaupt moeite doen iets van mijn leven te maken? Het moet toch meer betekenen dan dit?’

Ik vraag het me zelf ook wel eens af, is dit het nu? Vooral op momenten dat ik down ben of het levens deksel keihard op m’n snufferd heb gekregen. Dan ga ik het liefst in bed liggen, om nooit meer op te staan.

Ondertussen jammer ik iets als ‘waarom moest dit allemaal ook alweer?’ En na een tijd van:

  • knock-out
  • comakijken van Netflix
  • mediteren (bij mezelf en anderen)
  • soaps lezen

pak ik mijzelf weer bij de kladden en pak de draad van het leven weer op.

Want het leven zelf heeft geen draden om te weven, dat zul je zelf moeten doen. Jij bent de kleier, de bouwer, de genieter van jezelf, jij maak het zinvol, niemand anders!

Lees die laatste zin nog maar eens goed. Niemand en dan ook niemand doet het voor jou! Alleen jijzelf bent het die maakt hoe zinvol jouw leven is. Jij bent de kapitein, stuurman en matroos.

Wat voor zin heeft het leven

De ‘zinvraag’ komt meestal voort uit de ‘lijdensvraag’: wat heeft mijn lijden eigenlijk voor zin? Waar doe ik het allemaal voor? Op het moment dat je perfect gelukkig bent – bijvoorbeeld omdat je met je geliefde aan de ontbijttafel zit, een krantje leest en de koffie hoort pruttelen – komen die vragen niet in je op.

En als dat wel gebeurt, dan ben je de vraag al snel weer vergeten. Wat kan het schelen? Pas als je serieus lijdt of bang wordt dat jouw huidige geluk ophoudt – ook een vorm van lijden – vraag je jezelf af wat de betekenis daarvan is.

Op het moment dat we pijn hebben, zoeken we als eerste reflex naar de betekenis ervan. Als we gelukkig zijn, leven we gewoon zinvol.

De zin van het leven is het leven zelf.

Je hebt geen speciale betekenis of bijzondere reden nodig om te leven. Veel mensen denken een reden nodig te hebben om te leven, maar ik en jij kunnen allebei getuigen dat dát niet nodig is.

We leven, omdat we er nou eenmaal zijn. Om koffie te drinken heb ik geen andere reden nodig dan dat ik koffie wil. Dat is genoeg. En op dát moment is dát de zin van mijn leven.

Als ik met een vriend ga wandelen in de duinen van Callantsoog dan is dát de zin van het leven. De zin van het leven is de zin die ik er op dat moment aan geef.

Veel mensen vinden dit toch echt te karig en staan erop dat wij met een speciaal doel gemaakt zijn door een hogere intelligentie. Dat doel is vaak om met die Intelligentie een soort (machts)spelletje te spelen – ‘Geloof in Mij zonder dat ik daar reden toe geef! – waarbij je als winnaar op een mooie plek komt en als verliezer op een lelijke.

Voor altijd en eeuwig. Als je er rustig over nadenkt is hier gelukkig geen enkel bewijs voor. En na dat besef komt de verantwoordelijkheid voor de zinvraag direct weer waar ze hoort: bij jouzelf.

Welke zin geef jij zelf aan je leven?

Hoe staat het met jouw zinvol leven

Als jij nu denkt bij het lezen van dit stuk

“Mijn leven is een mistig, troosteloos en zinloos iets, een chaos zonder welke vorm van zin dan ook”

kom dan eens langs voor koffie of thee en wie weet kunnen we samen jouw zingevings- en gelukspunten terugvinden. Kijk op deze pagina, welke coachingstrajecten jou zin in het leven terug brengen.

Op voorhand kan ik je vertellen dat ik een kei ben in het maken van het leven als een kunst. Als er één leven is dat alle uithoeken heeft gezien van shit en geluk dan ben ik het wel. En toch hou ik van het leven, van mijn kruin tot mijn teen ben ik levensgenieter pur sang.

Levens onzin opruimen begint niet met schone handen, maar bereid te zijn om met je ellebogen in de drek aan de slag te gaan, om daarna te kunnen genieten van de zin, de warmte en het geluk van het moois dat leven heet.

Dan is het leven zinvol!

Ik zie je graag … Vraag een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek aan en ik reageer binnen 1 werkdag

Warme groet Freek

KENNISMAKINGSGESPREK

Graag alle gevraagde velden invullen.

Na het invullen van het formulier ontvang je een uitnodiging voor het gesprek met indien mogelijk de voorgestelde datum. Mocht deze niet passend zijn bied ik je een alternatief aan met een nieuwe datum en tijdsvoorstel. Nadat je akkoord hebt gegeven ontvang je een afspraakbevestiging.


Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *