NieuwsBlog

heb jij levensvragen

Wat zijn je levensvragen

Wat zijn je levensvragen

Wat zijn je levensvragen? Levensvragen zijn vragen die je helpen om te reflecteren op hoe je je leven nu hebt ingericht. De antwoorden kunnen je vervolgens richting bieden voor de toekomst. Levensvragen hebben alles te maken met de zin van het leven. Dus wat maakt je leven zinvol? Wat is de betekenis van je bestaan en wat maakt het de moeite waard? Het kan daarbij gaan om kleine dingen, maar ook over grote existentiële zaken. De meeste mensen vinden het lastig om al te diep over het leven na te denken. Filosofen misschien niet, maar natuurlijk niet iedereen is een filosoof. Levensvragen hebben vaak ook te maken met het geweten: ben je tevreden met wie je bent? Ben je de best mogelijke versie van jezelf? Je zult merken dat je niet één-twee-drie een antwoord hebt op een levensvraag. Je moet hier echt even voor gaan zitten en dan nog zal je antwoord niet helemaal compleet zijn.

Waarom zijn levensvragen van belang?

Gaat je leven z’n gangetje? Van kinderen naar school brengen, werken, boodschappen doen, huishouden, beetje sporten en zo nu en dan afspreken met vrienden? Dan kan je het gevoel bekruipen dat je wordt geleefd. Dat je niet doet wat je daadwerkelijk graag wilt doen of belangrijk vindt. Dat je zaken uitstelt of misschien niet durft, maar waar je mogelijk wel van droomt. Herken je dat? De kans bestaat dan dat je niet doet wat je leven zin geeft en je zelfvertrouwen boost, je blij maakt, energie geeft, positief stemt enzovoort. Het kan zelfs leiden tot gezondheidsklachten als je depressief voelen en opgebrand zijn. Daarom is het belangrijk stil te staan bij wat je zinvol vindt. Levensvragen stellen helpt je daarbij en maakt het leven overzichtelijker en zinvoller.

Het zijn vragen waar je tijd voor moet nemen om over na te denken, die reflectie vergen. Soms liggen levensvragen verborgen onder gevoelens van boosheid, angst en verdriet. Of ze liggen verscholen onder lichamelijke en/of psychische klachten. Levensvragen stellen en beantwoorden helpen je om je leven te waarderen en betekenis te geven.

Wat zijn je levensvragen

Levensvragen alledaagse zingeving

Levensvragen vertellen je iets over je behoeften en verlangens, nu en in de toekomst. Wat je belangrijk vindt in je leven en welke koers je wilt varen. Ze kunnen je helpen meer inzicht te krijgen in keuzes en mogelijkheden die er zijn. Ze kunnen ook bijdragen aan je doelen helder krijgen en je helpen beslissingen te nemen over je studie, werk, relaties en dromen die je nog wilt nastreven in je leven. Kortom, de vragen geven richting aan je leven. Daarbij zorgt je leven zin geven ervoor dat je beter in je vel gaat zitten, positiever in het leven staat, energieker bent, je blijer voelt en dus meer levenslust ervaart.

Levensvragen gaan over ons alledaagse bestaan en het heel wezenlijk op het eerste gezicht over eenvoudige vragen. Over hoe je je gewaardeerd en gezien voelt in je sociale omgeving, of je leuke of interessante activiteiten en ontmoetingen in het vooruitzicht hebt, of je het gevoel hebt zelf invloed te hebben op je dagindeling bijvoorbeeld.

Wat wordt je volgende stap

Met een goeie levenscoach tegenover je, zal je leven nooit meer hetzelfde zijn. Dat moet je maar net willen natuurlijk. Meer vrijheid, meer plezier, meer geluk, meer lekker. Het begint met het elkaar leren kennen. Je kunt me tijdens die kennismaking vragen wat je wilt. Ik trek er graag in elk geval een uur voor uit om zo grondig mogelijk te ontdekken of het voelt als iets wat we vaker willen doen. Dat dat niet altijd gebeurt vind ik geen probleem. Het is juist fijn om dat te weten vóór we met elkaar aan de slag gaan. No hard feelings! Dat kan face-to-face, maar ook net zo makkelijk online. Vooral het laatste is makkelijk. Je zit dan niet vast aan reistijden en afstanden.

Wat zijn je levensvragen

Wees welkom voor een eerste gespreksverkenning. In dit eerste gesprek luister ik naar je levensvraag of veranderwens. Uiteraard vertel ik over mezelf als leefcoach. Na dit gesprek kijken hoe we de samenklik is en waar we de insteek maken om jouw leefverhaal een andere kleur en inhoud te geven. 


Aanvraag kennismakingsgesprek

KENNISMAKINGSGESPREK