Werk je om te leven

Werk je om te leven

Ik wil je graag een directe vraag stellen. Werk je om te leven, of leef je om te werken? Het klinkt wat cliché en is veel te kort door de bocht, maar ergens raakt het ook de kern. Want er komen meer mensen bij mij met onderliggende levensvragen, dan mensen die enkel en alleen op zoek zijn naar een nieuwe baan. Loopbaanvraagstukken gaan namelijk negen van de tien keer niet over je carrière pad, maar eerder over de vraag hoe je als mens in het leven staat.

Leef jij om te werken

Natuurlijk zal jouw eerste reactie zijn dat je dat niet doet. Dat je niet net als velen anderen een ratrace rent. Opgejaagd van de ene dag naar de andere. Gehaast in het tempo van een ander. Door een ander bepaalde spelregels levend. Natuurlijk zul je hier niet aan toe willen geven, maar als je nu eens heel eerlijk bent? Wat is dan jouw status? Een leven wat bestaat om te werken bestaat uit te veel uren werk, te weinig vrije tijd, vrijwel geen zingeving, en te veel stress. Je leeft volgens de regels van een ander. Die van de werkgever, de hypotheekverstrekker en wellicht zelfs van de buurman (hij zette de toon met betrekking tot de auto). Het sluipt erin, als een sluipmoordenaar. Ongevraagd en heel stilletjes. Steeds ben je je dat even bewust en pas je jouw dagen er op aan. Je neemt meer tijd voor jouzelf, jouw geluk en jouw dierbaren. Je maakt tijd vrij. Werkt wat minder en ervaart de vrijheid. Je ervaart wat het met je doet als je keuzes maakt. In dit geval keuzes die vóór jou werken. odra je keuzes maakt die meer waarde gaan bieden aan jouw leven, voel je dat direct: je ervaart vrijheid, geluk, rust, zingeving en liefde. Je zou zeggen dat dat genoeg moet zijn om dat vol te houden.

Moeilijke keuzes maken een makkelijk leven. Niet omdat je dan geen moeilijke dingen meer zult ervaren: die komen toch wel. Maar je zult een ‘makkelijk’ leven ervaren omdat je voorbereid bent op die shit. Zodra je keuzes maakt die meer waarde gaan bieden aan jouw leven, voel je dat direct: je ervaart vrijheid, geluk, rust, zingeving en liefde. Je zou zeggen dat dat genoeg moet zijn om dat vol te houden.

Niets is minder waar

Ondanks dat veel mensen de omslag eventjes weten te maken naar een leven waarin werk ‘slechts’ een middel is en leven het doel is, houden zij het vaak niet vol. De druk vanuit de maatschappij, vanuit henzelf en vanuit de overtuigingen is vaak te groot. Zij bezwijken weer voor de ratrace. Dat zijn ‘makkelijke’ keuzes. Mee blijven rennen is makkelijker dan die hamstermolen stil te zetten of eruit te springen. En dus ervaar je de ‘moeilijke’ gevolgen daarvan: een leven waarin werken het doel is en niet het middel. Met alle gevolgen van dien.

Het blijkt nog niet zo makkelijk om een leven te beleven waarin geluk en zingeving centraal staan. Dat vergt continue moeilijke keuzes. Is dat het wel waard? Continue de strijd leveren; is een leven waarin léven het doel is, het wel waard? Ja, want de beloning om te werken naar je leven is alles waard en niet andersom.

Werk om te leven

Het doel van het leven is léven. Een middel om dat te bereiken is werk. Te veel mensen draaien dat om. Zij zien werken, succes, materiële zaken als doel. Hun leven is het middel. Dat is een duur middel. Het meest kostbare wat je hebt is jouw leven. Het is namelijk niet te vervangen. Het is schaars. Wees er daarom zuinig op. Zorg dat je moeilijke beslissingen neemt, ter bescherming van jouw doel: jouw leven.

Moeilijke beslissingen zijn de trap nemen in de plaats van de lift, een gezonde maaltijd maken in plaats van eten halen. Een moeilijk gesprek aangaan met jouw partner terwijl je weet dat het lastig is. Jouw werkgever jouw grenzen aangeven en die consistent zelf bewaken. ‘De boel de boel’ te laten terwijl jouw deadline nadert en met jouw kind gaan spelen omdat die het nodig heeft. Dat bedrijf starten wat je al zo lang wilt, maar je weet niet zo goed of je dat wel kunt. Die mooie reis in je eentje maken ondanks dat je niet zeker weet of je dat wel durft.

Moeilijke beslissingen nemen zorgt voor zingeving, verbinding, passie en succes. Voor een gevoel dat je lééft. Gebruik jouw werk als middel om jouw doel te bereiken: laat het vóór jou werken. Laat het jou zingeving brengen omdat je doet waar je plezier in hebt en goed in bent (geworden). Laat het jouw missie, anderen op deze aardkloot te helpen in welke vorm dan ook, vervullen. Laat jouw werk floreren waardoor je financieel vrij wordt. Zodat je jouw tijd kunt beleven met de mensen die er écht toe doen, op de locaties waar jullie écht willen zijn.

Breng werk en leven in balans

Werk je om te leven, of leef je om te werken? schreef ik aan het begin. Ben je bereidt om de veilige, warme haven van je vaste baan op het spel te zetten of ruimte voor je sociale leven in te bouwen door je leven anders in te delen? Simpel gezegd iedereen heeft er baat bij als jij je werk en privé voldoende in balans hebt. En vooral een gezond privé- en sociaal leven hebt waar jij gelukkig van wordt. De enige vraag die ertoe doet is: Gun ik mijzelf een gelukkig engoed leven waarin mijn werk niet mij leidt maar andersom.

De grens tussen werk en privé is niet meer zo strikt als vroeger: op ieder moment zijn we bereikbaar via telefoon of tablet. ’s Avonds nog even je laptop openklappen om wat mail weg te werken gebeurt vaker dan ooit. Veel werknemers ervaren daardoor meer stress, omdat ze het idee hebben altijd bereikbaar te moeten zijn. Voor anderen is het een manier om de dag erna met een meer frisse start te kunnen beginnen. Naast het feit dat we als werknemer makkelijker bereikbaar (worden geacht te) zijn, is de workload ook toegenomen; in die zin houdt het werk nooit echt op.

Wil je anders werken maak een afspraak

Heb je twijfels over je werkbalans of dat je een andere nieuwe werkhorizon zou willen maak dan een afspraak. Ikzelf ben al meer dan 35 jaar loopbaancoach en ik heb al wat mensen een nieuwe leef- en werkbalans mogen geven.  Dat betekent naast alles kennis een flinke dosis ervaring. Wil je mij iets vragen of een kennismakingsafspraak maken? Gebruik dan het onderstaande formulier en dan neem ik binnen 24 uur contact op met jou. Na dit eerste gesprek kijken we hoe de klik is en wat we voor elkaar kunnen betekenen. Afspreken met mij kan overdag, maar ook in de avonduren. Lukt face tot face niet dan kan het ook online.  


Vrijblijvend kennismaken? Maak een afspraak voor een eerste gesprek samen. Ik luister graag naar jouw verhaal, denk met jou mee en vertel hoe ik je kan helpen om een andere werkbalans te vinden.

KENNISMAKINGSGESPREK